Hiperpigmentacija zaradi vnetja Znaki in odpravljanje

Postinflamatorna hiperpigmentacija, običajno znana kot hiperpigmentacija zaradi vnetja, je vrsta hiperpigmentacije, ki lahko prizadene obraz in telo. Običajno se pojavi kot odziv na vnetje (kot so akne, atopijski dermatitis ali psoriaza) ali poškodbo (sprožijo jo lahko na primer dermoabrazija, kemični pilingi in laserski postopki).

Znaki, sprožilci in možna zdravljenja za postinflamatorno hiperpigmentacijo

Hiperpigmentacija se pojavi, ko notranji ali zunanji dejavniki povzročijo povečano tvorbo melanina. Rezultat so območja potemnele kože, najpogosteje na delih telesa, ki so izpostavljeni soncu. Obstaja več oblik hiperpigmentacije, kot so pigmentni madeži (starostne pege in pege), melazma in postinflamatorna hiperpigmentacija (PIH).

Postinflamatorna hiperpigmentacija se izraža kot ploska območja potemnele kože. Ti madeži so lahko rožnate do rdeče barve, rjavi ali črni, odvisno od tena kože in globine barvne spremembe. Lahko so podobni majhnim, drugače obarvanim pegam ali večjim območjem potemnele kože ter so lahko sijoči ali videti kot »nova« koža.

PIH pogosto prizadene ljudi z aknami včasih jo lahko sprožijo tudi lepotni posegi, kot so dermoabrazija, kemični pilingi in laserski postopki. Postinflamatorna hiperpigmentacija se lahko pojavi na vseh tipih kože, a je pogostejša pri temnejših tenih. Pravzaprav ljudje s temnejšo kožo večkrat obiščejo dermatologa zaradi PIH kot zaradi katerega koli drugega stanja kože. Moški in ženske so enako nagnjeni k postinflamatorni hiperpigmentaciji.

Postinflamatorna hiperpigmentacija se izraža kot ploska območja potemnele kože.
Laserski postopki uničijo hiperpigmentirane kožne celice, a imajo stranske učinke, kot so vnetja in draženje.

Če se spremenijo velikost, oblika ali barva pigmentnega madeža ali če začne srbeti oziroma krvaveti, obiščite dermatologa, da izključi malignost.

Kaj povzroča postinflamatorno hiperpigmentacijo?

Ko se koža vname zaradi poškodbe, izpuščaja, madežev ali katerega koli drugega vpliva, vnetje sproži melanocite, celice, ki tvorijo melanin, da sprostijo dodatne melanosome (pigmentne kroglice). Melanosomi vsebujejo tirozinazo (pigmentacijski encim, ki začne tvorbo melanina) in sintetiziran melanin. Melanin je odgovoren za barvo kože in las. Odvečne pigmentne kroglice potemnijo in spremenijo barvo ranjenega območja in ostanejo tam še dolgo potem, ko se prvotna rana zaceli.

Tirozinaza je encim, ki tvori melanin, in če tvorba melanina ni zavrta, nastanejo temni madeži.

Madeži postinflamatorne hiperpigmentacije so pogosto rezultat vnete aknaste lezije.

Madeži PIH lahko nastanejo iz dokaj nepomembnih papul ali mozoljev pa vse do bolj resnih ran. Večje je vnetje, bolj opazni bodo madeži PIH, tako po velikosti kot po barvi. Če mozolj stiskate, je možnost za postinflamatorno hiperpigmentacijo večja.

Čeprav sonce ni vzrok za PIH, lahko poslabša simptome, saj prizadeti predeli potemnijo in traja dlje časa, da zbledijo.

Postinflamatorna hiperpigmentacija ne povzroča brazgotin in se sčasoma izboljša, tudi če je ne zdravimo. Hitrost zdravljenja se razlikuje, v povprečju potemneli predeli zbledijo v treh do 24 mesecih. Lahko pa v nekaterih primerih traja tudi dlje. To je odvisno od razlike med naravnim tenom kože in potemnelimi območji – večja je razlika, dlje časa traja, da ten postane spet enakomeren. Na voljo so postopki, ki izboljšajo in pospešijo čas bledenja.
Priporočljivo je, da mozoljev ne stiskate – to lahko namreč poveča tveganje za postinflamatorno hiperpigmentacijo.
Sonce lahko sproži in poslabša simptome hiperpigmentacije.

S kakšnimi postopki se lahko borimo proti postinflamatorni hiperpigmentaciji?

Obstajata dva glavna koncepta, ki ju uporabljajo dermatologi: odstranjevanje območij kože, potemnelih zaradi postinflamatorne hiperpigmentacije, in uravnavanje znakov.

How can I reduce or remove post-inflammatory hyperpigmentation?

Odstranjevanje

Odstranjevanje – z laserskim postopkom, intenzivno pulzirajočo svetlobo ali kemičnim pilingom – uniči hiperpigmentirane kožne celice in tako razkrije novo kožo brez hiperpigmentacije. Ta način zdravljenja je lahko drag, invaziven in lahko dejansko poslabša stanje. Možni stranski učinki vključujejo vnetje, draženje in pekočo bolečino.

Kemični pilingi, npr. AHA
Dermatolog nanese kislo raztopino (glikolna kislina (AHA)) na prizadete plasti kože, da jih odstrani. Na koži najprej nastanejo mehurji, ki se nato odluščijo in razkrijejo »novo«, enakomerno kožo.

Laserski postopki (Fraxel, Erbium YAG) in intenzivna pulzirajoča svetloba (IPL)
Laserski postopki in postopki s pulzirajočo svetlobo so bolj natančni kot kemični pilingi, saj z visokoenergijsko svetlobo ciljno delujejo na prizadeta območja. Kožo lahko obdelajo na površini (povrhnjica) ali globlje (usnjica), odvisno od resnosti hiperpigmentacije. Preberite več o strukturi kože.
Kemikalije za kemični piling povzročijo, da se na koži naredijo mehurji, ki se postopoma odluščijo, spodaj pa se razkrije koža brez hiperpigmentacije.

Uravnavanje

Pri uravnavanju se uporabljajo zdravila na recept ali brez recepta, ki zavirajo tvorbo melanina in poskrbijo za enakomeren ten kože, tako da posvetlijo potemnela območja, da se ujemajo z normalno pigmentacijo kože.

Obstajajo številni topični medicinski ali negovalni izdelki za postinflamatorno hiperpigmentacijo, ki običajno vsebujejo eno ali več od naslednjih sestavin:

  • Hidrokinon 2–4 % (samo Rx) – močna belilna učinkovina, ki je prepovedana v kozmetičnih izdelkih v večini držav EU, ker naj bi bila povezana z morebitnimi toksikološkimi tveganji. Še vedno pa ga uporabljajo v ZDA. Višjo koncentracijo (Rx >4 %) je mogoče dobiti le na recept, medtem ko se nižje koncentracije (>2 %) uporabljajo v zdravilih, ki so na voljo brez recepta.
  • Arbutin je naravni vir hidrokinona in glavna sestavina mnogih azijskih izdelkov za beljenje kože. Čeprav ni tako močan ali učinkovit kot industrijsko pridobljen hidrokinon, obstajajo podobni pomisleki glede njegove varnosti.

  • Kojična kislina je stranski produkt japonskega riževega vina, sakeja. Je naravna sestavina, vendar je njena učinkovitost pri zaviranju tvorbe melanina vprašljiva in je prepovedana v mnogih državah.
  • Glikolna kislina (ali hidroksi ocetna kislina) je kislina, ki jo dermatologi uporabljajo za kemične pilinge, in je pogosta aktivna sestavina v številnih topičnih kremah proti hiperpigmentaciji.
  • Retinojska kislina je dokazano učinkovita, vendar lahko sproži nekatere stranske učinke, vključno z draženjem in večjo občutljivostjo za sonce (ki je že sama po sebi težava pri ljudeh s postinflamatorno hiperpigmentacijo). Ker obstajajo možne povezave s prirojenimi okvarami, nosečnice in doječe matere ne smejo uporabljati retinojske kisline.
  • Dokazano je, da so derivati vitamina C razmeroma učinkoviti proti postinflamatorni hiperpigmentaciji. Pogosto se uporabljajo v kombinaciji z drugimi aktivnimi sestavinami.

Medicinsko zdravljenje lahko uravnava postinflamatorno hiperpigmentacijo.
Retinojska kislina se ne sme uporabljati med nosečnostjo.

B-resorcinol

Zelo učinkovita sestavina za zmanjšanje tvorbe melanina je B-resorcinol ali butil resorcinol. Deluje tako, da zavira tirozinazo, encim, ki tvori melanin. Je tudi glavna aktivna sestavina linije Eucerin Even Brighter.

B-resorcinol zavira tirozinazo in s tem uravnava tvorbo melanina.

Linija Eucerin Even Brighter, ki vsebuje B-resorcinol, dokazano začne zmanjševati temne madeže v samo štirih tednih. Kožo le malo draži ali je sploh ne draži."

Vsi, ki trpijo zaradi postinflamatorne hiperpigmentacije, bi se morali zavedati naslednjega:

Obvezna je ustrezna zaščita pred soncem – izpostavljenost soncu lahko poslabša simptome postinflamatorne hiperpigmentacije.
Za natančen nanos lahko uporabite Eucerin Even Brighter koncentrat.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.