Hiperpigmentacija: melazma Prepoznavanje in odpravljanje stanja, znanega tudi kot "nosečniška maska"

Melazma je vrsta hiperpigmentacije, ki je pogosta pri ženskah, zlasti med nosečnostjo in po njej. Videti je kot veliki potemneli madeži na obrazu, čeprav se lahko pojavi tudi na drugih delih telesa.

Znaki, vzroki in možna zdravljenja za melazmo

Pigment melanin določa barvo človekovih oči, las in kože. Na njegovo tvorbo lahko vplivajo določeni notranji in zunanji dejavniki, kot so izpostavljenost soncu, genetika, hormonske spremembe, vnetje in starost. Prekomerna tvorba melanina povzroči hiperpigmentacijo, pri kateri se pojavijo temni madeži in neenakomerna barva kože. Premajhna tvorba – hipopigmentacija – pa ima nasproten učinek, saj na prizadetih predelih nastanejo madeži brez pigmenta.

Melazma je oblika hiperpigmentacije, ki se pojavi na obrazu, še posebej na licih, nosnem korenu, čelu in zgornji ustnici, in včasih na drugih izpostavljenih delih telesa, kot so podlakti.


Melasma and pregnancy

Obstajajo tri vrste melazme: epidermalna, dermalna in mešana.

 • Epidermalna melazma prizadene zgornjo plast kože, hiperpigmentacija pa je rjava z ostrim robom.
 • Dermalna melazma prizadene globlje plasti usnjice, zanjo pa so značilni modro-sivi madeži.
 • Mešana melazma (kombinacija epidermalne in dermalne) se izraža kot rjavo-siv pigment. Zaradi globine pigmenta melanina pri dermalni in mešani melazmi je zdravljenje teh vrst težje.

Melazma je najpogostejša pri ženskah – samo 10 % primerov je moških – in prizadene do 90 % nosečnic.

To je razlog, da je znana tudi kot »nosečniška maska« (ali kloazma). Čeprav se pojavi pri vseh rasah, so k njej bolj nagnjeni ljudje s temnejšim tenom kože. V nasprotju s starostnimi pegami, lahko melazma sama od sebe izgine po porodu ali če se zmanjša vnos estrogena.

Melazma ima obliko velikih temnih območij potemnele kože, med drugim tudi na obrazu.
Med nosečnostjo endogeni hormoni stimulirajo tvorbo pigmenta melanina.

Če se spremenijo velikost, oblika ali barva pigmentnega madeža ali če začne srbeti oziroma krvaveti, obiščite dermatologa, da izključi malignost.

Kaj povzroča melazmo?

Melasma and oral contraceptives

Melazmo povzroča prekomerna tvorba pigmenta melanina. Čeprav se stanje običajno pojavi kot odgovor na hormonske spremembe, kot so nosečnost, kontracepcijske tablete ali hormonsko nadomestno zdravljenje (HNZ), lahko nanj vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so izpostavljenost UV-sevanju, družinska predispozicija, starost in nekatera zdravila proti epilepsiji.


Melanociti (celice v bazalni plasti povrhnjice, ki tvorijo melanin) so odgovorni za povečano pigmentacijo povrhnjice pri melazmi.

 

Med nosečnostjo endogeni hormoni stimulirajo melanocite, da tvorijo več pigmenta melanina.

Tirozinaza je encim, ki tvori melanin, in če tvorba melanina ni zavrta, nastanejo temni madeži.

Ženske, ki jemljejo kontracepcijske tablete ali se zdravijo s hormonskim nadomestnim zdravljenjem (HNZ), lahko dobijo melazmo, ker njihov organizem doživlja podobne hormonske spremembe kot med nosečnostjo.

Pomemben sprožilec ali dejavnik poslabšanja melazme je tudi izpostavljenost UV-žarkom, zato je priporočljivo, da se ljudje, ki so nagnjeni k temu stanju ali imajo družinsko predispozicijo za melazmo, izogibajo soncu in uporabljajo sredstva za zaščito pred soncem s širokim spektrom in visokim zaščitnim faktorjem, da preprečijo povečano tvorbo pigmenta.

Kakšni postopki za odpravljanje melazme obstajajo?

Ljudje z melazmo imajo dve možnosti – odstranjevanje potemnele kože ali uravnavanje pigmenta.

Odstranjevanje

Odstranjevanje poteka z laserskim postopkom, intenzivno pulzirajočo svetlobo (IPL) ali s kemičnim pilingom. Ti postopki so lahko dragi in invazivni ter lahko sprožijo postinflamatorno hiperpigmentacijo, še posebej pri temnejših tenih kože. Možni stranski učinki vključujejo vnetje, draženje in pekočo bolečino.

Laserski postopki (Fraxel, Erbium YAG) in intenzivna pulzirajoča svetloba (IPL)
Laserski postopki so natančnejši kot kemični pilingi in uporabljajo visokoenergijsko svetlobo za ciljno delovanje na prizadeta območja. To odstrani hiperpigmentirane kožne celice na površini (povrhnjica) ali globlje v koži (usnjica), odvisno od resnosti simptomov.

Kemični pilingi, npr. AHA
Pri kemičnem pilingu dermatolog nanese kislo raztopino (glikolna kislina (AHA)), ki učinkuje na prizadete plasti kože. Na koži se lahko pojavijo mehurji, nato se olušči in razkrije enakomerno kožo.


Laserski postopek je možna oblika zdravljenja hiperpigmentacije. Za več informacij povprašajte svojega dermatologa.
Kemični piling na prizadeti koži pomaga razkriti enakomerno kožo pod njo.

How can I remove or reduce melasma?

Uravnavanje

Kot alternativa za uravnavanje obarvanosti kože so se v zadnjih letih pojavili številni topični medicinski ali negovalni izdelki. Ti običajno vsebujejo eno ali več od naslednjih sestavin:

 • Hidrokinon 2–4 % (samo Rx) – močna belilna učinkovina, ki je prepovedana v kozmetičnih izdelkih na področju EU, ker naj bi bila povezana z morebitnimi toksikološkimi tveganji. Še vedno pa ga uporabljajo v ZDA. Višjo koncentracijo (Rx >4 %) je mogoče dobiti le na recept, medtem ko se nižje koncentracije (>2 %) uporabljajo v zdravilih, ki so na voljo brez recepta.
 • Arbutin. Ta naravni vir hidrokinona je glavna sestavina mnogih azijskih izdelkov za beljenje kože. Čeprav ni tako močan ali učinkovit kot industrijsko pridobljen hidrokinon, obstajajo podobni pomisleki glede njegove varnosti.
 • Glikolno kislino (ali hidroksi ocetno kislino) uporabljajo dermatologi za kemične pilinge in je pogosta aktivna sestavina v številnih topičnih kremah proti hiperpigmentaciji.
 • Kojična kislina. Kojična kislina, ki je stranski produkt japonskega riževega vina (sake), je varna, naravna sestavina, čeprav je njena sposobnost zaviranja tvorbe melanina vprašljiva. Sestavina je prepovedana v mnogih državah.
 • Derivati vitamina C so dokazano razmeroma učinkoviti proti hiperpigmentaciji in se pogosto uporabljajo skupaj z drugimi aktivnimi sestavinami.
 • Retinojska kislina je dokazano učinkovita, vendar lahko sproži nekatere stranske učinke, vključno z draženjem in večjo občutljivostjo za sonce (ki je že sama po sebi težava pri ljudeh s postinflamatorno hiperpigmentacijo). Ker obstajajo možne povezave s prirojenimi okvarami, nosečnice in doječe matere ne smejo uporabljati retinojske kisline.  Zelo učinkovita sestavina, ki zmanjšuje tvorbo melanina – in glavna aktivna sestavina linije Eucerin Even Brighter – je B-resorcinol ali butil resorcinol.
 • Klinički je dokazano, da B-resorcinol začne zmanjševati temne madeže že v štirih tednih. Je zelo močan zaviralec tirozinaze (encima, ki tvori melanin). Kožo le malo draži ali je sploh ne draži in je učinkovit proti glavnim vrstam hiperpigmentacije, kot so melazma in starostne pege.
B-resorcinol zavira tirozinazo in s tem uravnava tvorbo melanina.

Poleg topičnih medicinskih izdelkov obstajajo tudi drugi načini uravnavanja melazme:Za preprečevanje nadaljnje hiperpigmentacije je priporočljivo, da ljudje, ki so nagnjeni k melazmi, vsak dan uporabijo sredstvo za zaščito pred soncem s širokim spektrom in visokim ZF v okviru
vsakodnevnega rednega čiščenja, tonificiranja in nege kože.

Nekaj časa bo trajalo, da bodo rezultati ukrepa vidni – nekaj tednov in ne dni –, zato bodite potrpežljivi, dosledni in vztrajni.

Priporočljiva je redna uporaba Eucerin Even Brighter dnevne ali nočne kreme.
Za natančen nanos lahko uporabite Eucerin Even Brighter koncentrat.

Če opazite nove temne madeže, če so se madeži spremenili ali pa se razlikujejo od ostalih madežev, se posvetujte s svojim dermatologom ali farmacevtom.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.