Znaki staranja – gube

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Po približno 25. letu postanejo znaki splošnega staranja kože vidni na površini kože. S staranjem se procesi v koži upočasnijo, njena struktura pa postane šibkejša. Poleg tega se zmanjša količina snovi, ki kožo ohranjajo čvrsto in gladko. Vzrok je v kombinaciji učinkov notranjih procesov staranja telesa in zunanjih dejavnikov.

Eden od najbolj opaznih prvih znakov staranja so gube, ki se sčasoma poglobijo. Obstajajo številni načini za njihovo zmanjšanje, ki so lahko neinvazivni ali invazivni. Nekateri nudijo takojšnje učinke, drugi pa dolgoročne rezultate.

Znaki in simptomi ter vzroki in sprožilci

Kje in zakaj se pojavijo gube?

S staranjem se spreminjajo struktura kože in snovi v njej. Te spremembe so vidne na površini kože kot drobne linije in gube.
Prve vidne drobne linije in gube se pojavijo okrog oči.

S staranjem začne upadati količina snovi, ki kožo ohranjajo gladko. Te snovi vključujejo kolagen, elastin in hialuronsko kislino. Pri mladi koži je struktura kožnega tkiva urejena in ima obilo kolagena in elastina, ki delujeta kot »gradnika« strukture, zato je koža videti enakomerna in je čvrsta na otip. Sčasoma začne notranji proces staranja, ki ga določajo naši geni, skupaj z oksidativnim stresom, ki ga povzročajo zunanji dejavniki, kot je izpostavljenost sončni svetlobi, vplivati na videz kože.

 

"Zmanjšanje ravni kolagena za 1 % letno in vedno bolj neurejena struktura kožnega tkiva povzročita, da koža izgubi svojo moč in da nastanejo gube."

 

Drug ključni dejavnik pri pojavu gub je tudi zmanjšana tvorba hialuronske kisline. Ta vezivna snov, ki obdaja celice, daje koži njen mladosten, gladek videz. Upad količine te koži lastne snovi povzroči, da struktura kože izgubi svojo polnost in čvrstost ter postane bolj dovzetna za gubanje.

Ti procesi splošnega staranja vplivajo tudi na izgubo gostote in volumna.

Nastanejo gube na čelu, med očmi in smejalne gubice. S staranjem postopoma postanejo bolj izrazite.
Drobne linije okrog ust in nosu postanejo globoke in vidne – nastanejo tako imenovane nazolabialne gube.

V nasprotju z izgubo volumna ali gostote so gube zelo hitro opazne, saj se pojavijo kot izrazite linije ali gube na obrazu. Običajno so najprej opazne na določenih območjih:

Na čelu lahko opazite vodoravne črte in gubice med očmi. Te se začnejo kot »izrazne gube« in jih deloma povzročijo izrazi obraza, sčasoma pa se poglobijo.

V zunanjih kotičkih oči se pojavijo drobne linije, ki sčasoma postanejo bolj izrazite. Znane so tudi kot gubice v kotičkih oči ali smejalne gubice. Te so pogosto najprej opazne. Vzrok je v tanjši koži na tem predelu, ki je bolj nagnjena h gubanju kot kjer koli drugje na obrazu.

Od nosu proti ustnicam nastanejo globlje gube, ki povezujejo obe območji. Imenujemo jih nazolabialne gube. Nastanek teh gub lahko povežemo z izgubo volumna, saj so tudi znak povešene kože.

Sčasoma se na celem obrazu pojavijo drobne linije. Te ne nastanejo zaradi izrazov obraza in so vidne ves čas. Najprej se pojavijo kot fino prepredena tekstura, s staranjem pa se iz nje postopoma razvijejo bolj izrazite gube. Na njihov nastanek dodatno vplivata zmanjšana prožnost in gostota. Pojavijo se lahko kjer koli na obrazu, najbolj opazne pa so okrog in tik pod predelom oči.

Drugi Dejavniki

Kaj še vpliva na gube?

Gube so neizbežen del staranja, njihov nastanek pa lahko pospešijo notranji in zunanji dejavniki.

Gube pod očmi

Izpostavljenost soncu pospeši staranje kože bolj kot kateri koli drug zunanji dejavnik..

Izpostavljenost soncu
Če je koža med izpostavljenostjo soncu nezaščitena, lahko UV-žarki pospešijo nastanek gub. Daljša in ponavljajoča izpostavljenost poškoduje kolagen in vodi do manj prožne, šibkejše strukture kože, v kateri se hitreje pojavijo gube. Preberite tukaj več o tem, kako UVA- in UVB-žarki pospešijo staranje kože.

Gube na čelu

Kajenje
Kajenje sproži oksidativni stres, kar prostim radikalom omogoči, da poškodujejo strukturo kože in pospešijo pojav znakov splošnega staranja kože, vključno z gubami. Poleg tega nikotin in kemične snovi v cigaretah poškodujejo kolagen in elastin v koži. To vpliva na moč in prožnost kože ter lahko prav tako povzroči nastanek gub.

Suhost kože zaradi staranja
Pogost znak staranja je tudi suhost kože zaradi staranja. Zaradi zmanjšane funkcije kože lahko starejša koža postane bolj suha, pogosto pa tudi srbeča in hrapava. Vzrok za to je zmanjšana količina hialuronske kisline v koži. Koža je v tem stanju bolj nagnjena k nastanku gub.

Rešitve

Izboljšanje videza kože

Čeprav se zdrava koža v vsakem primeru stara, obstajajo ukrepi, ki vam lahko pomagajo zmanjšati opaznost gub in koži podariti sijaj.

Obrazi z gladko poltjo so videti mlajši. Obarvane kreme z barvnimi pigmenti ali ličila je mogoče uporabiti kot kratkotrajno rešitev za enakomeren ten kože in izboljšanje polti. Izberite izdelek, ki se enakomerno nanese in ne ustvari linij, da bo vaša koža videti mladostnejša.

Aktivne sestavine

Te negovalne sestavine vsebujejo anti-age izdelki. Vsaka ima drugačno funkcijo v koži in lahko pomaga – skupaj z drugimi sestavinami kozmetičnih izdelkov – zmanjšati opaznost gub na različne načine.

CC kreme nudijo izboljšanje polti za enakomeren ten kože.
Uporaba anti-age izdelkov lahko pomaga zmanjšati izrazitost gub.
Snovi, kot so koencim Q10, kisline AHA, pentapeptidi, hialuronska kislina, saponin, magnolol in oligopeptidi, so aktivne sestavine anti-age izdelkov.

 • Koencim Q10
  Stimulira nastajanje energije v celicah.
 • Pentapeptidi
  Ti pomagajo povečati koži lastno tvorbo kolagena in obnoviti njeno strukturo ter zgladijo gube.
 • Alfa hidroksi kisline (AHA):
  Delujejo kot izjemna luščilna snov. Razbijejo vezi, ki povezujejo suhe in poškodovane celice, in spodbudijo razkritje nove kože.
 • Hialuronska kislina
  Snov, ki je naravno prisotna v koži, lahko veže do 1000-krat toliko vode, kot je njena molekulska masa. Kot aktivna negovalna sestavina ima močan učinek zapolnitve kože od znotraj in tako učinkovito zmanjša gube. Je glavna aktivna sestavina linije Eucerin Hyaluron-Filler.
 • Saponin
  Bioaktivni glicin saponin, pridobljen iz soje, je dokazano ena najbolj učinkovitih snovi, ki stimulira naravno tvorbo hialuronske kisline v koži. Prodre v najgloblje plasti povrhnjice, kjer nastajajo gube, in spodbudi sintezo nove hialuronske kisline za zapolnitev kože. Ta aktivna učinkovina je ključna sestavina linije Eucerin Hyaluron-Filler.
 • Magnolol
  Visoko koncentrirana aktivna sestavina, pridobljena iz skorje magnolije. Deluje tako, da poveča kapaciteto shranjevanja celic, ki dajejo volumen, v globljih plasteh kože, da poveča njihovo velikost in število (dokazano s študijami in vitro). Ta zapolnitveni učinek pomaga zmanjšati izrazitost gub. Sestavina je primerna tudi za odpravljanj izgube gostote in izgube volumna.
 • Oligopeptidi
  Stimulirajo in podpirajo kolagensko mrežo v usnjici. S krepitvijo strukture kože pomagajo zmanjšati izrazitost gub. Oligopeptidi imajo tudi stimulativen učinek na metabolno aktivnost kože, tako da ponovno aktivirajo celične interakcije, s čimer koži povrnejo izgubljeni sijaj. Sestavina je primerna tudi za odpravljanje izgube gostote in izgube volumna.
 • Enoksolon
  Enoksolon, znan tudi kot gliciretinska kislina, izvira iz korenin kitajskega sladkega korena. Zavira encim hialuronidazo (HYAL1), ki je odgovoren za razgradnjo hialuronske kisline, in s tem upočasni razgradnjo koži lastne hialuronske kisline za več kot 50 %.

Invazivni posegi

Dermalna polnila se pogosto uporabljajo za odpravljanje globokih nazolabialnih gub med nosom in ustnicami, znanimi tudi kot smejalne gubice.
Dermalna polnila se vbrizgajo s tanko iglo. To stori dermatolog v kliničnem okolju.

Vbrizganje dermalnih polnil: Dermalna polnila so zasnovana tako, da zgladijo gube z zapolnitvijo kože, najpogosteje s hialuronsko kislino.

 

Medicinska raziskava je pokazala, da lahko uporaba nekaterih negovalnih izdelkov s hialuronsko kislino pomembno izboljša učinek polnilnih posegov s hialuronsko kislino, če jih redno uporabljamo dlje časa po injekcijah, zlasti okrog oči. Hialuronska kislina je glavna aktivna sestavina linije Eucerin Hyaluron-Filler in je bila dodatno preizkušena v klinični študiji kot topičen izdelek za nego kože, še posebej na predelu okrog oči, rezultate pa je bilo mogoče izmeriti. Več o raziskavi preberite tukaj.

 

Injekcije botoksa: Delujejo tako, da začasno omejijo premikanje obraznih mišic. Najpogosteje se uporabljajo na čelu in okrog oči. Botoks zmanjša gube, ki jih povzroča mimika obraza. Učinek izgine po nekaj mesecih, za ohranitev rezultatov pa je treba postopek ponoviti.

Postopke mora vedno izvesti dermatolog v kliničnem okolju ali drug usposobljen strokovnjak v kliničnem okolju.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki