Koža, ki se stara – Preprečevanje

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Koža se začne starati okrog 25. leta. Vzroke za splošno staranje kože lahko v grobem razdelimo na dve skupini: notranje in zunanje. Notranji dejavniki so intrinzični in so posledica kronološkega staranja in genetike ter jih ni mogoče spremeniti. Zunanje dejavnike pa je mogoče nadzorovati s celovitim pristopom k preprečevanju.

Struktura kože, ki se stara

Kako se stara struktura kože

Staranje se zgodi zaradi kombinacije intrinzičnih, notranjih dejavnikov in zunanjih dejavnikov oz. dejavnikov življenjskega sloga. Splošno staranje kože se odvija v vseh delih strukture kože.

Staranje prizadene vsako plast kože (1. povrhnjica, 2. usnjica, 3. podkožje) na drugačen način.

Koža je sestavljena iz treh različnih plasti: povrhnjice, usnjice in podkožja. Staranje se odvija v vseh treh plasteh, v vsaki pa se izraža z različnimi vidnimi znaki.

Plasti povrhnjice

  • Spremembe: Počasnejše odmiranje in nastajanje celic, zmanjšana tvorba lipidov.
  • Zunanji znaki: Bolj hrapava in suha tekstura kože z drobnimi linijami in gubami. Večja občutljivost za UV-svetlobo, manj učinkovit proces celjenja in večja dovzetnost za okužbe.

Plasti usnjice

  • Spremembe: 1 % letno zmanjšanje količine kolagena in upad ravni elastina. Upočasnjena prekrvitev.
  • Zunanji znaki: Manj prožna koža, ki je bolj nagnjena k poškodbam in gubam. Izguba gostote in sijaja. Izgubljanje rožnatega sijaja, ki je značilen za mlado kožo.

Plasti podkožja

  • Spremembe:  Zmanjšanje velikosti in števila maščobnih celic. Zmanjšana sposobnost diferenciacije.
  • Zunanji znaki: Izguba volumna, globlje gube in upadla lica. Počasnejše celjenje ran.

Rešitve

Kako preprečiti prezgodnje staranje?

Staranje je naraven proces, ki ga ni mogoče preprečiti. Lahko pa se zmanjša vidne znake splošnega staranja kože. Pri tem je koristno, da pregledate dejavnike življenjskega sloga, ki vplivajo na kožo. Ti zunanji dejavniki sprožijo sprostitev prostih radikalov v telesu, kar je znano kot oksidativni stres. Prosti radikali poškodujejo vsak del kožnih celic in pospešijo pojav vidnih znakov staranja: gubeizgubo gostote in sijaja ter izgubo volumna.

Izogibanje prekomerni izpostavljenosti soncu

Daljša in vsakodnevna izpostavljenost soncu sprožita fotostaranje.
Nujna je dosledna uporaba zaščite pred soncem.

Tako daljša kot vsakodnevna izpostavljenost soncu sprožita proces, imenovan fotostaranje, ki ga povzroča oksidativni stres. Učinkov sonca na splošno staranje kože ne smemo podcenjevati.

"80 % prezgodnjega staranja kože je posledica škodljivih učinkov UV-žarkov."

Čeprav se je koža sposobna sama zaščititi pred soncem s porjavitvijo in odebelitvijo povrhnjice, to lahko stori le do določene meje. Ta se razlikuje od človeka do človeka, in ko je presežena, pride do trajne poškodbe kože in hitrejšega pojava znakov staranja.

Kadar koli se zadržujemo na soncu, tudi pozimi, je koža izpostavljena škodljivemu UV-sevanju. Preberite več o učinkih UVA- in UVB-žarkov na kožo tukaj. To lahko vodi do porjavitve, sončnih opeklin, neenakomerne pigmentacije, staranja kože in v najslabšem primeru celo do kožnega raka. Za zmanjšanje škodljivih učinkov sonca na kožo je potreben odgovoren pristop k zaščiti pred soncem. Pomaga lahko uporaba izdelkov z ustreznim ZF v okviru redne dnevne nege kože. Ustrezno sredstvo za zaščito pred soncem je treba izbrati glede na tip kože, tip pigmentacije in intenzivnost sonca na trenutni lokaciji. Preberite več o zaščiti obraza pred soncem.

Opustitev kajenja

Kemične snovi in nikotin v cigaretah sprožijo oksidativni stres na podoben način kot onesnaženost. Opustitev kajenja je ključen del celovitega pristopa k upočasnitvi splošnega staranja kože.

Ustrezna redna nega kože

Dober čistilni izdelek za obraz mora biti blag in ne sme izsušiti kože.
Negovalni del dobre redne nege kože poskrbi za dovajanje glavnih aktivnih sestavin, ki upočasnijo proces staranja.

Splošno staranje kože se začne okrog 25. leta, preventivne ukrepe pa je treba uvesti čim prej, da se ta proces upočasni in prepreči poznejše poškodbe kože. Skrb za kožo z dobro negovalno rutino pomaga upočasniti pojav znakov splošnega staranja kože. Izdelke je treba izbrati glede na primarno težavo staranja – gubeizguba volumna ali izguba gostote in sijaja.

  • Prvi korak je čiščenje z izdelkom, ki odstrani ličila in umazanijo, ne da bi pri tem obremenil kožo. Izdelek mora biti blag in ne sme izsušiti kože.
  • Tonificiranje z ustreznim tonikom očisti kožo in jo pripravi na naslednji korak.
  • Nega kožo oskrbi z vlago in hranilnimi snovmi, ki jih potrebuje. To tudi pomaga odpraviti učinke staranja, ki pogosto vključujejo suhost zaradi staranja.
  • Če bo koža čez dan izpostavljena soncu, je treba najprej nanesti izdelek za zaščito obraza pred soncem in šele nato negovalni izdelek, ne glede na primarno težavo staranja kože.

Zdrava prehrana

Sveže sadje in zelenjava sta bogata z antioksidanti, kot so vitamini C, A in E.

Zdrava koža potrebuje tudi vlaženje od znotraj.

Pitje spodbuja vlaženje kože.

Oksidativni stres ima škodljiv učinek na kožo, a z uživanjem pravih živil ga lahko omejite. Prehrana, ki vsebuje obilo svežega sadja in zelenjave, je bogata z antioksidanti in mikrohranili. Antioksidanti so molekule, ki lahko nevtralizirajo proste radikale. Sprememba prehrane, tako da vključuje več teh ključnih živil, lahko pomaga upočasniti staranje, ki ga povzroča zunanji oksidativni stres, in obenem zavira delovanje intrinzičnih, notranjih dejavnikov splošnega staranja kože.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki