Milo ali sindet - kaj je boljše za mojo kožo? Uporaba sindetov ni le trenutni trend ali razvada. Sindeti so predvsem boljša alternativa pri čiščenju in negovanju naše kože kot klasično milo.

Umivanje je del našega vsakdana in težko si predstavljamo, da pri tem ne bi posegli po uporabi čistilnih sredstev. Najdlje, hkrati pa tudi najpogosteje, se poslužujemo uporabe klasičnega mila. Kljub tradicionalni uveljavljenosti pa lahko dolgoročna uporaba mila povzroči več nevšečnosti kot koristi, zaradi česar so jih v veliki meri nadomestili sindeti.

Kaj je milo?

Milo je ena najstarejših površinsko aktivnih snovi (PAS*) in pogosto uporabljeno čistilno sredstvo za odstranjevanje umazanije. Nastane pri procesu saponifikacije**. Njegova vloga je, da odstrani umazanijo, nečistoto s površine našega telesa. Kot že omenjeno, pa ima lahko dolgotrajna uporaba klasičnih mil neželene učinke. Glavna razloga sta sledeča:

  • Visoka pH vrednost mila - bazično milo ob stiku z vodo hidrolizira, kar pomeni, da se ob tem sprosti baza. Naša normalna pH vrednost na površini kože se zaradi tega poviša iz blago kislega (5.5 - 6.5) območja v bazično (8.5 – 10) območje. To povzroči porušenje barierne funkcije kože - zaščitneg plašča kože. Koža postane izsušena, srbeča, groba na otip, imamo občutek zategovanja. Že pranje rok samo z vodo iz pipe povzroči dvig pH kože, saj je v povprečju pH vrednost vode iz pipe med 7 in 8. Po pranju lahko traja tudi do 6 ur, da se vrednost pH zniža nazaj na naravno, torej okrog 5.

 

  • Obnašanje v trdi ali morski vodi - trda voda ali voda bogata z elektroliti (morska voda) zmanjša oziroma skoraj izniči penilni in čistilni učinek mila. Tvorijo se netopne, neaktivne soli, ki se rade zadržijo na površinah v kopalnici, prav tako pa se podoben učinek zgodi na naši koži, kar povzroči draženje.

Sindeti takšnega učinka ne povzročijo, zato je njihova uporaba v porastu.

Kaj so sindeti?

Sindet (syndet), pogosto se uporablja tudi sopomenka »milo brez mila«, je zloženka iz besed sintezen (synthetic) in detergent. Sindeti se pridobivajo iz olj, maščob s posebnimi kemijskimi postopki in ne s klasično saponifikacijo**.

Prednosti uporabe sindetov:

  • PH vrednost sindetov je med 5.5 in 7, kar je podobno pH vrednosti naše kože.
  • Primerni so za uporabo pri občutljivi, suhi, srbeči, poškodovani in tudi otroški koži, saj ugodna pH vrednost ne poruši ravnovesja zaščitnega hidro – lipofilnega plašča naše kože.
  • Kože ne dražijo - zaradi ustreznih površinsko aktivnih snovi, odpornejših na trdo vodo, ki imajo lastnosti detergenta. S kože jih posledično lažje odstranimo, prav tako pa se na njej ne zadržujejo.
  • Njihovo nežnejše, a učinkovito čistilno delovanje je primerno za redno uporabo pri kožnih stanjih kot so aknasta koža, rozacea in atopijski dermatitis.
  • Omogočajo večjo navlaženost kože, po uporabi je koža mehkejša in ni občutka zategovanja.

Kako prepoznamo sindet?

Vsi izdelki imajo na svoji embalaži seznam sestavin. V kolikor beseda »sindet« ni neposredno omenjena, lahko na podlagi sestavin sami pogledamo ali naš izdelek vsebuje sestavine, ki kažejo na sindet. Takšne so na primer: Sodium Cocoamphoacetate, Laureth-4, Sodium Laureth Sulfate, MIPA-Laureth Sulfate, Sodium Myreth Sulfate, Coco-Betaine, Coco Glucoside, Lauryl Glucoside.

Sindeti niso le trend

Vse pogostejša uporaba sindetov ni le trenutni trend ali razvada, ampak so sindeti predvsem boljša alternativa pri čiščenju in negovanju naše kože. Ne le, da imajo nežen, a učinkovit čistilni učinek (primeren za občutljivo, suho, srbečo, poškodovano, obolelo ali otroško kožo), kože tudi ne izsušijo in ne uničijo njenega zaščitnega sloja. Poleg tega ne ostanejo na površini, kar bi povzročilo draženje in zategovanje. Kožo pustijo očiščeno, prijetno na otip, mehko, nesrbečo, navlaženo in negovanega videza.

Kateri Eucerin izdelki so sindeti?

Pri znamki Eucerin so sindeti vsi izdelki, namenjeni čiščenju kože. To so:

 

Eucerin izdelki - sindeti

Izrazi

*Površinsko aktivna snov (PAS)

Površinsko aktivne snovi so spojine z amfifilno strukturo (imajo hidrofilno glavo in lipofilen rep), ki se razporedijo na mejni površini (npr. med dvema tekočinama) in tako znižajo površinsko napetost. Te lastnosti PAS omogočajo, da delujejo kot detergenti (odstranjevanje nečistot), močljivci (omogočajo boljšo močenje), emulgatorji (omogočajo termodinamsko stabilnost sistema), penilci (omogočajo nastanek pene), solubilizatorji (povečajo topnost v vodi netopnih snovi), zaradi česar so pogosto v uporabi v kozmetičnih izdelkih.

**Saponifikacija

Saponifikacija ali umiljenje je postopek pridobivanja mila, kjer poteče hidroliza maščob (rastlinska olja in živalske maščobe so estri maščobnih kislin v obliki trigliceridov) v prisotnosti alkalij (NaOH, KOH). Kot produkt nastane sol maščobnih kislin (milo) in glicerol.

Viri:

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.