Suha koža – Kaj je to, kaj jo povzroča in kaj lahko storite glede tega?

Čas branja: 9 min
Pokaži več

Koža je eden od naših najpomembnejših organov, saj nas ščiti pred okoljem, nam daje zunanji videz in je čutilo tipa. Če koža postane suha, lahko daje občutek hrapavosti in neprijetne napetosti ali pa celo postane razpokana in srbeča ter ni več sposobna pravilno delovati.

Znaki In Simptomi

Suhost je glavni vzrok za nezadovoljstvo, povezano s kožo.

Pomanjkanje vlage v koži se lahko izraža na različne načine, od značilne hrapavosti, suhosti in majhnih razpok do rdečine, vnetja, nenehne napetosti in srbečice. Ti simptomi so odvisni od resnosti in lokacije suhosti.

Obstaja več notranjih in zunanjih dejavnikov za suho kožo obraza, ki vplivajo na proces izsušitve kože.
Roke so nagnjene k suhosti zaradi pogostega umivanja.

Simptomi suhe kože
Sprva, ko koža začne izgubljati vlago, daje občutek:

 • napetosti
 • hrapavosti

Simptomi zelo suhe kože
Če suhosti ne odpravimo in koža še naprej izgublja vlago, postane:

 • zelo napeta
 • luskava
 • razpokana
 • srbeča

Simptomi hrapave in razpokane kože
Določeni deli telesa, zlasti roke, stopala, komolci in kolena, so nagnjeni k:

 • izjemno neprijetni napetosti
 • izjemni hrapavosti
 • razpokanosti
 • močni srbečici

Suha koža obraza
Suha koža na obrazu je še posebej neprijetna in lahko vodi v prezgodnje staranje. Suhost se običajno pojavi na licih/čeljusti in okrog oči. Tudi ustnice pogosto postanejo suhe, še posebej pozimi.

Suha koža na telesu
Suha koža na telesu se najpogosteje pojavi na stopalih in golenih, saj je na teh predelih manj žlez lojnic in so pogosto bolj izpostavljeni okolju, lahko pa se seveda pojavi kjer koli na telesu.

Nekatere bolezni, kot sta atopijski dermatitis in psoriaza, so povezane s suho kožo.

Suha koža je lahko povezana tudi z nekaterimi boleznimi.

Kseroza je medicinski izraz za suho kožo. Izhaja iz grščine: "xero" pomeni "suho" in "osis" pomeni "bolezen".

Atopijski dermatitis in psoriaza sta prav tako povezana s suhostjo, čeprav imata ti stanji genetsko predispozicijo in se lahko izražata z drugimi simptomi, kot sta vnetje in močna srbečica

Presnovne bolezni, kot so diabetes mellitus in bolezni ledvic, lahko vplivajo tudi na količino vlage v koži in jih lahko spremlja zelo močna suhost kože.

Povezava med suho in občutljivo kožo

Izogibajte se umivanju z grobimi mili – ker je suha koža lahko občutljiva, jo parabeni, barvila in dišave lahko razdražijo.
V nasprotju z mnogimi stanji kože se pri zelo občutljivi koži obraza ne pojavijo vedno vidni znaki, čeprav je stanje za prizadete izjemno neprijetno.

Suha koža je običajno občutljiva in lahko reagira z razdraženostjo, če pride v stik z grobimi detergenti, mili ali neprimernimi kozmetičnimi izdelki. Če je funkcija bariere kože oslabljena, lahko alergeni, dražeče snovi, snovi, ki onesnažujejo zrak, in mikroorganizmi lažje prodrejo v kožo.

Občutljiva koža ni vedno povezana s suhostjo. Ne glede na to pa je pomembno, da se vedno izogibate negovalnim izdelkom, ki vsebujejo dražeče sestavine, kot so dišave in barvila. Vedno preverite, če je bil izdelek dermatološko preizkušen na občutljivi koži. Preberite več občutljivi koži na splošno ali na  obrazu oziroma telesu.

Če niste prepričani ali ste zaskrbljeni zaradi simptomov oziroma če so se simptomi poslabšali, priporočamo, da obiščete zdravnika ali dermatologa, ki bo postavil ustrezno diagnozo.

Če potrebujete dodatne informacije, ki vam bodo pomagale določiti vzrok vaše težave s kožo in izbrati način nege, je koristno uporabiti diagnostično orodje v obliki kožnega testa.

Vzroki In Sprožilci

Kaj povzroča suho kožo?

Suho kožo povzročajo tako eksogeni (zunanji) kot endogeni (notranji) dejavniki. Človeka lahko prizadene več kot le eden od teh dejavnikov, resnost suhe kože pa se povečuje s številom prisotnih vzrokov. Če razumemo, kateri dejavniki vplivajo na suho kožo, lahko bolje preprečimo pojav suhe kože in jo odpravimo.

Ko je naravna funkcija bariere kože oslabljena, vlaga lažje izhlapeva, zato koža postane suha, napeta in hrapava.
Zmanjšana raven vlage v koži zaradi omejenega števila akvaporinov

Izhlapevanje vlage in pomembnih snovi, ki ujamejo in vežejo vlago v koži, povzroči pomanjkanje teh higroskopskih (ki vežejo vodo) snovi, ki so naravno prisotne v koži (naravni vlažilni faktorji, NMF).

Prvi korak v procesu izgube vlage je izguba površinskih lipidov, ki tvorijo naravno bariero na koži, da preprečijo izhlapevanje vode.

Če je lipidna bariera poškodovana, vlaga izhlapeva in pomembne snovi, ki vežejo vodo, se zlahka izperejo. Ker pride do pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev, koža ne more zadržati toliko vode in postane suha. Če se stanje ne popravi, pride do oslabitve vlažilnih mrež v globljih plasteh kože, zato se zmanjša naravni pretok vlage v zgornje plasti, posledica pa je zelo suha koža

Zunanji sprožilci

Zunanji sprožilci oslabijo naravno bariero kože in tako vzbudijo proces izgube vlage.

Glavni zunanji sprožilci so:

UV-žarki lahko povzročijo staranje kože in s tem suhost.
Nekatera zdravila lahko povzročijo suho kožo.

Okoljski sprožilci

 • Ostri vremenski pogoji – vroč, mrzel in suh zrak.
 • Spremembe letnih časov – simptomi suhe kože se pogosto poslabšajo pozimi ali poleti.
 • Ultravijolična (UV) svetloba lahko pospeš starenje kože, zato ta s staranjem postane bolj nagnjena k suhosti. Preberite več o suhosti kože zaradi staranja.

 

Nega kože

 • Pogosto umivanje ali dolge, vroče kopeli in prhe odstranijo lipide, ki sestavljajo bariero kože.
 • Neustrezna redna nega kože – pomembno je, da kožo redno negujete in pri tem uporabljate izdelke, ki so primerni za suho kožo. Še posebej pomembno je, da ne uporabljate močnih mil, ki odstranijo naravne lipide kože.

Zdravila
Suha koža je stranski učinek nekaterih zdravil in postopkov zdravljenja (na primer obsevanje, dializa ali kemoterapija). Tudi zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, znana kot diuretiki, imajo ta stranski učinek.

Če vas to skrbi, vedno preverite pri zdravniku ali farmacevtu, ali vaše zdravilo lahko povzroči suho kožo.

Notranji dejavniki

Včasih so prizadeti dojenčki zaradi svoje genetske predispozicije. Lahko se pojavijo kožne bolezni, kot je atopijski ekcem z glavnima simptomoma srbečico in suho kožo.
Ko se koža stara, se zmanjšata njena prožnost in gostota in koža izgubi svoj mladosten videz.

Genetski vplivi
Raven vlage v koži deloma določa genetika. Nekateri ljudje imajo genetsko predispozicijo in podedujejo nagnjenost k suhi koži. Pri enakih pogojih bodo različni ljudje imeli različne tipe kože. Svetlopolti ljudje so bolj nagnjeni k suhi koži kot ljudje s temnejšo poltjo. Bolezni, kot so atopijski dermatitispsoriaza, diabetes in ihtioza, imajo genetsko predispozicijo.

Hormonski vplivi
Hormonske spremembe, kot sta nosečnost in menopavza, lahko povzročijo suhost kože.

Starost
Ko se staramo, se sposobnost kože za tvorbo potu in lipidov zmanjša kot posledica zmanjšanega delovanja žlez lojnic in znojnic v koži. Suha koža in staranje sta medsebojno povezana in lahko tvorita začarani krog. Preberite več o suhosti kože zaradi staranja.

Prehrana
Na suho kožo lahko vpliva tudi pomanjkanje hranilnih snovi, nenasičenih maščobnih kislin in vitaminov. Vitamina C in E pomagata ohranjati kožo zdravo.
Preberite več o dejavnikih, ki vplivajo na kožo.

Drugi Dejavniki

Dejavniki, ki lahko prispevajo k pojavu suhe kože

Zdrava koža je dobro navlažena in ima nepoškodovano bariero. Glavni dejavniki, ki vplivajo na suho kožo, so opisani zgoraj, vendar lahko na resnost suhosti vplivajo tudi nekateri drugi dejavniki.

Pomanjkanje učinkovite nege
Pomanjkanje učinkovite nege lahko poveča resnost suhosti. Če suhe kože ne negujemo ustrezno, se koža dodatno izsuši, kar negativno vpliva na vlažilno mrežo v globljih plasteh kože. Tako lahko vlažilni izdelek, ki upošteva tudi to dejstvo, pomaga izboljšati simptome. Večina vlažilnih izdelkov le obnovi funkcijo površinske bariere kože in se zanaša na vlažilno mrežo v globljih plasteh, da bo zgornje plasti oskrbela z vlago.

Izdelke za zaščito suhe kože pred soncem je treba redno nanašati, da je koža zaščitena pred škodljivimi UV-žarki.
Pogosto umivanje rok lahko povzroči suho kožo, zato se izogibajte milom z grobimi detergenti.

Izpostavljenost soncu
Tudi prekomerna izpostavljenost soncu lahko poslabša suhost kože. Izdelek za zaščito suhe kože pred soncem naj poleg ustreznega zaščitneg faktorja (ZF), vsebuje tudi vlažilne učinkovine, ki kožo navlažijo. Pomembno je, da izdelek za zaščito pred soncem oziroma kateri koli negovalni izdelek za suho kožo ne vsebuje dražečih dišav in barvil, saj je suha koža, še posebej suha koža obraza, bolj nagnjena k draženju kot normalna koža.

Poklicna tveganja
Nekateri poklici lahko povečajo tveganje za suho kožo. To so običajno poklici, ki zahtevajo delo v vročih ali hladnih pogojih (kmetovalec/ribič), pogosto uporabo detergentov (zdravnik/medicinska sestra/frizer) ali izpostavljenost kemikalijam (mehanik/čistilec).

Zadosten vnos tekočine je pomemben, ker je količina vlage v koži odvisna od ravnovesja vode v telesu.

Dehidracija
Navlaženost kože je odvisna od ravnovesja vode v telesu. Če pride do dehidracije, suha koža dobi še manj vlage. Starejši ljudje so nagnjeni k dehidraciji, ker se z leti zmanjša občutek žeje. Nujno je, da vsak dan spijete vsaj 1,5 litra tekočine, da koža ostane zdrava.

Kajenje
Nikotin in toksini v cigaretnem dimu lahko pomembno upočasnijo prekrvitev, kar zmanjša hitrost metabolizma v koži. Koža se zato hitreje izsuši in se začne prezgodaj starati.

Rešitve

Kakšne so rešitve za suho kožo?

Čiščenje suhe kože

Skrajšajte čas, ki ga preživite v vroči vodi, tako da si namesto dolge kopeli privoščite hitro prho.
Izogibajte se negovalnim izdelkom, ki vsebujejo alkohol, parabene, barvila in dišave, ki dražijo kožo.

Čiščenje suhe kože telesa
Pri čiščenju suhe ali zelo suhe kože je pomembno, da je čistilni izdelek učinkovit, a dovolj nežen, da ne odstrani koži lastnih lipidov. Obogaten naj bo tudi z naravnimi vlažilnimi faktorji, kot je urea, da zadrži vlago v koži. Eucerin AtopiControl čistilno olje je zelo blag izdelek z dodanimi vlažilnimi faktorji, ki suho do zelo suho kožo telesa nežno očisti, ne da bi jo pri tem izsušil. Primeren je tudi pri diabetesu in psoriazi.

Čiščenje suhe kože obraza
Nežno čiščenje obraza je še posebej pomembno, saj lahko uporaba neprimernih izdelkov poveča suhost in tako vpliva na prezgodnji nastanek drobnih linij in gub. Eucerin DermatoCLEAN blago čistilno mleko vsebuje zelo učinkovit, a blag čistilni kompleks, ki ščiti kožo pred izsušitvijo. Eucerin DermatoCLEAN osvežilni tonik nežno odstrani sledove in ga lahko uporabite zjutraj in zvečer pred nanosom dnevne ali nočne kreme. Preberite več o ustrezni redni negi obraza.

Vlaženje suhe kože

Da preprečite izgubo vlage, je nujno potrebna redna uporaba vlažilne nege.
Ustrezna nega suhe kože naj vsebuje aktivne učinkovine, kot so urea, glukoglicerol in ceramid-3.

Idealen vlažilni izdelek za suho kožo vsebuje aktivne učinkovine, kot so:

 • Urea in laktat ki kožo oskrbita z manjkajočimi vlažilnimi faktorji, ki pomagajo vezati vlago v zgornjih plasteh kože. Ker sta naravno prisotna v koži, sta urea in laktat nestrupena in nealergena, zato ju koža dobro prenaša – celo pri ljudeh z izjemno suho kožo. Minimalna priporočena koncentracija uree je 5 %. Zelo suha koža načeloma potrebuje višjo koncentracijo uree in druge vlažilne faktorje. Linija Eucerin Urea vsebuje losjone, kreme in mazila s 5 % in 10 % uree, izdelki pa so posebej zasnovani za obraz, roke, noge in telo.
 • Glukoglicerol je molekula, ki stimulira koži lastno vlažilno mrežo in tako pomaga podpirati funkcijo akvaporinov v globljih plasteh povrhnjice. To izboljša naravni pretok vlage navzgor v zunanje plasti in zagotavlja dolgotrajno vlaženje. Akvaporini so mikroskopski vodni kanali, ki se večinoma nahajajo v globljih plasteh povrhnjice. Zgornjo plast kože, stratum corneum oskrbujejo z vlago in so nujni za ohranjanje navlaženosti kože.
 • Ceramid-3 pomaga obnoviti lipidno bariero in tako zmanjša izgubo vlage. Eucerin UreaRepair PLUS losjon 5 % urea in Eucerin UreaRepair PLUS losjon 10 % urea vsebujeta glukoglicerolureo and Ceramid-3.

Nega suhosti kože zaradi staranja

Ko se koža stara, njena suhost vpliva na prezgodnji nastanek drobnih linij in gub. Preberite več o znakih, vzrokih in rešitvah za suhost kože zaradi staranja. Vlaženje postane še bolj pomembno, saj ohranjanje navlaženosti kože lahko prepeči nastanek novih gub, zlasti na obrazu.

Hialuronska kislina je molekula, ki zmanjša izrazitost suhih linij in gub. Hialuronska kislina je naravno prisotna v koži in je osnovna sestavina vezivnega tkiva. Ima veliko sposobnost vezanja vode, izboljša regeneracijo kože in spodbuja razpršitev hranilnih snovi. Eucerin Hyaluron-Filler Urea linija, ki jo sestavljata dnevna in nočna krema, ima edinstveno formulo z ureo, ki zadrži vlago, in hialuronsko kislino, ki zmanjša izrazitost gub.

Če ste zaskrbljeni ali niste prepričani, kateri način nege izbrati, priporočamo, da obiščete zdravnika ali dermatologa, ki bo postavil ustrezno diagnozo.

Izogibanje dejavnikom, ki vplivajo na stanje kože

Poleg ustreznega umivanja in vlaženja kože je pomembno tudi, da se izogibate dejavnikom, ki vplivajo na pojav suhe kože. To bo pomagalo zmanjšati učinek suhe kože in potrebo po zdravljenju:

Vlažilni dodatki za kopel lahko pomagajo obnoviti naravno zaščitno bariero kože.
Nekateri detergenti za perilo vsebujejo dišave ali barvila – skušajte se jim izogniti, ker lahko razdražijo suho kožo.

 • Izogibajte se suhemu zraku, tako da manj časa preživite zunaj v vročem in mrzlem vremenu in da v obdobju ogrevanja v prostorih uporabljate vlažilnike zraka.
 • Skrajšajte čas, ki ga preživite v vroči vodi, tako da si namesto dolge kopeli privoščite hitro prho.
 • Uporaba rokavic pri pomivanju posode bo pomagala preprečiti stik z vročo vodo in močnimi detergenti.
 • Nosite oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž in svila, ki ne dražijo kože. Volna je naraven material, vendar lahko razdraži kožo, zato preprečite neposreden stik s kožo.
 • Skušajte uporabljati pralni prašek, ki ne vsebuje barvil in dišav, saj ti dodatki lahko ostanejo na oblačilih tudi po pranju in dražijo suho kožo.
 • Uporabljajte negovalne izdelke brez alkohola, dišav in barvil, da preprečite draženje.
 • Poskrbite, da boste spili zadostno količino tekočine.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki