Atopijski dermatitis na telesu – Prepoznavanje bolezni in ublažitev izbruhov

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis je kronična kožna bolezen, ki je vedno bolj pogosta, zlasti v zahodnem svetu. Večinoma prizadene dojenčke in otroke – kar 10–20 % otrok po vsem svetu –, prizadetih pa je tudi 2–5 % odraslih. Bolniki imajo stalno suho, razdražljivo kožo, ki je nagnjena k okužbam in vnetjem. Čeprav zdravilo ne obstaja, lahko redna nega kože (samostojno ali v kombinaciji z zdravili) v veliki meri ublaži neugodje.

Znaki In Simptomi

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis, znan tudi kot atopijski ekcem, je nenalezljiva kronična kožna bolezen, ki prizadene obraz in telo dojenčkov, otrok in odraslih. Število primerov se povečuje, v zadnjih 30 letih je naraslo kar za 2- do 3-krat. Čeprav ni znano, kaj ga povzroča, je dokazano, da je povezan z astmo in senenim nahodom.

1. Oslabljena funkcija bariere kože omogoča prodiranje mikroorganizmov. 2. Aktivacija imunskih celic, vnetje 3. Srbečica

Bolniki opažajo oslabitev funkcije bariere kože in imunskega sistema. Za bolezen sta značilni dve različni fazi. V neakutni fazi (brez izraženih simptomov) je koža suha in razdražljiva, lahko je tudi rahlo luskava. To suho ali zelo suho stanje kože imenujemo kseroza. V akutni fazi (izbruh) koža postane okužena, vneta in srbeča. Zdravila za atopijski dermatitis ni, lahko pa z dosledno nego kože podaljšamo faze brez izraženih simptomov in zmanjšamo število izbruhov.

V akutni fazi se največkrat pojavi izpuščaj na obrazu, lasišču, vratu, dekolteju, notranji strani kolen in komolcev, na dlaneh, zapestjih in stopalih. Prizadeta območja se pri dojenčkih in otrocih bistveno razlikujejo.

Vsak človek ima lahko nekoliko drugačne simptome atopijskega dermatitisa – nekateri trpijo zaradi izjemno srbeče in vnete kože.
Občasno koža postane vneta in občutljiva.

Izpuščaji postanejo srbeči in vneti, začarani krog praskanja pa povzroči nadaljnje okužbe. Ker je atopijska koža tako suha in srbeča, se bolniki seveda praskajo. To poškoduje bariero kože, zato so plasti pod njo bolj izpostavljene mikroorganizmom in okoljski onesnaženosti.

"Izbruhe je treba nadzorovati z dermatološkimi zdravili, ki delujejo proti srbečici, protivnetno in protibakterijsko."

Atopijski dermatitis na telesu lahko poslabša temperatura, zato morajo biti bolniki pogosto pozorni na oblačila, ki jih nosijo. Ta naj bodo narejena iz mehkega bombaža, izogibati pa se je treba volni in najlonu. Zaradi potenja in praskanja lahko bolnike pesti tudi pomanjkanje spanca.

Če niste prepričani glede simptomov, se posvetujte z dermatologom.

Vzroki In Sprožilci

Možni vzroki in sprožilci atopijskega dermatitisa

Dermatologi so odkrili več dejavnikov, ki povzročajo in vplivajo na atopijski dermatitis.

Če ima kdo od staršev atopijski dermatitis, astmo ali seneni nahod, ima otrok večjo možnost, da zboli.
Tudi okolje vpliva na razvoj atopijskega dermatitisa – v mestih, kjer je velika onesnaženost, je več registriranih primerov atopijskega dermatitisa.

Na primer:

 • Zdi se, da obstaja genetska povezava med atopijskim dermatitisom, astmo in senenim nahodom. Če ima eden ali oba starša eno ali več teh bolezni, se sorazmerno poveča tveganje, da se bo pri otroku razvil atopijski dermatitis. Če imata oba starša atopijski dermatitis, obstaja 60–80 % možnost, da bo njun otrok podedoval bolezen.
 • Obstajajo tudi povezave med okoljem, v katerem nekdo živi, in tveganjem za razvoj bolezni. Urbana mesta, kjer je velika onesnaženost, in hladna podnebja povečajo tveganje za razvoj bolezni. V eni od študij so primerjali jamajške otroke, ki živijo v Londonu, in otroke, ki živijo na Jamajki. Ugotovljeno je bilo, da je število primerov bolezni pri londonskih otrocih dvakrat tolikšno kot pri jamajških.
 • Pri ženskah, ki so ob rojstvu otroka starejše, obstaja večja možnost, da bo otrok imel atopijski dermatitis, kot pri ženskah, ki so mlajše.

Za dedni atopijski dermatitis sta značilna pomanjkanje naravnih vlažilnih faktorjev (NMF), kot so aminokisline, in motena presnova lipidov v povrhnjici.

Izbruh lahko sproži začarani krog atopijske kože, saj praskanje ustvari krog simptomov in reakcij.

Drugi Dejavniki

Nekatera živila, kot so oreščki, lahko sprožijo simptome atopijskega dermatitisa.
Skušajte se izogibati oblačilom, v katerih koža ne diha, in volnenim oblačilom, saj takšne tkanine in materiali lahko sprožijo simptome. Priporočljivo je, da nosite bombažna oblačila.

Ko se na koži pojavi atopijski dermatitis, je pomembno, da koža ostane pomirjena in nerazdražena. Dejavniki, ki poslabšajo stanje, vključujejo:

 • oblačila, ki povzročajo potenje, npr. najlon, v katerem koža ne more dihati
 • oblačila, ki so groba do razdražene kože, npr. volna
 • določena živila Ta se razlikujejo od človeka do človeka, vendar pogosti sprožilci vključujejo mlečne izdelke, oreščke in lupinarje.
 • alkohol
 • hišne pršice, prah, cvetni prah ali drugi alergeni
 • groba pralna sredstva
 • formaldehid
 • cigaretni dim in dim cigar
 • onesnaženost

Simptome lahko poslabšata tudi stres in pomanjkanje spanca.

Preberite več o dejavnikih, ki vplivajo na kožo.

Rešitve

Ublažitev neugodja zaradi atopijskega dermatitisa med izbruhom

Zdravila za atopijski dermatitis trenutno še ni, je pa možno z dosledno, učinkovito nego kože in ustreznim zdravljenjem ublažiti simptome tako v fazi brez izraženih simptomov kot v fazi izbruha. Vendar se izbruhi pojavljajo kljub zelo dosledni in redni negi kože, zato morajo bolniki najti načine za ublažitev neugodja.

Vlažilni izdelki

Vlažilni izdelki pomagajo ohraniti kožo voljno in navlaženo ter zmanjšajo srbečico, ki lahko povzroči izbruh. Kreme, losjoni, dodatki za kopel in olja za prhanje ohranjanjo kožo navlaženo, kar njeno površino zaščiti pred poškodbami zaradi praskanja.

Sestavine, ki jih pogosto vsebujejo vlažilni izdelki, vključujejo:

 • Maščobne kisline omega-6olje semen svetlina in olje grozdnih pečk oskrbita naravno zaščitno bariero kože z lipidi ter pomirita in nahranita kožo.
 • Licochalcon A (izvleček iz korenine sladkega korena), naravna protivnetna in antioksidantna sestavina, ki jo ekskluzivno nudi podjetje Beiersdorf, pomaga zmanjšati rdečino in pomiriti vnetje.

Dermatološko zdravljenje

Ko pride do izbruha, je priporočljivo, da vlažilno nego dopolnite z bolj aktivno nego. Izdelki za pomiritev izbruha običajno vsebujejo kortikosteroide, ki hitro in učinkovito ublažijo vnetje in srbečico. Toda kortikosteroidov se ne sme nanašati na velika območja kože in se jih ne sme uporabljati dlje časa, saj se z dolgotrajno uporabo zmanjša njihova učinkovitost. Prav zato so učinkoviti kortikosteroidi dosegljivi le v obliki zdravil na recept.

Kortikosteroidi hitro in učinkovito ublažijo vnetje in srbečico. Vendar pa niso priporočljivi za dolgotrajno uporabo, ker lahko stanjšajo kožo.
Eucerin AtopiControl acute negovalna krema pomembno izboljša videz kože v času izbruha.

Klinično je dokazano, da negovalne lastnosti Eucerin AtopiControl acute negovalne kreme pomembno izboljšajo videz kože v času izbruha. Ta negovalna rešitev za vašo kožo pomaga zmanjšati uporabo hidrokortizona med izbruhom. Eucerin AtopiControl acute negovalna krema ni farmacevtski izdelek in tudi ne more nadomestiti nobenega takšnega izdelka.

Ko ste zdoma, za takojšnjo ublažitev simptomov uporabite Eucerin AtopiControl sprej proti draženju, ki je primeren za otroke, starejše od treh let, in odrasle.

Vsakodnevna osebna nega pri atopijskem dermatitisu na telesu

Simptomi se razlikujejo od človeka do človeka, vendar obstajajo številne spremembe življenjskega sloga, ki bolnikom pomagajo ublažiti atopijski dermatitis.

Skušajte se izogibati stresu, na primer z jogo ali meditacijo, saj stres lahko sproži simptome atopijskega dermatitisa.
Kožo po prhanju popivnajte, ker drgnjenje lahko razdraži kožo. Nato takoj nanesite kremo ali losjon.

Na primer:

 • Temperatura v prostoru naj bo nizka, vendar ne sme biti mraz. Potenje lahko povzroči draženje in srbečico.
 • Kreme in mazila hranite v hladilniku, saj ohlajeni vlažilni izdelki dodatno ublažijo srbečico.
 • Pišite dnevnik zaužitih živil in pijač ter morebitnih sprememb okolja, saj vam bo to pomagalo ugotoviti, kaj vpliva na vaše simptome.
 • Določeni počitniški kraji so bolj blagodejni kot drugi. Priporočljivi so kraji ob Severnem morju, Atlantiku, Mrtvem morju, Sredozemskem morju in v visokogorju, izogibajte pa se ekstremnemu mrazu.
 • Joga in meditacija pomagata zmanjšati stres, ki je eden od sprožilcev izbruhov.
 • Če vas koža srbi, jo raje tapkajte kot praskajte. Oboje pomiri kožo, vendar tapkanje ne poškoduje bariere kože. 
 • Če je prizadeti otrok, mu prirežite in popilite nohte, da preprečite morebitne poškodbe zaradi praskanja.
 • Ponoči nosite bombažne rokavice, da ne boste praskali telesa med spanjem.
 • Namesto kopeli se prhajte, temperatura vode pa naj bo največ 32 °C. Prepogosto prhanje lahko izsuši kožo.
 • Mokre kože ne drgnite z brisačo, ampak jo popivnajte skoraj do suhega, nato pa takoj nanesite kremo ali losjon.
 • Izogibajte se agresivnim predmetom, kot so grobe gobe ali rokavice za umivanje.

Če ne veste, kateri način blaženja neugodja je primeren za vas, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali dermatologom.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki