Vitamin C – Zakaj je dober za kožo?

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Vitamin C je hranilna snov, ki je nujno potrebna za naše splošno zdravje. Ta članek razlaga, kako pomemben je tudi za zdravje kože, in opisuje njegovo vlogo antioksidanta in pomočnika pri tvorbi in zaščiti kolagena. Razkrili vam bomo, kako ta vse bolj priljubljena sestavina za nego kože pomaga preprečevati prezgodnje staranje in kakšno vlogo ima v vsakodnevni anti-age negi vseh tipov kože.

Kaj je vitamin C?

Vitamin C je pogosto omenjen v povezavi s citrusi.

Vitamin C (znan tudi kot askorbinska kislina in L-askorbinska kislina, čeprav sta to pravzaprav drugačni obliki vitamina) je hranilna snov, ki je nujno potrebna za naše splošno zdravje in zdravje naše kože. 

Spodbuja obnovitev tkiva, okrepi imunski sistem in je ključen za mnoge encimske procese v telesu, ki nas ohranjajo zdrave: pomanjkanje vitamina C povzroča skorbut, eno od prvih prehranskih motenj, ki so jo odkrili pri mornarjih. Vitamin C je tudi močan antioksidant.

Naravno je prisoten v različnih živilih, najpogosteje je omenjen kot sestavina agrumov, in se uporablja v številnih zdravilih brez recepta, na voljo je tudi kot prehransko dopolnilo in je vse bolj priljubljena ključna sestavina v izdelkih za nego kože.

Zakaj je vitamin C dober za kožo?

Kot močan antioksidant vitamin C nevtralizira proste radikale, ki koži povzročajo oksidativni stres in s tem spodbujajo prezgodnje staranje kože. Poleg tega je nujno potreben za tvorbo kolagena v kožnih celicah, s čimer pomaga podpirati strukturo kože in upočasniti pojav znakov staranja.

Vitamin C kot antioksidant

Vitamin C dokazano pomaga nevtralizirati proste radikale v telesu, ki povzročajo oksidativni stres. To pomaga preprečevati prezgodnje staranje kože in upočasniti pojav vidnih znakov biološkega staranja kože. Oksidativni stres povzroča pust, utrujen videz kože, vitamin C pa koži daje dodatno moč, ki jo potrebuje za mladostnejši in bolj svež videz. Več o tem lahko preberete v članku Kaj so prosti radikali in kako vplivajo na kožo.

Vitamin C je močan antioksidant, ki se koži pomaga boriti proti škodljivim prostim radikalom.

Vitamin C in kolagen

Količina kolagena s staranjem upada, vitamin C pa spodbuja njegovo tvorbo.

Kolagen je eno od naravnih polnil v koži. V mladosti ga ima koža v izobilju in pripomore k čvrstemu in enakomernemu videzu kože. S staranjem količina kolagena upada in to zmanjšanje pomembno prispeva k nastanku drobnih linij in gub ter k izgubi volumna in kontur pri koži, ki se stara. 

Vitamin C pomaga na dva načina. Nujno potreben je za tvorbo kolagena v kožnih celicah, poleg tega pa kot močan antioksidant pomaga zaščititi kožo pred prostimi radikali. Ti uničujejo celice, ki tvorijo sestavne dele kože, kot je kolagen, in pospešujejo razkrajanje kolagena.

Kako lahko poskrbim, da bo koža dobila potrebni vitamin C?

Telo ne more tvoriti vitamina C, zato je odvisno od vas, da mu ga zagotovite. Ker telo tudi ne more shraniti vitamina C, je koristno, da to hranilno snov zaužijete in/ali nanesete vsak dan.

Vitamin C se vse pogosteje uporablja v topičnih (zunanje nanesenih) negovalnih izdelkih. Ti izdelki zagotavljajo koži dodatno moč in ohranjajo njen mladi, zdravi in sijoči videz, poleg tega pa so običajno prvi anti-age izdelki, ki jih ljudje uporabijo. Več o tem lahko preberete v članku o anti-age negi v 20. letih.

Prehrana, bogata z vitaminom C

Listnata zelena zelenjava je dober vir vitamina C.

Zdrava, uravnotežena prehrana, ki je bogata z vitaminom C, je nujna za splošno zdravje in zdravje kože. Zaužijte veliko svežega sadja in zelenjave, kot so listnata zelena zelenjava, paradižniki in agrumi.

Vitamin C in nega kože

Vitamin C je vse bolj priljubljen v topičnih (zunanje nanesenih) negovalnih izdelkih, ki koži pomagajo zagotoviti dodatno moč in ohranjajo zdrav in sijoč videz.

Ena od prednosti uporabe negovalnih izdelkov, obogatenih z vitaminom C, je ta, da vitamin C na ta način lahko nanesete točno tja, kjer je potreben. Vendar niso vsi izdelki za nego obraza z vitaminom C enaki, zato bodite pozorni na naslednje:

  • oblika vitamina C: nekatere oblike vitamina C, kot je L-askorbinska kislina, so bolj aktivne in bolje raziskane ter preizkušene v vlogi negovalne sestavine.
  • koncentracija: raziskava je pokazala, da mora izdelek za učinek na kožne celice vsebovati vsaj 8 % vitamina C. Formule, ki vsebujejo več kot 20 % vitamina C, niso učinkovitejše in lahko povzročijo blago draženje.1
  • »svežina«: čisti vitamin C se razgradi, ko pride v stik s kisikom, zato je najbolj učinkovit v izdelku, pri katerem mehanizem embalaže omogoča, da se sveže zmeša s preostalimi sestavinami formule.

Eucerin uporablja 10 % čiste in sveže aktivirane L-askorbinske kisline v izdelku Eucerin Hyaluron-Filler Vitamin C Booster. Formula je obogatena tudi z nizkomolekularno hialuronsko kislino (učinkovita vlažilna snov, ki zapolni gube) in licochalconom A (antioksidant, ki skupaj z vitaminom C nevtralizira proste radikale, ki jih povzroča visokoenergijska vidna (HEV) svetloba). Izdelek je primeren za vse tipe kože in okrepi kožo ter zapolni gube za bolj gladek, svež in sijoč videz kože v le sedmih dneh, kar je klinično in dermatološko dokazano.

1 Fitzpatrick RE, Rostan EF. Double-blind, half-face study comparing topical vitamin C and vehicle for rejuvenation of photodamage. Dermatol Surg. 2002; 28(3): 231-236

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki