Hiperpigmentacija – Kaj povzroča melazmo in kako lahko zmanjšam temne madeže na koži?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Melazma je vrsta hiperpigmentacije, ki je pogosta pri ženskah, zlasti med nosečnostjo in po njej. Običajno se pojavi v obliki velikih potemnelih madežev na obrazu, lahko pa so prizadeti tudi drugi deli telesa. Ta članek se osredotoča na vzroke melazme in razlaga nekatere ukrepe, ki vam lahko pomagajo zmanjšati izrazitost temnih madežev na koži.

Kaj je melazma in kaj jo povzroča?

Melazma je oblika hiperpigmentacije, ki povzroči temne madeže na koži.

Melazma, imenovana tudi kloazma, je oblika hiperpigmentacije, ki se pojavi na obrazu, še posebej na licih, nosnem korenu, čelu in zgornji ustnici, in včasih na drugih izpostavljenih delih telesa, kot so podlakti. Melazmo imajo lahko tudi moški, vendar je veliko pogostejša pri ženskah.

Melanin je pigment, ki določa barvo človekove kože, in melazma je posledica povečanja tvorbe melanina. To povečanje naj bi sprožile spremembe ravni hormonov, predvsem zaradi nosečnosti ali kontracepcijskih tablet, in sonce. 

Melazma ni na noben način škodljiva, vendar če je zelo opazna, lahko povzroči stisko.

Melazma in nosečnost

Med nosečnostjo endogeni hormoni stimulirajo tvorbo pigmenta melanina.

Obstajajo tri vrste melazme: epidermalna, dermalna in mešana.

 • Epidermalna melazma prizadene zgornjo plast kože, hiperpigmentacija pa je rjava z ostrim robom.
 • Dermalna melazma prizadene globlje plasti usnjice, zanjo pa so značilni modro-sivi madeži.
 • Mešana melazma (kombinacija epidermalne in dermalne) se izraža kot rjavo-siv pigment. Zaradi globine pigmenta melanina pri dermalni in mešani melazmi je zdravljenje teh vrst težje.

Melazma je najpogostejša pri ženskah – samo 10 % primerov je moških – in prizadene do 90 % nosečnic.

To je razlog, da je znana tudi kot »nosečniška maska« (ali kloazma). Čeprav se pojavi pri vseh rasah, so k njej bolj nagnjeni ljudje s temnejšim tenom kože. V nasprotju s starostnimi pegami, lahko melazma sama od sebe izgine po porodu ali če se zmanjša vnos estrogena.

Melazma in kontracepcijske tablete

10 do 25 odstotkov žensk, ki jemljejo kontracepcijske tablete1, ima melazmo. 

Ženske, ki jemljejo tabletke, doživljajo hormonske spremembe, ki so podobne tistim v nosečnosti. V nasprotju s starostnimi pegami lahko melazma sama od sebe izgine po porodu ali če se zmanjša vnos estrogena.

 1. The International Dermal Institute, Melasma Unmasked by Dr Claudia Aguirre quoting Kang, H. Y., & Ortonne, J. P. (2010). What should be considered in treatment of melasma. Annals of Dermatology, 22(4), 373–378.

Sonce je glavni dejavnik, ki prispeva k razvoju melazme in tudi poslabša njeno stanje, vplivajo pa lahko tudi drugi dejavniki, kot so družinska nagnjenost, starost in določena zdravila proti epilepsiji.

Obstajajo tri vrste melazme:

 • Epidermalna melazma prizadene zgornjo plast kože, hiperpigmentacija je rjava z ostrim robom. 
 • Dermalna melazma prizadene globlje plasti usnjice, zanjo pa so značilni modro-sivi madeži.
 • Mešana melazma (kombinacija epidermalne in dermalne) se izraža kot rjavo-siv pigment. 

  Preberite več o tem, kaj povzroča hiperpigmentacijo na splošno, in odkrijte več o različnih vrstah stanj v članku Hiperpigmentacija: kaj povzroča temne madeže in kako jih lahko zmanjšamo?

Melazma in starostne pege so neškodljive. Melanom (vrsta kožnega raka) lahko ogrozi življenje. Če ste zaskrbljeni zaradi pigmentnih madežev – če se spreminja njihova oblika, velikost in barva ali če začnejo srbeti ali krvaveti –, se obvezno posvetujte z zdravnikom.

Kaj lahko storim, da pomagam preprečiti nastanek temnih madežev?

Pameten odnos do zaščite pred soncem je najpomembnejši ukrep, s katerim lahko pomagate preprečiti ali zmanjšati resnost melazme. Omejite čas, ki ga preživite na soncu, izogibajte se soncu v urah, ko je najbolj intenzivno, in če je le mogoče, se zaščitite z oblačili in slamniki. To je še posebej pomembno, če imate genetsko dispozicijo za melazmo (tj. družinsko nagnjenost) ali če ste noseči, jemljete kontracepcijske tablete ali drugo obliko hormonske nadomestne terapije.

Zaščita pred soncem je najpomembnejši ukrep, ki vam lahko pomaga preprečiti ali zmanjšati pojav melazme.

Zaščita pred soncem ni pomembna le za tiste, ki se sončijo. Sončni žarki vplivajo na kožo tudi v oblačnih dneh, zato svojo kožo vsak dan zaščitite. Poleg tega da zmanjša hipepigmentacijo, Eucerin Anti-Pigment dnevna krema ZF 30 nudi učinkovito UVA- in UVB-zaščito (ZF 30) in preprečuje nastanek dodatnih pigmentnih madežev zaradi sonca. 

Če se odpravljate na sonce, izberite izdelek z visokim ali zelo visokim zaščitnim faktorjem, ki je bil posebej zasnovan za vaš tip in stanje kože, ter redno obnavljajte njegov nanos. Več o vrhunskih izdelkih Eucerin za zaščito pred soncem najdete tukaj.

Kako lahko odpravim ali zmanjšam melazmo?

Laserska terapija lahko pomaga zmanjšati izrazitost melazme
Kemični pilingi odluščijo odmrle celice in tako razkrijejo novo kožo pod njimi.

Dermatološki postopki, kot so kemični pilingi in laserska terapija, lahko pomagajo zmanjšati melazmo. Epidermalno melazmo je najlažje zmanjšati, pri dermalni in mešani melazmi pa je zaradi globine pigmenta melanina zdravljenje težje.

 • Kemični pilingi vključujejo nanos kemične raztopine (npr. kisline AHA), ki s kože odstrani odmrle celice, spodbudi rast novih kožnih celic in razkrije novo kožo. Preberite več o kemičnih pilingih v članku Kaj so kemični pilingi in kako delujejo?

 • Laserska terapija ima precej podoben učinek, a je bolj natančna, saj lahko dermatolog bolje uravnava intenzivnost postopka. Laserske terapije vključujejo tudi »obdelavo« prizadetih območij z visokoenergijsko svetlobo. Najnežnejši postopki delujejo na povrhnjico (površinsko plast kože), intenzivnejši pa lahko prodrejo v najgloblje plasti kože. Odkrijte več o laserski terapiji: Kako naj skrbim za kožo po terapiji?

Dermatologi lahko tudi predpišejo in/ali uporabijo hidrokinon, ki še vedno velja za najučinkovitejšo topično sestavino za zmanjšanje hiperpigmentacije. Vendar pa ga lahko uporabljamo samo omejena časovna obdobja, kot druge oblike kemičnega pilinga in laserske terapije lahko namreč draži kožo in celo povzroči postinflamatorno hiperpigmentacijo, zlasti pri ljudeh s temnejšo poltjo.

Izdelki Eucerin Anti-Pigment lahko pomagajo okrepiti rezultate dermatoloških postopkov pri melazmi.

Dermokozmetične izdelke za nego kože lahko uporabljamo vsak dan, da pomagamo okrepiti rezultate dermatoloških postopkov. Linija Anti-Pigment, izdelana z Eucerinovo patentirano sestavino Thiamidol, vključuje dnevno kremonočno kremo, dvojni serum in korektor za odpravljanje hiperpigmentacije. Serum za izboljšanje polti je zasnovan, da okrepi naravni sijaj kože. Klinično in dermatološko je dokazano, da linija zmanjša temne madeže in preprečuje njihov ponovni nastanek.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki