Znanstveno ozadje – Linije Eucerin pH5

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Občutljiva koža zahteva posebno nego. Prav zato je znamka Eucerin uporabila svoje strokovno znanje, da že od petdesetih let 20. stoletja razvija učinkovite izdelke, ki jih koža zelo dobro prenaša. Ta pionirski duh je utiral pot, najprej s pH5 mazilom, nato pa s celovito linijo izdelkov za nego telesa v sedemdesetih letih. Razvoj raziskovalnih metod pa je omogočil pravi preboj, ko se je za tri aktivne sestavine izkazalo, da medicinsko zaščitijo kislinski plašč kože in aktivirajo naravno aktivnost encimov od znotraj navzven.

Izziv za raziskave kože

Občutljiva koža je vedno bolj pogosto stanje, ki prizadene tako moške kot ženske, se lahko pojavi kadar koli in na katerem koli delu telesa. Ker je občutljiva koža nepredvidljiva, je lahko videti rdeča in luskava ter daje suh in srbeč občutek. To lahko povzroči močno neugodje. Šele v zadnjem času pa bolje razumemo vzroke za to stanje in prepoznavamo vlogo pH-vrednosti kože.

Že več kot sto let je znano, da ima zdrava koža zaščitni kislinski plašč ali hidrolipidni film s pH-vrednostjo okrog 5. Veljalo je, da je ta rahlo kisla pH-vrednost pomembna samo za površino kožo, kjer ščiti pred bakterijsko okužbo in alkalnimi dražečimi snovmi.

Toda nedavne študije so pokazale, da je kislo okolje pomembno tudi za funkcije, ki se odvijajo v plasti pod kislinskim plaščem, znani kot poroženela plast ali stratum corneum. Te funkcije vključujejo luščenje kože ali deskvamacijo in vzdrževanje optimalne ravni vlage, za katerega skrbijo prepustni lipidi.

Laboratorij v Beiersdorfovem raziskovalnem centru za kožo v Hamburgu
Naši raziskovalci so odkrili aktivne sestavine, ki koži pomagajo, da se zaščiti.

»Vsi ti sistemi so odvisni od aktivnosti encimov,« razlaga dr. Alexander Filbry, vodja oddelka za razvoj izdelkov za nego telesa pri Eucerinu. »Vsakršna sprememba pH-vrednosti zmanjša to aktivnost, zato pride do izgube vode, hrapave kože in prodiranja dražečih snovi. Naš cilj je bil, da odkrijemo aktivne sestavine, ki bi lahko učinkovale na vse te težave, in spodbudimo koži lastne encime, da ponovno zaščitijo kožo, s čimer bi morda lahko celo preprečili razvoj občutljive kože.«

»Posamezne lastnosti naših treh sestavin so bile obetavne. Dekspantenol spodbuja regeneracijo kože in je znanstveno dokazano močan humektant, lastnost, ki jo ima tudi glicerin,« pravi Filbry. »Medtem pH5 citratni pufer ponovno vzpostavi naravno kislost kože. Toda če smo hoteli odkriti, kako lahko vplivajo na encimsko aktivnost, smo se morali domisliti nove preizkusne metode.«

Nagrajena preizkusna metoda

Nova preizkusna metoda ex vivo, ki jo je razvila znamka Eucerin, je bila uporabljena za določanje encimske aktivnosti.

Rezultat je bila nova metoda ex vivo, imenovana tripsinski preizkus. Novo metodo je razvila ista ekipa znamke Eucerin, ki je leta 2004 prejela nagrado združenja kozmetičnih raziskovalcev Society of Cosmetic Scientists. Metoda se osredotoča na funkcijo tripsina, enega od najpomembnejših encimov v stratumu corneumu, ki ima ključno vlogo pri tvorbi korneocitov (odmrle kožne celice, ki sestavljajo poroženelo plast) in njihovem luščenju s površine kože.

»Po večkratnem umivanju kože na človeški podlakti z vodo ali formulami izdelkov smo vzeli vzorec iz najbolj zgornje plasti stratuma corneuma, da bi določili specifično aktivnost encima tripsina,« pravi Wolber. Ta nova metoda je pokazala večjo aktivnost encimov po nanosu blagih površinsko aktivnih sistemov s kislo pH-vrednostjo.

»Nato smo jo uporabili, da raziščemo encimsko zaščito in aktiviramo učinkovitost naše kombinacije kislih vlažilnih učinkovin. Rezultati so bili impresivni in so razkrili občutno izboljšanje aktivnosti.«

»Seveda smo ponosni, da je Eucerinova preizkusna metoda postala mednarodno priznana. Kljub temu pa je za nas še bolj pomembno to, da dokazuje, da skupno delovanje aktivnih sestavin v Eucerin pH5 encimski zaščiti okrepi naravne obrambne mehanizme kože od znotraj navzven.«

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki