Odpravimo stres

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Naše fizično in duševno počutje se odseva na naši koži. Kadar smo v stresu, je obremenjena tudi naša koža. Strokovnjaki se strinjajo, da manj stresa koristi telesu, duhu in koži.

Sprostitev za lepše življenje in zdravje

Bolj sproščeno življenje ima lahko številne prednosti. Kaj mislimo s tem, ko govorimo o »sprostitvi«? Gre za osebno stvar, ideja o tem, kaj je sprostitev, je pri vsakem človeku drugačna. Nekaterim se zdi poslušanje glasbe pomirjajoče, drugi za odklop potrebujejo popolno tišino.

Razlikujemo med fizično, čustveno in kognitivno sprostitvijo:

  • fizična sprostitev pomeni, da se zmanjša napetost v mišicah, znižata se krvni tlak in srčni utrip, dihanje pa se upočasni;
  • čustvena sprostitev je pomirjujoč občutek dobrega počutja, notranje umirjenosti in vedrine;
  • kognitivna sprostitev se zgodi, ko se spopadete z miselnimi procesi, ki vas navdajajo s tesnobo, zato se počutite manj obremenjene in bolj stvarne.

Stres se pojavi, ko ena od navedenih stvari ni v ravnovesju. Stres pa ni vedno slab. Poznamo tudi pozitivni stres, ki je del našega življenja. Športnik, denimo, ne more doseči svojega cilja v stanju fizične sproščenosti in tudi kognitivni stres lahko pri nekaterih ljudeh in v določenih situacijah predstavlja spodbudo. Toda stalen, vsakodneven stres ni zdrav. Pomembno je ugotoviti, kakšna kombinacija fizične, čustvene in kognitivne sprostitve ustreza vam osebno, da skušate to stanje večkrat doseči.

Nasveti za vzpostavljanje ravnovesja

Zahtevnost do sebe

Kakšno mnenje imate o sebi? Ali imate nerealna pričakovanja glede tega, kako vas vidijo drugi? To so vprašanja, ki si jih je dobro zastaviti, da se prepričate, ali ste prezahtevni do sebe. Mnogi krivijo medije, da postavljajo nerealne lepotne cilje. Stresno je, če se ves čas počutite, kot da ne izpolnjujete teh ciljev. Večkrat se opomnite, da nihče ni popoln. Osredotočite se na svoje prednosti, veselite se pozitivnih stvari in ne razmišljajte o negativnih. To je pomemben korak, s katerim se boste bolje počutili v svoji koži.

Meditacija

Mnogim se zdi meditacija odgovor na kognitivni stres v vsakdanjem življenju. Beseda »meditacija« izvira iz latinske »meditatio«, ki pomeni »misliti« ali »biti globoko zamišljen«. Bistvo meditacije je, da se izklopimo, prisluhnemo samim sebi in se osredotočimo na svoje telo, zlasti na dihanje. Pomembno je, da meditiramo nekje, kjer nam je resnično udobno, in da to počnemo v miru in tišini.

Avtogeni trening

Avtogeni trening je tehnika, ki vam omogoča nadzor nad dihanjem in srčnim utripom ter sprostitev telesa z besednimi ukazi. Nekateri ga primerjajo s hipnozo; vključuje serije šestih vaj, ki zahtevajo precej časa, urjenja in predanosti, preden se jih naučimo, toda ko jih enkrat obvladamo, so lahko učinkovit način za doseganje globoke sprostitve in obvladovanje kroničnega stresa.

Joga

Joga je zdrava mešanica počitka in gibanja, ki ima lahko pozitiven in pomirjajoč učinek na fizično in duševno počutje. Lahko je koristna tudi za vašo kožo. Le nekaj jogijskih vaj na dan lahko prinese izjemne rezultate in mnogi ostanejo zvesti tej tehniki do konca življenja.

Privoščite si lepotni spanec

Vsak, ki se je po neprespani noči počutil nerazpoloženega in razdražljivega, ve, kako pomemben je dober nočni spanec za sprostitev in ravnovesje. Vaša koža potrebuje spanec tudi za to, da popravi poškodbe in se regenerira. Koliko spanja točno potrebujemo, je odvisno od vsakega posameznika, na splošno pa velja, da je optimalna dolžina spanca šest do osem ur. V nadaljevanju je nekaj predlogov, ki vam lahko pomagajo, da hitro in globoko zaspite:

  • spalnica naj bo v celoti zatemnjena,
  • dealna temperatura je med 15 in 18 °C,
  • spalnico uporabljajte izključno za spanje: v isti sobi ne smete delati, gledati televizije ali igrati računalniških igric.

Skušajte biti bolj sproščeni glede službe

Svet, v katerem delamo, postaja vse hitrejši in bolj kompleksen. Od nas se pričakuje, da bomo opravili več nalog v manj časa, in pritisk, da smo ves čas na voljo, je lahko precejšen. Nekateri ljudje so zato nesrečni, obupani in obremenjeni. Poskusite odlično opravljati svojo vlogo, ne da bi dopustili stresu, da vas prevzame. Ključno za maksimalno produktivnost in minimalen stres je, da načrtujete svoj dan. Tako imate strukturo, ki ji lahko sledite, in veste, kaj boste počeli in kdaj. Tekom dneva si poskusite vzeti več kratkih odmorov.

Privoščite si dan domačega velnesa

Zamislite si obred, ki vas pomirja in vam pomaga zmanjšati stres, in si ga privoščite vsakič, ko začutite, da vas pritisk duši. To je lahko sproščujoča kopel z obrazno masko, ki ji sledi razvajanje. Karkoli to je, vzemite si čas za svoje telo in duha ter se osredotočite na trenutek. Tako boste lažje sprostili napetost, poživili svojega duha in se izognili stresu.

Ostanite v dobri telesni pripravljenosti

Vsi vemo, kako dobro se počutimo po dolgem sprehodu ali teku na svežem zraku: naš um je čuječ, telo se počuti živo in naša koža je videti sveža in sijoča. Vendar vadba ni dobra samo za telo, izboljša tudi naše razpoloženje, saj se med njo sproščajo hormoni sreče, ki spodbujajo umirjenost in samozavest.

»7-minutna vadba«, ki so jo zasnovali športni znanstveniki z inštituta Human Performance Institute v Orlandu, Florida, je sestavljena iz 12 fitnes vaj za celotno telo. Je visoko intenzivna in jo zlahka izvajate doma. Več o tej in drugih aplikacijah, ki vas vodijo skozi vsakdanjo vadbo, lahko preberete na spletu.

Ravnovesje med delom in prostim časom

Razmerje med službenim in zasebnim življenjem mora biti kolikor mogoče uravnoteženo. Če občasno nekoliko zanemarite eno ali drugo, ne bo nič hudega, dolgotrajno neravnovesje pa vodi v nezadovoljstvo in stres. Pogosto je kritični dejavnik način, kako obvladujete čas, zato skušajte doseči, da se ne ujamete v dejavnosti, s katerimi izgubljate čas: spremljanje družbenih medijev, posodabljanje objav in brskanje po spletu vedno vzamejo več časa, kot si mislite. Postavite si jasne prioritete. To vam bo pomagalo, da ugotovite, kaj je res pomembno in kaj ni.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki