Znanstveno ozadje – Klinične študije o liniji Hyaluron-Filler

Čas branja: 8 min
Pokaži več

Struktura kože se s staranjem spreminja: najprej se pojavijo drobne linije in gube, ki se sčasoma poglobijo. Z nadaljnjim staranjem se postopoma zmanjšajo volumen in čvrstost, sijaj ter pozneje še prožnost kože.

Linija Eucerin Hyaluron-Filler je bila razvita posebej za odpravljanje prvih znakov staranja, kot so drobne linije in gube. Eucerinova edinstvena kombinacija visoko- in nizkomolekularne hialuronske kisline, glicin saponina in enoksolona zagotavlja ciljno usmerjeno vidno zapolnitev globokih gub za pomlajen videz kože.

Zgodba o liniji Eucerin Hyaluron-Filler

»Pri večini ljudi se drobne linije in gube začnejo pojavljati po 30. letu,« razlaga dr. Sven Fey, vodja oddelka za raziskave in razvoj pri znamki Eucerin. Staranje kože, kot tudi staranje na splošno, je neizogibno in nanj vpliva več različnih dejavnikov. Na notranje, biološke dejavnike, kot so genetika in hormoni, praktično ne moremo vplivati, lahko pa spremenimo življenjski slog, da preprečimo in zmanjšamo vpliv zunanjih dejavnikov, ki pospešujejo proces staranja. Najpomembnejši med njimi je čezmerna izpostavljenost soncu.

»Okrog 90 % prezgodnjega staranja kože povzroča sonce,« pravi dr. Fey. »Ko smo začeli snovati linijo Eucerin Hyaluron-Filler, smo želeli zaščititi kožo pred poškodbami zaradi sonca in ustvariti formulo, ki bi koži zagotovila potrebno vlago in zapolnila globoke gube.«

Ker ima znamka Eucerin več kot 100 let kliničnih izkušenj in strokovnega znanja ter nudi izdelke, ki dokazano zagotavljajo rezultate, ji zaupajo dermatologi po vsem svetu. »94 % dermatologov, s katerimi smo govorili1, je povedalo, da so po njihovih izkušnjah injekcije hialurona najbolj vsestranski način za odpravljanje težav zaradi staranja kože,« razlaga dr. Fey. »Želeli smo ustvariti topično negovalno formulo, ki bi brez invazivnih postopkov nudila učinek zapolnitve gub, kakršnega ima hialuronska kislina, ali pa okrepila rezultate dermatoloških postopkov.«

Katere aktivne sestavine vsebuje formula?

Najprej je bilo treba raziskati, kako kar najbolje izkoristiti učinke hialuronske kisline v topični formuli. »Hialuronska kislina je močna vlažilna snov,« pravi dr. Fey. Hialuronska kislina naravno nastaja v mladi koži, s staranjem pa je celice začnejo tvoriti manj: koža postane bolj suha (kar včasih imenujemo suhost zaradi staranja) in drobne linije in gube na površini kože postanejo bolj vidne. »Za kar najboljši učinek formule smo v izdelkih Eucerin Hyaluron-Filler združili dve vrsti hialuronske kisline, visoko- in nizkomolekularno,« razlaga dr. Fey. 

 • Visokomolekularna hialuronska kislina ostane na površini kože, kjer izboljša navlaženost najbolj zunanje plasti povrhnjice, od koder izvirajo drobne linije in gubice.
 • Molekule nizkomolekularne hialuronske kisline so 40-krat manjše2 od molekul visokomolekularne hialuronske kisline in prodrejo globlje v epidermalne plasti, kjer stimulirajo koži lastno tvorbo hialuronske kisline.

Visokomolekularna hialuronska kislina

 

Nizkomolekularna hialuronska kislina

 

»Uporaba obeh molekulskih mas pomeni, da formula učinkuje na površinske drobne linije in globlje gube,« pravi dr. Fey, »vendar to za nas še ni bilo dovolj.«  Dr. Fey in njegova ekipa so izboljšali učinkovitost hialuronske kisline, tako da so formuli dodali glicin saponin. Ta izvleček iz zrn soje je, kot razlaga, »eden najučinkovitejših spodbujevalcev tvorbe hialuronske kisline v plasteh usnjice«. Neodvisno je bilo dokazano, da tvorbo hialuronske kisline v kožnih celicah poveča za do 256%3.

Beiersdorfova študija in vitro: Saponini – nova generacija aktivnih sestavin, ki stimulirajo hialuronsko kislino, za človeško kožo, S. Gallinat, F. Rippke, C. Keppler, J. Mergell, A. Bürger, F. Stäb, H.Wenck, Beiersdorf AG, Hamburg, Nemčija

Glicin saponin dokazano poveča tvorbo hialuronske kisline v kožnih celicah za do 256 %3.

Leta 2021 je bil formuli dodan tudi enoksolon, ki upočasni razgradnjo hialuronske kisline v koži. Za razgradnjo je odgovoren encim hialuronidaza (HYAL1), ki razgradi koži lastno hialuronsko kislino. Če ga ne inhibiramo, se raven hialuronske kisline v koži zniža. Enoksolon upočasni razgradnjo hialuronske kisline v koži za več kot 50 %.

Beiersdorfova študija in vitro: Saponini – nova generacija aktivnih sestavin, ki stimulirajo hialuronsko kislino, za človeško kožo, S. Gallinat, F. Rippke, C. Keppler, J. Mergell, A. Bürger, F. Stäb, H.Wenck Beiersdorf AG, Hamburg, Nemčija

 

Ekipa se je nato posvetila osnovni formuli, ji dodala boljše UVB- in UVA-filtre ter ustvarila tri dnevne kreme, ki ponujajo različno zaščito pred soncem za vse tipe kože: Hyaluron-Filler dnevno kremo ZF 15 za suho kožo, Hyaluron-Filler dnevno kremo ZF 15 za normalno do mešano kožo in Hyaluron-Filler dnevno kremo ZF 30 (za vse tipe kože).

Za izboljšanje učinka dnevne in nočne kreme ter kreme za okrog oči linija vključuje tudi koncentrat ter nočni piling in serum, ki nudi dvojni učinek. Eucerin Hyaluron-Filler nočni piling in serum je bil zasnovan za odstranjevanje odmrlih kožnih celic in izboljšanje teksture kože. »Na voljo je v dvodelni embalaži in je edinstven izdelek za anti-age nego kože,« razlaga Dr. Fey. »Formula gela v prvem prekatu vsebuje visoko- in nizkomolekularno hialuronsko kislino4, medtem ko emulzija v drugem prekatu vsebuje glicin saponin in učinkovit kompleks AHA (alfa-hidroksi kislin) za odstranjevanje odmrlih kožnih celic. Kisline AHA so splošno znane kot sadne kisline.« Če ju uporabljamo skupaj, gel in emulzija spodbujata obnavljanje kožnih celic in očistita kožo, obenem pa zapolnita celo najgloblje gube. »Priporočamo, da ga uporabljate pred Eucerin Hyaluron-Filler nočno kremo, saj boste tako dosegli najboljše rezultate,« dodaja dr. Fey.

Izjemni rezultati linije Eucerin Hyaluron-Filler

Linija klinično in dermatološko dokazano zapolni globoke gube in tako poskrbi za bolj gladko, sijočo in mladostnejšo kožo.

Eucerin Hyaluron-Filler klinično in dermatološko dokazano nudi visoko učinkovito delovanje proti gubam.

Izjemni rezultati linije Eucerin Hyaluron-Filler 

Linija klinično in dermatološko dokazano zapolni globoke gube in tako poskrbi za bolj gladko, sijočo in mladostnejšo kožo.

Raziskava vključuje študije uporabe izdelka (PIU), izvedene za dnevni kremi z ZF 155,6, kremo za okrog oči5 in nočno kremo5. V vseh študijah so sodelovali redni uporabniki anti-age izdelkov, ki so po štirih tednih uporabe poročali o naslednjih navdušujočih rezultatih: 

Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema ZF 15 za suho kožo: 

2 tedna: 88 % / 4 tedni: 99 %: Vidno zmanjša drobne linije in gube.
2 tedna: 99 % / 4 tedni: 100 %: Poskrbi za mladostnejši videz kože.
2 tedna: 96 % / 4 tedni: 100 %: Mojo kožo naredi vidno in občutno bolj gladko.
2 tedna: 93 % / 4 tedni: 100 %: Preprečuje nastanek novih linij in gub.
2 tedna: 88 % / 4 tedni: 98 %: Preprečuje poglobitev gub.
2 tedna: 98 % / 4 tedni: 100 %: Intenzivno vlaži.

Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema ZF 15 za normalno do mešano kožo:

88 %: Vidno zmanjša drobne linije. – 88 %: Preprečuje nastanek drobnih linij in gub. 
87 %: Na koži pusti dolgotrajen nemasten občutek. – 87 %: Kožo naredi vidno in občutno bolj gladko. 
82 %: Izdelek je odlična podlaga za ličila. 

Eucerin Hyaluron-Filler krema za okrog oči ZF 15:

2 tedna: 91 % / 4 tedni: 100 %: Koži okrog oči podari mladostnejši videz.
2 tedna: 83 % / 4 tedni: 98 %: Vidno zmanjša drobne linije in gube.
2 tedna: 86 % / 4 tedni: 99 %: Mojo kožo naredi vidno in občutno bolj gladko.
2 tedna: 95 % / 4 tedni: 100 %: Preprečuje nastanek novih linij in gub.
2 tedna: 88 % / 4 tedni: 97 %: Preprečuje poglobitev gub.

Eucerin Hyaluron-Filler nočna krema:

2 tedna: 86 % / 4 tedni: 100 %: Vidno zmanjša drobne linije in gube.
2 tedna: 93 % / 4 tedni: 100 %: Preprečuje nastanek novih linij in gub.
2 tedna: 88 % / 4 tedni: 98 %: Pomaga pri nočni regeneraciji kože.
2 tedna: 99 % / 4 tedni: 99 %: Ima intenzivno negovalen učinek.

Eucerin Hyaluron-Filler dnevna krema ZF 30:

2 tedna: 93 % / 4 tedni: 98 %: Poskrbi za mladostnejši videz kože.
2 tedna: 87 % / 4 tedni: 97 %: Mojo kožo naredi vidno in občutno bolj gladko.
2 tedna: 87 % / 4 tedni: 98 %: Preprečuje nastanek novih linij in gub.
2 tedna: 90 % / 4 tedni: 98 %: Intenzivno vlaži.

Eucerin Hyaluron-Filler koncentrat:

2 tedna: 96 % / 4 tedni: 99 %: Njegov učinek je takoj zaznaven.
2 tedna: 95 % / 4 tedni: 98 %: Mojo kožo naredi vidno in občutno bolj gladko.
2 tedna: 93 % / 4 tedni: 98 %: Preprečuje nastanek novih linij in gub.
2 tedna: 82 % / 4 tedni: 98 %: Poskrbi, da se počutim mlajšo.

 

 

 

 

»Ti rezultati skupaj z rezultati drugih kliničnih in dermatoloških študij potrjujejo učinkovitost naših izdelkov,« sklene dr. Fey. »Linija Eucerin Hyaluron-Filler pomaga ženskam odpraviti prve znake staranja brez invazivnih postopkov in se lahko uporablja skupaj z dermatološkimi postopki, da izboljša in okrepi rezultate.«

Eucerin Hyaluron-Filler dnevna in nočna krema pomembno zmanjšata gube na čelu9.

Viri

 1. Raziskava podjetja Beiersdorf: nereprezentativna študija med 250 dermatologi iz Srednje in Vzhodne Evrope, Argentine, Francije, Tajske, Nemčije in Čila
 2. Standardna enota za merjenje atomske mase je kilodalton (kDa). Dolgoverižna hialuronska kislina ima molekulsko maso 2000 kDa, kratkoverižna pa 52 kDa.
 3. Poročilo študije: Saponini – nova generacija aktivnih sestavin, ki stimulirajo hialuronsko kislino, za človeško kožo, S. Gallinat, F. Rippke, C. Keppler, J. Mergell, A. Bürger, F. Stäb, H. Wenck, Beiersdorf AG, Hamburg, Nemčija.
 4. Visokomolekularna hialuronska kislina izboljša vlaženje in zgladi zunanje plasti kože, medtem ko nizkomolekularna hialuronska kislina, ki je 40-krat manjša kot visokomolekularna hialuronska kislina v formuli, prodre globlje v plasti povrhnjice, kjer nastajajo globlje gube.
 5. Beiersdorf AG, test uporabe izdelka, junij 2010. Vzorec raziskave: 126 žensk (polovica je bila starih od 30 do 39 let).
 6. Beiersdorf AG, test uporabe izdelka, oktober 2010. Vzorec raziskave: 120 žensk (polovica je bila starih od 30 do 39 let).
 7. Beiersdorf AG, test uporabe izdelka, februar 2015. Vzorec raziskave: 160 žensk, starih od 34 do 45 let.
 8. Beiersdorf AG, test uporabe izdelka, marec 2018. Vzorec raziskave: 150 žensk, starih od 35 do 55 let.
 9. Po osmih tednih uporabe Hyaluron-Filler dnevne ali nočne kreme (dokazano za obe formuli), učinkovitost dveh novih negovalnih krem za obraz proti gubam s saponinom in hialuronsko kislino, A. Burger, U. Scherdin, U. Koop, S. Gallinat, M. Moers-Carpi, M. Carpi, J. Mergell, F. Rippke. |

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki