Razširjene pore in drobne linije – Kako jih lahko zmanjšam?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Ko prvič opazimo vidne znake staranja, nas to lahko precej vznemiri. Mnogi že v svojih dvajsetih opazijo prve znake staranja, ki so nato zaradi kombinacije notranjih in zunanjih dejavnikov vse bolj izraziti. Zaradi drobnih linij in puste ali neenakomerne teksture kože začnemo iskati najboljšo nego kože, ki bi delovala proti prvim znakom staranja in poskrbela za svilnato gladko kožo. 

Hyaluron-Filler serum za zmanjšanje por znamke Eucerin je zasnovan z močno kombinacijo aktivnih sestavin, ki zagotavljajo, da gre za zelo učinkovit anti-age serum in rešitev za zmanjšanje por, da dosežete svilnato gladko kožo.

Kakšni so prvi znaki staranja?

Prvi znaki staranja lahko vključujejo drobne linije ali pusto teksturo kože.

Tip kože in zgodba vsakega posameznika sta edinstvena, toda mnogi med nami se že v svojih dvajsetih soočajo z običajnimi prvimi znaki staranja kože, kot so gubice ali hrapava tekstura. 

Drobne linije in gube 
S staranjem kože se upočasni tudi njen metabolizem. To pomeni, da začne upadati količina snovi, ki kožo ohranjajo gladko. Ker se presnova znotraj posamezne celice upočasni, koža postopoma izgublja tudi svojo vlago in prožnost. Gre za naraven del staranja, toda proti simptomom, kot je suha koža obraza, se lahko borimo s pravo redno nego kože. Z nadaljnjim staranjem se običajno pojavi izguba prožnosti ali suhost kože zaradi staranja.

Razširjene pore in tekstura, ki ni gladka 
Različni dejavniki življenjskega sloga ali genetska predispozicija lahko prispevajo k temu, da je koža videti na splošno manj gladka. Koža se stara in v dvajsetih letih njena naravna hitrost regeneracije začne upadati, pojavijo se hrapave ali puste teksture. V dvajsetih letih starosti koža začne kazati prve znake staranja, poleg tega pa je pogosta tudi čezmerna tvorba sebuma, ki povzroči zamašene ali razširjene pore.

Koža se stara zaradi številnih notranjih in zunanjih vzrokov. Nekatere lahko omilimo s spremembo življenjskega sloga ali topičnimi sredstvi, drugi pa so preprosto del naravnega procesa. Če razumemo, kako in zakaj se koža stara, tudi lažje ugotovimo, katera je najučinkovitejša rešitev za preprečevanje vidnih znakov staranja ali prezgodnjega staranja kože

Notranji vzroki 
Intrinzično ali biološko staranje kože je povsem naraven proces. Koža je živ organ in se močno spreminja v času človekovega življenja. V dvajsetih letih lahko notranji dejavniki, kot so genetske nagnjenosti ali hormonski vplivi, sprožijo prve vidne znake staranja. Koža v tej starosti naravno začne izgubljati hialuronsko kislino in obnavljanje celic se upočasni, zato je koža na pogled manj sijoča in gladka. Pri nekaterih barvah ali tipih kože se znaki staranja pokažejo prej kot pri drugih. Na svetli koži se staranje pogosto opazi prej kot pri temnejši koži, saj je slabše zaščitena pred UV-žarki. Tudi občutljiva koža lahko prej začne kazati gubice kot tista, ki je manj občutljiva.

Zunanji vzroki 
Zunanji dejavniki, ki vplivajo na prve znake staranja kože, vključujejo izpostavljenost soncu, okoljsko onesnaženje, kajenje, zdravila, prehrano ali življenjsko slog. Vsi ti dejavniki lahko sprožijo nastanek prostih radikalov, ki povzročijo oksidativni stres v koži. Oksidativni stres pospeši poškodbe kožnih celic, kar vodi v upadanje tvorbe hialuronske kisline in kolagena. Rezultat je vidno prezgodnje staranje kože. Očitni znaki so med drugim razširjene pore, hrapava ali pusta koža in pojav drobnih linij.

Kako lahko negujem kožo in preprečim nadaljnje staranje kože?

Za preprečevanje nadaljnjih znakov staranja je pomembno, da začnete s celovito anti-age redno nego kože v svojih dvajsetih letih. Prvi korak je razumevanje vašega tipa kože. Mnogi tipi kože lahko kažejo več znakov, kot so staranje, suhost, hiperpigmentacija ali akne. 

Če potrebujete izdelke za nego kože, ki očistijo pore in zmanjšajo prve gubice, poiščite formule, ki vsebujejo in v idealnem primeru kombinirajo naslednje sestavine:

Hialuronska kislina

Visokomolekularna hialuronska kislina | Nizkomolekularna hialuronska kislina

Ta sestavina naravno nastaja v koži in ima ključno vlogo pri vlaženju kože. Je močan humektant, ki pritegne vodo v kožo, kjer veže tisočkrat do desettisočkrat toliko vode, kot je njena lastna teža. Ker koža z leti tvori vse manj hialuronske kisline, lahko nanos določenih oblik te aktivne sestavine s topičnimi negovalnimi izdelki okrepi navlaženost kože, jo napne in pomaga zmanjšati izrazitost drobnih linij. Obstaja več različnih vrst hialuronske kisline, toda kombinacija dolgoverižne in kratkoverižne oblike molekule v močni formuli učinkovito napne kožo in tako poskrbi za gladek videz.

Glikolna kislina

Glikolna kislina pomaga zgladiti teksturo kože.

Ta kislina je izjemno pogost kemični piling, ki ga uporabljajo številni dermatologi. Glikolna kislina je alfa hidroksi kislina (AHA) ali derivat sladkornega trsa z izjemno majhno molekulo. Deluje tako, da odstrani odmrle kožne celice in tako izenači teksturo kože. Izdelki, ki vsebujejo glikolno kislino, pomagajo izboljšati gladkost kože in razkrijejo bolj sijoč, žareč videz.  Koncentracija glikolne kisline v serumu za zmanjšanje por je nižja od tiste, ki je uporabljena v dermatoloških tretmajih, da je učinek nežnejši.

Mlečna kislina

Mlečna kislina pomaga učvrstiti kožo in zožati pore.

Mlečna kislina je nežna in vlažilna luščilna snov. Za razliko od drugih kislin raztopi nečistoče in zamašene pore, obenem pa izboljša stopnjo navlaženosti kože.

Antioksidanti

Antioksidanti, na primer vitamin C, so zelo priljubljeni v sodobni negi kože. Antioksidanti, kot sta alfa glukozirutin (AGR) in natrijev askorbil fosfat, učinkovito nevtralizirajo proste radikale in zagotavljajo odlično biološko celično zaščito, da okrepijo naravne obrambne mehanizme kože.  

Kaj če je moja koža tudi mastna in nagnjena k aknam?

Razumevanje vzrokov za akne vam lahko pomaga najti najboljšo rešitev za nego kože, nagnjene k aknam, kar lahko v nekaterih primerih vključuje tudi zdravila. V primerih, ko so akne ali mastna koža sekundarna skrb poleg staranja kože, lahko s pravilno izbiro tekstur izdelkov najbolj učinkovito najdete ustrezno nego za prve znake staranja. Na primer, izbira ustreznega gela namesto čistilnega mleka ali odločitev za gladilni serum z nemastno teksturo vam omogoči učinkovito plastenje izdelkov v vsakdanji negi kože. Poiščite anti-age serum z vodeno, lahko formulo, ki se hitro vpije in ne poveča tvorbe sebuma.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki