Suha in hrapava koža telesa – Vzroki, simptomi in rešitve

Čas branja: 10 min
Pokaži več

Koža ni le največji telesni organ, ampak ima tudi ključno vlogo pri uravnavanju telesne temperature in deluje kot bariera, ki ščiti telo pred okužbami. Določeni deli telesa so nagnjeni k suhosti in razpokanosti kože, ki izgubi svojo sposobnost opravljanja naštetih funkcij. Kljub temu lahko dobra redna nega z izdelki, ki so posebej namenjeni hrapavi in razpokani koži, pomaga kožo narediti spet zdravo.

Znaki In Simptomi

Simptomi hrapave kože telesa

Suha koža se lahko pojavi kjer koli na telesu, vendar nekateri deli hitreje postanejo zelo suhi ali celo hrapavi in razpokani.

Suha koža postane hrapava in razpokana, ko suhost prodre v globlje plasti kože.
Podplati so nagnjeni k suhosti in razpokanosti.

Suha koža se pojavi postopoma in sledi progresivnemu procesu:

 • Suha koža daje občutek napetosti in je lahko rahlo do zmerno hrapava.
 • Pogosto prvi znaki suhosti ne povzročajo neudobja, vendar lahko ignoriranje teh znakov povzroči, da se suhost kože poslabša.
 • Zelo suha koža je lahko zelo napeta in hrapava, luskava, razpokana in srbeča.
 • Koža daje močan občutek napetosti in je lahko videti luskava.
 • Zelo močna suhost lahko povzroči skrčenje kože, ki postane hrapava, sčasoma pa tudi razpokana, zlasti na predelih, ki se med premikanjem upogibajo, na primer na podplatih med hojo. Koža lahko postane vneta.

Simptomi hrapave in razpokane kože telesa

 • izjemno neprijetna napetost
 • izjemna hrapavost
 • razpokanost
 • močna srbečica

Prizadeti deli telesa s suho in hrapavo kožo

Pogosto umivanje rok lahko postane težava za suho kožo, saj lahko koža na členkih razpoka
Suha koža obraza lahko postane hrapava in celo luskava.

  Koža na rokah postane suha zaradi pogostega umivanja. Razpoke se običajno pojavijo okrog členkov, kjer je koža napeta in hitro poči, če se razteza.
  Koža na stopalih, zlasti okrog pet, pogosto postane suha, kar privede do hrapave, razpokane kože, ki lahko povzroči neudobje in v resnih primerih tudi bolečino in vnetje. Koža na petah mora biti debelejša, da lahko vzdrži pritiske in obremenitve zaradi hoje in teka.
  Tudi ustnice so nagnjene k suhosti; še posebej pri pacientih z aknami, ki jemljejo zdravila, koža hitro razpoka, kar je zelo neprijetno in boleče.

Bolezni in njihov vpliv na kožo telesa

Suha koža ali kseroza kot se imenuje v medicini (iz grščine: "xero" pomeni "suho" in "osis" pomeni "bolezen"), je široka klasifikacija, ki vključuje suho kožo zaradi kakršnega koli vzroka, notranjega ali zunanjega. Obstajajo tudi druga stanja kože, ki se izražajo v obliki suhe, hrapave in razpokane kože. Stanja, kot sta psoriaza in atopijski dermatitis na obrazu ali telesu povzročajo obstoječa vnetja, koža pa je videti pordela in luskava in je zelo srbeča.

Nekatere kožne bolezni, ki so povezane s suho kožo, povzročijo simptome, kot so rdečina, luskavost in srbečica.

 • Atopijski dermatitis pogosto prizadene majhne otroke in povzroči hrapavo in razdraženo kožo v pregibih kolen, komolcev in na predelu kolkov.
 • Koža s psoriazo ima pogosto predele suhe, trde in srbeče kože, ki se lahko pojavijo na katerem koli delu telesa.
 • Diabetes tipa 1 ali 2 lahko povzroči suho, hrapavo in srbečo kožo.

Dodatne informacije o suhi koži in o stanjih kože, kot so atopijski dermatitis, psoriaza ali kseroza, najdete na tej spletni strani.

Če niste prepričani ali ste zaskrbljeni zaradi simptomov oziroma če so se simptomi poslabšali, priporočamo, da obiščete dermatologa, ki bo postavil ustrezno diagnozo.

Če potrebujete dodatne informacije, ki vam bodo pomagale določiti vzrok vađe težave s kožo in izabrati način utege, je koristno uporabiti diagnostično orodje v obliki kožnega testa.

Vzroki In Sprožilci

Razumevanje vzrokov hrapave kože na telesu

Vzroki hrapave in razpokane suhe kože segajo od slabe nege kože in okoljskih dejavnikov do zdravstvenih stanj, kot sta atopijski dermatitis ali psoriaza. Na te vzroke vplivajo notranji in zunanji dejavniki.

Zunanji dejavniki

Zaradi pomanjkanja naravnih vlažilnih faktorjev (NMF), ki vežejo vodo, postanejo zgornje plasti kože izsušene.

Proces suhe kože ali dehidracije kože se odvija v fazah:

 • Koža postane suha, ko začne izgubljati naravne lipide, kar povzroči poškodbe bariere na površini kože, zato koža ne more več zadrževati vlage.
 • To pospeši hitrost, s katero koža izgublja vlago. Pomanjkanje naravnih vlažilnih faktorjev, ki vežejo vodo, povzroči izsušitev zgornjih plasti kože.
 • Suha koža postane hrapava in razpokana, ko suhost prodre v globlje plasti kože. Takrat pride do poškodb akvaporinov, vlažilnih kanalov v globljih plasteh povrhnjice, ki uravnavajo porazdelitev vlage od znotraj.

Zunanji vzroki, ki lahko poslabšajo suhost kože, so lahko podnebni pogoji, ki vplivajo na sposobnost kože za zadrževanje vlage, ali uporaba neustreznih negovalnih izdelkov.


Okoljski sprožilci

 • Ostri vremenski pogoji – vroč, mrzel in suh zrak oslabijo bariero na površini kože.
 • Spremembe letnih časov – simptomi suhe kože se pogosto poslabšajo pozimi ali poleti.
 • Ultravijolična (UV) sončna svetloba lahko pospeš staranje kože, zato ta s staranjem postane bolj nagnjena k suhosti.
Nekatera mila so zelo groba do kože in odstranijo njene naravne lipide.
Nekatera zdravila lahko povzročijo suho kožo. Posvetujte se z zdravnikom, če imajo tudi vaša zdravila ta stranski učinek.

Nega kože

 • Pogosto umivanje ali dolge, vroče kopeli in prhe odstranijo lipide, ki sestavljajo bariero kože.
 • Neustrezna redna nega kože – pomembno je, da kožo redno negujete in pri tem uporabljate izdelke, ki so primerni za suho kožo. Še posebej pomembno je, da ne uporabljate močnih mil, ki odstranijo naravne lipide kože.


Zdravila
Suha koža je stranski učinek nekaterih zdravil. Pogosta zdravila, ki imajo ta stranski učinek, so diuretiki za uravnavanje krvnega tlaka, ki delujejo tako, da povečajo izhlapevanje vode iz telesa, nekateri antibiotiki in zdravila proti aknam.

Če vas to skrbi, vedno preverite pri zdravniku ali farmacevtu, ali vaše zdravilo lahko povzroči suho kožo.

Notranji dejavniki

Znaki staranja so pri temnopoltih manj težavni in se pojavijo pozneje.
Med nosečnostjo lahko nastanejo strije – redna vsakodnevna uporaba hranilnih losjonov ali olj za telo lahko skupaj z nežno masažo prizadetih območij pomaga preprečiti nastanek strij.
Po 25. letu koža postaja vedno bolj suha in manj prožna.

Genetski vplivi
Na ravnovesje vlage v koži vpliva tudi genetika. Nekateri ljudje imajo mastno kožo in drugi suho kožo, oba tipa kože a sta podedovana, čeprav ni nujno, da ima posameznik enak tip kože kot njegovi starši. Poleg tega so k suhi koži bolj nagnjeni svetlopolti ljudje kot ljudje s temnejšo poltjo. Stanja kože, kot so atopijski dermatitis, psoriaza in ihtioza, imajo pogosto genetsko predispozicijo.

Hormonski vplivi
Spremembe ravni določenih hormonov, zlasti estrogena in testosterona, lahko vplivajo na raven vlage in lipidov v koži. To je še posebej opazno po menopavzi ali med nosečnostjo.

Starost
Ko se koža stara, se zmanjšuje število žlez lojnic in znojnic, zato se zmanjša tudi sposobnost kože za tvorbo potu in lipidov. Podobno se zmanjša tudi količina vode v koži in njena sposobnost, da zadrži vlago. Ti dejavniki lahko vodijo do suhosti, ki nato spodbudi staranje kože in nastanek drobnih linij in gub. Splošni izraz za ta proces je suhost kože zaradi staranja.


Prehrana
Tako kot drugi organi tudi koža potrebuje številne pomembne hranilne snovi, da lahko pravilno deluje. Te vključujejo rastlinska olja in vitamine, zlasti vitamina C in E.

Drugi Dejavniki

Dejavniki, ki lahko prispevajo k pojavu hrapave kože telesa

Dejavniki, ki vplivajo na naravno ravnovesje vlage v koži in lahko povzročijo hrapavo in razpokano kožo, so:

Nega kože

Pomembno je, da so čistilni izdelki dovolj nežni, da ne izperejo koži lastnih lipidov.
Pomagajte nahraniti kožo in obnoviti njeno ravnovesje vlage, tako da uporabite negovalne izdelke, primerne za suho kožo.

Uporaba grobih mil lahko odstrani naravne lipide in vlago iz kože, zato se pojavi hrapava in razpokana suha koža.

Dobra redna nega je zato zelo pomembna pri preprečevanju in odpravljanju hrapave in razpokane suhe kože.

Na prizadeto območje pogosto nanesite primeren vlažilni izdelek. Najboljši čas za vlaženje je, ko je koža čista in nekoliko vlažna, na primer po kopanju ali prhanju. Za zelo suho, hrapavo in razpokano kožo so priporočljivi vlažilni izdelki, ki vsebujejo snovi, ki obnavljajo funkcije v globljih plasteh kože.

Tudi pogosto umivanje prispeva k hrapavi in razpokani suhi koži. Kopanje in prhanje naj ne bo predolgo in pri njem ne uporabite prevroče vode, ker to odstrani naravne lipide in naravne vlažilne faktorje iz kože, kar zmanjša njeno sposobnost za zadrževanje vlage.
Izpostavljenost soncu povzroči izgubo vlage, zato suha koža postane še bolj suha. Poleg tega lahko UV-žarki povzročijo dolgoročne spremembe v koži.
Nekateri poklici zahtevajo pogosto umivanje rok, kar lahko predstavlja težavo za suho kožo.

Vreme, letni časi in izpostavljenost soncu
Sprememba letnega časa je pogost vzrok za hrapavo in razpokano suho kožo. V ostrih zimskih mesecih je koža izpostavljena mrzlemu vremenu in centralnemu ogrevanju, kar izsuši kožo. Koža v tem obdobju postane hrapava in razpokana, in če je ne negujemo, te razpoke lahko postanejo globlje in se vnamejo.

V vročih poletnih mesecih koža postane suha zaradi prekomerne izpostavljenosti soncu. Opečena koža ni tako učinkovita kot zdrava koža, zato je bolj nagnjena k suhosti. Da preprečite hrapavo in razpokano kožo, uporabite izdelek za zaščito pred soncem z vlažilnimi sestavinami, ki ne vsebuje dražečih dišav in barvil.

Poklicna tveganja
Pri nekaterih poklicih je tveganje za suho kožo večje, koža pa lahko postane zelo hrapava in razpokana. To so poklici, ki vključujejo izpostavljenost kože določenim razmeram, kot so zelo vroči ali hladni pogoji (kmetovalec/ribič) ali pogosta uporaba detergentov (zdravniki/medicinske sestre/frizerji).

Dehidracija
Koža prejema vodo iz telesa, zato je njena navlaženost odvisna od ravnovesja vode v telesu. Pri dehidraciji telo začne koži dovajati manj vlage, kar upočasni naravni pretok vode skozi kožo in lahko prispeva k suhi koži. Starejši ljudje so nagnjeni k dehidraciji, ker se z leti zmanjša občutek žeje.

Kajenje
Cigarete vsebujejo veliko toksinov, vključno z nikotinom, ki pomembno upočasnijo prekrvitev. Posledično se upočasni tudi metabolizem v koži, kar povzroči, da podporna vlakna v vezivnem tkivu začnejo izgubljati svojo prožnost. Koža se zato začne prezgodaj starati in se hitreje izsuši.

Rešitve

Nega suhe in hrapave kože telesa

Izogibanje dejavnikom, ki vplivajo na stanje kože

Naravni materiali oblačil, kot sta bombaž in svila, so najboljši za suho kožo, ker je ne dražijo.
Če so roke v pogostem stiku z vodo ali detergenti , jih je vedno dobro zaščititi z rokavicami.

Poleg ustreznega umivanja in vlaženja kože je pomembno tudi, da se izogibate dejavnikom, ki vplivajo na pojav suhe kože. To bo pomagalo zmanjšati učinek suhe kože in potrebo po zdravljenju:

 • Izogibajte se suhemu zraku, tako da manj časa preživite zunaj v vročem in mrzlem vremenu in da v obdobju ogrevanja v prostorih uporabljate vlažilnike zraka.
 • Skrajšajte čas, ki ga preživite v vroči vodi, tako da si namesto dolge kopeli privoščite hitro prho.
 • Uporaba rokavic pri pomivanju posode bo pomagala preprečiti stik z vročo vodo in močnimi detergenti.
 • Nosite oblačila iz naravnih materialov, kot sta bombaž in svila, ki ne dražijo kože. Volna je naraven material, vendar lahko razdraži kožo, zato se ji izogibajte.
 • Skušajte uporabljati pralni prašek, ki ne vsebuje barvil in dišav, saj ti dodatki lahko ostanejo na oblačilih tudi po pranju in dražijo suho kožo.
 • Poskrbite, da boste spili zadostno količino vode.

Da odpravite stanje suhe kože, je potrebna redna nega kože, ki ne povzroča dodatnih poškodb bariere kože. Tudi povrnitev naravnih vlažilnih faktorjev, kot je urea, pomaga obnoviti ravnovesje vlage v koži. Idealno pa je, da se odpravi tudi pomanjkanje nujno potrebnih snovi, ki uravnavajo pretok vode v globljih plasteh kože.

Suha do zelo suha koža in suha koža zaradi diabetesa ali psoriaze zahtevata ustrezne izdelke glede na resnost suhosti, pri atopijskem dermatitisu pa so potrebni posebni izdelki za vsakodnevno nego kože pri dojenčkih in majhnih otrocih. Ko izbirate negovalni izdelek za otroke, vedno preverite priporočila glede starosti.

Čiščenje hrapave in suhe kože telesa

Mokre kože ne drgnite z brisačo, ampak jo popivnajte skoraj do suhega.

Ker je prvotni vzrok za suho in hrapavo kožo oslabljena bariera na površini kože, je pomembno, da je čiščenje tako nežno, da ne odstrani koži lastnih lipidov. Eucerin fluid za umivanje 5% urea je zelo blag izdelek, namenjen posebej suhi do zelo suhi koži telesa. Kožo nežno očisti, ne da bi jo izsušil, in vsebuje dodane vlažilne faktorje, ki vpijejo vlago v kožo. Primeren je tudi za suho kožo, ki je posledica diabetesa in psoriaze.

Vlaženje hrapave in suhe kože telesa

Za ublažitev simptomov suhe kože je priporočljiva redna uporaba negovalnih izdelkov.
Najboljši čas za vlaženje je, ko je koža čista in nekoliko vlažna, na primer po kopanju ali prhanju.

Prva potreba pri vlažilnih izdelkih za suho kožo je, da obnovijo ravnovesje vlage v zgornjih plasteh kože.

Urea in laktat: Naravni vlažilni faktorji (NMF) pritegnejo in vežejo vlago v zgornji plati kože ali stratumu corneumu. Zelo suha koža, ki je postala hrapava in razpokana, zahteva višjo koncentracijo teh naravnih vlažilnih faktorjev. Izdelki za suho in zelo suho kožo naj bi vsebovali vsaj 5 % oziroma 10 % uree.

Ceramid-3 pomaga obnoviti lipidno bariero, da upočasni izhlapevanje vlage iz kože in uravnava njeno izgubo.

Glucoglicerol stimulira akvaporine v koži, da pomaga izboljšati naravni pretok vlage v zgornje plasti povrhnjice. Ravnovesje vlage v zgornjih plasteh kože je odvisno od zadostne oskrbe z vlago iz spodnjih plasti, zato je obnovitev ravnovesja vlage v spodnjih plasteh kože predpogoj za splošno navlaženost kože.

Zaščita suhe kože telesa med izpostavljenostjo soncu

Uporabite izdelek za zaščito pred soncem, ki ne vsebuje dražečih dišav in barvil, saj je suha koža nagnjena k draženju

Ker UV-svetloba pospeši staranje kože, to pa lahko poveča tveganje za suhost, je priporočljivo:

 • Zmanjšajte izpostavljenost soncu z nošenjem zaščitnih oblačil.
 • Na prostem uporabite izdelek za zaščito pred soncem.
 • Uporabite izdelke za zaščito pred soncem, ki blokirajo UV-žarke in vsebujejo vlažilne sestavine.
 • Uporabite izdelek za zaščito pred soncem, ki ne vsebuje dražečih dišav in barvil, saj je suha koža nagnjena k draženju.

Izdelki Eucerin za zaščito suhe kože pred soncem nudijo zaščito pred soncem z UV-filtri, ki so skladni s standardi COLIPA in EU, poleg tega pa vsebujejo tudi antioksidant licochalcon A ki ščiti pred prostimi radikali, nastalimi zaradi UV-sevanja, in prezgodnjim staranjem kože ter vlaži kožo.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki