Suha in občutljiva koža obraza – Razumevanje vzrokov in iskanje ustrezne nege

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Če koži primanjkuje vlage, je videti pusta in je na otip suha ter ne more učinkovito delovati kot pregrada, ki ščiti naše telo pred zunanjimi dražečimi vplivi. Posledica tega je, da postane suha.

Primarni vzroki in simptomi suhe, dehidrirane in občutljive kože so različni, skupno pa jim je porušeno ravnovesje vlage. Redno vlaženje z ustreznimi izdelki lahko odpravi to težavo, tako da spodbuja navlaženost kože. Simptome občutljivosti lahko pomagajo ublažiti tudi pametne odločitve glede nege kože in življenjskega sloga. 

Ko nam uspe obnoviti ravnovesje vlage v koži, se njena funkcija bariere okrepi in izboljša se njena zmožnost za zaščito telesa pred zunanjimi škodljivimi dejavniki. Navlažena koža je manj nagnjena k občutljivosti, videti je sijoča in je na otip gladka in voljna.

Znaki In Simptomi

Kako prepoznati suho in občutljivo kožo obraza

Občutljiva koža je stanje, ki se lahko pojavi pri vseh štirih tipih kože – suhi, normalni, mastni in kombinirani koži. 

Nekateri ljudje ne kažejo vidnih simptomov, vendar pravijo, da določeni izdelki povzročijo občutek neugodja na njihovi koži. S povečanjem občutljivosti simptomi lahko vključujejo: 

● občutke neprijetne napetosti in neudobja;
● ekstremnejši simptomi, kot so dolgotrajnejša rdečina, izpuščaji, srbečica, zbadanje, skelenje, oteklina in luskavost, privedejo do tega, da kožo označimo kot zelo občutljivo. 

Težko je razlikovati med suho kožo in občutljivo kožo, ker se ti simptomi pogosto pojavljajo hkrati. Suha koža je posebej nagnjena k občutljivosti in občutljiva koža je pogosto suha. Zato je lahko težavno določiti primarni vzrok in poskrbeti za ustrezno nego. Več o znakih in simptomih obeh stanj lahko preberete v poglavjih Suha koža obraza in Občutljiva koža obraza.

Tako suha kot dehidrirana koža kažeta znake suhosti, toda njuni primarni vzroki so različni. 
Ni neobičajno, da je občutljiva koža na nekaterih predelih dehidrirana (na primer lica), medtem ko je drugod mastna in nečista (zlasti T-predel).

Vzroki In Sprožilci

Kaj povzroči, da koža obraza postane suha in občutljiva?

Suha koža je tip kože, za katerega je značilno pomanjkanje lipidov (olja). Lahko postane izsušena, saj koža zaradi pomanjkanja lipidov ne more učinkovito vezati vode, ki začne močneje izhlapevati iz kože. Izsušena koža je stanje, ki ga povzroči nezadostna raven vode v koži. 

Suhi, izsušeni in občutljivi koži je skupno porušeno ravnovesje vlage. Ko koži primanjkuje vlage, ki jo potrebuje za svojo funkcijo učinkovite bariere, začne izgubljati dodatno vlago in se ne more zaščititi pred zunanjimi dražečimi snovmi, kot so bakterije in onesnaženost. To povzroči občutek neprijetne napetosti in neugodja.

Za tvorbo učinkovite bariere koža potrebuje pravilno ravnovesje med:
– lipidi (olje)
– vodo
– naravnimi vlažilnimi faktorji (ki vključujejo naravno prisotne snovi, kot so urea, mlečna kislina in glicerol)

Glicerol (znan tudi kot glicerin) je sladkorni alkohol, ki naravno nastaja v telesu in pomaga koži vezati vodo. Je ena od ključnih snovi za učinkovito funkcijo bariere. Glicerol skupaj z vodo potuje v zunanje plasti kože po koži lastnih kanalih za porazdelitev vlage – akvaporinih. Če so akvaporini poškodovani, se koža izsuši, je suha na videz in otip in lahko postane občutljiva.

Obstajajo številni notranji in zunanji dejavniki, ki lahko spremenijo učinkovitost koži lastnih kanalov za porazdelitev vlage, kar povzroči izsušitev ali občutljivost kože:

Notranji dejavniki vključujejo:
– genetika 
– hormonski vplivi 
– kožne bolezni 

Zunanji dejavniki vključujejo:
– okoljski vplivi, kot sta UV-sevanje in onesnaženost 
– zdravila 
– prehrana 
– življenjski slog: pomanjkanje spanca, preveč stresa, kajenje, neustrezna nega kože
 
Preberite več o vsakem od teh dejavnikov v poglavju Dejavniki, ki vplivajo na kožo.

Drugi Dejavniki

Ko koža postane suha in občutljiva, lahko nekateri dejavniki, ki vplivajo na pojav stanja, poslabšajo in podaljšajo občutljivost.

Odločitve pri negi kože
– Prepogosto umivanje kože s prevročo vodo odstrani zaščitne lipide s kože in lahko vpliva na nadaljnjo izsušitev. 
– Sestavine, kot so natrijev lavrilsulfat, mentol in visoka koncentracija denaturiranega alkohola, ki so prisotne v nekaterih čistilnih in vlažilnih izdelkih, prav tako lahko povzročijo neugodje občutljive kože.
– Kemični in luščilni pilingi lahko povzročijo draženje že tako občutljive kože.
– Britje: luščilni učinek in izdelki za nego po britju lahko povzročijo občutljivost kože.

Okolje
– Prekomerna izpostavljenost soncu in pomanjkanje ustrezne UV-zaščite.
– Suh zrak v letalskih kabinah in pomanjkanje vlažnosti zaradi centralnega ogrevanja vplivata na vlaženje kože.

Življenjski slog

– Pitje vode: dehidracija telesa vpliva tudi na oskrbo kože z vlago.
– Kajenje: škodljive kemične snovi v tobačnem dimu izsušijo in razdražijo kožo.

Preberite več o vsakem od teh dejavnikov v poglavju Dejavniki, ki vplivajo na kožo.

Rešitve

Nega in ublažitev stanja suhe in občutljive kože

Medtem ko se vzroki, simptomi in značilni znaki razlikujejo, je tisto, kar potrebuje vsaka suha, izsušena in občutljiva koža, intenzivno in dolgotrajno vlaženje. To je mogoče zagotoviti z izbiro in uporabo ustreznega vlažilnega izdelka. Poiščite:

– izdelke, ki so bili preizkušeni na občutljivi koži in jih ta dokazano dobro prenaša;
– izdelke, ki ne vsebujejo dišav ali drugih sestavin, za katere veste, da lahko razdražijo vašo kožo;
– izdelke, ki ustrezajo vašemu tipu kože – normalnemu, suhemu, mastnemu ali mešanemu.

Tudi naslednji ukrepi lahko pomagajo uravnavati in zmanjšati občutljivost, tako da se izogibate sprožilcem, ki povzročajo neugodje:

Prehrana: preberite več o pomembnosti ustrezne prehrane v poglavju Kako skrbeti za občutljivo kožo.  
Sprememba navad pri prhanju/kopanju: skrajšajte čas prhanja in kopanja ter znižajte temperaturo vode. To bo pomagalo ohraniti naravno ravnovesje kože. Preberite več o tem, kako skrbeti za občutljivo kožo.  
Temeljito, a nežno čiščenje: izogibajte se grobim čistilnim izdelkom in uporabljajte nežne izdelke, kot so izdelki iz linije Eucerin DermatoCLEAN. Preberite več v poglavju o vsakodnevni negi kože na obrazu. 

Linija vlažilnih izdelkov Eucerin AQUAporinACTIVE je bila posebej razvita za intenzivno, 24-urno vlaženje za vse tipe suhe in izsušene občutljive kože. Deluje na treh ravneh, da poskrbi za gladko, voljno in sijočo kožo:

1. Izboljša koži lastni sistem vlaženja – akvaporine –, kar pomaga poskrbeti, da koža dobi vlago, ki jo potrebuje, od znotraj.
2. Veže več vode v zunanjih plasteh kože.
3. Okrepi koži lastno zaščitno plast in ji tako pomaga dlje časa zadržati vodo ter spodbuja njeno odpornost proti zunanjim dražečim snovem.

Izdelki iz linije so dokazano učinkoviti pri pomembnem izboljšanju navlaženosti kože. Vsi izdelki so brez dišav in parabenov in so bili preizkušeni na občutljivi koži, ki jih dokazano dobro prenaša.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Sorodni izdelki

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki