Suha občutljiva koža – Pomiritev razdražene kože

Čas branja: 8 min
Pokaži več

Koža lahko postane občutljiva iz številnih razlogov in kadar koli v življenju, od rojstva pa do pozne starosti. Pojavi se, ko je funkcija zaščitne bariere kože oslabljena, zato koža postane dovzetna za zunanja dražila, kot so bakterije, kemične snovi, alergeni in drugo. Simptomi se lahko pojavijo na obrazu, telesu in lasišču ter vključujejo rdečino, luščenje in oteklino. Ti simptomi lahko srbijo in so moteči v vsakdanjem življenju, saj lahko povzročijo intenzivno fizično neugodje. Medtem ko so nekateri ljudje genetsko nagnjeni k »izbruhom« tega stanja, druge ta nenadna »nihanja kože« presenetijo. Suha občutljiva koža se pogosto odzove nepredvidljivo in se pojavi kjer koli na telesu. 

Razumevanje pomena naravnih obrambnih mehanizmov kože in dejavnikov, ki jih oslabijo, lahko pomaga dešifrirati znake občutljivosti. Nepredvidljivost suhe občutljive kože pomeni, da je v mnogih primerih učinkovita rešitev preprečevanje in ne zdravljenje. Cilj je torej nadzor in odpravljanje vzrokov in dražljajev.

Znaki In Simptomi

Kaj je suha občutljiva koža in kako jo prepoznati?

Poroženela plast (stratum corneum) tvori najbolj zunanjo plast povrhnjice in ščiti telo pred zunanjimi snovmi.
Zdrava koža ima zaščitno bariero, ki zadržuje vlago in ščiti spodnje plasti kože pred dražečimi snovmi.

Koža ima naravno zaščitno bariero, ki bakterijam in škodljivim snovem preprečuje prodiranje v telo, obenem pa omejuje izgubo vode in preprečuje izsušitev. Ta proces ohranja kožo zdravo, navlaženo, prožno in čvrsto. 

Toda zunanji dejavniki, kot je podnebje, in notranji dejavniki, na primer stres, lahko ovirajo ta proces, kar oslabi naravne obrambne mehanizme kože in koža postane hrapava in suha. Zunanji dražljaji lahko nato še poslabšajo stanje in koža postane vneta. 

Pri prepoznavanju suhe občutljive kože bodite pozorni na:

 • vidne znake, kot je eritem (rdečina ali izpuščaj), luščenje, oteklina ali hrapavost;
 • čutilne znake, kot so srbečica, neprijetna napetost, pekoča bolečina ali skelenje.

Suha občutljiva koža se lahko pojavi na obrazu, ustnicah, rokah, telesu in lasišču. Sproži jo lahko tudi fizična sprememba, tako začasna (npr. nosečnost) kot stalna (npr. staranje). V nekaterih pogledih je podobna suhi koži, vendar ni vedno povezana s tem stanjem, negovalni izdelki za suho kožo pa ne ublažijo vedno njenih simptomov.

Če niste prepričani, katero stanje kože imate, vam lahko pomaga kožni test ali pa se posvetujte s farmacevtom. Za uradno diagnozo se posvetujte s svojim zdravnikom ali dermatologom.

Vzroki In Sprožilci

Vzroki za suho občutljivo kožo – kako naravni obrambni mehanizmi kože oslabijo

Kako se koža zaščiti

Najbolj zunanja plast povrhnjice je poroženela plast (stratum corneum), ki tvori bariero kože proti zunanjemu svetu. Preprečuje prodiranje mikroorganizmov in snovi, kot so kemikalije in alergeni, poleg tega pa preprečuje transepidermalno izgubo vode (TEWL) in tako ščiti telo pred izsušitvijo. 

Zaščita pred škodljivimi snovmi
Hidrolipidni film
Lipidi poroženele plasti
Poroženele celice
Poroženela plast
Zaščita pred izgubo vlage

Stabilna poroženela plast in nepoškodovan hidrolipidni film skupaj zmanjšujeta prodiranje škodljivih snovi in prekomerno izgubo vode.

Poroženela plast je podobna steni, sestavljeni iz »opek« ali kožnih celic, ki skrbijo za stabilnost, in »malte« ali epidermalnih lipidov, ki omogočajo prepustnost in obenem trdno povezanost. Na njeni površini je zaščitni kislinski plašč, hidrolipidni film. Ta emulzija vode (hidro) in maščobe (lipiden) ima rahko kislo pH-vrednost 5, kar:

 • ohranja zdravo kožno floro in skrbi za nemoten proces luščenja (deskvamacija), ki je pomemben del obnavljanja kože,
 • ter nevtralizira alkalne snovi, kot so mila in običajne površinsko aktivne snove.

Kožni encimi aktivirajo njene lastne naravne obrambne mehanizme. Odgovorni so za ohranjanje vitalnih funkcij bariere, uravnavanje ravnovesja vlage in spodbujanje obnavljanja kože. Če se aktivnost encimov zmanjša ali je zavrta, postanejo obrambni mehanizmi kože oslabljeni, kar poveča transepidermalno izgubo vode in prodiranje dražečih snovi.

Dražeče snovi, kot so mila, lahko še dodatno poslabšajo stanje kože s svojim učinkom alkalizacije, da koža postane nagnjena k vnetjem in okužbam z bakterijami, virusi in glivami.

Notranji vzroki za občutljivo kožo

Ker je dojenčkova koža tanjša, je tudi bolj občutljiva kot odrasla koža.
Stres lahko povzroči hormonsko neravnovesje, ki zmanjša učinkovitost funkcije bariere kože.

 • Dojenčkova koža je tanjša in njena funkcija bariere bolj omejena kot pri odrasli koži, zato je bistveno bolj občutljiva za kemične, fizikalne in mikrobne vplive. Preberite več o koži v različnih starostnih obdobjih.
 • Ko se koža stara, pride do pomanjkanja snovi, ki so nujne za strukturo in delovanje hidrolipidnega filma in zaščitnega kislinskega plašča, zato pride do neravnovesja pH-vrednosti in povečane izgube vode. Poleg tega s staranjem upada število akvaporinov v koži. Akvaporini so koži lastni kanali za porazdelitev vlage, ki kožo oskrbujejo z vodo in glicerolom, ki ju potrebuje za svojo funkcijo zaščitne bariere. Ko se število akvaporinov zmanjša, lahko pride do oslabitve funkcije bariere kože in povečane izgube vode. Tako lahko koža, ki se stara postane bolj nagnjena k občutljivosti.
 • Hormonsko neravnovesje, ki ga sprožijo stres ali posebna življenjska obdobja, kot so nosečnost, menstruacijski ciklus, puberteta ali menopavza, lahko zmanjša učinkovitost funkcije bariere kože.
 • Nekateri ljudje so bolj nagnjeni k razdraženi, občutljivi koži. Mednje spadajo ljudje s suho ali poškodovano kožo, atopijskim dermatitisom, aknami in stanji zelo občutljive kože, kot je rozacea, pri katerih koža lahko reagira na dražeče snovi, kot so dišave in barvila.
 • Neodkrite ali nezdravljene intolerance in alergije na hrano, na primer gluten, mlečne izdelke, dodatke in jajca, lahko povzročijo vnetje kože in izpuščaje.
 • Dehidracija zaradi prekomernega potenja ali pomanjkanja vode prav tako lahko izsuši kožo in jo obremeni.

Zunanji vzroki za občutljivo kožo

Nekatera mila in negovalni izdelki poškodujejo površino kože in porušijo ravnovesje pH-vrednosti.
Določena zdravila lahko naredijo kožo bolj občutljivo, čeprav je to stanje običajno le začasno.

 • Spremembe letnega časa in podnebja in nihanje temperature lahko povečajo občutljivost kože. V mrzlem vremenu žleze v koži zmanjšajo izločanje snovi, ki so potrebne za ohranjanje zaščitnega kislinskega plašča, zato se koža izsuši. Centralno ogrevanje in klimatske naprave imajo enak učinek. V vročem vremenu žleze tvorijo več potu, ki izhlapeva, in koža postane suha.
 • Povečana uporaba mil in detergentov z običajnimi površinsko aktivnimi snovmi lahko povzroči pomembne poškodbe na površini kože, saj odstrani zaščitne lipide in povzroči neravnovesje naravnih pH-vrednosti kože.
 • Nekatera zdravljenja, kot je radioterapija, in določena zdravila lahko začasno povzročijo občutljivo kožo. Stanje naj bi se popravilo, ko se zdravljenje konča.
Preberite več o dejavnikih, ki vplivajo na kožo.

Drugi Dejavniki

Kako dejanja in dogodki lahko poslabšajo stanje

Prekomerno umivanje lahko izsuši kožo in jo naredi bolj občutljivo.

Če se ljudje bolj posvečajo osebni higieni, se verjetno pogosto prhajo ali kopajo v zelo vroči vodi in se z brisačo zdrgnejo do suhega. To lahko povzroči izgubo naravnih vlažilnih faktorjev in površinskih lipidov. Izdelki za umivanje z običajnimi površinsko aktivnimi snovmi sicer očistijo kožo, ampak jo tudi izsušijo.

Rešitve

Kaj lahko storite glede občutljive kože?

Sprememba vsakodnevnih navad

Majhne spremembe navad pri umivanju lahko pomagajo obnoviti zaščitno bariero kože: znižajte temperaturo vode, skrajšajte čas prhanja ali kopanja (zlasti na območjih s trdo vodo), uporabljajte blage tenzide ali olja za prhanje in kožo popivnajte do suhega.

Nedavne raziskave na področju prehrane so pokazale, da povečan vnos živil, bogatih z antioksidanti in vitaminom C ter z malo ogljikovimi hidrati in nasičenimi maščobami, lahko pomaga obnoviti obremenjeno kožo in jo narediti bolj zdravo. Pametno je opraviti tudi test za alergije ali intoleranco za hrano. Če menite, da imate to težavo, obiščite strokovnjaka za prehrano ali zdravnika. Poleg tega uživajte veliko vode, kar je še posebej pomembno za starejše ljudi.

Tudi obvladovanje stresa pomaga zmanjšati občutljivost kože. Preizkušene metode vključujejo redno vadbo in izvajanje sprostitvenih tehnik.

Morda se boste želeli z občutljivo kožo ukvarjati šele, ko pride do izbruha. A če boste vzpostavili redno vlažilno nego – in jo redno izvajali –, se izbruhi lahko zmanjšajo in celo izginejo. Ta redna nega je lahko za občutljivo kožo obraza in telesa različna.

Po prhanju kožo nežno popivnajte do suhega, da preprečite nadaljnje poškodbe bariere kože.
Bodite pozorni na aktivni sestavini, kot sta dekspantenol in glicerin, ki delujeta tudi pod površino kože.

 • Izbira vsakodnevnega čistilnega izdelka
  Mnogi čistilni izdelki so tako učinkoviti, da s kože ne odstranijo le umazanije, ampak tudi hidrolipidni film, ki jo ščiti. Pri občutljivi in suhi koži je pomembno, da izberete izdelek za umivanje telesa, ki okrepi funkcijo bariere in ščiti pred izgubo vlage. Eucerin pH5 gel za prhanje je izjemno nežen čistilni izdelek, ki je primeren tudi za pogosto prhanje, Eucerin pH5 tekoči losjon za umivanje za občutljivo kožo pa spoštuje kislost kože. Eucerin pH5 olje za prhanje na koži ustvari zaščitni film, ki preprečuje, da bi se izsušila. Občutljiva koža obraza zahteva blag čistilni izdelek, ki ne draži kože, kot je linija Eucerin DermatoCLEAN.
 • Izbira vsakodnevnega negovalnega izdelka
  Pri izbiri negovalnih izdelkov za občutljivo kožo ni dovolj le to, da ne vsebuje dražečih snovi. Izdelek mora aktivno učinkovati pod površino kože, stimulirati njene obnovitvene procese in naravne obrambne mehanizme. V ta namen mora izdelek vsebovati aktivne sestavine, kot sta dekspantenol in glicerin, ki sta naravno pridobljena in pomagata koži izboljšati raven vlage.
  Idealen izdelek prav tako obnovi naravno ravnovesje pH-vrednosti z vključitvijo sestavine, kot je pH5 citratni pufer.

Znanstveni preizkusi so dokazali, da te tri sestavine aktivirajo in ščitijo encime kože, kar pomaga obnoviti njeno naravno funkcijo bariere, s čimer se izboljša vlaženje in okrepi odpornost proti dražečim snovem. Vse tri vsebuje linija Eucerin za občutljivo kožo, ki vključuje losjone, kreme, olja in šampon za kožo na obrazu, rokah in telesu ter na lasišču.

Roke so nagnjene k suhosti, ker jih pogosto izpostavljamo okolju in umivamo.

 • Skrb za roke, obraz in ustnice
  Roke in obraz so običajno največkrat izpostavljeni elementom iz okolja in pogostemu umivanju. To lahko povzroči močno nagnjenost k suhosti in celo razpokanju. Negovalne izdelke lahko uporabite tako pogosto, kot je potrebno, da zaščitite in zmehčate obremenjeno kožo. Linija Eucerin za občutljivo kožo nudi izjemno nežne čistilne izdelke, ki ohranjajo naravno funkcijo bariere kože. Občutljive ustnice lahko zaščitite pred UV-sevanjem in temperaturnimi spremembami z Eucerin Lip Active stikom za nego ustnic, ki vsebuje vitamina E in C ter ima ZF 6. V Eucerin Lip Repair balzamu za nego ustni ta vitamina nadomeščata aktivni sestavini bisabolol in dekspantenol, ki pomirita in obnovita suhe, razpokane ustnice.

Od nosečnosti do novorojenčka

Hormonske spremembe med nosečnostjo lahko povzročijo nenadno občutljivost kože. Nežna, naravna olja lahko pomagajo zmanjšati srbečico in nastanek strij. Negovalni izdelki z vitaminom E in visokokakovostnimi rastlinskimi olji, ki so bogata z linolensko kislino, okrepijo naravno funkcijo bariere kože in izboljšajo njeno prožnost. Tak izdelek je na primer Eucerin negovalno olje za telo.

Ko se dojenček rodi, njegova koža lahko hitro postane razdražena ali celo vneta. Eucerin pH5 losjon za umivanje je primeren za celo družino, testi pa so potrdili, da ga koža dobro prenaša. Preberite več o koži v različnih starostnih obdobjih.

Nasvet za kožo: Ublažitev napetosti, razdraženosti kože

Včasih lahko občutljiva koža daje občutek neugodja in je celo boleča, suha, napeta in srbeča. V tem primeru lahko oljna kopel poskrbi za takojšnjo pomiritev obremenjene kože in jo intenzivno navlaži, da postane mehkejša in pomirjena.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki