Hiperpigmentacija – Kaj povzroča starostne pege in kako jih lahko zmanjšam?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Starostne pege (znane tudi kot sončne pege) so majhna območja potemnele kože (hiperpigmentacija), ki se pogosto pojavijo na obrazu, rokah in drugih predelih, ki so redno izpostavljeni soncu. Ta članek obravnava vzroke za starostne pege in razlaga, kaj lahko storite, da pomagate preprečiti njihov nastanek. Obravnava tudi ukrepe, s katerimi lahko zmanjšate temne madeže, ko so se že pojavili.

Kaj so starostne pege in kaj jih povzroča?

Starostne pege (znane tudi kot sončne pege) se kažejo kot majhni, ploski in potemneli madeži na koži.

Starostne pege in sončne pege so ista stvar. Gre za pogosto obliko hiperpigmentacije. Kažejo se kot majhni, ploski in potemneli madeži na koži, ki so svetlo rjave do črne barve. Najpogostejše so pri starejših od 40 let (od tod ime), lahko pa se pojavijo tudi prej. 

Povzroča jih povečana tvorba melanina – naravnega pigmenta, ki koži daje barvo. Melanin deluje kot naravna zaščita kože pred soncem – ščiti jo pred škodljivimi UV-žarki. Zato na soncu porjavimo. Toda čezmerna izpostavljenost soncu poveča količino melanina, ki ga tvori koža. Kot pove že njihovo drugo ime – sončne pege –, te temne madeže največkrat povzroči čezmerna izpostavljenost soncu. To je tudi razlog, da se navadno pojavijo na območjih telesa, ki so pogosto na soncu: obraz, vrat, dekolte, rame, podlakti in dlani. 

Starostne pege se pojavijo pri starejših od 40 let, in sicer na obrazu, dlaneh, rokah in ramenih.
Starostne pege se običajno pojavijo na delih kože, ki so najbolj izpostavljeni soncu.

Preberite več o tem, kaj povzroča hiperpigmentacijo, in odkrijte več o različnih vrstah stanj v članku Hiperpigmentacija: kaj povzroča temne madeže in kako jih lahko zmanjšamo?

Pigmentni madeži so običajno neškodljivi, lahko pa vplivajo na človekovo samozavest. Vendar lahko nekatere oblike, kot je melanom (vrsta kožnega raka), ogrozijo življenje. Če ste zaskrbljeni zaradi pigmentnih madežev – če se spreminja njihova oblika, velikost in barva ali če začnejo srbeti ali krvaveti –, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Kako lahko preprečim pojav starostnih peg?

Zaščita pred soncem je najpomembnejši ukrep za zmanjšanje starostnih peg.
Uporabite ustrezen izdelek za zaščito pred soncem na vseh predelih kože, ki so izpostavljeni soncu.

Najpomembnejši ukrep, s katerim lahko pomagate preprečiti nastanek starostnih peg, je zaščita pred soncem. Pomembno se je zavedati, da sončni žarki vplivajo na kožo tudi v oblačnih dneh, zato svojo kožo vsak dan zaščitite.  Poleg tega da zmanjša hipepigmentacijo, Eucerin Anti-Pigment dnevna krema ZF 30 nudi učinkovito UVA- in UVB-zaščito (ZF 30) in preprečuje nastanek dodatnih pigmentnih madežev zaradi sonca. 

Omejitev časa, ki ga preživite na soncu, prav tako pomaga zmanjšati nastajanje starostnih peg. Skušajte se izogibati soncu v urah, ko je najbolj intenzivno, in se zaščitite z oblačili, vključno s slamniki in sončnimi očali, če je le mogoče. Če je vaša koža izpostavljena soncu, nanesite in redno obnavljajte nanos izdelka za zaščito pred soncem, ki:

Dermokozmetične rešitve za starostne pege

Ustrezna zaščita pred soncem lahko prepreči nadaljnjo hiperpigmentacijo.
Starostne pege se lahko pojavijo zaradi prekomerne tvorbe melanina, med drugim na dekolteju.

Melanin absorbira UV-sevanje, ki ga oddajajo sončni žarki, da zaščiti kožo. Če je izpostavljenost soncu zmerna, je rezultat enakomerno porjavela koža.

Če pa je koža prekomerno izpostavljena soncu, in to dlje časa, se aktivnost melanocitov poveča in nastane preveč melanina. Na najbolj izpostavljenih delih telesa, kot so obraz, roke in dekolte se pojavijo starostne pege.


"Ko se koža stara, število melanocitov upada, preostali pa se povečajo in in njihova porazdelitev je bolj koncentrirana."


Uravnavanje melanosomov postane slabše nadzorovano. Te fiziološke spremembe razložijo povečano nastajanje starostnih peg po 40. letu.


Nenazadnje pa na razvoj starostnih peg vpliva tudi genetika. Če imajo starši starostne pege, obstaja večja možnost, da jih bodo imeli tudi njihovi potomci.

Kako lahko odstranim ali zmanjšam obstoječe starostne pege?

Preprečevanje je najboljše, toda če so se starostne pege že razvile, lahko nekateri ukrepi pomagajo, da obledijo, ali preprečijo njihov ponovni nastanek.

Dermokozmetične rešitve za starostne pege

Izdelki Eucerin Anti-Pigment zmanjšajo starostne pege in pomagajo preprečiti njihov ponovni pojav.

Linija Eucerin Anti-Pigment je bila posebej zasnovana za zmanjšanje starostnih peg (in drugih oblik hiperpigmentacije) za enakomernejšo in sijočo kožo. Linija, izdelana z Eucerinovo patentirano sestavino Thiamidol, vključuje dnevno kremo, nočno kremo, dvojni serum in korektor za odpravljanje hiperpigmentacije. Serum za izboljšanje polti je zasnovan, da okrepi naravni sijaj kože.Klinično in dermatološko je potrjeno, da linija zmanjša temne madeže in preprečuje njihov ponovni nastanek. Prvi rezultati so vidni po dveh tednih in se z redno uporabo stalno izboljšujejo. Izdelki v liniji Eucerin Anti-Pigment se lahko uporabljajo tudi za dodatno izboljšanje učinkov dermatoloških postopkov.

Anti-age serum za zrelo kožo, ki zmanjša starostne pege, zapolni globoke gube in izboljša prožnost.

Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity 3D serum je lahek in vlažilen anti-age serum, ki je bil posebej razvit za zrelo kožo. Vsebuje visoko- in nizkomolekularno hialuronsko kislino ter arctiin, da zapolni globoke gube in izboljša prožnost kože. Formula vsebuje tudi Eucerinovo edinstveno učinkovino Thiamidol in zmanjša starostne pege v dveh tednih, kar je klinično in dermatološko potrjeno.

Dermatološki postopki proti starostnim pegam

Kemični pilingi odluščijo odmrle celice in tako razkrijejo novo kožo pod njimi.
Laserska terapija je lahko učinkovit postopek proti starostnim pegam.

Dermatološki postopki, kot so kemični pilingi in laserska terapija, lahko pomagajo zmanjšati starostne pege:

  • Kemični pilingi vključujejo nanos kemične raztopine (npr. kisline AHA) na obraz, vrat in roke, da s kože odstrani odmrle celice, spodbudi rast novih kožnih celic in razkrije novo kožo. Preberite več o kemičnih pilingih v članku Kaj so kemični pilingi in kako delujejo?

  • Laserska terapija ima precej podoben učinek, a je bolj natančna, saj lahko dermatolog bolje uravnava intenzivnost postopka. Laserske terapije vključujejo tudi »obdelavo« prizadetih območij z visokoenergijsko svetlobo. Najnežnejši postopki delujejo na povrhnjico (površinsko plast kože), intenzivnejši pa lahko prodrejo v najgloblje plasti kože. Odkrijte več v članku Laserska terapija: kako naj skrbim za kožo po terapiji?

    Dermatologi lahko tudi predpišejo in/ali uporabijo hidrokinon, ki še vedno velja za najučinkovitejšo topično sestavino za zmanjšanje hiperpigmentacije. Vendar pa ga lahko uporabljamo samo omejena časovna obdobja, kot druge oblike kemičnega pilinga in laserske terapije lahko namreč draži kožo in celo povzroči postinflamatorno hiperpigmentacijo, zlasti pri ljudeh s temnejšo poltjo.
 

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki