Atopijski dermatitis na obrazu – Simptomi, vzroki in načini ublažitve

Čas branja: 6 min
Pokaži več

Atopijski dermatitis je zelo pogosta, kronična kožna bolezen, ki prizadene odrasle, otroke in dojenčke. Koža na obrazu in telesu je zelo suha in razdražljiva. Za atopijski dermatitis sta značilni dve fazi: akutna (znana tudi kot izbruh) in neakutna (brez izraženih simptomov). Pomembno je, da prizadete osebe zaščitijo kožo med fazo brez izraženih simptomov, da podaljšajo obdobje med dvema akutnima fazama.

Znaki In Simptomi

Kaj je atopijski dermatitis?

Atopijski dermatitis (ali atopijski ekcem) je nenalezljiva kronična bolezen, za katero je značilna stalno suha, srbeča in razdražljiva koža na obrazu in/ali telesu. Gre pravzaprav za vnetno bolezen, ki je vedno bolj razširjena, še posebej v zahodnem svetu. Zaradi nje trpi 10 % svetovnega prebivalstva (prizadetih je 10–20 % otrok in 2–5 % odraslih), število obolelih pa se je v zadnjih 30 letih povečalo za 200–300 %.

1. Oslabljena funkcija bariere kože omogoča prodiranje mikroorganizmov. 2. Aktivacija imunskih celic, vnetje 3. Srbečica

Najpogosteje so prizadeti dojenčki in majhni otroci. Pri 90 % bolnikov se simptomi pojavijo pred petim letom starosti, pri 80 % pa že pred drugim letom.

Pri dojenčkih in majhnih otrocih je najpogosteje prizadeta koža na obrazu, z odraščanjem pa se izpuščaj lahko razširi po telesu. Atopijski dermatitis na obrazu prizadene ljudi vseh starosti in se običajno pojavi v obliki suhih in luskavih predelov na lasišču, čelu, okrog oči in za ušesi. Zelo pogosto izbruhne tudi na licih, še posebej pri dojenčkih.

Simptomi se razlikujejo od človeka do človeka ter se spreminjajo iz letnega časa v letni čas in celo iz dneva v dan. Bolniki opisujejo dve značilni fazi atopijske kože – neakutno (brez izraženih simptomov) in akutno (izbruh).

Atopijski dermatitis lahko vodi do številnih fizičnih in psiholoških težav, kot so (med drugim) diskriminacija, stres in nizka samozavest.
Simptomi izbruha so lahko močna srbečica, rdeča do temnordeča koža, luskavost, vnetje in celo blaga krvavitev.

"V fazi izbruha bolniki občutijo rahlo do močno srbečico, njihova koža je rdeča do temnordeča, luskava, neenakomerna do otekla, vneta in celo rahlo krvaveča."

V fazi brez izraženih simptomov se pojavlja suha do zelo suha, rahlo luskava in razdražljiva koža (stanje in ne bolezen, znano tudi kot kseroza), na prizadetih delih pa se lahko pojavijo tudi drobne, zaceljene razpoke.

Poleg težav, ki jih povzroča samo draženje kože, lahko atopijski dermatitis povzroči tudi druge fizične in psihološke težave, kot so pomanjkanje spanca, diskriminacija, stres in splošno nizka samozavest – še posebej pri atopijskem dermatitisu na obrazu. Tako so bolniki v vsakdanjem življenju pogosto omejeni, saj morajo spremeniti način oblačenja, prehrano, izbiro ličil in aktivnosti. Trpi lahko celo njihovo razmerje, saj se bolnikom zdi, da so zaradi svojih simptomov manj privlačni.

Morda imate atopijski dermatitis, če …

 1. Vaša koža je suha in pordela, vendar tega stanja v nasprotju s suho in zelo suho kožo ne morete odpraviti, ampak ga lahko samo ublažite.
 2. Vaša koža je nagnjena k luščenju, zadebelitvi in razpokanosti. Koža močno srbi in hitro postane pordela in vneta. Teh simptomov ne povzroča samo pomanjkanje vlage, ampak tudi motnja presnove maščobnih kislin, ki povzroči oslabitev funkcije bariere kože.
 3. Na suhi koži pride do izbruhov.

Če niste prepričani glede simptomov, se posvetujte z osebnim zdravnikom ali dermatologom.

Vzroki In Sprožilci

Možni vzroki in sprožilci atopijskega dermatitisa

Atopijski dermatitis nima nobenega dokazanega vzroka. Prav tako zanj žal ni zdravila. Kljub temu pa lahko z izogibanjem sprožilcem in z dnevno proaktivno intenzivno nego kože podaljšamo zdrave faze atopijske kože, medtem ko aktivno zdravljenje poskrbi za hitro ublažitev in odpravljanje simptomov izbruha.

Obstajajo številne genetske in okoljske teorije, zakaj se atopijski dermatitis razvije samo pri nekaterih ljudeh, pri drugih pa ne. Ti vključujejo:

Če ima kdo od staršev atopijski dermatitis, astmo ali seneni nahod, ima otrok večjo možnost, da zboli.
Bivanje na območjih z višjo stopnjo onesnaženosti poveča tveganje za pojav atopijskega dermatitisa.

 • Genetska povezanost. Atopijski dermatitis je najpogostejša oblika ekcema in je tesno povezan z astmo in senenim nahodom.

"Če imata oba starša atopijski dermatitis, ima otrok 60–80 % možnosti, da podeduje bolezen svojih staršev."

 • Podnebje/onesnaženost. Življenje v razvitih državah, mestu (še posebej v mestu z visoko ravnjo onesnaženosti) ali hladnem podnebju naj bi povečalo tveganje za pojav bolezni. Tako je možnost za razvoj atopijskega dermatitisa pri jamajških otrocih v Londonu dvakrat tolikšna kot pri otrocih, ki živijo na Jamajki.
 • Spol. Ženske so nekoliko bolj nagnjene k atopijskemu dermatitisu kot moški.
 • Starost mame ob rojstvu otroka. Pri starejših materah je možnost, da bo otrok trpel zaradi atopijskega dermatitisa, večja.

Obstajajo štirje patogenetski dejavniki atopijskega dermatitisa:

1. dedno pomanjkanje filagrina; pomanjkanje naravnih vlažilnih faktorjev (NMF), kot so aminokisline.
2. motena presnova lipidov v povrhnjici (ceramidi, holesterol in proste maščobne kisline) in oslabljena tvorba lipidov bariere.

To povzroča suho kožo z oslabljeno funkcijo bariere, kar olajša prodiranje mikroorganizmov:

3. razmnoževanje bakterij (Staphylococcus aureus) in izločanje superantigenov.
4. okoljski vplivi, kot so dražilne snovi, alergeni, onesnaženost.

Posledici suhe, razdražene kože sta vnetje in srbečica. Stalna srbečica lahko povzroči neprestano praskanje, kar poškoduje bariero kože in nastane vlažno okolje, v katerem se razmnožujejo bakterije. Rezultat je razdraženost kože in posledično srbečica in vnetja. In začarani krog atopijske kože se znova zažene (glejte sliko).

Drugi Dejavniki

Obstajajo številni drugi dejavniki, ki lahko poslabšajo prisotne simptome, čeprav se razlikujejo od človeka do človeka. Ti vključujejo:

Mnogi dejavniki, kot sta stres in nespečnost, lahko poslabšajo simptome atopijskega dermatitisa.

 • določena živila in pijače (še posebej mlečni izdelki, oreščki, lupinarji in alkohol)
 • alergeni (pršice, cvetni prah in/ali hišni prah)
 • formaldehid
 • pralna sredstva
 • stres
 • nespečnost
 • znoj
 • cigaretni dim

Preberite več o dejavnikih, ki vplivajo na kožo.

Rešitve

Ublažitev simptomov atopijskega dermatitisa

Čeprav za simptome atopijskega dermatitisa ni »zdravila«, jih lahko z dosledno in redno nego ublažimo.

Vlažilni izdelki

Priporočljiva je uporaba dodatkov za kopel in prhanje, ki vlažijo kožo.
Če imate atopijski dermatitis na obrazu, vsak dan uporabite vlažilno nego za obraz.

Emolienti (imenovani tudi vlažilne snovi) so ključni za nego kože in bi jih morali uporabljati vsak dan, ne glede na to, ali je trenutno aktivna faza brez izraženih simptomov ali akutna faza. Takšna nega vključuje losjone, kreme za obraz, mazila in dodatke za kopel/prhanje, ki namastijo kožo in jo pomagajo ohraniti voljno, navlaženo in zaščiteno pred dražilnimi snovmi. Obenem pomaga preprečiti srbečico in lahko zmanjša pogostost izbruhov.

"Vlažilni izdelki preprečujejo izbruhe atopijskega dermatitisa in predstavljajo osnovno nego kože."

Pri atopijskem dermatitisu na obrazu je še posebej pomembno, da so del vsakodnevne nege kože vlažilni izdelki.

Ključne sestavine v vlažilnih izdelkih lahko vključujejo:

 • maščobne kisline omega-6 iz olja semen svetlina in olja grozdnih pečk, ki pomirijo in nahranijo obolelo kožo, obenem pa naravni zaščitni barieri kože povrnejo lipide.
 • Licochalcon A (izvleček iz korenine sladkega korena), ki je naravna protivnetna snov in antioksidant, zmanjša rdečino in ublaži vnetje.

Dermatološko zdravljenje

Zdravila, kot so topična mazila (ki običajno vsebujejo hidrokortizon), učinkujejo na simptome izbruhov in pomagajo zmanjšati vnetja in srbečico.

Če potrebujete hitro ublažitev, lahko uporabite hidrokortizon, ki pa ni priporočljiv za dolgotrajno uporabo.

Kortikosteroidi so zelo učinkoviti in hitro ublažijo srbečico v primeru močnega izbruha. Toda to ni dobra dolgoročna rešitev, saj ima dolgotrajna uporaba lahko negativne stranske učinke. Poleg tega jih ni mogoče nanesti na velika območja kože, s stalno uporabo pa tudi izgubljajo svojo učinkovitost.

Vsakodnevna osebna nega pri atopijskem dermatitisu na obrazu

Poskusite svojo dnevno nego nadzorovati tako, da na primer pišete dnevnik.
S celostnega vidika: skušajte se izogibati stresu in se sprostite (na primer uporabite hladilne blazinice za oči) – stres lahko sproži simptome atopijskega dermatitisa.

 • Nizke temperature, še posebej ponoči, imajo lahko blagodejen učinek, saj potenje povzroči draženje in srbečico.
 • Izdelke za osnovno nego hranite v hladilniku, saj nanos ohlajenih krem in losjonov še dodatno ublaži srbečico.
 • Ličila so dovoljena, vendar naj bodo primerna za občutljivo kožo.
 • Dnevnik vam lahko pomaga spremljati, ali hrana in pijača vplivata na simptome.
 • Za počitnice izberite kraje z blagim podnebjem, kot so Severno morje, Atlantik, Mrtvo morje, Sredozemsko morje ali visokogorje.
 • Sprostitvene vaje, kot je joga, in meditacija lahko pomagajo zmanjšati stres – enega od dejavnikov, ki lahko vpliva na stanje atopijskega dermatitisa na obrazu.
 • Če se pojavi srbečica, kožo trepljajte s prsti in je ne praskajte. Trepljanje pomiri kožo, vendar je ne poškoduje.  Po prhanju nežno popivnajte kožo skoraj do suhega, nato pa takoj nanesite kremo/losjon.
 • Otroku prirežite in popilite nohte, da preprečite okužbe kože zaradi praskanja.
 • Izogibajte se mehanskemu draženju kože, npr. z grobimi gobami.

Če ne veste, kateri način blaženja neugodja je primeren za vas, se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom ali dermatologom.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki