Prosti radikali – Kaj so in kako vplivajo na kožo?

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Prosti radikali lahko povzročijo koži oksidativni stres, ki se odraža v prezgodnjem staranju kože. Ta članek razlaga, kaj so prosti radikali, kako vplivajo na kožo in kaj lahko storite, da jih nevtralizirate in tako kožo ohranite zdravo, jo zaščitite pred prezgodnjim staranjem in pomagate upočasniti pojav vidnih znakov staranja kože, kot so drobne linije, gube in izguba sijaja.

Kaj so prosti radikali?

Prosti radikali lahko poškodujejo bistvene sestavne dele celic.

Prosti radikali, znani tudi kot reaktivne kisikove spojine (ROS), so visoko reaktivne kisikove molekule: stranski produkt stalnih biokemijskih reakcij v telesu.

Naše telo je odvisno od kisika, vendar običajne telesne funkcije včasih razcepijo parne kisikove molekule v dva ločena atoma z neparnimi elektroni. Ti neparni elektroni potujejo po telesu in iščejo drug elektron, da bi tvorili stabilen par, zato jih opisujemo kot reaktivne. Pri tem poškodujejo celične membrane, beljakovine in DNK.

Zakaj so prosti radikali škodljivi za kožo?

Oksidacija povzroča porjavitev sadja.
Prosti radikali povzročajo oksidativni stres, ki vpliva na strukturo kože in povzroča prezgodnje staranje.

Ali ste že kdaj odgriznili kos banane ali jabolka in ga nato pustili na zraku? Rjava barva, ki nastane, je rezultat oksidacije, ki jo povzročajo prosti radikali. Podoben proces poteka v koži, vendar ne traja le nekaj minut, ampak več desetletij.

Telo uporablja antioksidante, da nevtralizira potencialno škodljive proste radikale, toda ko se pojavi neravnovesje med tvorbo prostih radikalov in zmožnostjo telesa, da jih nevtralizira, prosti radikali začnejo povzročati škodo celičnim membranam, beljakovinam in DNK v procesu, ki ga imenujemo oksidativni stres.

Med poškodovanimi celicami so tiste, ki so odgovorne za tvorbo snovi, kot so kolagen, elastin in hialuronska kislina, ki mladostni koži dajejo čvrsto strukturo (npr. fibroblasti in keratinociti). Tvorba teh snovi naravno upada s staranjem, oksidativni stres pa ta proces še pospeši.

Čeprav je staranje povsem naraven proces, oksidativni stres lahko povzroči prezgodnje staranje kože: lahko pride do predčasnega pojava vidnih znakov staranja, kot so drobne linije in gube, ter pustega in utrujenega videza kože. 

Če odmislimo prezgodnje staranje, se zmožnost kože za nevtralizacijo prostih radikalov naravno zmanjšuje s staranjem, kar se odraža v hitrejšem procesu staranja kože.

Kaj povzroča proste radikale?

Čeprav so prosti radikali naravni stranski produkt procesov, ki potekajo v telesu, obstajajo številni zunanji dejavniki, ki sprožijo in povečajo tvorbo prostih radikalov. Mnoge od teh zunanjih dejavnikov je mogoče nadzorovati.

Prosti radikali in sonce

UVA- in HEV-svetloba sta znana sprožilca prostih radikalov.

Zmerna količina sončne svetlobe je koristna za kožo in telo. Več o razlogih za to preberite v članku o soncu in koži. Toda čezmerna izpostavljenost UVA-žarkom (in v mnogo manjšem obsegu visokoenergijski vidni svetlobi – svetlobi, ki jo vidimo povsod okrog sebe) je eden od glavnih sprožilcev prostih radikalov. Oksidativni stres, ki ga povzroča sonce, vpliva na poškodbe DNK in nastanek stanj, kot sta fotostaranje (prezgodnje staranje kože zaradi sonca) in hiperpigmentacija. Več o tem preberite v članku Vpliv UVA-, UVB- in HEV-svetlobe na kožo.

Prosti radikali in okolje

Onesnaženost poveča tvorbo prostih radikalov in morebitne poškodbe kože.

Poleg sončne svetlobe lahko škodljive proste radikale sprožijo tudi drugi dejavniki iz okolja. Mnogi ljudje živijo v mestih, kjer sta umazanija in onesnaženost neizogiben del življenja. Onesnaženost lahko poslabša učinke izpostavljenosti soncu in pospeši oksidativni stres.

Kajenje in prosti radikali

Cigaretni dim vsebuje proste radikale.

Kajenje je škodljivo tako za kožo kot za splošno zdravje. Dim vsebuje proste radikale, ki jih pri kajenju vdihnemo v telo, kjer nato povzročijo številne težave, vključno s prezgodnjim staranjem kože.

Prosti radikali in prehrana

Preveč alkohola lahko sproži tvorbo prostih radikalov v telesu.

Prehrana je ključnega pomena za splošno zdravje, izbira živil in pijač pa lahko vpliva tudi na tvorbo prostih radikalov v telesu. Med najbolj škodljivimi živili, ki povzročajo proste radikale, so kuhane ali predelane mesnine, ocvrta živila, vsa živila, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob, in alkohol.

Kako lahko zmanjšate količino prostih radikalov in pomagate preprečiti poškodbe kože?

Zdrav življenjski slog in redna, ustrezna nega kože pomagata zmanjšati škodljive proste radikale, preprečujeta prezgodnje staranje kože in upočasnita nastanek vidnih znakov staranja.

Zdrav življenjski slog

Zdrava, uravnotežena prehrana, bogata z antioksidanti, je dobra za kožo.

Zdrava, uravnotežena prehrana, bogata z antioksidanti, pomaga odpravljati proste radikale. Zelena zelenjava, citrusi, fižol in stročnice, oreščki in mastne ribe vsebujejo posebno veliko antioksidantov. Opustite kajenje, skušajte zmanjšati količino zaužitega alkohola in spijte veliko vode, da bo koža ostala navlažena.

Okrepite svoje splošno zdravje in zdravje svoje kože, tako da se ne izpostavljate soncu predolgo, uporabljate ustrezen izdelek za zaščito pred soncem, skušate zmanjšati stres, se veliko gibate in se dobro naspite.

Nega kože za zmanjšanje poškodb zaradi prostih radikalov

Redno čiščenje, vlaženje, uporaba močnih negovalnih sestavin z dokazanim antioksidativnim učinkom, kot sta vitamin C in licochalcon A, in, najpomembnejše, ustrezna vsakodnevna zaščita pred soncem pomagajo dlje časa ohraniti mladosten videz kože.

Prej boste začeli negovati svojo kožo, lažje boste preprečili prezgodnje staranje. Več o idealni redni negi kože v 20. letih preberite v članku o anti-age negi v 20. letih. S staranjem se spreminjajo potrebe kože, čemur je treba prilagoditi tudi izdelke, ki jih uporabljamo. Več o tem preberite v članku o staranju in ustrezni negi kože.

Družina anti-age izdelkov Eucerin vključuje tri celovite linije, ki so posebej razvite, da kožo oskrbijo s potrebno nego v vseh fazah procesa staranja, kar je klinično in dermatološko dokazano.

Eucerinova anti-age nega kože

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki