Suhost kože zaradi staranja – Nega kože, ki s staranjem postane bolj suha

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Včasih procesi staranja v koži povzročijo, da se sčasoma spremeni tip kože, z njim pa tudi videz in otip kože. Pri suhosti kože zaradi staranja to vključuje vedno močnejši občutek neprijetne napetosti, poleg suhosti pa se pojavijo tudi drobne linije in gube. Ta dvojna sprememba pomeni, da je treba ponovno premisliti, kako izpolniti potrebe kože: kako jo ohraniti zdravo in poskrbeti za občutek udobja ter obenem zmanjšati vidne znake staranja.

Znaki In Simptomi

Kako prepoznati suhost kože zaradi staranja

Suhost kože zaradi staranja je težava, ki z leti postane bolj opazna in potrebuje večjo pozornost.

Prizadene lahko katerega koli od štiri glavnih tipov kože. Vsi tipi kože imajo možnost, da s staranjem postanejo bolj suhi. Čeprav to ni pravilo, je vse večja suhost kože običajen proces splošnoga staranja kože

Koža sčasoma izgublja vlago.
Tekstura suhe kože na obrazu lahko postane hrapava in celo luskava.

Suhost in občutljivost kože sta pogosto povezani in sta lahko hkratni težavi. S staranjem se suhost, ki spremlja občutljivost, lahko poslabša in postane suhost zaradi staranja.

Kakšen občutek daje suha koža zaradi staranja
Z leti koža daje vedno močnejši občutek suhosti in neprijetne napetosti. Poleg tega so za suho kožo, ki se stara, značilni še:

 • hrapavost
 • razpokanost z nagnjenostjo k nastanku ragad
 • odebelitev kože/luščenje
 • pogosta srbečica

Kako je videti suha koža zaradi staranja
Poleg vedno močnejšega občutka suhosti, postanejo na površini kože vidne drobne razpoke in gube. Te se sčasoma poglobijo in nastaja vedno več novih.

Vzroki In Sprožilci

Zakaj koža s staranjem postane bolj suha?

Suhost zaradi staranja povzroči kombinacija notranjih in zunanjih dejavnikov, ki imajo z leti vedno večji vpliv na kožo.

Prve drobne linije in gube se običajno pojavijo okrog oči.
Znaki staranja so pri temnopoltih manj težavni in se pojavijo pozneje.

Po 25. letu se metabolizem kože upočasni. Do tretjega desetletja življenja se koža začne spreminjati. To kronološko staranje kože je neizogibno. Primarno ga povzročajo fiziološke spremembe delovanja kože. V tem primeru koža z leti postaja vedno bolj suha in manj prožna.

Funkcija bariere je oslabljena, kar vpliva na izgubo vlage. Ker je ta bistvena funkcija kože oslabljena, se koža težje zaščiti pred zunanjimi dejavniki, ki dodatno poslabšajo suhost zaradi staranja.

Presnovni sistem v celicah se upočasni. Koža vse bolj izgublja vlago in postane manj prožna. Pojavijo se suha koža obraza in gube. Ta dvojni vpliv se izraža na površini kože, kjer se pojavijo znaki suhosti zaradi staranja.

Genetska predispozicija in rasa vplivata na hitrost staranja kože in na to, kdaj se pojavijo učinki suhosti zaradi staranja.

S staranjem svoj vpliv pokažejo tudi hormonske spremembe. Z menopavzo upade raven estrogena, kar lahko upočasni tvorbo elastičnih vlaken.

Kaj se zgodi v posameznih plasteh kože?

 • Poroženela plast
  Sestavljena je iz tesno povezanih keratinocitov in snovi, ki so znane pod skupnim imenom naravni vlažilni faktorji ali NMF. Te snovi dajejo tej plasti kože sposobnost vezanja vode. Pri mladi koži učinkovita poroženela plast hrani od 10 do 20 % celotne vode v telesu.

  Ko se koža stara, je poroženela plast podvržena upočasnjenim procesom v koži in zunanjim dejavnikom, ki slabijo funkcijo bariere. Tako ne more več učinkovito zadrževati vlage v koži. Pojavi se suhost in nastanejo gube.

 • Plasti usnjice
  Struktura kože je oslabljena in globlje gube se hitreje pojavijo. Prožnost in gostota kože se zmanjšata in koža izgubi svoj mladosten videz.
 • Plasti podkožja
  V teh globljih plasteh se celice, ki shranjujejo lipide, zmanjšajo, poleg tega pa jih je manj.

 

 Preberite več o strukturi kože, ali o drugih vidnih znakih staranja, kot so gube, izguba volumna ali izguba gostote in sijaja ter o vzrokih zanje.

Rešitve

Kako se spopasti s suhostjo kože zaradi staranja

Vzpostavite dobro redno nego kože.

Poskrbite, da boste uporabljali negovalne izdelke, namenjene suhi koži.

Vsi tipi suhe kože potrebujejo skrbno redno nego ki izboljša tako videz kot občutek. Suha koža se lahko veliko bolj občutljivo odzove na mila in alkalne raztopine, ki jih najdemo v mnogih čistilnih izdelkih. Za čiščenje uporabite izdelek, ki je nežen in ne odstrani vlage iz kože. Poiščite formule, ki ne vsebujejo dišav in barvil, kot je linija Eucerin DermatoCLEAN

Pri negi lahko pomaga uporaba negovalnih izdelkov, ki vsebujejo naslednje aktivne sestavine, ki so še posebej učinkovite pri odpravljanju suhosti kože zaradi staranja:

Aktivne sestavine

Eucerin Hyaluron-Filler Urea dnevno ali nočno kremo lahko uporabite na suhi do zelo suhi koži obraza.

Urea
Urea je eden od naravnih vlažilnih faktorjev (NMF), ki naravno nastajajo v telesu, zato je idealna za odpravljanje suhosti. Urea je ključna sestavina vseh izdelkov v liniji Eucerin Urea.

Hialuronska kislina
Tudi hialuronska kislina naravno nastaja v koži in ima veliko sposobnost vezanja vode. Izboljša regeneracijo kože in spodbuja razpršitev hranilnih snovi. Prav zaradi učinkovitosti pri suhi koži in gubah je hialuronska kislina še posebej koristna pri odpravljanju suhosti kože zaradi staranja.

Ti dve aktivni sestavini skupaj predstavljata izjemno učinkovito rešitev za suhost kože zaradi staranja. Obe sestavini najdete v formuli linije Eucerin Hyaluron-Filler Urea.

Ceramid-3
Naravno spodbuja obnavljanje bariere kože in zmanjša pomanjkanje lipidov. Ceramid-3 je del formule Eucerin Hyaluron-Filler Urea nočne kreme proti gubam.

Izogibanje dejavnikom, ki vplivajo na stanje kože

Priporočljivo je, da uporabljate izdelek za zaščito pred soncem z visoko UV-zaščito, na primer Eucerin Sun kremo za zaščito obraza pred soncem ZF 30/50+.
Hrana, bogata z antioksidanti, kot sta sadje in zelenjava, pomaga ohraniti organizem in kožo vitalna in zdrava.

Kot pri suhi in zelo suhi koži obraza je pomembno, da se izogibate vsemu, kar bi lahko dodatno izsušilo kožo. Uvedete lahko nekatere spremembe življenjskega sloga, ki lahko pomagajo upočasniti pojav suhosti kože zaradi staranja.

Izogibajte se ekstremnemu podnebju. Zelo vroč, mrzel ali suh zrak lahko poruši ravnovesje vlage v koži.

Izpostavljenost soncu ima tako pozitivne kot negativne učinke. UV-sevanje omejite tako, da se izogibate soncu v najbolj vročih urah dneva in nosite ohlapna zaščitna oblačila. Uporaba ustreznih izdelkov z ZF lepo dopolnjuje ta celoviti pristop. Preberite več o tem, kako sonce vpliva na kožo.

Izogibajte se kemičnim vplivom, kot so preveč agresivni čistilni izdelki, ali umivanju obraza s prevročo vodo, ker lahko povzročijo dodatno izsušitev kože. To se zgodi, ko koža izgubi naravne vlažilne faktorje NMF in postane ranljiva in nagnjena k izgubi vlage.

Prehrana lahko pomaga upočasniti proces. Če je bogata z antioksidanti, lahko zmanjša učinek oksidativnega stresa.

Če niste prepričani glede stanja svoje kože, poiščite strokovni nasvet.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki