Postinflamatorna hiperpigmentacija – Kaj jo povzroča in kako jo zmanjšati?

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Kot pove že ime, postinflamatorna hiperpigmentacija nastane po poškodbi ali vnetju kože; ko se rana zaceli, koža ostane potemnela in neenakomerna. Ta članek opisuje, kako postinflamatorna pigmentacija vpliva na videz kože in kaj jo povzroča. Razlagamo tudi ukrepe, ki lahko pomagajo zmanjšati izrazitost temnih madežev na koži.

Kaj je postinflamatorna hiperpigmentacija in kaj jo povzroča?

Postinflamatorna hiperpigmentacija se izraža kot ploska območja potemnele kože.

Postinflamatorna hiperpigmentacija (ali kratko PIH) je vrsta hiperpigmentacije kože, ki jo sproži predvsem način, na katerega se koža obnovi po vnetju. Prizadene lahko obraz in telo, tipično zlasti območja, ki so izpostavljena UV-svetlobi, in se kaže kot ploska, obarvana mesta. Njihova barva sega od rožnate do rdeče, rjave ali črne, odvisno od tena kože in globine barvne spremembe.  

Moški in ženske so enako dovzetni za postinflamatorno hiperpigmentacijo, prav tako se lahko pojavi na vseh tipih kože, je pa nekoliko pogostejša pri temnejših odtenkih kože. PIH je dejansko eden najpogostejših razlogov, da ljudje s temnejšo barvo kože poiščejo nasvet dermatologa.1

Osnovni vzrok za PIH je povečana tvorba melanina. Melanin je pigment, ki določa barvo kože, in količina melanina se poveča zaradi načina, kako se koža obnovi po vnetju ali poškodbi.

Močnejše je vnetje, bolj izrazita bodo območja spremenjene barve, tako po velikosti kot po barvi. 

  1. Postinflammatory hyperpigmentation: a review of the epidemiology, clinical features, and treatment options in skin of color. E.C. Davis and V.D. Callender. J Clin Aesthet Dermatol.  2010 Jul; 3(7): 20–31
Stiskanje mozoljev poveča možnost za postinflamatorno hiperpigmentacijo.
Sonce lahko sproži in poslabša simptome postinflamatorne hiperpigmentacije.

PIH pogosto prizadene ljudi z aknami (tako imenovani madeži zaradi aken), včasih jo lahko sprožijo tudi postopki, kot so dermoabrazija, kemični pilingi in laserska terapija. 

V primeru aken nepravilnost na koži spodbudi melanocite, tj. celice, ki tvorijo melanin, da sprostijo dodatne melanosome (pigmentna zrnca). Odvečna zrnca pigmenta potemnijo in spremenijo barvo predhodno prizadetega območja. Ko prvotne nepravilnosti izzvenijo, lahko na koži ostanejo mesta čezmerne obarvanosti, tako imenovani madeži zaradi aken. 

Pri približno polovici oseb, ki trpijo zaradi aken, se razvije PIH1, ki resno vpliva na njihovo psihološko počutje. Študije kažejo, da sta nesproščenost v socialnih okoljih ali občutek »izobčenosti« pri postinflamatorni hiperpigmentaciji bistveno večja, kot če je prisotno samo vnetje zaradi aken2. 

Za mnoge ljudi, ki so imeli v preteklosti akne, so madeži grenak spomin na njihov boj z nepravilnostmi. Tudi ko vnetje, povezano z aknami, izzveni, lahko madeži še dolgo vztrajajo in paciente stigmatizirajo še vrsto let. 

1: Vir: Kaufman et al., Am J Clin Dermatol. 2018; 19:489–503, Perkins et al., JEADV. 2011; 25(9):1054–1060.
2: Darji, K. et al., “Psychosocial Impact of Postinflammatory Hyperpigmentation in Patients with Acne Vulgaris.” J Clin Aesthet Dermatol. 2017; 10(5):18–23.

Čeprav izpostavljenost soncu ni vzrok za PIH, lahko poslabša simptome, saj prizadeti predeli potemnijo in traja dlje časa, da zbledijo. Večina PIH, povezanih z aknami, sčasoma zbledi, vendar lahko traja več let ali celo desetletje, preden popolnoma izginejo3.

Sonce je tesno povezano z drugimi oblikami hiperpigmentacije, kot so starostne pege (znane tudi kot sončne pege) in melazma. Zato priporočamo zaščito pred soncem. Omejite čas, ki ga preživite na soncu, in se izogibajte soncu v urah, ko je najbolj intenzivno. Če je le mogoče, nosite zaščitna oblačila in pokrivalo ter nanesite izdelek z zaščitnim faktorjem vsaj 30.

3: Abad-Casintahan, F. et al., “Frequency and Characteristics of Acne-Related Post-Inflammatory Hyperpigmentation.” J Dermatol. 2016; 43:826–828.

Postinflamatorna hiperpigmentacija je neškodljiva, melanom pa lahko smrtno nevaren. Če ste zaskrbljeni zaradi pigmentnih madežev – če se spreminja njihova oblika, velikost in barva ali če začnejo srbeti ali krvaveti –, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Kaj lahko storim, da pomagam preprečiti nastanek temnih peg?

Če je vaša koža poškodovana ali nagnjena k nepravilnostim oziroma če trpite zaradi stanj kože, kot sta atopijski dermatitis ali psoriaza, je pomembno, da ustrezno skrbite za kožo, saj tako zmanjšate možnost pojava postinflamatorne hiperpigmentacije.

Pomagata ustrezno zdravljenje in/ali redna nega kože z izdelki, ki so bili posebej razviti za potrebe vaše kože:

Eucerin Sun Oil Control kremni gel za zaščito obraza pred soncem ZF 50+ in ZF 30 nudi mastni, k aknam nagnjeni koži zaščito pred soncem, ki jo potrebuje.

Razumen odnos do zaščite pred soncem pomaga tudi preprečiti pojav ali zmanjšati resnost postinflamatorne hiperpigmentacije:

  • Omejite čas, ki ga preživite na soncu.
  • Izogibajte se soncu v urah, ko je to najbolj intenzivno.
  • Če je le mogoče, se zaščitite z oblačili in pokrivali.
  • Nanesite izdelek za zaščito pred soncem, ki nudi raven zaščite, kakršno potrebuje vaša koža in ki je dokazano primeren za vaš tip in/ali stanje kože.

Eucerinova linija vrhunskih izdelkov za zaščito pred soncem vključuje izdelke za obraz in telo, ki so primerni za kožo, nagnjeno k nepravilnostim, atopijsko kožo in kožo, ki je nedavno prestala dermatološke postopke.

Linija Eucerin DERMOPURE vključuje tudi izdelke, ki so posebej zasnovani za ublažitev temnenja madežev zaradi aken, ki ga povzroča izpostavljenost soncu, in preprečujejo pojav nepravilnosti, na primer Eucerin DERMOPURE zaščitni fluid ZF 30.

Ali postinflamatorna hiperpigmentacija izgine?

Postinflamatorna hiperpigmentacija ne povzroča brazgotin in se sčasoma izboljša, tudi če je ne zdravimo. Večina PIH, povezanih z aknami, sčasoma zbledi, vendar lahko traja več let ali celo desetletje, preden popolnoma izginejo4. Hitrost izboljšanja je lahko različna, trajanje je odvisno od razlike med naravnim tenom kože in potemnelimi območji – večja je razlika, dlje časa traja, da ten postane spet enakomeren. 

4 Abad-Casintahan, F. et al., “Frequency and Characteristics of Acne-Related Post-Inflammatory Hyperpigmentation.” J Dermatol. 2016; 43:826–828.

Kako lahko zmanjšam ali odpravim postinflamatorno hiperpigmentacijo?

Dermatološki postopki, kot so kemični pilingi in laserske terapije, lahko izboljšajo simptome in pospešijo okrevanje:

Kemični pilingi odluščijo odmrle kožne celice in stimulirajo rast novih celic.
Laserska terapija odstrani hiperpigmentirane kožne celice, a ima lahko stranske učinke, kot je vnetje ali draženje.

  • Kemični pilingi vključujejo nanos kemične raztopine (npr. kisline AHA), ki s kože odlušči odmrle celice, spodbudi rast novih kožnih celic in razkrije novo kožo.

  • Laserska terapija ima precej podoben učinek, a je bolj natančna, saj lahko dermatolog bolje uravnava intenzivnost postopka. Laserske terapije vključujejo tudi »obdelavo« prizadetih območij z visokoenergijsko svetlobo. Najnežnejši postopki delujejo na povrhnjico (površinsko plast kože), intenzivnejši pa lahko prodrejo v najgloblje plasti kože. Odkrijte več v članku Laserska terapija: kako naj skrbim za kožo po terapiji?

Dermatologi lahko tudi predpišejo in/ali uporabijo hidrokinon, ki še vedno velja za najučinkovitejšo topično sestavino za zmanjšanje hiperpigmentacije. Vendar pa ga lahko uporabljamo samo omejena časovna obdobja, kot druge oblike kemičnega pilinga in laserske terapije lahko namreč draži kožo in celo povzroči postinflamatorno hiperpigmentacijo, zlasti pri ljudeh s temnejšo poltjo.

Izdelki Eucerin Anti-Pigment
Izdelki Eucerin Anti-Pigment lahko pomagajo okrepiti rezultate dermatoloških postopkov.
Linija Eucerin DermoPure proti madežem zaradi aken zmanjša madeže na koži in jih ščiti pred temnenjem, ki ga povzroča sonce.

Dermokozmetični izdelki za nego kože se lahko uporabljajo vsak dan, da pomagajo okrepiti rezultate dermatoloških postopkov.
Linija Eucerin Anti-Pigment in Eucerin DermoPure serum s trojnim učinkom vsebujeta tudi Thiamidol, učinkovito in patentirano sestavino, ki deluje na sam vzrok hiperpigmentacije, tako da zmanjša tvorbo melanina. Klinično in dermatološko je dokazano, da zmanjša temne madeže in preprečuje njihov ponovni nastanek.

Dvojni serum iz naše linije Anti-Pigment je zdaj na voljo v enodelni embalaži, ki združuje ključni aktivni sestavini in omogoča preprost nanos ter nudi enako preizkušeno učinkovitost. 

Naš DermoPure serum s trojnim učinkom združuje Thiamidol s salicilno kislino, licochalconom A in tehnologijo uravnavanja sebuma, da učinkovito deluje proti madežem, nepravilnostim na koži in neželenemu sijaju ter končno odpravlja madeže zaradi aken. Če ga uporabljamo skupaj z DermoPure zaščitnim fluidom ZF 30, ki pomaga zaščititi madeže zaradi aken pred temnenjem, ki ga povzroča sonce, dodatno izboljšamo njegovo učinkovitost. 

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki