Prezgodnje staranje kože – Preprečevanje

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Mnogi vzroki za staranje kože – tisti, ki jih določajo naša genetika in hormoni – so povsem naravni in jih ni mogoče preprečiti. Toda obstajajo tudi zunanji dejavniki, kot je čezmerna izpostavljenost soncu, ki povzročajo prezgodnje staranje kože. Odgovoren življenjski slog lahko pomaga zmanjšati vpliv teh dejavnikov in dlje časa ohraniti mladosten videz kože.

Kaj povzroča prezgodnje staranje kože?

Čezmerna izpostavljenost soncu – skupaj z neustrezno ali nezadostno zaščito pred soncem – povzroči več kot 80 % prezgodnjega staranja kože.

UVA- in UVB-žarki povzročajo 80 % prezgodnjega staranja kože.
Čezmerna izpostavljenost soncu povzroča prezgodnje staranje kože.

UVA- in UVB-žarki sprožijo sproščanje prostih radikalov v telesu – ta proces je znan kot oksidativni stres. Prosti radikali poškodujejo kožne celice in pospešijo fotostaranje. Koža se sama zaščiti s porjavitvijo in odebelitvijo povrhnjice, vendar ti ukrepi zagotavljajo le omejeno zaščito. Ta meja se razlikuje od človeka do človeka, ko pa jo prekoračimo, pride do trajnih poškodb kože in hitrejšega pojava vidnih znakov staranja: gub, izgube volumna, izgube prožnosti in globokih gub.
Čezmerna izpostavljenost škodljivemu UV-sevanju vpliva tudi na neenakomerno pigmentacijo, v najhujšem primeru pa celo na pojav kožnega raka. Tukaj preberite več o učinkih UVA- in UVB-sevanja.
Drugi zunanji dejavniki, ki sprožijo oksidativni stres in vplivajo na prezgodnje staranje kože, vključujejo:  

  • Onesnaženost
  • Kajenje
  • Prehrana
  • Neustrezna nega kože

Kako zaščititi kožo pred prezgodnjim staranjem?

Naslednje spremembe življenjskega sloga vam bodo pomagale zaščititi kožo pred oksidativnim stresom in preprečiti prezgodnje staranje kože:

Ustrezen izdelek za zaščito pred soncem pomaga preprečiti prezgodnje staranje.

Izogibajte se čezmerni izpostavljenosti soncu in uporabljajte ustrezen izdelek za zaščito pred soncem

Malo sonca nam koristi, toda čas izpostavljenosti kože soncu moramo omejiti, da pomagamo preprečiti prezgodnje staranje. Tudi skrbna uporaba izdelkov za zaščito pred soncem pomaga dlje časa ohraniti mladosten videz kože. Priporočamo, da v svojo vsakodnevno redno nego kože vključite ustrezne izdelke z ZF. Ustrezen izdelek za zaščito pred soncem izberite glede na tip kože in naravno raven porjavitve/pigmentacije kože. Raven zaščite, ki jo izberete, naj bo prilagojena kraju, kjer se zadržujete, in intenzivnosti sonca.

Sveže sadje in zelenjava sta bogata z antioksidanti, kot so vitamini C, A in E.

Zdrava prehrana

Uravnotežena prehrana, bogata s svežim sadjem in zelenjavo, predstavlja dober vir antioksidantov (molekule, ki nevtralizirajo proste radikale). Sprememba prehrane, tako da vsebuje več teh ključnih živil, lahko pomaga zmanjšati oksidativni stres in preprečiti prezgodnje staranje kože. Zdrava prehrana lahko prav tako upočasni proces naravnega staranja kože.

Zaščita kože pred onesnaženostjo zraka

Onesnaženost zraka, ki je značilna za mnoga mesta, sproži tudi nastanek prostih radikalov in poslabša učinke izpostavljenosti soncu, kar pospeši nastanek oksidativnega stresa. Vsakodnevna zaščita kože z ustreznim izdelkom z ZF pomaga upočasniti ta proces.

Prenehanje kajenja

Kemične snovi in nikotin v cigaretah sprožijo oksidativni stres na podoben način kot onesnaženost. Prenehanje kajenja pomaga preprečiti prezgodnje staranje kože.

Blag čistilni izdelek očisti kožo, ne da bi jo izsušil.
Izberite vlažilni izdelek, ki deluje na vašo primarno težavo staranja.

Ustrezna vsakodnevna redna nega kože

Določene kemične snovi, kot so površinsko aktivne snovi, so lahko grobe do kože in povzročijo oksidativni stres, ki vpliva na prezgodnje staranje. Dobra redna nega kože pomaga preprečevati prezgodnje staranje in upočasniti vidne znake naravnega staranja kože. Priporočamo naslednjo redno nego:

Očistite kožo, da odstranite ličila in umazanijo. Blag čistilni izdelek kožo očisti, ne da bi jo obremenil ali izsušil.
Tonificirajte kožo, da jo pripravite na nego.
Zaščitite kožo. Zaščita obraza pred soncem naj bo del vaše jutranje nege.
Kožo negujte z vlažilnim izdelkom, ki jo oskrbi s potrebno vlago in hranilnimi snovmi. Izberite izdelek, ki je primeren za vašo primarno težavo staranja: drobne linije in gube, izgubo volumna ali izgubo prožnosti in nastanek globokih gub.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki