Razumevanje kože – Zaščitna bariera kože

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Koža, največji telesni organ, je naša prva in najboljša obramba pred zunanjimi škodljivimi dejavniki. Ko je koža zdrava, njene številne plasti trdo delajo, da nas zaščitijo, ko pa se njeno stanje poslabša, se zmanjša njena sposobnost, da deluje kot učinkovita pregrada. Vrhunska nega kože in uporaba izdelkov z dekspantenolom pomagata zaščititi kožo, spodbujata naravni obrambni mehanizem, skrbita za njen naravno najboljši videz in občutek ter ji pomagata pri zaščitnem delovanju.

Vloga kože

Koža je najboljši večopravilni sistem in opravlja celo vrsto funkcij, ki so bistvene za naše splošno dobro počutje.

Ima tudi pomembno psihološko vlogo. Kot najvidnejši znak zdravja lahko stanje kože vpliva na to, kako se počutimo v svoji koži in kako nas vidijo drugi.

Koža ima pomembno vlogo pri zaščiti telesa.

Toda najpomembnejša vloga kože je vloga prve obrambne linije med našim telesom in svetom, v katerem živimo. Koža nas ščiti in pomaga ohranjati naše zdravje, tako da:

  • ohranja ravnovesje tekočin v telesu; veže vlago, ko je to potrebno, in preprečuje izgubo vlage;
  • uravnava telesno temperaturo: izolira telo, zadržuje toploto v hladnih pogojih in izloča pot, da ohladi telo, ko je vroče; 
  • zaznava pritisk in bolečino: absorbira udarce in nas opozori na nevarnost;
  • ščiti celo telo pred zunanjimi škodljivimi dejavniki.

Pred čim nas ščiti koža?

Med številnimi dejavniki, pred katerimi nas koža ščiti, so:

  • spremembe temperature in vlažnosti: koža pomaga uravnavati telesno temperaturo, nadzoruje izgubo vlage in ohranja ravnovesje tekočin.
  • bolezni: koža nevtralizira škodljive dejavnike, kot so bakterije, virusi in onesnaženost, ter jim preprečuje, da bi prodrli v telo. 
  • UV-svetloba: prekomerna izpostavljenost tem škodljivim žarkom povzroči nastanek prostih radikalov, agresivnih molekul, ki povzročajo celične poškodbe.
  • pritisk, udarci in odrgnine: koža prepozna bolečino in nas opozori na nevarnost. Deluje kot pregrada in blažilnik udarcev.
  • kemične snovi: koža je naša prva obrambna linija pred agresivnimi formulami, s katerimi lahko pridemo v stik na delovnem mestu ali doma, če uporabljamo močne čistilne izdelke ali neustrezne negovalne izdelke.

Preberite več v poglavju o dejavnikih, ki vplivajo na kožo

Koža je naša prva obrambna linija pred zunanjimi škodljivimi dejavniki.

Zakaj koža potrebuje zaščito?

Koža trdo dela, da zaščiti naše telo, toda zunanje sile, katerim je izpostavljena, lahko vplivajo na njeno stanje in oslabijo njen naravni obrambni mehanizem. To lahko negativno učinkuje na naše splošno zdravje, saj postanemo dovzetni za poškodbe in okužbe.

Izdelki, ki vsebujejo dekspantenol, pomagajo podpirati zaščitno bariero kože.

Če je zaščitna bariera oslabljena, koža lahko postane suhaobčutljiva in razdražljiva. To vpliva na naš videz in počutje ter negativno učinkuje na našo samozavest.

Skrbna redna nega kože z izdelki, ki vsebujejo dexpanthenol, lahko pomaga zaščititi kožo, podpira njeno zaščitno bariero in ji pomaga pri zaščiti našega telesa. Pravilna izbira pri negi kože lahko prepreči tudi prezgodnje staranje kože.

Kateri dejavniki vplivajo na kožo?

Temperaturne spremembe in UV-žarki lahko povzročijo izsušitev kože.
Zdravila lahko vplivajo na stanje kože.

Mnogi zunanji dejavniki, pred katerimi nas koža ščiti, vplivajo na stanje kože. Izpostavljenost UV-sevanju, spremembe podnebja in temperature ter uporaba kemikalij na delovnem mestu ali močnih čistilnih izdelkov doma lahko preobremenijo naravno sposobnost nevtralizacije, ki jo ima koža, in oslabijo njeno zmožnost za vezanje vlage in učinkovitost zaščitne bariere. Posledično se koža lahko

izsuši, postane občutljiva in nagnjena k poslabšanju bolezni, kot je atopijski dermatitis

Tudi prepogosto umivanje s prevročo vodo lahko povzroči izsušitev kože, poškoduje prepustnost bariere in sproži neugodna stanja kože.
Neuravnotežena prehrana, malo ali nič telesne vadbe, stres, pomanjkanje spanca, kajenje, dehidracija in določena zdravila prav tako vplivajo na kožo in njeno sposobnost delovanja kot zaščitne bariere.

Na kožo vplivajo še številni notranji dejavniki: genetika, biološko staranje, hormoni in posebna stanja, kot je diabetes. Preberite več v poglavju o dejavnikih, ki vplivajo na kožo

Kako koža deluje, da nas zaščiti?

Koža je sestavljena iz treh glavnih plasti – povrhnjiceusnjice in podkožja, vsaka od teh pa prispeva k zaščitnim sposobnostim kože.

Najbolj zunanja plast (povrhnjica) tvori zaščitno bariero pred okoljskimi vplivi. Zunanja plast povrhnjice – stratum corneum ali poroženela plast – je sestavljena iz odmrlih celic, ki ležijo med lipidi povrhnjice, in je prekrita s hidrolipidnim filmom, ki vključuje kislinski plašč.

Stabilna poroženela plast in nepoškodovan hidrolipidni film skupaj zmanjšujeta prodiranje škodljivih snovi in prekomerno izgubo vode.

Lipidi povrhnjice

Ti so odgovorni za vezanje vlage in tvorbo prepustne pregrade kože, ki pomaga preprečiti prodiranje bakterij in virusov skozi površino kože.

Hidrolipidni film
Emulzija vode in lipidov (maščob) prekriva površino kože in deluje kot dodatna bariera proti toksinom.

Kislinski plašč
Gre za vodni del hidrolipidnega filma. Koži daje rahlo kisel pH, kar je popolno okolje za razmnoževanje koži prijaznih mikroorganizmov (znanih kot kožna flora) in uničevanje škodljivih mikroorganizmov. Preberite več v poglavju o pH-vrednosti kože.

Koža se odebeli, da zaščiti predele, ki so izpostavljeni ponavljajočemu se drgnjenju.

Če je koža večkrat izpostavljena določenim zunanjim dražljajem, se poroženela plast odebeli, da zaščiti telo (na primer ko nastanejo žulji na dlaneh ali stopalih, ki so izpostavljeni ponavljajočemu se drgnjenju). Če dražeče snovi ali mikroorganizmi prodrejo skozi prvo obrambno linijo, se odzove imunski sistem kože, da obnovi in popravi kožo. Preberite več o tem, kako se koža sama popravi, v poglavju o strukturi in funkciji kože

Spodnje plasti povrhnjice so odgovorne tudi za tvorbo vitamina D, ki ščiti pred rahitisom.

Drugi plasti kože – usnjica in podkožje – sta prav tako del zaščitne bariere kože. Preberite več v poglavju o strukturi in funkciji kože

Kako zaščititi kožo?

Zdrav življenjski slog in redna nega kože z ustreznimi izdelki pomagata zaščititi kožo in okrepita njene naravne značilnosti bariere. Preberite več v poglavjih o vsakodnevni redni negi kože na obrazu  in o redni negi kože na telesu

Svojo kožo zaščitite z izdelki, ki krepijo njene naravne lastnosti bariere.
Koža se spreminja skozi življenje in ima v vsakem obdobju drugačne potrebe.

Ustrezni izdelki so tisti, ki so namenjeni posebej vašemu tipu in stanju kože ter spoštujejo optimalno pH-vrednost kože.

Poiščite medicinske negovalne izdelke, ki so primerni za občutljivo kožo

Izberite izdelke, ki vsebujejo dekspantenol, saj ta aktivna sestavina dokazano pomaga obnoviti naravno zaščitno bariero kože.

Nekateri deli telesa, na primer roke in obraz, so bolj izpostavljeni zunanjim vplivom kot drugi predeli. Nega kože mora izpolnjevati različne potrebe kože na posameznih predelih

Koža je živ organ in se močno spreminja v času človekovega življenja. Vsaka faza ima svoje zahteve, zato bi morali biti nega in zaščita kože prilagojeni tem spreminjajočim se potrebam. Preberite več v poglavju o razumevanju kože v različnih starostnih obdobjih o razumevanju kože v različnih starostnih obdobjih

Pametna zaščita pred soncem je bistven del redne jutranje nege kože. UV-žarki poškodujejo kožo, oslabijo njeno funkcijo bariere, so eden od glavnih vzrokov za prezgodnje staranje kože in lahko vodijo v bolj resna stanja, kot je rak. Preberite več o učinkih izpostavljenosti soncu in o tem, kako zaščititi kožo pred soncem

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki