Razumevanje kože – Kako se razlikujeta moška in ženska koža?

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Moški želijo, da je njihova koža videti zdrava in da daje tudi tak občutek. Tako kot ženske se tudi oni spopadajo s težavami, kot so občutljivost kože, akne in staranje, sama koža pa se med spoloma razlikuje. Moška koža – tako na obrazu kot na telesu – ima drugačno sestavo kot ženska, zato potrebuje tudi drugačno nego. Moški potrebujejo prilagojen pristop k negi kože, da jo ohranijo zdravo in v njenem naravno najboljšem stanju.

Kakšne so razlike?

Hormon testosteron določa moške značilnosti moške kože in ji daje drugačno strukturo, kot jo ima ženska koža. Čeprav je koža vsakega moškega edinstvena, je moška koža – na obrazu in telesu – na splošno debelejša, bolj mastna in se drugače stara.

Debelina

Na splošno je moška koža debelejša, bolj mastna in se drugače stara.
 • Moška koža je v povprečju približno 20 % debelejša kot ženska koža. Vsebuje več kolagena in je videti bolj napeta in čvrstejša.
 • Količina kolagena v moški koži se enakomerno zmanjšuje. Pri ženski koži se to zgodi pozneje v življenju, zlasti po menopavzi. Ženska koža se tedaj močno stanjša, učinki pa so bolj izraziti kot pri moški koži.
Ženska koža se lahko po menopavzi močno stanjša.

Mastnost

Moška koža ima večje pore, je bolj mastna in bolj nagnjena k nečistočam in aknam.
 • Moški imajo več žlez lojnic in zato tudi več por kot ženske. Tako žleze lojnice kot pore so pri njih večje kot pri ženskah.
 • Tvorba seruma je dvakrat tolikšna kot pri ženskah, zato je moška koža bolj mastna in svetleča kot ženska koža in je nagnjena k nečistočam in aknam
 • Odrasli moški so manj nagnjeni k suhi koži kot odrasle ženske.

Staranje

Znaki staranja se pri moških sicer pojavijo pozneje, a ko gube nastanejo, že takoj oblikujejo polne brazde.
 • Znaki staranja se na moški koži pojavijo pozneje, a spremembe so takrat hitre.
 • Moške največkrat prizadenejo izguba mišične mase in povešena koža v kombinaciji z zabuhlimi očmi in temnimi kolobarji, zaradi česar so videti utrujeni.
 • Gube se pojavijo tudi pri moških, vendar jim ne povzročajo takšnih skrbi kot ženskam. Gube se pri moških pojavijo pozneje kot pri ženskah, a ko nastanejo, že takoj oblikujejo polno brazdo.

Zaradi rednega britja je moška koža bolj obremenjena kot ženska.

Britje odstrani zgornjo plast kožnih celic, zato je koža bolj občutljiva za zunanje dejavnike.
Britje obremenjuje kožo in povzroča težave s kožo, povezane z britjem, kar pri 40 % moških.

 • Moški, ki se brijejo, v življenju svojo kožo izpostavijo povprečno 16.000 postopkom britja.
 • Koža postane bolj občutljiva in se hitreje odziva.
 • Vsakodnevno britje obremenjuje kožo in lahko povzroči draženje. Ker odstrani zgornjo plast kožnih celic, izpostavi nezrelo kožo, ki je zelo občutljiva za zunanje vplive. 
 • Do 40 % moških ima težave s kožo, ki so posledica britja. Še posebej so k njim nagnjeni mlajši in svetlopolti moški.
 • Topo rezilo in/ali nezadostna navlažitev kože med britjem lahko povzročita ranice in ureznine, skelenje in včasih tudi izpuščaje.

Kako negovati moško kožo

Ker se moška koža razlikuje od ženske, potrebuje ustrezen pristop k negi z izdelki, ki upoštevajo njene edinstvene biološke značilnosti.

Pri britju je potrebna pazljivost. Priporočljivi so izdelki s protibakterijskimi sestavinami.
Moški koži koristijo kakovostni izdelki in učinkovita redna nega kože.

Pri britju je potrebna pazljivost, še posebej pri ljudeh z občutljivo kožo ali s stanji kože, kot so akne and atopijski dermatitis

 • Kožo zaščitite in namažite z izdelki za britje Ti bodo pomagali, da bo rezilo gladko drselo po koži, in preprečili ranice in ureznine. Izdelki naj bodo blagi in naj pomirijo občutljivo kožo: grobi izdelki lahko odstranijo naravne lipide kože, ki so že tako pod pritiskom zaradi odstranjene vrhnje plasti kožnih celic. Priporočamo tudi izdelke za britje, ki imajo protibakterijske lastnosti, da kožo zaščitijo pred draženjem zaradi britja.
 • Uporabite čisto, ostro rezilo, da bo britje kar najbolj temeljito in da preprečite skelenje ali izpuščaje zaradi britja. 
 • Dlake brijte v smeri njihove rasti in ne v nasprotni smeri rasti. 

Vlažilni in anti-age izdelki za moške morajo imeti lahko teksturo. Koža, občutljiva zaradi britja, morda ne bo dobro prenašala bogatih in mastnih izdelkov. 

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki