Znaki staranja – Splošno staranje kože

Čas branja: 7 min
Pokaži več

Po približno 25. letu se začnejo na površini kože pojavljati prvi znaki staranja. Najprej se pojavijo drobne linije, sčasoma pa postanejo opazne tudi gubeizguba volumna in izguba gostote.

Koža se stara iz različnih razlogov. Nekaterih od njih ni mogoče preprečiti ali spremeniti. Druge pa je mogoče do neke mere nadzorovati s celovitim pristopom k preprečevanju.
Če razumemo, kako notranji in zunanji dejavniki vplivajo na strukturo in funkcijo kože, lahko bolje izberemo način nege kože in preprečevanja.

Znaki In Simptomi

Vidni znaki staranja kože

Obstajajo trije glavni znaki splošnega staranja kože. Vsak od njih vpliva na videz obraza na drugačen način.

Struktura kože se z leti spreminja. Drobne linije in gubice so običajno prvi vidni znak staranja kože.
Povešena koža je znak izgube volumna.
Povešena koža je znak izgube volumna.

Gube
Prvi vidni znak staranja po 25. letu so drobne linije in gube. Linije se pojavijo na različnih delih obraza in so tisti znak staranja, ki ga najlažje opazimo. Najprej nastanejo drobne linije. Te majhne, plitve gubice postanejo vidne v zunanjih kotičkih oči. Znane so tudi kot smejalne gubice ali gubice v kotičkih oči. Najdemo jih tudi na licih. Na čelu so gube vidne kot vodoravne črte, ki nastanejo zaradi izrazov obraza in se s staranjem običajno poglobijo. Manjše, navpične gubice med obrvmi nastanejo zaradi mrščenja.

Globlje gube med nosom in ustnicami se imenujejo nazolabialne gube. Povezane so s povešanjem kože in pogosto z izgubo volumna.

Izguba volumna
Izgubo volumna je včasih težko prepoznati, imenujemo pa jo tudi povešena koža, izguba kontur ali upadel obraz. V nasprotju z izgubo gostote ali gubami se pri izgubi volumna spremeni splošen videz obraza, čeprav je te spremembe težko določiti. Najbolj opazen je negativen, žalosten ali obremenjen izraz, ki ga obrazu lahko dajo upadanje volumna kože in povešene konture, ki so povezane z izgubo volumna. To pa nato lahko vpliva na nepravilno dojemanje človekovega razpoloženja ali pogleda na svet.

Izguba gostote
Izguba gostote, ki je najpogostejša pri ženskah po menopavzi, se na površini izraža kot tanjša, bolj krhka koža.

"V nasprotju z gubami ali izgubo volumna izguba gostote prizadene kožo na celem obrazu in ni omejena le na določene predele."

Pogosto je povezana z globljimi gubami in se pojavi skupaj z zmanjšanim sijajem in nagnjenostjo k bolj pusti koži.

Vzroki In Sprožilci

 

Staranje kože ni posledica enega samega vzroka, ampak kombinacije notranjih in zunanjih dejavnikov. Razumevanje teh vzrokov bo pomagalo oblikovati celovit pristop k preprečevanju staranja kože.

Spremembe znotraj plasti kože se na površini izražajo kot znaki staranja.

Plasti povrhnjice
Počasnejše odmiranje in nastajanje celic ter zmanjšana tvorba lipidov na površini kože vplivata na večjo možnost za hrapavost in suhost kože. Ko se ta plast kože stara, postane bolj občutljiva za UV-svetlobo. Koža se manj učinkovito celi, zmanjšana imunska funkcija pa lahko vodi v več okužb kože in počasnejše celjenje ran.

Plasti usnjice
Po 25. letu se količina kolagena, enega od »gradnikov« kože, zmanjšuje za 1 % letno. Ob sočasnem upadu količine elastina se poruši struktura dermalnega tkiva. To oslabi strukturo kože in gube hitreje nastajajo. Prožnost kože se zmanjša, zato postane bolj nagnjena k poškodbam in popokanim kapilaram. Upočasnjena prekrvitev pomeni manj učinkovito oskrbo površine kože s hranilnimi snovmi in kisikom.  To vpliva na izgubo rožnatega sijaja, ki je značilen za mladostno kožo.

Plasti podkožja
V globljih plasteh so najbolj opazne spremembe velikosti in števila celic v adipozni plasti, ki shranjujejo lipide. To zmanjšanje ima domino učinek na izgubo volumna in lahko povzroči nastanek globokih gub, upadla lica in oslabljeno celjenje ran.

Staranje povzroči spremembe v vseh plasteh kože in vpliva tako na njihovo obliko kot tudi na snovi v njih.

 

Notranji vzroki staranja

V mladi koži so povezave med plastmi močne, kar pomeni učinkovito oskrbo vidnih plasti z vlago in hranilnimi snovmi.
Sčasoma se te vezi in sistemi upočasnijo, kar vodi k slabši učinkovitosti. Rezultat je vidno postarana koža.

Nekateri vzroki staranja kože na obrazu so neizbežni in jih ni mogoče spremeniti. Naša biološka starost določa strukturne spremembe v koži in učinkovitost celičnih funkcij, ki so vsako leto počasnejše.

Slabša prekrvitev kože pomeni, da je oskrba površine kože s hranilnimi snovmi in kisikom zmanjšana. Prevladuje pustejši ten, rožnat sijaj, ki je značilen za mlado kožo, pa izgine.

Pri staranju kože ima ključno vlogo tudi genetikaRasa in tip kože, s katerim se rodimo, vplivata na to, kako hitro se bodo na površini kože pojavili znaki staranja. Tako na primer svetla občutljiva koža prej postane nagnjena h gubam, azijska koža pa je nagnjena k neenakomernemu tenu in poznejšemu nastanku gub. Suhost kože zaradi staranja lahko povzroči specifična genetska zasnova človeka.

Preberite več o tem, kako rasa vpliva na kožo.

Zunanji vzroki staranja

Zunanji dejavniki, ki vplivajo na hitrost staranja kože, so vsi posledica enega procesa – oksidativnega stresa. To pomeni, da se v telesu sproščajo molekule, imenovane prosti radikali ali reaktivne kisikove spojine. Teorija staranja zaradi prostih radikalov pravi, da se staramo zaradi kopičenje poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali. Prosti radikal je visoko reaktiven atom ali molekula, ki ima v zunanji lupini en sam prost elektron. Večina radikalov ima izjemno sposobnost poškodovanja vseh celičnih struktur, vključno z lipidi in beljakovinami.

V normalnih pogojih antioksidanti v koži ujamejo in nevtralizirajo proste radikale – gre za molekule, ki imajo sposobnost, da jih absorbirajo in zaustavijo. Toda sposobnost kože za deaktivacijo prostih radikalov se sčasoma zmanjšuje. Rezultat so poškodbe vseh sestavnih delov kožne celice. Oksidativni stres pospešijo in sprožijo številni dejavniki življenjskega sloga.

Pege in hiperpigmentacija so rezultat poskusov kože, da bi se zaščitila pred škodljivimi učinki sonca.
Onesnaženost v mestih lahko pospeši učinke poškodb zaradi prostih radikalov, zlasti če ga spremlja še izpostavljenost soncu.

Sonce
Izpostavljenost sončnim žarkom je primarni zunanji dejavnik, ki je odgovoren za staranje kože zaradi oksidativnega stresa. Poškodbe kože, ki nastanejo zaradi daljše in vsakodnevne izpostavljenosti UV-žarkom, se imenujejo fotostaranje in so odgovorne tudi za neenakomerno pigmentacijo.

Onesnaženost
Izpostavljenost kože onesnaženosti, ki je najbolj značilna za mesta, lahko sproži sprostitev škodljivih prostih radikalov. Poleg tega onesnaženost dodatno poslabša učinke izpostavljenosti soncu in poveča oksidativni stres.

Kajenje
Kemične snovi in nikotin v cigaretah so vzrok za hiter porast števila prostih radikalov v koži. Tako kot onesnaženost tudi kajenje poslabša učinke izpostavljenosti soncu in s tem povzroči oksidativni stres.

Prehrana
Antioksidanti so molekule, ki lahko nevtralizirajo proste radikale, ki poškodujejo kožo in tako pospešijo njeno staranje. Prehrana, ki ji primanjkuje antioksidantov, ne more pomagati upočasniti naravnega staranja kože. Toda uživanje sadja in zelenjave, bogatih z antioksidanti, lahko postane ključno orodje pri celovitem pristopu k preprečevanju procesa staranja.

Pomanjkljiva nega
Koža, ki je slabo negovana, se hitreje stara. Temeljito čiščenje z izdelki, primernimi za tip kože, in reden nanos negovalnih izdelkov, ki so namenjeni primarni težavi kože, lahko v veliki meri vplivata na stanje kože. Ključni del preprečevanja staranja je uporaba učinkovite zaščite pred soncem, kadar je koža izpostavljena sončni svetlobi.

Rešitve

Zmanjšanje učinkov staranja

Če razumemo proces staranja kože, se lahko bolje odločimo, kako jo negovati. Trije glavni znaki staranja – izguba volumnaizguba gostote in gube – so podrobneje opisani v posameznih člankih. Če še vedno niste prepričani, kakšen način nege bi bil pravi za vas, je lahko koristno diagnostično orodje tudi kožni test. Zmanjšanje učinkov staranja in preprečevanje nadaljnjega staranja je mogoče doseči s celovitim pristopom. Ta pristop vključuje tudi ustrezen pregled in morebitne spremembe na področjih življenjskega sloga in nege.

Zadostna količina spanca lahko kot del celovitega pristopa pomaga preprečiti staranje.
Uživanje večjih količin pravih živil je lahko del celovitega pristopa k preprečevanju staranja.

Življenjski slog
Ker je oksidativni stres primarni vzrok za zunanje staranje kože, je treba življenjski slog prilagoditi tako, da čim bolj zmanjšamo učinke tega dejavnika.

Prehrana
Zdrava prehrana, bogata s sadjem in zelenjavo, bo zagotovila vnos antioksidantov, ki pomagajo omejiti škodljive učinke prostih radikalov na kožo. Prehrana naj bo čim bolj raznovrstna, obstajajo pa živila, ki so še posebej bogata z antioksidanti in imajo lahko celo zaščitni učinek na kožo: korenje, marelice in drugo oranžno in rumeno sadje in zelenjava, borovnice, listnata zelenjava, paprika, paradižnik, fižol in druge stročnice, ribe (zlasti losos) in oreščki.

Poleg izbire pravih živil je dokazano, da se je nekaterim treba izogibati. Preveč maščob in ogljikovih hidratov v prehrani namreč pospeši staranje.

Kajenje
Kajenje občutno pospeši staranje, koža izgubi prožnost in dobi pust videz. Prenehanje kajenja pomaga izboljšati videz kože, saj se izključi izpostavljenost kemičnim snovem in nikotinu, ki jih vsebujejo cigarete

Nega kože
Koža se skozi življenjska obdobja spreminja in način nege bi moral odražati njene trenutne potrebe.

"Dobra redna nega kože je osnovni del celovitega pristopa k odpravljanju vseh znakov staranja: izgube volumna, izgube gostote, gub in drugih stanj, kot sta suhost zaradi staranja in občutljiva koža, ki se stara."

Redno čiščenje obraza odstrani kemične snovi, ki lahko povzročijo oksidativni stres.
Vlažilne blazinice za oči in maske za obraz lahko izboljšajo videz kože.

Če je vaša koža zdrava, boste z dobro nego poskrbeli za ohranitev tega stanja. Če ni, lahko dosledna redna nega pomaga izboljšati njeno stanje. Redna nega kože mora biti sestavljena iz treh korakov – čiščenja, nege in zaščite pred soncem.

Čiščenje odstrani ličila, umazanijo in kemične snovi s kože. To je bistveno, saj lahko kemične snovi na površini kože, ki so posledica onesnaženosti, sprožijo oksidativni stres.

Nega pomeni hranilno nego in vlaženje kože z ustreznimi izdelki za tisti znak staranja, ki je primarna težava kože. S ciljnim delovanjem na težavo z ustreznimi izdelki in njihovimi aktivnimi sestavinami, kot so hialuronska kislina, glicin saponin ali koencim Q10, lahko izboljšate videz kože. Najpomembnejši korak pri preprečevanju nadaljnjega staranja pa je zaščita kože pred UV-žarki. Izdelek z ZF izberite glede na tip in težavo kože.

Preberite več o zaščiti obraza pred soncem.

Za doseganje enakomernega tena kože in izboljšanje polti je mogoče uporabiti tudi kreme z barvnimi pigmenti. Izberite izdelek, ki se enakomerno nanese in ne ustvari linij na koži, da bo vaša koža videti mladostnejša.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki