Kakšna je idealna redna nega za kožo, nagnjeno k aknam – In katere izdelke naj uporabim?

Čas branja: 6 min
Pokaži več

»Ljudje, ki se ne umivajo, dobijo mozolje.« To ste gotovo že slišali, kar pa seveda ne pomeni, da tudi drži. Akne primarno povzročajo hormoni in tudi najčistejši ljudje jih dobijo. Preberite več o aknah in hormonih.

Kljub temu pa skrbna, vsakodnevna redna nega kože z izdelki za čiščenje in nego, ki so posebej zasnovani za izpolnjevanje potreb vaše kože, pomaga zmanjšati nepravilnosti in kožo, nagnjeno k nepravilnostim, ohranjati pod nadzorom. 

Ta članek razlaga, na kaj morate biti pozorni pri izbiri izdelkov za nego kože, in priporoča redno nego, prilagojeno vaši koži, ki je različna glede na to, ali se zdravite z zdravili proti aknam ali ne. Navajamo tudi nekaj drugih ukrepov, s katerimi lahko pomagate poskrbeti za kožo, nagnjeno k nepravilnostim.

Zakaj potrebujem posebno redno nego kože?

Če je vaša koža nagnjena k nepravilnostim ali aknam, je zanjo zelo koristna redna nega z izdelki, ki so bili posebej razviti za njene specifične potrebe.

Pri izbiri ustreznih izdelkov za nego kože vam lahko pomaga razumevanje osnovnih dejstev o tem, kako nastanejo nepravilnosti. 

V razvoj nepravilnosti je vključenih veliko kompleksnih in prepletajočih se dejavnikov – vnetje, seboreja, hiperkeratoza in razmnoževanje bakterij. Več o posameznih dejavnikih in o tem, kako delujejo skupaj, lahko preberete v članku o aknah na splošno.

Najustreznejši izdelki za kožo, nagnjeno k nepravilnostim in aknam, upoštevajo vse te dejavnike in podpirajo delovanje kože, zmanjšajo nepravilnosti in preprečijo, da bi se ponovno pojavile.

Razvoj nepravilnosti in aken

Če so na vaši koži nepravilnosti ali če je nagnjena k aknam, so zanjo najboljši izdelki za čiščenje in nego, ki so bili posebej razviti za njene potrebe. Med navedbami na embalaži poiščite naslednje lastnosti:

Če so na vaši koži nepravilnosti, uporabljajte izdelke, ki so dokazano nekomedogeni.

Brez mil
Naravna pH-vrednost zdrave kože je rahlo kisla. Koža, nagnjena k nepravilnostim, je pogosto bolj alkalna. Milo ima alkalno pH-vrednost, zato dodatno poruši naravno ravnovesje kože in jo naredi dovzetnejšo za okužbe. 

Nekomedogeno
Nekomedogen izdelek je takšen, ki ne vsebuje sestavin, ki bi lahko zamašile pore (zamašene pore so znane tudi kot komedoni). Zamašene pore vodijo v nastanek črnih in belih ogrcev ter mozoljev.

Nemastno
Koža, nagnjena k nepravilnostim in aknam, že sama tvori preveč sebuma, zato se izogibajte mastnim izdelkom.

Komedolitično
Komedolitični izdelki razgradijo komedone (črne in bele ogrce) in odprejo zamašene pore.

Keratolitično
Keratolitični izdelki raztopijo trdne čepe kože in spodbujajo naravni proces, v katerem se odluščijo odmrle kožne celice.

Blago kisel pH
Koža, nagnjena k nepravilnostim, je bolj alkalna kot normalna koža, ki ima blago kislo pH-vrednost. Izdelki za kožo z nepravilnostmi so blago kisli, saj s tem pomagajo koži, da ponovno vzpostavi svojo optimalno pH-vrednost.

Vsi izdelki v liniji Eucerin DermoPure so bili posebej zasnovani za kožo, nagnjeno k nepravilnostim in aknam. Tudi v linijah Eucerin anti-age in za zaščito pred soncem so izdelki, ki so nekomedogeni in nemastni ter idealni za mastne tipe kože.

Sestavine, ki lahko pomagajo zmanjšati in preprečiti nepravilnosti

Pri izbiri izdelkov za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, poiščite naslednje aktivne sestavine, ki kot del učinkovitih in nežnih formul lahko pomagajo zmanjšati in preprečiti nepravilnosti ter koži nudijo nego, ki jo potrebuje:

Luščilne sestavine

Dobro očiščena koža lahko bolje vsrka aktivne sestavine negovalnih izdelkov.

Luščilne sestavine v izdelkih za nego kože, ki se najpogosteje uporabljajo, so kisline AHA (alfa hidroksi kisline), znane tudi kot sadne kisline. V Eucerin DermoPure serumu za obnovitev kože uporabljamo kombinacijo glikolne kisline (AHA), salicilne kisline (beta hidroksi kislina ali BHA) in glukonolaktona (PHA ali polihidroksi kislina). Ta inovativni in učinkoviti 10 % hidroksi kompleks odpre pore, pospeši luščenje odmrlih kožnih celic in spodbuja obnavljanje kože.

Salicilna kislina

Salicilna kislina je izjemno učinkovita pri odpravljanju zamašenih por in razvoja bakterij. Je beta hidroksi kislina, ki deluje keratolitično (to pomeni, da odstrani odmrle kožne celice in zmehča kožo, da pomaga preprečiti zamašitev por) in komedolitično (kar pomeni, da odmaši pore). Salicilna kislina zmanjša nepravilnosti in prepreči nastajanje novih; je ključna sestavina v več formulah izdelkov Eucerin Dermo Pure.

Sestavine za uravnavanje sebuma

Sestavine za uravnavanje sebuma
Poiščite izdelke, ki imajo sposobnost uravnavanja količine sebuma, ki ga tvori vaša koža. Sestavine, kot je L-karnitin, pomagajo celicam, da vsrkajo proste maščobne kisline, ki jih nato mitohondriji pretvorijo v energijo. Tako se zmanjša preostala količina snovi za tvorbo sebuma in nastajanje slednjega je pod nadzorom. Nekaterim formulam so dodani matirni delci, ki lahko prav tako pomagajo vsrkati morebitni odvečni sebum na koži. L-karnitin in matirni delci so del tehnologije za uravnavanje sebuma, ki je uporabljena v več izdelkih Eucerin Dermo Pure.

Licochalcon A

Licochalcon A je močna antioksidativna in protivnetna sestavina, pridobljena iz korenine kitajskega sladkega korena. Zmanjša rdečino, pomaga pomiriti vnetje in je ključna učinkovina v Eucerin DermoPure serumu za obnovitev kože, Eucerin vlažilnem dopolnilnem fluidu in Eucerin DermoPure matirnem fluidu.

Blage površinsko aktivne snovi

Čiščenje je pomemben korak v skrbi za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, toda grobi čistilni izdelki lahko porušijo naravno ravnovesje kože in še poslabšajo simptome.
Poiščite blage čistilne sestavine brez mil, kot so amfoterne površinsko aktivne snovi in kompleks APG, ki so uporabljeni v čistilnih izdelkih linije linije Eucerin DermoPure.

SymSitive*

SymSitive* uravnava občutljivost hiperreaktivnih živčnih vlaken v koži in tako poskrbi za takojšnjo in dolgotrajno pomiritev zbadanja, skelenja in pekoče bolečine. Poleg tega da kožo pomiri, tudi poveča njeno toleranco in pomaga, da sčasoma postane odpornejša. SymSitive je ključna aktivna sestavina Eucerin DermoPure vlažilnega dopolnilnega fluida.
* registrirana blagovna znamka podjetja Symrise AG, Nemčija

Ceramidi

Ti pomembni lipidi okrepijo bariero in tako koži pomagajo preprečiti izgubo vlage ter se braniti pred dražilnimi snovmi, ki lahko povzročijo vnetje in srbečico. Eucerin uporablja sintetične ceramide, ki so biološko identični in okrepijo naravno bariero kože – zadržijo vlago in preprečijo suhost in razdraženost.

Mlečna kislina

Mlečna kislina (imenovana tudi laktat) je del naravnih vlažilnih faktorjev (NMF) kože in je ključna sestavina zaščitnega kislinskega plašča, ki uravnava pH-vrednost kože. Vpije vlago in jo zadrži v zunanji plasti kože ter tako pomembno vpliva na stanje kože. Ima tudi komedolitični učinek.

Čiščenje

Učinkovito čiščenje – uporaba izdelkov, ki so bili posebej zasnovani za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, je ključnega pomena pri zmanjšanju in preprečevanju nepravilnosti. Priporočamo, da kožo očistite dvakrat na dan. Zjutraj odstranite odvečni sebum in odmrle kožne celice, ki so se nakopičile čez noč, zvečer, preden greste spat, pa zagotovite, da so dnevna umazanija in vsi sledovi ličil ter korektorjev v celoti odstranjeni. Tako svoji koži omogočite, da se ponoči obnavlja in popravlja poškodbe. Priporočamo vam, da uporabite mlačno vodo (prevroča voda lahko obremeni kožo) in izberete izdelke, ki so bili posebej zasnovani za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, kot je Eucerin DermoPure čistilni gel.

Raziskava *1 je pokazala, da koža, očiščena z Eucerin DermoPure čistilnim gelom lahko vsrka za 9 % več posamezne aktivne sestavine (L-karnitin in dekandiol), kar nudi pomemben dodaten učinek.

Če iščete hitro in priročno rešitev za čiščenje kože ali dodaten odstranjevalec ličil, preizkusite micelarno vodo, kot je Eucerin DermoPure micelarna tekočina.

Enkrat na teden je lahko koristna tudi uporaba pilinga, ki odmaši pore in izboljša teksturo kože. Svetujemo vam, da pilinga ne uporabljate, če vam je zdravnik predpisal zdravila proti aknam, saj izotretinoin, benzoil peroksid in antibiotiki lahko naredijo kožo občutljivejšo.

*1 Ustrezno čiščenje kože izboljša epidermalno biorazpoložljivost dermokozmetičnih učinkovin proti aknam dekandiola in licochalcona A, predstavitev posterja, EADV 2013

Preberite več

Tonificiranje

Tonik, ki je bil posebej zasnovan za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, pomaga očistiti in osvežiti kožo ter jo pripravi, da vsrka kar največ koristnih snovi iz negovalnih izdelkov. Zadnja faza rednega čiščenja kože naj bo uporaba tonika, kot je  Eucerin DermoPure tonik. Če se zdravite z zdravili proti aknam, vam ne priporočamo uporabe tonika na osnovi alkohola. Če vam je všeč osvežilni učinek tonika, raje preizkusite Eucerin DermoPure micelarno tekočino, ki ne vsebuje alkohola.

Preberite več

Nega

Koža, nagnjena k nepravilnostim, zahteva vlaženje, ki pomaga okrepiti naravno zaščitno bariero, pri čemer je bolje uporabiti izdelek, ki ni masten.  Če imate blage do zmerne nepravilnosti in se ne zdravite z zdravili proti aknam, izberite pomirjajoč in matirni vlažilni izdelek, kot je Eucerin DermoPure matirni fluid. In da bo vaša koža sčasoma tudi na pogled čistejša in bolj gladka, v svojo redno večerno nego vključite piling, kot je Eucerin DermoPure serum za obnovitev kože.

Če se zdravite z zdravili proti aknam, vam uporabo pilingov odsvetujemo. Vaša koža morda trpi zaradi stranskih učinkov zdravil, kot je intenzivna suhost, in ji lahko koristi posebna nega. Preizkusite Eucerin DermoPure vlažilni dopolnilni fluid, ki ga uporabite pet minut po nanosu topičnega zdravila, ko se slednje povsem vpije.

Preberite več

Zaščita pred soncem

Zaščita pred soncem je pomemben korak jutranje redne nege kože. Nepravilnosti lahko ob čezmerni izpostavljenosti soncu povzročijo težave s pigmentacijo, zdravila proti aknam pa lahko naredijo kožo, nagnjeno k nepravilnostim, še občutljivejšo za UV-žarke. Eucerin Sun Oil Control Dry Touch kremni gel za zaščito pred soncem ZF 30 in ZF 50+ nudi tisto raven zaščite, ki jo vaša koža potrebuje. Nanesite ga pred korektorjem in ličili. Če izdelek za zaščito pred soncem nanesete po uporabi topičnega zdravila proti aknam, najprej počakajte pet minut, da se zdravilo povsem vpije.  Preberite več o aknah in zaščiti pred soncem.

Preberite več

Prekrivanje nepravilnosti in ličenje

Uporabljajte samo izdelke, ki so bili posebej zasnovani za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, in so dokazano nekomedogeni.  Ustrezen korektor, kot je Eucerin DermoPure prekrivni stik, mora tudi pomagati zaceliti nepravilnosti. In ne pozabite odstraniti vseh sledov ličil, preden se odpravite spat.

Preberite več

Kaj lahko še storim za izboljšanje stanja kože, nagnjene k nepravilnostim?

Dosledna vsakodnevna nega kože je ključna v boju proti mozoljem in ogrcem.

V nadaljevanju je še nekaj drugih ukrepov, ki lahko pomagajo pri negi kože, nagnjene k nepravilnostim:

Ne dotikajte se mozoljev
Skušajte držati roke stran od obraza, saj stiskanje mozoljev širi bakterije po koži in vse skupaj samo še poslabša.

Previdno pri britju
Med mokrim ali suhim britjem pazite, da niste pregrobi s svojo kožo, nagnjeno k nepravilnostim.

Para
Parne kopeli obraza in savne lahko pomagajo odpreti in odmašiti pore.

Skrbite za minimalno količino bakterij
Redno čistite svoj mobilni telefon in perite prevleke za blazine ter brisače, saj boste tako pomagali zmanjšati število bakterij.

Skrbite zase
Gibanje, dober nočni spanec in zdrava, uravnotežena prehrana vam pomagajo, da ostanete zdravi in pozitivni, zmanjšajo stres (ki lahko sproži hormone in poslabša stanje aken) in izboljšajo naravno odpornost vaše kože. Poskusite tudi opustiti kajenje. Več preberite v člankih o aknah in prehrani: ozadje, spremembah v prehrani, s katerimi lahko pomagate svoji koži, aknah in športu in aknah in stresu.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki