Atopijski dermatitis na lasišču – Vzroki, simptomi in načini, kako najbolje pomiriti in negovati kožo

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis je kronična kožna bolezen, ki lahko izbruhne na lasišču in ob robu lasišča. Ta članek razlaga, kako ugotovite, ali imate vi oz. vaš otrok atopijski dermatitis ali drugo pogosto stanje lasišča. Opisuje možne vzroke in sprožilce ter podaja predloge za nego atopijske kože na lasišču.

Kako vem, ali imam atopijski dermatitis na lasišču?

Če imate vi ali vaš otrok pordelo, srbečo kožo na glavi in že imate atopijski dermatitis (znan tudi kot atopijski ekcem) na drugih delih telesa, potem je zelo verjetno, da so simptomi na lasišču povezani z njim. Atopijski dermatitis je še posebej pogost pri dojenčkih in otrocih, ima pa ga tudi veliko odraslih. Več o tem lahko preberete v člankih Atopijski dermatitis in dojenčki, Atopijski dermatitis in otroci ter Atopijski dermatitis in odrasli.

Če vi ali vaš otrok nimate atopijskega dermatitisa, potem gre lahko za eno od drugih oblik dermatitisa, ki so prav tako pogoste na lasišču in imajo podobne simptome. Te vključujejo:

Atopijski dermatitis je eno od več stanj, ki se izražajo s srbečim lasiščem.
Pordelo, razdraženo in srbečo kožo na robu lasišča lahko povzroča atopijski dermatitis.

Seboroični dermatitis (ali seboroični ekcem)

To je pogosto stanje pri dojenčkih, pri katerih je znan kot temenice. Številni znanstveniki menijo, da gre za vrsto glivične okužbe (čeprav nekateri verjamejo, da je deden in/ali povezan z imunskim sistemom), značilni simptomi pa so debele, skorjaste in rumene luske kože na otrokovem lasišču, ki se lahko pojavijo tudi na očeh in nosu. V primerjavi z atopijskim dermatitisom le redko srbi. Večina otrok ga preraste in simptomi običajno izzvenijo do tretjega leta. Več o seboroičnem dermatitisu na splošno lahko preberete tukaj.

Prhljaj

Seboroični dermatitis velja za primarni vzrok prhljaja pri odraslih. Obstajata dve vrsti prhljaja: mastni prhljaj (ki se izraža kot mastne, rumenkaste luske na lasišču, podobne simptomom seboroičnega dermatitisa pri dojenčkih) in suhi prhljaj (pri katerem so luske suhe, bele in zlahka padejo z glave in las). 
Kot pri atopijskem dermatitisu je koža pogosto srbeča in je videti pordela. Suhi prhljaj je pogostejši pri odraslih kot pri otrocih in vsaj enkrat v življenju prizadene kar do 50 % odraslih. Preberite več v članku o prhljaju.

Kaj povzroča ali sproži atopijski dermatitis na glavi?

Čeprav jih ne obravnavamo kot stanje kože, so še en pogost vzrok za srbeče lasišče pri otrocih, starih od tri do dvanajst let, naglavne uši. So izjemno nalezljive, jih je pa mogoče razmeroma preprosto odpraviti. Po diagnozi (običajno jih zlahka opazite, če ste v dvomih, pa se posvetujte z zdravnikom) vam lahko farmacevt priporoči ustrezne postopke.

Več o simptomih atopijskega dermatitisa in o tem, kako se razlikujejo na posameznih predelih telesa, lahko preberete v člankih Atopijski dermatitis na obrazu, Atopijski dermatitis na vekah, Atopijski dermatitis na rokah in Atopijski dermatitis na različnih delih telesa.

Če ste v kakršnih koli dvomih, katero stanje imate, ali če vam vaša ali otrokova koža povzroča kakršne koli skrbi, se posvetujte z zdravnikom, da postavi diagnozo in svetuje glede zdravljenja.

Lasišče ima veliko mešičkov: vstopnih točk za bakterije, ki dražijo atopijsko kožo.

Atopijski dermatitis je dedno stanje, ki naj bi bilo povezano z oslabljenim imunskim sistemom. Vse o vzrokih in sprožilcih lahko preberete v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa.

Koža na glavi je občutno tanjša od kože na preostalem telesu, poleg tega je gosto posejana z lasnimi mešički, žlezami lojnicami in žlezami znojnicami. Glava ima ključno vlogo pri uravnavanju telesne temperature.

Pot, ki ga tvori koža, da se ohladi v primeru pregretja, ustvarja idealno okolje za razmnoževanje bakterij, ki sprožijo in poslabšajo atopijski dermatitis. Lasje pomagajo ohranjati te bakterije na mestu, ogromno število mešičkov pa pomeni, da imajo bakterije veliko vstopnih točk v našo kožo. To pomeni, da atopijska koža na lasišču hitro postane razdražena in je nagnjena k izbruhom. Več o izbruhih lahko preberete v članku Prepoznavanje bolezni in ublažitev izbruhov.

Tudi redno umivanje in oblikovanje las lahko povzroči izsušitev kože, kar dodatno poslabša simptome atopijskega dermatitisa. Če je koža na kakršen koli način občutljiva za izdelke, ki jih uporabljamo, lahko to sproži vnetje ali ga poslabša. Ko koža na tem predelu postane suha in razdražena, praskanje še poslabša simptome.

Kako naj negujem atopijsko kožo na lasišču?

Pri dojenčkih, ki imajo le malo las ali pa jih sploh nimajo, je nega kože pri atopijskem dermatitisu na lasišču podobna kot na drugih delih telesa. Nežno čiščenje in redno vlaženje z izdelki, ki so posebej razviti za atopijsko kožo, kot so tisti iz linije Eucerin AtopiControl, pomagata atopijsko lasišče oskrbeti z vsakodnevno, osnovno nego, ki jo potrebuje, obenem pa podaljšata obdobja med izbruhi ter pomirita kožo med akutnim izbruhom. Več o tem lahko preberete v članku Atopijski dermatitis in dojenčki.

Pri otrocih in odraslih lahko lasje pogosto otežijo nego atopijskega lasišča. Kreme in mazila, ki se enostavno nanesejo na druge dele telesa, naredijo lase mastne in puste, kar povzroči, da so ljudje potrti zaradi svojega videza. Več lahko preberete v članku Vpliv atopijskega dermatitisa na spanje in kakovost življenja. V nadaljevanju je nekaj predlogov za nego atopijskega lasišča:

Nežni šamponi pomagajo zaščititi atopijsko kožo na lasišču.
Pomembno je, da kožo na lasišču oskrbite z vlago, ki jo potrebuje.

Umivanje las in lasišča 

Svoje ali otrokove lase umivajte z nežnim šamponom, ki ne vsebuje dišav in barvil ter je dokazano nežen do občutljive kože. Preizkusite Eucerin DermoCapillaire 5 % urea šampon.

Oprhajte se največ enkrat dnevno, zmanjšajte pritisk vode in po možnosti uporabite mlačno vodo. Pogosto prhanje in prevroča voda lahko povzročita dodatno izsušitev kože. Močan curek in mrzla voda prav tako povzročita nepotrebno draženje lasišča.

Ne menjajte izdelkov prepogosto. In obvezno temeljito izperite šampon. Po prhanju glavo ovijte z brisačo, da osušite lase, namesto da jih zdrgnete do suhega ali jih posušite s sušilnikom. Drgnjenje poslabša stanje srbečega lasišča, vročina sušilnika (ali drugih izdelkov za oblikovanje, kot so aparati za ravnanje in kodranje las) pa lahko povzroči dodatno izsušitev lasišča. Če želite lase posušiti s sušilnikom, uporabite nastavitev za hladen zrak in ne uporabljajte izdelkov za oblikovanje, kot so pene in geli.

Ohranite lase in lasišče navlažene.

 Redno vlaženje je pomembno za atopijsko kožo na lasišču. Preizkusite Eucerin DermoCapillaire Urea terapijo z nelepljivo formulo brez izpiranja, ki zagotavlja večurno intenzivno vlaženje lasišča ter pomiri in zmanjša srbečico že po prvi uporabi.

Zvečer lahko na lasišče nanesete vlažilni izdelek iz linije Eucerin AtopiControl – preizkusite Eucerin AtopiControl losjon za nego telesa ali Eucerin AtopiControl negovalno kremo, odvisno od površine kože, ki jo morate namazati (losjon je enostavnejši za uporabo na velikih predelih, kot je cela glava, krema pa je primerna za ciljna območja, npr. za ušesi ali ob robu lasišča). Oba izdelka vsebujeta preizkušene aktivne sestavine, kot so licochalcon A (za pomiritev kože in zmanjšanje rdečine) in ceramidi (za krepitev funkcije bariere kože), ter ju lahko zjutraj izperete.

Med izbruhom, ko je pomiritev atopijske kože pomembnejša od videza, lahko nanesete medicinsko mazilo in Eucerin AtopiControl acute negovalno kremo.  Čeprav to ni medicinski izdelek in ni nadomestilo zanj, je Eucerin AtopiControl acute negovalna krema idealna kot izdelek za dopolnilno nego (dopolnilen je medicinski izraz, ki pomeni, da nekaj poveča učinke drugega izdelka). Vsebuje mentoksipropandiol (izvleček mentola) in dekandiol (protibakterijska učinkovina), ki dokazano ohladita in pomirita kožo ter ji nudita hitro olajšanje.

Izogibajte se barvam za lase. 

Skušajte se izogniti izdelkom, ki lahko izsušijo lasišče ter povzročijo dodatno draženje kože.

Kako še lahko zmanjšam simptome atopijskega dermatitisa na lasišču?

Ker zdravilo za atopijski dermatitis ne obstaja, skušajte ugotoviti možne sprožilce in se jim izogibajte, da zmanjšate možnosti za izbruh. Več o ukrepih, ki jih lahko izvedete, preberite v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa.

Če simptomi vztrajajo ali če vam koža povzroča nevšečnosti, se obrnite na svojega zdravnika.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki