Laserski postopek – Kako negovati kožo po postopku?

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Dermatologi pogosto priporočajo laserski postopek za odpravljanje znakov staranja ali zdravljenje stanj kože, kot so hiperpigmentacija in brazgotine zaradi aken. Ta članek razlaga, kako deluje laserski postopek, in predstavlja različne vrste laserskega zdravljenja. Opisuje možne alternative in najboljši način za nego in spodbujanje regeneracije kože po laserskem postopku.

Kaj je laserski postopek?

Beseda LASER je kratica za izraz Light Amplification of Stimulated Emission of Radiation (ojačevanje svetlobe s stimuliranim sevanjem). Opisuje način, kako laser deluje: svetlobni žarki so umetno ustvarjeni, nadzorovani in uporabljeni tako, da prodrejo v človeško tkivo, kjer popravijo mnoge medicinske in kozmetične težave.

Enostavno povedano: problematična območja kože »uniči« z visokoenergijsko svetlobo. Ta svetloba se pretvori v toploto in deluje na ciljno območje. Najnežnejši postopki delujejo le na povrhnjico (površinsko plast kože), intenzivnejši pa lahko prodrejo v najgloblje plasti kože.

Laserski postopek predstavlja bolj natančno zdravljenje v primerjavi s kemičnim pilingom in se uporablja za zmanjšanje ali odstranjevanje:

  • drobnih linij in gub
  • razpokanih žilic
  • rozacee
  • težav s hiperpigmentacijo, kot so starostne pege (znane tudi kot sončne pege) in madeži zaradi aken
  • brazgotin (vključno z brazgotinami zaradi aken)
  • materinih znamenj
  • neželenih dlak
  • tatujev

Katere vrste laserskih postopkov obstajajo?

Obstajajo mnoge različne vrste laserjev, ki se uporabljajo v kozmetiki, na splošno pa jih delimo v dve glavni kategoriji: ablativni laserji in neablativni laserji:

Ablativni laserji

Ablacija je medicinski izraz za odstranjevanje snovi s površine strukture s pomočjo erozijskega postopka. Ablativni laserski postopek odstrani zgornje plasti kože, zato se lahko koža celi več tednov po postopku.

Ablativni laserji se pogosto uporabljajo za zmanjševanje brazgotin. Poleg tega odpravljajo gube, saj lahko spodbudijo tvorbo kolagena. Obstajata dve vrsti ablativnega laserja: ogljikov-dioksidni laser in erbijev laser.

Neablativni laserji

Laserski postopek je učinkovit način za odpravljanje težav s hiperpigmentacijo, kot so starostne pege.

Neablativni laserji ne učinkujejo na površino kože, zato se kljub morebitni rdečini po postopku koža običajno hitro zaceli. Ker delujejo pod površino kože, so posebno učinkoviti pri odstranjevanju razpokanih žilic, zmanjšanju motenj pigmentacije, odpravljanju drobnih linij in majhnih gub ter odstranjevanju neželenih dlak in tatujev. Obstaja več vrst neablativnih laserjev, najbolj poznani pa so PDL-laser (ang. Pulsed Dye Laser), Nd: YAG-laser in aleksandritni laser.

Dermatologi uporabljajo tudi druge nelaserske postopke na osnovi svetlobe, kot je IPL (intenzivna utripajoča svetloba).

Kdaj je priporočljiv laserski postopek na koži?

Dermatolog pregleduje kožo, da bo lahko priporočil zdravljenje.

Če ste zelo zaskrbljeni zaradi hiperpigmentacije, rozacee, brazgotin zaradi aken ali katerega drugega stanja kože, se o možnostih zdravljenja posvetujte z dermatologom, ki vam bo priporočil najustreznejše zdravljenje za vašo kožo. 

Na voljo so nekateri učinkoviti dermokozmetični izdelki za nego kože, ki jih lahko preizkusite, če imate rozaceo ali hiperpigmentacijo, preden se odločite za laserski postopek.

Linija Eucerin proti rdečici nudi takojšnjo in dolgotrajno ugodje in ublažitev rdečine za kožo, ki je nagnjena h kuperozi in rozacei. 

– V primeru težav s hiperpigmentacijo, kot so starostne pege, sončne pege in madeži zaradi aken, preizkusite linijo Eucerin Anti-Pigment. Klinično in dermatološko je dokazano, da linija zmanjša temne madeže in preprečuje njihov ponovni nastanek. Prvi rezultati so vidni po dveh tednih, z redno uporabo pa se rezultati stalno izboljšujejo.

Če se odločite za laserski postopek, upoštevajte, da je najbolj učinkovit na svetli koži. Laserski postopek ima lahko tudi stranske učinke in lahko povzroči postinflamatorno hiperpigmentacijo.

Kako negovati kožo po laserskem postopku?

Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo oskrbi kožo z nego za prvo pomoč, ki jo potrebuje.
Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo pospeši regeneracijo kože

Laserski postopek mora vedno izvesti usposobljen in izkušen strokovnjak, vi pa morate natančno upoštevati njegova navodila za nego pred postopkom in po njem. 

Ko se kožno tkivo preoblikuje (proces, imenovan epitelizacija), boste z ohranjanjem navlaženosti kože spodbudili njeno regeneracijo. Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo oskrbi kožo z nego za prvo pomoč, ki jo potrebuje. Na koži tvori delno okluzivno zaščitno bariero, ki spodbuja naravni prenos vodne pare in kisika v kožo in iz nje. Formula vsebuje glicerin, učinkovito vlažilno sestavino, ki privlači vodo in jo pomaga zadržati v koži.

Glicerin deluje skupaj s pantenolom, ki pomaga pospešiti regeneracijo in obnovitev kože, obenem pa jo tudi vlaži. Eucerin Aquaphor obnovitveno mazilo obnovi zelo suho, razpokano ali razdraženo kožo, kar je klinično in dermatološko dokazano. Ne nanašajte ga na odprte ali krvaveče rane in na rane, ki izločajo tekočino.

Koža, ki jo razkrije laserski postopek, je običajno zelo občutljiva za sončno svetlobo, zato je pomembno, da po postopku uporabljate zelo visok zaščitni faktor, tudi v oblačnih dneh. Linija Eucerin Sun vključuje izdelke za zaščito obraza pred soncem z visokimi in zelo visokimi zaščitnimi faktorji (30, 50 in 50+), ki koži zagotovijo zaščito, ki jo potrebuje po laserskem postopku.

Če ste imeli laserski postopek za zdravljenje rozacee ali hiperpigmentacije, priporočamo, da popolnoma zaceljeno kožo oskrbite z nežno, a učinkovito vsakodnevno redno nego z izdelki, ki ustrezajo specifičnim potrebam kože in podaljšajo učinkovitost zdravljenja. Preizkusite linijo Eucerin proti rdečici za kožo, nagnjeno k rozacei, in linijo Eucerin Even Brighter za kožo, nagnjeno k hiperpigmentaciji. Poleg tega priporočamo vsakodnevno uporabo vrhunskih izdelkov za zaščito pred soncem, ki pomagajo preprečevati ponovni pojav simptomov. 

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki