Nežno čiščenje telesa – Kako zaščititi mikrobiom kože?

Čas branja: 4 min
Pokaži več

Spoznajte kožno mikrobioto / mikrobiom

Pogovor z doc. Dr. Liljano Mervic, dr. med., spec. dermatovenerologije

Mikrobiota je skupek vseh mikrobov, ki živijo v telesu in na njem, ter je sestavljena iz bakterij, virusov in gliv, skupek vseh njihovih genomov pa je mikrobiom. Mikrobiota presega celo število naših lastnih celic in obstaja veliko več mikrobnih genov kot človeških genov. O kožni mikrobioti smo se pogovarjali z doc. dr. Liljano Mervic, Dr. med., specialistko dermatovenerologije. Obrazložila nam je nekaj osnovnih pojmov, ki so potrebni za globje razumevanje kožnega mikrobioma in podala nekaj nasvetov kaj lahko storimo, da bo naša kožna mikrobiota čim bolj zdrava.

Dr. Liljana Mervic, dr. med., specialistka dermatovenerologije

Kaj je mikrobita in kakšno povezavo ima z našo kožo?

Večina izraz mikrobiota pozna v zvezi s črevesjem. Toda beseda mikrobiota se nanaša na vse mikroorganizme, ki živijo v telesu in na njem ... tudi koža ima svojo mikrobioto. Mikrobiota se razvije takoj po rojstvu, ko novorojenček pride v stik z zunanjim svetom. Na koži se hitro naselijo različne bakterije, vključno s stafilokoki, korinebakterijami in kutibakterijami. Ti mikroorganizmi niso samo pasivni prebivalci telesa, ampak tudi pomembni dejavniki za zdravje. Ta zgodnja kolonizacija je pomembna za razvoj imunskega sistema pri novorojenčku in pripravi ter okrepi kožo za življenje z mnogimi zunanjimi vplivi – koža postane prva obrambna linija. Kožna mikrobiota ima namreč ključno vlogo pri splošnem zdravju kože in pomembno prispeva k zaščiti pred kožnimi težavami. Prav zato je izjemno pomembno, da jo ohranjamo zdravo.

Kakšne so bakterije, ki so naseljene na naši koži? Nam lahko škodijo?

Bakterije, ki naravno/v sožitju živijo na koži, imenujemo stalne bakterije. Kot neviden sloj ostanejo na koži in skupaj z virusi ter glivami tvorijo stalno kožno mikrobioto. Ko je ta v ravnovesju, prispeva k zdravi koži in tvori zaščitno bariero. Obstajajo pa tudi prehodne bakterije, ki niso stalno prisotne, ampak lahko od zunaj pridejo v stik s kožo. Te prehodne bakterije lahko včasih povzročijo tudi težave s kožo ali okužbo. Če je kožna mikrobiota nepoškodovana, stalne bakterije ščitijo kožo pred prehodnimi bakterijami kot biološka zaščitna bariera, ki odbija morebitne škodljive mikroorganizme.

Zakaj pa je kožna mikrobiota pomembna?

Vsak človek ima edinstveno mikrobioto in živi v sožitju z njo. Koža bakterijam nudi življenjsko okolje in hranilne snovi, bakterije pa ščitijo kožo in s tem telo pred prodiranjem patogenov oz. mikroorganizmov, ki povzročajo bolezni. Mikrobiota je zelo odvisna od kislinskega plašča kože, ki ščiti pred prodiranjem patogenov in ohranja njeno življenjsko okolje. Kožna mikrobiota  zelo dobro prenaša kisle pogoje s pH-vrednostjo okrog 5, medtem ko takšni pogoji niso ugodni za patogene. 

Kaj vpliva na ravnovesje kožne mikrobiote?

Na ravnovesje kožne mikrobiote lahko vplivajo različni okoljski dejavniki, kot so sprememba pH-vrednosti kože, UV-sevanje ali starost. Neuravnotežena mikrobiota lahko vpliva na kožne težave, kot je suha, občutljiva koža, ali celo na vnetne kožne bolezni, kot so akne ali atopijski dermatitis.

Kaj lahko storimo, da kožno mikrobioto krepimo?

Da stalna kožna mikrobiota ostane v odličnem stanju, je ključna uporaba blagih čistilnih izdelkov. Nežno čiščenje ohranja naravno pH-ravnovesje kože in podpira optimalno okolje za zdravo kožno mikrobioto.

Kako pa na kožno mikrobioto vpliva čiščenje kože?

Grobe površinsko aktivne snovi onemogočajo vzajemno delovanje med kožo in mikrobioto na več ravneh. Delno odstranijo stalne bakterije, obenem pa izsušijo kožo in poškodujejo njeno bariero. Ti dejavniki negativno vplivajo na ohranjanje zaščitnega kislinskega plašča. Mikrobiota se lahko spremeni, kar pomeni, da se spremenijo vrste in sestava mikroorganizmov. Posledično lahko patogeni in alergeni lažje prodrejo v kožo in jo naredijo bolj občutljivo. Z izdelki za umivanje kožo nežno očistimo in jo oskrbimo z manjkajočimi učinkovinami in naravnimi olji, da ostane navlažena tudi pri pogostem umivanju, hkrati pa poskrbimo da kožna zaščitna bariera normalno deluje.

Zaščitena koža in zdrav mikrobiom

Kaj pomeni naravna pH-vrednost kože?

Izraz pH pomeni »potenca vodikovih ionov« in se nanaša na koncentracijo vodikovih ionov v vodni raztopini. Vrednost pH vsake raztopine se meri na številčni lestvici od 0 do 14, pri čemer je vrednost 7 nevtralna. Površina in zgornje plasti kože so naravno kisle s povprečno pH-vrednostjo 5. pH-ravnovesje kože se rahlo spreminja pod vplivom različnih dejavnikov, kot so spol, starost in del telesa. pH-vrednost ima pomembno vlogo pri zdravju kože in je ključna za barierno funkcijo kože.

Kakšna pa je funkcija pH-vrednosti?

Nevtralizira alkalne škodljive dejavnike (kot so grobe površinsko aktivne snovi), spodbuja esencialni proces odstranjevanja odmrlih kožnih celic (znan kot deskvamacija) in ustvarja optimalno okolje, v katerem uspeva naravna kožna flora. Če se pH kože spremeni, je funkcija njene bariere oslabljena. Izguba vode se poveča in koža se izsuši, zato je še bolj dovzetna za zunanje dražeče snovi in občutljivost.

Eucerin pH5 čistilni izdelki

Koži naravna pH vrednost

pH5 citratni pufer

Eucerinov sistem za pH-ravnovesje vsebuje pH5 citratni pufer, ki obnavlja in podpira optimalno pH-vrednost kože. To pomaga okrepiti barierno funkcijo kože, zaščiti naravne obrambne mehanizme in zmanjša občutljivost kože.

Izdelki za umivanje iz linje Eucerin pH5 podpirajo občutljivo kožo tako, da jo očistijo z blagimi površinsko aktivnimi snovmi in jo oskrbijo z manjkajočimi učinkovinami in naravnimi olji, da koža ostane navlažena tudi pri pogostem umivanju. Vsi izdelki pH5 imajo pH-vrednost 5 – to je pH zdrave kože in optimalna pH-vrednost mikrobiote. Izdelki za umivanje pH5 omogočajo nežno čiščenje, ki ščiti mikrobiom in ohranja bariero kože nepoškodovano. Zaščitni kislinski plašč še naprej učinkuje, kar preprečuje prodiranje patogenov in alergenov v kožo.

Pri prhanju uporabite blage in nežne izdelke, kot sta Eucerin pH5 olje za prhanje ali pH5 tekoči losjon za umivanje.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki