Atopijski dermatitis – Kateri deli telesa so najbolj prizadeti?

Čas branja: 3 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis se lahko pojavi kjer koli na telesu. Ta članek navaja območja na telesu, ki so najpogosteje prizadeta, in razlaga vzroke in sprožilce atopijskega dermatitisa ter način nege atopijske kože.

Katere dele telesa atopijski dermatitis največkrat prizadene?

Nekateri telesni predeli so bolj izpostavljeni okoljskim dejavnikom kot drugi: naše pridne roke redno umivamo, poleg tega pa so verjetno najbolj izpostavljene morebitnim kemikalijam. Ta vrsta izpostavljenosti naredi kožo dovzetno za atopijski dermatitis. Naslednji dejavnik, ki vpliva na mesto pojava bolezni, je starost.

Oglejmo si nekaj predelov, ki so najpogosteje prizadeti:

Atopijski dermatitis se pogosto pojavi v pregibu komolca.

  • Roke: atopijski dermatitis na rokah je pogostejši pri odraslih kot otrocih. Dostikrat gre za reakcijo na kemikalije, pogosto umivanje in/ali temperaturne spremembe, ki so jim izpostavljene roke. Preberite več o atopijskem dermatitisu na rokah.
  • Roke in noge: atopijski dermatitis na rokah in nogah prizadene zlasti dojenčke in otroke. Preberite več o atopijskem dermatitisu pri dojenčkih in otrocih.

Kaj povzroči in/ali sproži atopijski dermatitis na različnih delih telesa?

Atopijski dermatitis je vnetna bolezen suhe kože. V veliki meri je genetsko pogojena in je povezana s poslabšano funkcijo bariere kože in imunskim sistemom. Ko je primarna bolezen enkrat prisotna, lahko njene simptome sprožijo najrazličnejši dejavniki.  Preberite več v Razumevanje atopijskega dermatitisa

Dražilne snovi in alergeni v okolju lahko sprožijo reakcijo pri osebah, nagnjenih k atopijskemu dermatitisu, v nekaterih primerih pa lahko povzročijo podoben odziv tudi pri ljudeh, ki v preteklosti niso imeli atopijske kože. To je pogosto pri kontaktnem dermatitisu na rokah in včasih v primeru atopijskega dermatitisa na vekah. Preberite več v člankih Atopijski dermatitis na rokah in Atopijski dermatitis na vekah.

Kako naj negujem atopijsko kožo na različnih delih telesa?

Atopijski dermatitis na rokah je pogost.

Ker zdravilo proti atopijskemu dermatitisu zaenkrat ne obstaja, je najboljši način, da poskrbite za svojo kožo, prepoznavanje in izogibanje potencialnim sprožilcem, da zadržite in ublažite simptome. Preberite več o nekaterih ukrepih, ki jih lahko upoštevate, v članku Razumevanje atopijskega dermatitisa.

Medicinsko zdravljenje in redna ter učinkovita nega kože lahko prav tako pomagata obvladovati simptome. Atopijski dermatitis ima dve izraziti fazi:

Nega vaše kože ali kože vašega otroka mora biti prilagojena fazi bolezni in delu telesa, kjer se pojavi. Odkrijte, kako negovati atopijsko kožo, v člankih Kako negovati mlado atopijsko kožo in Kako negovati atopijsko kožo pri odraslih. Nasvet o tem, kako negovati specifične predele telesa, lahko poiščete v člankih Atopijski dermatitis na obrazu, Atopijski dermatitis na vekah, Atopijski dermatitis na glavi in lasišču in Atopijski dermatitis na rokah.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki