Nega kože – Redna vsakdanja nega kože na telesu

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Higiena in nega telesa sta ključni za splošno zdravje in dobro počutje. Kakovostni izdelki za nego kože vam bodo pomagali očistiti in negovati kožo na telesu in jo zaščititi pred škodljivimi zunanjimi vplivi, kot so sonce in vroča in hladna podnebja. Poleg tega jih lahko uporabite tudi za pomiritev razdražene kože in odpravljanje morebitnih težav. Dobra negovalna rutina pomaga ponovno vzpostaviti naravno ravnovesje kože, da je videti zdrava in daje tudi tak občutek.

SKRB ZA KOŽO NA TELESU

Obstajajo trije osnovni koraki za nego kože na telesu: umivanje, nega in zaščita.

1. korak: Umivanje

Temeljito umivanje je prvi korak učinkovite nege kože. Z njim odstranite umazanijo, sebum, pot in druge ostanke s kože, da ostane čista in zdrava.

Preberite več

2. korak: Nega

Negovalni izdelki navlažijo in nahranijo kožo. Uporabite kremo ali losjon, da po umivanju navlažite kožo telesa in odpravite morebitne specifične težave kože (kot je suhost). Negovalne izdelke lahko nanesete tudi na posamezne dele telesa, kot so dlani in stopala, pazduhe in lasišče.


Preberite več

3. korak: Zaščita

Zaščita pred soncem je pomembna v dneh, ko je koža izpostavljena škodljivim UV-žarkom: ti so glavni vzrok za prezgodnje staranje kože. Koža na telesu ni tako pogosto izpostavljena UV-žarkom kot koža na obrazu, zato to ni obvezen vsakodnevni korak, vendar ga morate vključiti v negovalno rutino, kadar je potrebno.

Preberite več

Odkrijte več o skrbi za kožo obraza v poglavju o vsakodnevni negi kože na obrazu.

VSE O UMIVANJU TELESA

Zakaj umivati?

Osnovni razlog za umivanje telesa je odstranitev umazanije in potu, da koža ostane čista in zdrava ter da preprečimo neprijeten telesni vonj. Prhanje in kopanje imata pomembno vlogo tudi pri splošnem dobrem počutju in pomagata, da se počutimo sveži, poživljeni in sproščeni.

Kako umivati?

Namesto drgnjenja z brisačo kožo raje popivnajte, da zadrži več vlage (izdelki na osnovi olj so najbolj učinkoviti, če jih nanesete na vlažno kožo).

Močna ozaveščenost o higieni, skupaj z današnjim aktivnim življenjskim slogom, je povečala pogostost umivanja.  Prekomerna izpostavljenost vodi in grobi čistilni izdelki lahko izsušijo kožo in oslabijo njeno funkcijo bariere. Da boste kožo ohranili zdravo, vam priporočamo naslednje:

 • Skrajšajte čas kopanja in znižajte temperaturo vode: vroča voda in dolgo prhanje ali kopanje odstranita olja s kože.
 • Izberite izdelek za umivanje, ki je nežen do kože.
 • Namesto drgnjenja z brisačo kožo raje popivnajte, da zadrži več vlage (izdelki na osnovi olj so najbolj učinkoviti, če jih nanesete na vlažno kožo).
 • Po umivanju kožo dobro navlažite.

Kako izbrati ustrezen izdelek za umivanje?

Izberite izdelek za umivanje, ki:

 • je nežen do kože in je ne izsuši,
 • ima pH-vrednost, ki ustreza pH-vrednosti zdrave kože,
 • vsebuje snovi, ki koži povrnejo lipide. To ne le nadomesti izgubljene lipide, ampak tudi zagotavlja, da se med umivanjem izgubi manj lipidov.
 • je bil zasnovan posebej za vaš tip kože in morebitno težavo,
 • je bil temeljito preizkušen in je morda celo primeren za občutljivo kožo.
Izberite izdelek za umivanje, ki ustreza vašemu tipu kože in morebitni težavi.

Če je funkcija bariere kože oslabljena, se poveča njena občutljivost in postane bolj nagnjena k suhosti, okužbam in alergijskim reakcijam.

Eucerin nudi linijo izdelkov za nežno, a temeljito umivanje telesa, ki ustrezajo vsem tipom kože. Preberite več o Eucerin pH5 tekočem losjonu za umivanje in Eucerin UreaRepair PLUS peni za prhanje.

VSE O NEGI KOŽE NA TELESU

Zakaj negovati?

Negovalni izdelki kožo navlažijo in nahranijo ter jo zaščitijo pred izsušitvijo. Vlaženje poveča vsebnost vode v koži, obenem pa jo zaščiti in spodbudi pravilno deskvamacijo (proces luščenja odmrlih kožnih celic), da postane gladka in mehka ter daje občutek udobja.

Negovalne izdelke lahko uporabite tudi za ciljno odpravljanje specifičnih težav s kožo. Na primer, vzrok za zelo suho kožo je oslabljena funkcija bariere kože. Negovalni izdelki pomagajo odpraviti to težavo, tako da koži povrnejo manjkajoče lipide in jo pomagajo obnoviti.

Kako negovati?

Negovalne izdelke je treba nanesti po umivanju, saj čista koža lahko bolje vpije aktivne sestavine. Redno vlaženje kože po kopanju pomaga ohraniti kožo navlaženo in zdravo.

Kateri negovalni izdelki so pravi za moje telo?

Po umivanju kožo oskrbite z vlago, da ostane navlažena in zdrava.
Vlažilni izdelek, bogat z lipidi, nanesite na posebej suhe dele telesa.

Izberite vlažilni izdelek za telo, ki:

 • je bil zasnovan posebej za vaš tip kože.
 • odpravlja morebitne specifične težave, kot je atopijski dermatitis.
 • je bil temeljito preizkušen in ga morda celo občutljiva koža dokazano dobro prenaša.

Eucerin nudi linijo vlažilnih izdelkov za telo, ki ustrezajo vsem tipom kože in ki so bili vsi preizkušeni na občutljivi koži – dokazano je bilo, da jih tudi občutljiva koža dobro prenaša. Preberite več o linijah Eucerin UreaRepair PLUSEucerin pH5 in Eucerin AtopiControl.

Struktura kože se nekoliko razlikuje glede na del telesa. Različne dele telesa tudi drugače obravnavamo in so različno močno izpostavljeni zunanjim vplivom. Tako so za nekatere dele telesa, kot so dlani, stopala, pazduhe in lasišče,  zelo koristni posebna nega in specifični izdelki. Preberite več o koži na različnih delih telesa.

Koži dobro dene posebna nega po izpostavljenosti soncu. After Sun losjoni lahko pomagajo ohladiti in obnoviti kožo, obremenjeno zaradi sonca.

VSE O ZAŠČITI TELESA PRED UV-ŽARKI

Zakaj zaščititi?

Majhen odmerek sončne svetlobe lahko pozitivno vpliva na naše razpoloženje.
Najbolje je, da izdelek za zaščito pred soncem nanesete še pred izpostavljenostjo: izdelek potrebuje nekaj časa, da se enakomerno razporedi po koži. Nanos izdelka redno obnavljajte, še posebej po kopanju in otiranju z brisačo.

Sončna svetloba ima mnoge pozitivne učinke na telo:
Izboljša našo vitalnost in dobro počutje, pospeši prekrvitev in presnovne procese ter aktivira tvorbo vitamina D. Toda potrebujemo je le majhen odmerek.

Telo je sposobno samo tvoriti zaščitne mehanizme, ki pomagajo zaščititi kožo pred negativnimi učinki UV-sevanja – pigmentacijo, odebelitev zunanjih plasti kože, tvorbo antioksidantov in snovi, ki filtrirajo UV-svetlobo, kot je urokanska kislina. A za to koža potrebuje čas in nizke odmerke UV-svetlobe, da se lahko zaščiti in izkoristi učinke dodatne zaščite. Preberite več o tem, kako sonce vpliva na kožo.

Prekomerna izpostavljenost UV-žarkom je eden od glavnih vzrokov za prezgodnje staranje kože in lahko povzroči patološke spremembe kože – v najslabšem primeru celo kožnega raka. Ko je telo izpostavljeno UV-sevanju, je zelo priporočljiv nanos kreme ali losjona, ki ima dodan zaščitni faktor (ZF)."

Kako zaščititi?

Izdelek za zaščito pred soncem nanesite čez ali namesto običajnega vlažilnega izdelka. Uporabite ga kar nekaj časa pred izpostavljenostjo soncu, da bo koža imela čas vpiti aktivne sestavine. Izdelek redno ponovno nanašajte oziroma upoštevajte navodila na embalaži. Preberite več o pravilni uporabi izdelkov za zaščito pred soncem.

Kateri izdelki za zaščito pred soncem so pravi za moje telo?

Nanos izdelka za zaščito pred soncem redno obnavljajte, da ohranite raven zaščite in preprečite sončne opekline.

Izbira zaščitnega faktorja je odvisna od pigmentacije, občutljivosti vaše kože in vašega tipa kože. Obenem je odvisna od letnega časa in stopnje ter trajanja izpostavljenosti telesa soncu. Preberite več o zaščiti pred soncem.

Eucerin nudi širok izbor izdelkov za zaščito pred soncem z različnimi ZF-ji, med katerimi vedno lahko najdete izdelek, ki ustreza vašemu tipu kože in je na voljo v želeni teksturi. Če niste prepričani, kateri izdelek je najboljši za vas, se posvetujte z dermatologom.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki