Postinflamatorna hiperpigmentacija zaradi aken

Postinflamatorna hiperpigmentacija Kaj jo povzroča in kako jo zmanjšati?

Kot pove že ime, postinflamatorna hiperpigmentacija nastane po poškodbi ali vnetju kože; ko se rana zaceli, koža ostane potemnela in neenakomerna. Ta članek opisuje, kako postinflamatorna pigmentacija vpliva na videz kože in kaj jo povzroča. Razlagamo tudi ukrepe, ki lahko pomagajo zmanjšati izrazitost temnih madežev na koži.

Kaj je postinflamatorna hiperpigmentacija in kaj jo povzroča?

Postinflamatorna hiperpigmentacija (znana tudi kot PIH ali hiperpigmentacija zaradi vnetja) je vrsta hiperpigmentacije, ki lahko prizadene obraz in telo. Pojavi se kot plosko območje potemnele kože. Njena barva je različna, od rožnate do rdeče, rjave ali črne, odvisno od tena kože in globine barvne spremembe. 

Moški in ženske so enako dovzetni za postinflamatorno hiperpigmentacijo, prav tako se lahko pojavi na vseh tipih kože, je pa nekoliko pogostejša pri temnejših odtenkih kože. PIH je dejansko eden najpogostejših razlogov, da ljudje s temnejšo kožo poiščejo nasvet dermatologa.1

Osnovni vzrok za PIH je povečana tvorba melanina. Melanin je pigment, ki določa barvo kože, in količina melanina se poveča zaradi načina, kako se koža pozdravi po vnetju ali poškodbi.

 1. Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. E.C. Davis and V.D. Callender. J Clin Aesthet Dermatol.  2010 Jul; 3(7): 20–31
Postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH) na licu
Postinflamatorna hiperpigmentacija se izraža kot ploska območja potemnele kože.

PIH pogosto prizadene ljudi z aknami, včasih jo lahko sprožijo tudi postopki, kot so dermoabrazija, kemični pilingi in laserska terapija. 

Poškodbe, izpuščaji ali nepravilnosti povzročijo vnetje kože. To vnetje spodbudi melanocite, tj. celice, ki tvorijo melanin, da sprostijo dodatne melanosome (pigmentna zrnca). Odvečna pigmentna zrnca potemnijo in spremenijo barvo ranjenega območja in ostanejo tam še dolgo potem, ko se prvotna rana zaceli.

Večje je vnetje, bolj opazna bodo območja spremenjene barve, tako po velikosti kot po barvi. In v primeru, da PIH povzročajo akne, lahko stiskanje mozoljev poslabša stanje. 

Čeprav sonce ni vzrok za PIH, lahko poslabša simptome, saj prizadeti predeli potemnijo in traja dlje časa, da zbledijo. Sonce je tesno povezano z drugimi oblikami hiperpigmentacije, kot so starostne pege (znane tudi kot sončne pege) in melazma.

Hiperpigmentacija zaradi aken
Stiskanje mozoljev poveča možnost za postinflamatorno hiperpigmentacijo.
Postinflamatorna hiperpigmentacija in sonce
Sonce lahko sproži in poslabša simptome postinflamatorne hiperpigmentacije.

Postinflamatorna hiperpigmentacija je neškodljiva, melanom pa lahko smrtno nevaren. Če ste zaskrbljeni zaradi pigmentnih madežev – če se spreminja njihova oblika, velikost in barva ali če začnejo srbeti ali krvaveti –, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Kaj lahko storim, da pomagam preprečiti nastanek temnih peg?

Če je vaša koža poškodovana ali nagnjena k nepravilnostim oziroma če trpite zaradi stanj kože, kot sta atopijski dermatitis ali psoriaza, je pomembno, da ustrezno skrbite za kožo, saj tako zmanjšate možnost pojava postinflamatorne hiperpigmentacije.

Pomagata ustrezno zdravljenje in/ali redna nega kože z izdelki, ki so bili posebej razviti za potrebe vaše kože:

Razumen odnos do zaščite pred soncem pomaga tudi preprečiti pojav ali zmanjšati resnost postinflamatorne hiperpigmentacije:

 • Omejite čas, ki ga preživite na soncu.
 • Izogibajte se soncu v urah, ko je to najbolj intenzivno.
 • Če je le mogoče, se zaščitite z oblačili in pokrivali.
 • Nanesite izdelek za zaščito pred soncem, ki nudi raven zaščite, kakršno potrebuje vaša koža in ki je dokazano primeren za vaš tip in/ali stanje kože.

Eucerinova linija vrhunskih izdelkov za zaščito pred soncem vključuje izdelke za obraz in telo, ki so primerni za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, atopijsko kožo in kožo, ki je nedavno prestala dermatološke postopke.

PIH, akne in sonce
Eucerin Sun Oil Control kremni gel za zaščito obraza pred soncem ZF 50+ in ZF 30 nudi mastni, k aknam nagnjeni koži zaščito pred soncem, ki jo potrebuje.

Ali postinflamatorna hiperpigmentacija izgine?

Postinflamatorna hiperpigmentacija ne povzroča brazgotin in se sčasoma izboljša, tudi če je ne zdravimo. Hitrost izboljšanja je lahko različna: odvisna je od razlike med naravnim tenom kože in potemnelimi območji – večja je razlika, dlje časa traja, da ten postane spet enakomeren. 

Kako lahko zmanjšam ali odpravim postinflamatorno hiperpigmentacijo?

Dermatološki postopki, kot so kemični pilingi in laserske terapije, lahko izboljšajo simptome in pospešijo okrevanje:

 • Kemični pilingi vključujejo nanos kemične raztopine (npr. kisline AHA), ki s kože odstrani odmrle celice, spodbudi rast novih kožnih celic in razkrije novo kožo. Preberite več o kemičnih pilingih v članku Kaj so kemični pilingi in kako delujejo?

 • Laserska terapija ima precej podoben učinek, a je bolj natančna, saj lahko dermatolog bolje uravnava intenzivnost postopka. Laserske terapije vključujejo tudi »obdelavo« prizadetih območij z visokoenergijsko svetlobo. Najnežnejši postopki delujejo na povrhnjico (površinsko plast kože), intenzivnejši pa lahko prodrejo v najgloblje plasti kože. Odkrijte več v članku Laserska terapija: kako naj skrbim za kožo po terapiji?

PIH krema: kemični pilingi
Kemični pilingi odluščijo odmrle kožne celice in stimulirajo rast novih celic.
Posvetlitev kože z lasersko terapijo
Laserska terapija odstrani hiperpigmentirane kožne celice, a ima lahko stranske učinke, kot je vnetje ali draženje.

Dermatologi lahko tudi predpišejo in/ali uporabijo hidrokinon, ki še vedno velja za najučinkovitejšo topično sestavino za zmanjšanje hiperpigmentacije. Vendar pa ga lahko uporabljamo samo omejena časovna obdobja, kot druge oblike kemičnega pilinga in laserske terapije lahko namreč draži kožo in celo povzroči postinflamatorno hiperpigmentacijo, zlasti pri ljudeh s temnejšo poltjo.

  Dermokozmetični izdelki za nego kože se lahko uporabljajo vsak dan, da pomagajo okrepiti rezultate dermatoloških postopkov.

  Linija Eucerin Anti-Pigment vsebuje Thiamidol, učinkovito in patentirano sestavino, ki deluje na sam vzrok hiperpigmentacije, tako da zmanjša tvorbo melanina. Klinično in dermatološko je dokazano, da linija zmanjša temne madeže in preprečuje njihov ponovni nastanek.

PIH koža: nega kože
Izdelki Eucerin Anti-Pigment lahko pomagajo okrepiti rezultate dermatoloških postopkov.
PIH akne in Eucerin
Eucerin DERMOPURE serum za obnovitev kože odstrani odmrle celice s kože, nagnjene k nepravilnostim in aknam.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.