Hialuronska kislina – Kaj je in kako vpliva na kožo?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Hialuronska kislina, ki jo mlada koža naravno tvori, ima ključno vlogo pri vlaženju kože in je priljubljena negovalna sestavina. Ta članek opisuje, kaj je hialuronska kislina, kako deluje in kako jo Eucerin učinkovito uporablja kot aktivno sestavino v izdelkih za čiščenje, nego in zaščito pred soncem, da izboljša vlaženje kože in upočasni nastanek znakov staranja.

Kaj je hialuronska kislina?

Mlada koža je napeta, čvrsta in naravno bogata s hialuronsko kislino.

Hialuronska kislina je molekula polisaharida (velik in kompleksen ogljikov hidrat), znana tudi kot hialuronan. Tvorijo jo celice in naravno nastaja v našem telesu. Skupaj s kolagenom in elastinom je ena od glavnih sestavin vezivnega tkiva, ki obdaja kožne celice, in skrbi za vlaženje in čvrstost kože

Mlada, zdrava koža vsebuje veliko hialuronske kisline, vendar je koža s staranjem tvori manj, obstoječe zaloge pa se začnejo prazniti.

Zakaj je hialuronska kislina dobra za kožo?

Hialuronska kislina je močan humektant, kar pomeni, da deluje kot magnet in pritegne vodo v kožo. Veže lahko od tisočkrat do desettisočkrat toliko vode, kot je njena masa (tj. en gram lahko veže od enega do deset litrov vode). Hialuronska kislina tudi preprečuje preveliko izgubo vlage v koži in je ključna za vlaženje kože. Ohranjanje optimalne navlaženosti je bistveno za zdravo kožo: brez zadostne količine vode se koža izsuši in je manj učinkovita v funkciji zaščitne bariere. Koža na pogled izgubi sijaj in čvrstost.  

Ko se koža stara, naše celice tvorijo manj hialuronske kisline, obstoječa hialuronska kislina pa se začne razkrajati. To lahko povzroči suhost kože zaradi staranja in je tudi eden od dejavnikov, ki so odgovorni za vidne znake staranja kože, kot so drobne linije in gube, izguba volumna in izguba prožnosti.

Raziskave so pokazale, kako pomembne so določene oblike hialuronske kisline kot sestavine v topičnih izdelkih za nego kože, saj pomagajo izboljšati vlaženje kože in jo napnejo, s tem pa zmanjšajo opaznost gub. Kot sestavino v injekcijah dermalnih polnil so jo preizkusili in odobrili tudi dermatologi, uporablja pa se za zmanjšanje vidnih znakov staranja kože.

Učinkovito vlaženje kože po 20. letu pomaga upočasniti pojav znakov staranja kože.

Izdelki za nego kože, ki vsebujejo učinkovito formulo s hialuronsko kislino, so koristni za vse tipe kože, še posebej učinkoviti pa so pri koži, ki je naravno suha, in po 25. letu, ko se na koži pojavijo prvi znaki staranja.

Katere vrste hialuronske kisline poznamo?

Hialuronska kislina ima lahko različne molekulske mase in nekatere formule so učinkovitejše kot druge. Ni dovolj, da veste, da izdelek vsebuje hialuronsko kislino: vedno kupujte izdelke blagovne znamke, ki ji zaupate in ki je z raziskavami dokazala, da je izdelek učinkovit in da ga koža dobro prenaša.

Visokomolekularna hialuronska kislina/Nizkomolekularna hialuronska kislina

V topičnih izdelkih za nego kože najdemo tri glavne vrste hialuronske kisline:

  • visokomolekularno hialuronsko kislino (znano tudi kot dolgoverižna hialuronska kislina). Ta ostane na površini kože, kjer izboljša navlaženost najbolj zunanje plasti povrhnjice, od koder izvirajo drobne linije in gubice;
  • srednjemolekularno hialuronsko kislino (znano tudi kot srednjeverižna hialuronska kislina), ki deluje na podoben način kot visokomolekularna hialuronska kislina;
  • nizkomolekularno hialuronsko kislino (znano tudi kot kratkoverižna hialuronska kislina). Z molekulami, ki so 40-krat manjše¹ od molekul visokomolekularne hialuronske kisline, nizkomolekularna hialuronska kislina prodre globlje v epidermalne plasti, kjer stimulira koži lastno tvorbo hialuronske kisline in tako obnovi zaloge vlage tam, kjer imajo izvor globlje gube.

Eucerin v formulah izdelkov Hyaluron-Filler2Hyaluron-Filler + ElasticityAnti-Pigment dvojni serum in Sun Photoaging Control uporablja visoko- in nizkomolekularno hialuronsko kislino, ki učinkovito delujeta na gube in jih zapolnita od znotraj navzven. Linija čistilnih izdelkov Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] in Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift  vsebujeta nizkomolekularno hialuronsko kislino.

1) Standardna enota za merjenje atomske mase je kilodalton (kDa). Visokomolekularna hialuronska kislina ima atomsko maso 2000 kDa, nizkomolekularna pa 52 kDa.
2) Razen Eucerin Hyaluron-Filler vlažilnega boosterja, ki združuje srednjemolekularno (namesto visokomolekularne) in nizkomolekularno hialuronsko kislino.

 

Kako lahko hialuronsko kislino vključim v svojo redno vsakodnevno nego kože?

Hialuronska kislina pomaga ohraniti vašo kožo navlaženo in zdravo ter upočasni pojav vidnih znakov staranja.

Čiščenje kože s hialuronsko kislino

Eucerin DermatoCLEAN [HYALURON] je linija vlažilnih čistilnih izdelkov (gelmlekomicelarna pena in micelarni fluid 3-v-1), tonika in odstranjevalca ličil za oči.

Klinično in dermatološko je dokazano, da kožo nežno in učinkovito očistijo. Formule združujejo izjemno blag čistilni kompleks in hialuronsko kislino ter druge vlažilne sestavine, da zadržijo naravno vlago v koži in slednje ne izsušijo. Izdelki so primerni za vse tipe kože. Po njihovi uporabi je koža čista, mehka in navlažena.

Več o pomembnosti čiščenja kože in izbiri idealnega čistilnega izdelka lahko preberete v članku o čiščenju in tonificiranju kože.

Negovalni izdelki s hialuronsko kislino

Eucerin nudi obsežen izbor negovalnih izdelkov, ki okrepijo vlažilne učinke hialuronske kisline na kožo. Naše tri linije so prilagojene posamezni glavni fazi procesa staranja kože, njihova učinkovitost pa je klinično in dermatološko potrjena:

  • Eucerin Hyaluron-Filler odpravlja prve znake staranja, kot so drobne linije in gube. Zapolni celo najgloblje gube za pomlajen videz.

  • Eucerin Hyaluron-Filler + Volume-Lift učinkuje proti poglobitvi gub in izgubi volumna, kontur in čvrstosti, ki sta posledica staranja kože. Zapolni globoke gube in obnovi izrazitost obraznih kontur za učinek napete kože.

Zaščita pred soncem Eucerin s hialuronsko kislino

Eden od negativnih učinkov čezmerne izpostavljenosti soncu je izsušitev kože, ki lahko povzroči fotostaranje (prezgodnje staranje zaradi sonca). 

Eucerin Sun Photoaging Control fluid za zaščito pred soncem ZF 50 in ZF 30 sta izdelka za vsakodnevno zaščito obraza pred soncem, ki nudita najboljše učinke zaščite pred soncem. Formuli sta obogateni tudi s hialuronsko kislino in vidno zmanjšata gube na obrazu in dekolteju.

Kaj še lahko storim, da bo koža ostala navlažena?

Zdrav življenjski slog vam bo pomagal, da boste dlje ohranili mehko, gladko in čvrstejšo kožo. Poskrbite za dovolj gibanja in uravnoteženo prehrano, spijte obilo vode, omejite uživanje alkohola, opustite kajenje in se ponoči dobro naspite.

Sorodni članki

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki