Ženska v modrčku se dotika svojega komolca.

Psoriaza Simptomi, vzroki in rešitve

Psoriaza je pogosta kronična vnetna bolezen kože, za katero je značilno izmenjavanje remisije in poslabšanja bolezni. Najpogostejši tip psoriaze se izraža z jasno razmejenimi »plaki«, ki so lahko rožnate ali sive barve in jih prekriva srebrnkasta luskava koža.  Ti plaki lahko povzročijo tudi lokalno hiperpigmentacijo. Simptomi se lahko prvič pojavijo v kateri koli starosti, vendar se največkrat pojavijo v zgodnjem obdobju odraslosti ali pozneje, okrog 50.–60. leta.

Psoriaza – znaki in simptomi

Psoriatične lezije se biološko razlikujejo od klasične suhe kože znane tudi kot kseroza in so klasificirane kot eritroskvamozne, kar pomeni, da so vključene krvne žile in globlje plasti povrhnjice. Vzrok za tako imenovane plake je pomanjkljiva celična regeneracija. Te nepravilnosti povzročajo številni dejavniki:

  • vnetne reakcije v globljih plasteh usnjice in zgornjih plasteh povrhnjice
  • povečana hitrost odmiranja in nastajanja keratinocitov (prevladujoč tip celic v povrhnjici),
  • skrajšan ciklus rasti kožnih celic in
  • spremenjen proces deskvamacije (deskvamacija se nanaša na naravni proces, pri katerem prihaja do luščenja najbolj zunanje plasti kože).

Povečava psoriaze
Psoriaza je kronična kožna bolezen; zanjo so značilni razmejeni rožnati ali sivi »plaki«.

Oblike psoriaze

Psoriaza v plakih (Psoriasis vulgaris) je najpogostejša oblika luskavice in predstavlja okrog 80 % primerov. Izraža se v obliki rdečih lezij, ki so običajno dvignjene nad površino kože zaradi vnetja. Lahko jih prekriva plast srebrnkaste ali bele luskave kože. Te lezije se običajno pojavijo na območjih, kot so kolena, komolci, lasišče ali spodnji del hrbta.

Gutatna psoriaza ali kapljičasta luskavica se izraža v značilnih »kapljičastih lezijah«, ki so majhni rdeči madeži na telesu ali udih. Običajno niso dvignjene tako kot lezije psoriaze v plakih. Gutatna psoriaza se prvič pojavi v otroštvu ali zgodnjih letih odraslosti in lahko izbruhne povsem nenadoma.

Inverzna psoriaza se pojavi v obliki rdečih lezij, ki niso hrapave, ampak gladke in sijoče. Največkrat nastanejo v kožnih gubah in na nežnih predelih, kot so pazduhe in druge kožne gube, npr. dimlje, pod dojkami ali zadnjica. To so tudi območja, ki lahko postanejo razdražena zaradi trenja in/ali potenja.

Pustulozna psoriaza se večinoma pojavlja pri odraslih, zanjo pa so značilni beli gnojni mehurčki (ki so nenalezljivi, ker vsebujejo bele krvničke). Okrog teh mehurčkov je lahko pordela koža in so lahko lokalizirani ali razširjeni po večjem območju.

Eritrodermična psoriaza je večinoma vnetne narave in zato pogosto prizadene večji del površine telesa. Obsežna rdečina kože povzroči luske, ki odpadajo v velikih kosih, kar povzroča močno bolečino in neugodje.

Roke starejše osebe s simptomi psoriaze
Rdeče, dvignjene in vnete lezije so značilne za psoriazo v plakih.
Komolec s simptomi psoriaze
Psoriaza se pojavlja v različnih oblikah z različnimi značilnostmi.

Psoriaza – kaj jo povzroča?

Genetika
Študije kažejo, da je večina primerov psoriaze lahko podedovanih, kar potrjuje pogostnost psoriaze med družinskimi člani prizadetih posameznikov. S psoriazo naj bi bili povezani določeni podedovani geni, vendar točen način, kako do tega pride, še ni povsem raziskan.

Okužbe
Okužbe pogosto vplivajo na razvoj psoriatičnih simptomov. Najpogosteje vpleteni patogeni so bakterije, še posebej streptokoki, ki so povezani z gutatno psoriazo. Čeprav ni neposreden vzrok psoriaze, naj bi okužba z virusom humane imunske pomanjkljivosti (HIV) povečala možnost za razvoj resnejše oblike psoriaze, če oseba že trpi za to kožno boleznijo.

Stres
Psihološka obremenitev lahko poslabša stanje, v nekaterih primerih pa lahko celo sproži bolezen.

Zdravila
Nekatera zdravila, zlasti litij, antimalariki in beta-blokatorji, imajo negativen učinek na psoriazo. Nenadna prekinitev zdravljenja z močnimi topičnimi ali oralnimi kortikosteroidi pogosto povzroči »povratne« simptome, ki so lahko resni in celo povzročijo eritrodermično ali celo splošno pustulozno psoriazo.
Mama drži dojenčka v rokah.
Psoriaza se lahko prenaša s staršev na otroke.
Ženska razmišlja z rokami pred obrazom.
Izogibajte se stresu, saj lahko sproži pojav simptomov.

Možnosti topičnega zdravljenja

Topično zdravljenje psoriaze je večinoma sestavljeno iz izdelkov za mehčanje kože, vlažilnih izdelkov, keratolitičnih učinkovin in kortikosteroidov. Vlažilni izdelki in izdelki, ki mehčajo kožo, so najbolj blagodejni v vmesnih fazah ali fazah remisije. V začetni keratotični fazi so najbolj blagodejne keratolitične učinkovine in se lahko uporabljajo skupaj z vlažilnimi izdelki in izdelki, ki mehčajo kožo. Topični kortikosteroidi so učinkoviti ves čas, vendar se ne smejo stalno uporabljati v daljših obdobjih, zato je pogosto koristno, da se jih prihrani za faze izbruha bolezni (poslabšanje stanja).

Izdelki za mehčanje se uporabljajo zato, da stratum corneum postane bolj voljan in da se zmanjša luskavost na površini kože. To so najpogosteje uporabljeni izdelki v dermatologiji. Delujejo tako, da ustvarijo okluziven film, ki zmanjša izgubo vode zaradi izhlapevanja iz kože, zato površinska plast kože ali stratum corneum postane ustrezno navlažen.

Vlažilni izdelki so obogateni z naravnimi vlažilnimi faktorji (NMF-ji). NMF-ji izboljšajo navlaženost poroženele plasti, saj privlačijo in vežejo vodo. Bolj napredni vlažilni izdelki vsebujejo tudi aktivne učinkovine, kot je glukoglicerol, ki poveča vlaženje v globljih plasteh povrhnjice, tako da aktivira koži lastno vlažilno mrežo, ki dovaja vodo v zgornje plasti kože.

Redna uporaba vlažilnih izdelkov in izdelkov za mehčanje kože je pomembna in jo je treba izvajati tako v fazi izbruha kot v fazi remisije.

Gostejše, bolj okluzivne kreme in mazila so bolj priporočljiva kot lahkotnejši losjoni, saj so bolj učinkovita. 

Grafična podoba kože
Koža mora ostati navlažena. Priporočljiva je uporaba dodatnih vlažilnih izdelkov.
Grafična podoba kože
Naprednejši vlažilni izdelki vsebujejo aktivne učinkovine, ki izboljšajo vlaženje.

Keratolitične sestavine učinkovito zmanjšajo luskavost psoriatičnih plakov, saj razgradijo keratotični material. Salicilna kislina je najučinkovitejša znana keratolitična spojina in je najbolj koristna pri zelo debelih ali luskavih psoriatičnih plakih.

Urea je še ena pogosto uporabljena keratolitična učinkovina. Vsebujejo jo mnogi vlažilni izdelki, npr. linija Eucerin Urea, saj je tudi del NMF in pomaga vezati vodo v koži.

Topična sredstva, kot so snovi za mehčanje kože, vlažilne snovi in keratolitične učinkovine, so bistvena za zdravljenje psoriaze in izboljšajo učinkovitost vsakega sistemskega zdravljenja z zdravili.

Topični kortikosteroidi imajo protivnetne lastnosti, zmanjšajo hitrost nastajanja plakov in ublažijo draženje, ki spremlja ta proces. Zmerno močni topični kortikosteroidi se pogosto uporabljajo za psoriazo na obrazu, v predelu genitalij ali območjih, ki se raztezajo in upogibajo, v kombinaciji z drugimi topičnimi izdelki, še posebej z izdelki za mehčanje kože in vlažilnimi izdelki.

Analogi vitamina D so pogosto eno prvih topičnih zdravil za tipično kronično psoriazo.

Ženska nanaša kremo na nogo.
Uporabite negovalne izdelke, ki so primerni za suho kožo, po možnosti brez dišav, da preprečite draženje.
Ženska nanaša kremo na komolec.
Topični kortikosteroidi imajo protivnetne lastnosti.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.