Nega kože v dvajsetih – Kdaj naj bi začeli uporabljati anti-age izdelke?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Nikoli ni prezgodaj, da začnete negovati svojo kožo. Čeprav je staranje kože neizogibno, vam ta članek razlaga, kako vam pozitiven življenjski slog in nega kože v vaših dvajsetih letih pomagata ohraniti kožo zdravo, preprečiti prezgodnje staranje in upočasniti ter zmanjšati vidne znake staranja kože.

Kateri so prvi znaki staranja kože in kdaj se pojavijo?

Prvi znaki staranja kože se velikokrat pojavijo že v dvajsetih letih.

Najbolj opazni prvi znaki staranja kože so drobne linije in gube, izguba sijaja in pusta koža.
Obstajajo številni notranji in zunanji dejavniki, ki vplivajo na to, pri kateri starosti se začne koža vidno starati, toda na splošno se drobne linije in gube lahko začnejo pojavljati že sredi dvajsetih ter se sčasoma poglobijo. Sredi dvajsetih let boste morda že opazili, da koža postaja suha in je izgubila sijaj, včasih pa je videti tudi pusta in utrujena.

Več o tem, kako se koža spreminja s staranjem, lahko preberete v članku o koži v različnih starostnih obdobjih.

Ustrezna redna nega kože in pozitiven življenjski slog vam lahko pomagata dlje časa ohraniti mladosten videz kože.

Kaj povzroča prve znake staranja kože?

Procesi v telesu se z leti upočasnjujejo. Snovi, ki kožo ohranjajo čvrsto in gladko, je vse manj, kar povzroči strukturne spremembe v plasteh kože, ki jih začnemo opažati na površini

Koža začne izgubljati hialuronsko kislino, nastajanje novih celic se upočasni in tvorba sebuma se zmanjša. Te spremembe vplivajo na večjo občutljivost za sonce, suhost in hrapavost kože.

S staranjem se upočasni tudi prekrvavitev kože. Vse to lahko skupaj z različnimi dejavniki življenjskega sloga vpliva na izgubo sijaja in bled, pust ter utrujen videz kože.

Obstajajo številni dejavniki, notranji in zunanji, ki vplivajo na hitrost in resnost procesa staranja kože.

Kateri notranji dejavniki vplivajo na prve znake staranja kože?

Svetla koža je bolj nagnjena k zgodnjim znakom staranja kože kot temnejša koža.

Naša genetika določa tip kože in hitrost biološkega staranja kože. Biološko staranje kože je izraz, ki opisuje naravni proces staranja kože.

Na svetli koži so znaki staranja opazni prej kot pri temnejši koži, saj je slabše zaščitena pred UV-žarki. Občutljiva koža je bolj nagnjena k zgodnjemu nastanku gub kot manj občutljivi tipi kože. Več o tem lahko preberete v člankih o staranju in ustrezni negi kože, razlikovanju kože glede na glavne rasne skupine in prepoznavanju in zaščiti občutljive kože obraza.

Kateri zunanji dejavniki vplivajo na prve znake staranja kože?

Do 90 % vsega prezgodnjega staranja kože povzroča izpostavljenost UV-svetlobi.1
Onesnaženost sproži nastanek prostih radikalov, ki povzročajo oksidativni stres v koži.

Zunanji dejavniki, kot so sonce, onesnaženost, kajenje, nekatera zdravila, prehrana in življenjski slog, so znani po tem, da sprožijo nastanek prostih radikalov in povzročajo oksidativni stres koži. Zaradi oksidativnega stresa se koža začne prezgodaj starati, kar pomeni, da se znaki staranja pojavijo prej, kot je pričakovano.

Svojih genov ne moremo spremeniti, lahko pa vplivamo na dejavnike, ki povzročajo prezgodnje staranje kože.

Več o prostih radikalih in oksidativnem stresu lahko preberete v članku Prosti radikali: kaj so in kako vplivajo na kožo. Več o zunanjih dejavnikih, ki sprožijo nastanek prostih radikalov in pojav oksidativnega stresa, lahko preberete v člankih Razumevanje kože: kateri dejavniki vplivajo nanjo in Staranje in ustrezna nega kože.

1 Ramos-e-Silva et al., ‘Anti-aging cosmetics: Facts and controversies’. Clin Dermatol. 2013 Nov-Dec; 31(6): 750-8.

Nega kože v dvajsetih: Kako lahko ohranim mladostnejši videz svoje kože?

Dobro je, da čim prej začnete negovati svojo kožo, saj boste lažje upočasnili pojav znakov staranja, kot pa jih odpravili, ko se že pojavijo. Življenjski slog in nega kože v dvajsetih letih vam bosta pomagala preprečiti prezgodnje staranje in upočasniti pojav znakov staranja na koži.

Optimalen življenjski slog

Prehrana, bogata z antioksidanti, koži pomaga odpraviti poškodbe zaradi prostih radikalov.

Koža odraža vaše splošno zdravje, zato se dovolj gibajte, se dobro naspite, uživajte zdravo in uravnoteženo prehrano ter opustite kajenje.

  • Anti-age prehrana. Uživajte obilo svežega sadja in zelenjave, ki sta bogata z antioksidanti. Ti namreč pomagajo nevtralizirati proste radikale, odgovorne za prezgodnje staranje kože. Omejite uživanje alkohola in popijte veliko vode, da bo koža ostala navlažena.
  • Opustite kajenje: Zaradi škodljivih kemikalij v cigaretnem dimu in nikotina se poveča prisotnost prostih radikalov v koži. Poleg tveganja za pljučnega raka in bolezni srca je dokazano, da kajenje povzroča tudi prezgodnje staranje kože. 

Anti-age izdelki za nego kože v dvajsetih

Redno čiščenje, vlaženje, uporaba močnih, preizkušenih antioksidativnih negovalnih sestavin, kot je vitamin C, in, najpomembneje, ustrezna vsakodnevna zaščita pred soncem pomagajo ohraniti kožo zdravo, preprečevati prezgodnje staranje kože in upočasniti pojav vidnih znakov staranja kože.

  • Redno čiščenje: Kožo očistite in tonificirajte zjutraj in zvečer, da odstranite pot, sebum, ličila in umazanijo, ki lahko povzročajo oksidativni stres. Linija Eucerin DermatoCLEAN vsebuje čistilne izdelke in tonike za vse tipe kože.
  • Vlaženje: Kožo ohranjajte navlaženo z vlažilnimi izdelki, ki so bili posebej zasnovani za odpravljanje prvih znakov staranja – drobnih linij in gub ter kože, ki je videti pusta in utrujena. Z Eucerinovo edinstveno mešanico dveh visoko koncentriranih oblik hialuronske kisline linija Eucerin Hyaluron-Filler koži v dvajsetih letih nudi potrebno vlago. Če vaša koža potrebuje takojšnje in dolgotrajno dodatno vlaženje, preizkusite Eucerin Hyaluron-Filler Moisture Booster. Če je vaša koža videti pusta ali obremenjena, preizkusite Eucerin Hyaluron-Filler masko za pomladitev kože – inovativno anti-age masko za obraz iz bioceluloze, ki zagotavlja takojšnjo navlažitev. Drobne linije se zmanjšajo, koža pa je na pogled in otip navlažena, bolj sveža in sijoča ter pomlajena.
  • Dodatni antioksidanti za kožo: Vitamin C je zelo močan antioksidant, ki nevtralizira proste radikale in spodbuja tvorbo kolagena. Več o njegovih učinkih kot negovalne sestavine lahko preberete v članku Vitamin C: močan antioksidant za vašo kožo. Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster okrepi kožo in zapolni gube za bolj gladek, svež in sijoč videz v le sedmih dneh, kar je klinično in dermatološko potrjeno.
  • Zaščita pred soncem: Najboljši načini za zaščito kože pred fotostaranjem so omejitev časa, ki ga preživite na soncu, izogibanje soncu v urah, ko je najbolj intenzivno, nošenje zaščitnih oblačil in nanos ustreznega izdelka za zaščito pred soncem, tudi če je vreme oblačno ali ste v senci. Ker je obraz vsak dan izpostavljen soncu, priporočamo, da celo leto vsak dan uporabljate izdelek za zaščito obraza pred soncem.  Pomembno je tudi, da kožo temeljito zaščitite pred soncem še en teden po uporabi izdelka Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster, saj ta kožo naredi občutljivejšo za sonce. Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema ZF 15 in Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema ZF 30 nudita UVA- in UVB-zaščito. Če iščete višjo raven zaščite, linija Eucerin za zaščito pred soncem nudi Eucerinovo napredno spektralno tehnologijo in obsežen izbor izdelkov z ZF 50.

Koža se skozi življenjska obdobja spreminja in način nege bi moral odražati njene trenutne potrebe. Če želite odkriti, kako negovati kožo, ko pridete v trideseta leta in pozneje, preberite članek o staranju in ustrezni negi kože.

 

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki