Kaj lahko storite – Glede nečiste in k aknam nagnjene kože?

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Okrog 70–80 % ljudi trpi zaradi različnih oblik nečiste kože in kože, nagnjene k aknam. Pri nekaterih oblikah blagih do zmernih aken prizadeti za nadzor simptomov ne uporabljajo zdravil. Kljub temu je priporočljivo, da se posvetujete z dermatologom, tudi če so se simptomi komaj pojavili ali so blagi, saj lahko medicinsko zdravljenje pomaga preprečiti nadaljnje poslabšanje stanja in posledice, kot je brazgotinjenje.

Izdelki, ki niso zdravila, npr. čistilni geli, toniki, pilingi, vlažilne kreme in prekrivni izdelki, so na voljo v lekarnah brez recepta. Ti izdelki očistijo, tonificirajo in negujejo nečisto in k aknam nagnjeno kožo. Obstajajo pa tudi številne spremembe življenjskega sloga, ki jih lahko prizadeti uvedejo, da nadzorujejo izbruhe in odpravijo simptome.

Znaki In Simptomi

Znaki in simptomi nečiste in k aknam nagnjene kože

Preden se odločite, kateri nemedicinski izdelek uporabiti, je pomembno, da prepoznate simptome, ki povzročajo težave. Izdelki za nečisto in k aknam nagnjeno kožo ter za blago do zmerno obliko aken običajno učinkujejo na eno ali več od štirih težav, ki vplivajo na stanje kože.

Akne: kaj se dogaja v koži.

Delujejo tako, da:

 • zmanjšajo tvorbo sebuma in tako uravnavajo seborejo,
 • pospešijo luščenje kožnih celic in tako pomagajo odpraviti hiperkeratozo,
 • odpravijo bakterijsko okužbo, ki jo povzroči naselitev bakterij,
 • in celo zmanjšajo vnetje, s tem pa umirijo mozolje, papule in pustule.

Vzroki In Sprožilci

Glavni vzroki in sprožilci nečiste in k aknam nagnjene kože

Seboreja
Naselitev bakterij

Nečista in k aknam nagnjena koža je zelo pogosto stanje kože, ki se običajno začne v puberteti, ko fantje in dekleta doživljajo velike hormonske spremembe. Hormoni, imenovani androgeni, stimulirajo žleze lojnice, da tvorijo več sebuma, kot je potrebno (seboreja). Seboreja sama lahko ovira normalno luščenje kože.

Če koža tvori preveč sebuma in se kožne celice ne luščijo v zadostni meri, se lahko to dvoje nakopiči v dlačnem mešičku in skupaj tvori mehak čep. Ta čep lahko povzroči, da stena mešička nabrekne, in nastane mozolj. Če je čep odprt proti površini kože in potemni, nastane ogrc.

Mozolji (imenovani tudi papule ali pustule) so dvignjeni rdeči predeli kože z belim središčem, ki nastanejo, ko se zamašen dlačni mešiček vname ali okuži. Zamašitev in vnetje, ki se razvijeta globoko v žlezi lojnici, tvorita bule pod površino kože, imenovane ognojki.

Nečista koža je najpogostejša na obrazu, ramenih, prsnem košu in hrbtu, saj na teh delih nastaja največ sebuma.

Zlasti najstniki bi se morali osredotočiti na vsakodnevno redno nego kože, saj so bolj nagnjeni k aknam.

Hormoni. Čeprav je najbolj pogosta pri najstnikih, ima nečisto in k aknam nagnjeno kožo tudi vedno več odraslih, še posebej ženske, ki doživljajo hormonske spremembe med nosečnostjo, menstruacijo ali kot posledico stanj, povezanih s hormoni, npr. sindrom policističnih jajčnikov.

Bakterije. Koža, nagnjena k aknam, je pogosto precej mastna zaradi prekomernega izločanja sebuma. Tako postane bolj nagnjena k prekomernemu razmnoževanju bakterij, ki so običajno neškodljive. Te bakterije povzročijo draženje in vnetje povečanih žlez lojnic.

Običajno neškodljive bakterije (Propionibacterium acnes) se lahko začnejo razmnoževati zaradi prekomerne tvorbe sebuma.

Genetika. Obstajajo dokazi, da ima genetska predispozicija veliko vlogo pri nastanku aken. Če sta oba starša trpela zaradi aken v svojih najstniških letih, obstaja velika verjetnost, da jih bodo imeli njuni otroci. Enako imajo otroci staršev, ki so imeli akne kot odrasli, večjo možnost, da tudi sami dobijo akne, ko odrastejo.

Miti o koži, nagnjeni k aknam

Prekomerno umivanje lahko poslabša simptome aken.
Uživanje sladkih izdelkov, ki vsebujejo sladkor, lahko poslabša simptome aken.

Poleg dejstev obstaja tudi veliko zmotnih prepričanj o vzrokih za kožo, nagnjeno k aknam. Ti neutemeljeni miti po krivici pripisujejo krivdo kar samim prizadetim osebam. Tako ljudje s kožo, nagnjeno k aknam, pogosto slišijo, da so nehigienični ali da se ne umivajo dovolj pogosto. Resnica je, da je prekomerno umivanje pravzaprav bolj škodljivo za kožo, nagnjeno k aknam, kot pomanjkanje umivanja, saj močno drgnjenje še bolj razdraži kožo. Prizadeti naj bi imeli tudi slabo prehrano.

"Čeprav je zdrava prehrana vedno priporočljiva, ne obstaja prav veliko dokazov, da mastna živila ali čokolada poslabšajo simptome."

Preberite več o zdravilih proti aknam.

Drugi Dejavniki

Drugi pomembni dejavniki, ki vplivajo na kožo, nagnjeno k aknam

Čeprav so glavni vzroki za kožo, nagnjeno k aknam, hormonski ali genetski, obstaja še nekaj drugih dejavnikov, ki poslabšajo simptome. Na primer:

Prekomerno uživanje mleka lahko poslabša simptome aken.

 • prehrana, bogata z določenimi ogljikovimi hidrati
 • prekomerno uživanje mleka in drugih mlečnih izdelkov
 • kajenje
 • težki ali komedogeni negovalni izdelki in ličila, ki mašijo pore

Čeprav je vedno priporočljivo, da se posvetujete z dermatologom, celo pri blagih in zgodnjih simptomih (da preprečite poslabšanje stanja), je smiselno upoštevati določena pravila:

Dotikanje mozoljev poslabša stanje. Posvetujte se z usposobljeno kozmetičarko.

 • Uporabljajte mlačno vodo namesto prevroče ali premrzle.
 • Uporabljajte nekomedogena ličila.
 • Uporabljajte samo nekomedogene izdelke za nego kože.
 • Uporabljajte zaščito pred soncem, prilagojeno potrebam mastne in k aknam nagnjene kože.
 • Ne dotikajte se mozoljev – z dotikanjem ali stiskanjem boste stanje le poslabšali.

Preberite več o zdravilih proti aknam.

Rešitve

Odpravljanje simptomov nečiste in k aknam nagnjene kože brez zdravil

Da je linija Eucerin DERMOPURE učinkovita in jo koža dobro prenaša, je klinično dokazano na bolnikih s kožo, nagnjeno k aknam.
Za kožo, nagnjeno k aknam, je priporočljivo redno čiščenje.

Pri zmerni ali resni obliki aken je lahko potrebno zdravljenje pri zdravniku ali dermatologu, blage komedone akne pa je mogoče zdraviti brez zdravil.

Farmacevti lahko ponudijo številne dermokozmetične izdelke za nego kože. Ti vključujejo:

Te je mogoče uporabljati na vseh prizadetih območjih, naj so to obraz, ramena, prsni koš ali hrbet. Lahko se uporabljajo kot dopolnilna nega pri običajnem zdravljenju z zdravili, da odpravijo stranske učinke, kot sta suhost kože ali občutljivost za sonce.

Zaradi dodatnega tveganja za madeže zaradi aken, ki jih povzroča sonce, in povečane tvorbe sebuma je pomembno, da v svojo vsakodnevno redno nego kože vključite posebno zaščito pred soncem. Na primer Eucerin Sun Oil Control Dry Touch kremni gel za zaščito pred soncem ZF 50+ in ZF30 zagotavlja širokopasovno UVA-/UVB-zaščito, biološko celično zaščito in tehnologijo uravnavanja olja z L-karnitinom, ki uravnava sebum, ter kombinacijo treh pigmentov, ki vpijejo lipide, da zagotovi dolgotrajen suh, mat videz.

Eucerin DERMOPURE prekrivni stik pomaga zakriti mozolje.
Zdrava prehrana in življenjski slog pripomoreta k zdravi koži.

Poleg krem in gelov, ki odpravljajo simptome kože, nagnjene k aknam, so na voljo tudi izdelki, ki pomagajo prekriti fizične učinke. Na primer, z nekomedogenimi ličili lahko prekrijete nečistoče na obrazu, pomembno pa je, da jih ob koncu dneva odstranite z nežnim čistilnim izdelkom. Tudi moški lahko uporabljajo prekrivna ličila, da zmanjšajo opaznost rdečine in polti podarijo enakomeren ten. Prekrivni stiki se uporabljajo topično na majhnih prizadetih območjih.

V nasprotju z mitom pri sušenju mozoljev niso učinkovite niti zobna pasta niti maske z aspirinom. Za njihovo učinkovitost ne obstajajo nobeni medicinski dokazi. Zobna pasta celo vsebuje snovi, ki lahko kožo razdražijo in poškodujejo.

Dobro je, če se zdravo prehranjujete, se izogibate krajev, kjer je koža izpostavljena dimu ali umazaniji, in se glede na psihološke učinke nečiste kože posvetite zanimanjem, ki pomagajo izboljšati samopodobo in samozavest.

Vsakodnevno redno čiščenje, tonificiranje in nega kože lahko svoj učinek pokažejo šele po nekaj tednih, zato bodite potrpežljivi in vztrajni

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki