Znaki staranja – Občutljiva koža, ki se stara

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Ko se začne proces staranja, se začne spreminjati struktura kože. Te spremembe se navzven odražajo v teksturi in videzu kože.

Zaradi zmanjšanih ravni naravnih snovi, ki koži dajejo čvrst in mladosten videz, se lahko pojavijo drobne linije in gube. Ker notranja struktura postaja vedno bolj šibka, lahko pride do izgube volumna ali izgube gostote. Koža lahko postane tudi bolj občutljiva.

Znaki In Simptomi

KAKO PREPOZNATI OBČUTLJIVO KOŽO, KI SE STARA

Občutljiva koža na obrazu se lahko izraža z različnimi znaki in simptomi ter jo lahko spremljajo srbečica, napetost ali izpuščaji.

Poleg tega se po 25. letu na površini kože pojavijo prvi vidni znaki staranja. Najbolj opazni so drobne linije in gubeizguba volumna in izguba gostote. Toda vseh sprememb ni mogoče videti. Pri občutljivi koži, ki se stara, je najbolj opazna sprememba v občutku, ki ga daje koža.

 

Staranje kože prizadene različne plasti.

Po 25. letu se začne zmanjševati količina kolagena in elastina v koži, kar povzroči razpad strukture kožnega tkiva.
Zmanjšanje števila celic, v katerih so shranjeni lipidi, lahko vpliva na nastanek gub, na primer okrog nosu in ustnic.

1. Plasti povrhnjice

Počasnejše odmiranje in nastajanje celic ter zmanjšana tvorba lipidov na površini kože vplivata na večjo možnost za hrapavost in suhost kože. Ko se ta plast kože stara, postane bolj občutljiva za UV-svetlobo. Koža se manj učinkovito celi, zmanjšana imunska funkcija pa lahko vodi v več okužb kože in počasnejše celjenje ran. Koža lahko postane manj odporna in pogosteje daje občutek razdraženosti.

 

2. Plasti usnjice

Po 25. letu se količina kolagena, enega od »gradnikov« kože, zmanjšuje za 1 % letno. Ob sočasnem upadu količine elastina se poruši struktura dermalnega tkiva. To oslabi strukturo kože in gube hitreje nastajajo. Prožnost kože se zmanjša, zato postane bolj nagnjena k poškodbam in popokanim kapilaram. Upočasnjena prekrvitev pomeni manj učinkovito oskrbo površine kože s hranilnimi snovmi in kisikom.  To vpliva na izgubo rožnatega sijaja, ki je značilen za mladostno kožo.

Kakšen je videz in otip občutljive kože, ki se stara

Upad ravni hialuronske kisline in koencima Q10 v koži pospeši neizbežne procese staranja kože.
Različni simptomi, kot so rdečina, suhost, neprijetna napetost in občutljivost za zunanje dejavnike, lahko nakazujejo občutljivost kože.

Koža na obrazu je še posebej tanka in občutljiva, zato je bolj nagnjena k poškodbam in draženju, ki jih povzročajo zunanji dejavniki. Naraven, neizbežen proces staranja vpliva na zmanjšano sposobnost kože za uravnavanje vlage, regeneracijo in zaščito. Do tega pride, ker je motena funkcija bariere kože, stanje pa poslabša naravno upadanje ravni snovi v koži, kot je hialuronska kislina, ki vlaži plasti kože.

 

Na koži, ki je občutljiva in se je začela prezgodaj starati, se lahko pojavijo naslednji simptomi:

 • rdečina
 • suhost in hrapavost
 • drobne linije in gube
 • občutek napetosti
 • povečana občutljivost za zunanje dejavnike

Vzroki In Sprožilci

KAJ POVZROČA OBČUTLJIVO KOŽO, KI SE STARA?

Mladostna koža vsebuje takšne količine naravnih snovi, da lahko dobro deluje. Ko pride do splošnega staranja kože, se spremeni raven teh snovi in spremenita se videz kože in občutek, ki ga daje. Ena od teh snovi, koencim Q10, oskrbuje kožne celice z energijo, da izboljša njihovo obnovitveno funkcijo. Tako se lahko učinkoviteje popravijo in obnovijo.

Pomanjkanje koencima Q10 vpliva na zmanjšano sposobnost celic za regeneracijo, zato koža postane bolj dovzetna za poškodbe zaradi oksidativnega stresa. Pojavi se lahko občutljiva koža z znaki prezgodnjega staranja, kot so drobne linije in gube ter suhost.

Drugi Dejavniki

KAJ ŠE VPLIVA NA OBČUTLJIVO KOŽO, KI SE STARA?

Poleg neizbežnega procesa staranja, ki se odvija v koži, vključno z upadom celične energije, obstajajo številni drugi dejavniki, ki lahko prispevajo k pojavu občutljive kože, ki se stara.

Oksidativni stres

Stresen in utrudljiv življenjski slog lahko sproži oksidativni stres.

Oksidativni stres ima pomembno vlogo pri bioloških procesih, ki pospešijo staranje kože. Pojavi se, ko določeni dejavniki življenjskega sloga in izpostavljenost določenim snovem vplivajo na nastanek prostih radikalov – reaktivnih molekul, ki napadejo notranjo celično strukturo kože, jo oslabijo in povečajo verjetnost za nastanek vidnih znakov prezgodnjega staranja, kot so gubeizguba volumna in izguba gostote.

Dejavniki življenjskega sloga, ki lahko prispevajo k oksidativnemu stresu, so:

Sonce
Nezaščitena izpostavljenost UV-svetlobi je primarni vzrok za staranje kože. Poleg tega, da pospeši razkroj kolagena, ki koži daje njeno strukturo, lahko izpostavljenost UV-sevanju povzroči vnetje in sončne opekline, zaradi česar koža lahko postane bolj občutljiva.

Kajenje
Nikotin in strupene kemične snovi v cigaretah vplivajo na zdravje celic in otežujejo njihovo učinkovito delovanje.

Rešitve

SKRB ZA OBČUTLJIVO KOŽO, KI SE STARA

Glavne sestavine

Poleg izogibanja naštetim dejavnikom življenjskega sloga obstaja tudi več aktivnih sestavin, ki dokazano zmanjšujejo znake občutljive kože, ki se stara.

 • Koencim Q10
  Koencim Q10 je snov, ki je naravno prisotna v telesu in pomaga celicam pri pretvorbi hranilnih snovi v energijo. Izdelki za nego kože, ki vsebujejo koencim Q10, poživijo in okrepijo celice ter pospešijo njihovo regeneracijo.
  Koencim Q10 je močan antioksidant. Koži pomaga, da dlje ostane čvrstejša, tako da omogoča nevtralizacijo prostih radikalov, ki jih povzročajo zunanji okoljski dejavniki, kot sta UV-sevanje in onesnaženost. Ti dejavniki pripomorejo k razkroju kolagena in elastina in so odgovorni za prve znake staranja, kot so drobne linije in gube.
 • Hialuronska kislina
  Hialuronska kislina je snov, ki nastaja v koži. Ena od njenih ključnih funkcij je zadrževanje vlage – ima sposobnost, da veže do 30-krat toliko vode, kot je njena molekulska masa. S staranjem naravna sposobnost kože za tvorbo hialuronske kisline upada in pojavijo se gube, obstoječe pa se poglobijo. Izdelki s hialuronsko kislino, kot je linija Eucerin Hyaluron-Filler, lahko pomagajo ublažiti suhost, ki je pogosto povezana z občutljivo kožo, ki se stara.
 • Ceramid-3
  Ceramidi so naravno prisotni v zgornjih plasteh kože. Ta vrsta lipidov tvori del osnovne bariere, ki v koži zadržuje vlago, obenem pa prepreči prodiranje dražečih snovi. Pri stanjih suhe kože je pogosto pomanjkanje ceramidov. Uporaba negovalnih izdelkov s ceramidi lahko pomaga okrepiti funkcijo bariere kože, zmanjšati suhost in preprečiti draženje.

Občutljiva koža potrebuje posebno nego, ki jo mora koža zelo dobro prenašati in ne sme dražiti kože. Linijo Eucerin Q10 ACTIVE koža dobro prenaša, kar velja tudi za zelo občutljivo kožo, zaradi koencima Q10 pa ima tudi anti-age lastnosti.

Linija Eucerin Q10 ACTIVE vsebuje koencim Q10 in je dokazano učinkovita pri zmanjševanju globine gub in učvrstitvi kože, ki se stara. Razvita je bila posebej za občutljivo kožo, ki jo dokazano dobro prenaša.

Redna nega kože

Eucerin DermatoCLEAN blago čistilno mleko je primerno za občutljivo kožo.

Pri občutljivi koži, ki se stara, je pomembna nežna vsakodnevna nega obraza, ki ne draži kože in ne poslabša obstoječih simptomov. Izberite blage čistilne izdelke, ki ne vsebujejo umetnih barvil in dišav, kot je linija Eucerin DermatoCLEAN, da boste lažje omejili občutljivost kože.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki