Potenje – kaj to je in – Kako vpliva na ljudi

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Potenje, znano tudi kot znojenje, je povsem naraven proces: Predstavlja zelo pomemben fiziološki odziv na tople temperature ali fizično aktivnost. Pri ljudeh je izguba toplote zaradi izhlapevanja ekrinega potu kjučnega pomena za uravnavanje toplote med vadbo in/ali izpostavljenostjo vročim okoljskim pogojem, zlasti ko je temperatura okolja višja od temperature kože. Potenje pa lahko sproži tudi čustvena obremenitev.

Znaki In Simptomi

Kaj je potenje?

Ko telo tvori pot, to običajno pomeni, da opravlja svojo nalogo in vas ohranja hladne. V večini primerov je potenje odziv telesa na tople temperature, vadbo ali določene čustvene situacije. Ko pot izhlapeva s kože, »vpije« toplotno energijo iz telesa in ga tako ohladi.

Potenje je naraven način uravnavanja telesne temperature.

Večinoma se vlaga ali mokrota pojavi pod pazduhami, na dlaneh ali obrazu. Če znaki potenja postanejo vidni, lahko povzročijo neprijeten občutek. Še posebej pod pazduhami lahko potenje povzroči mokre madeže na oblačilih, bakterije, ki presnavljajo pot, pa lahko vplivajo na razvoj neprijetnega vonja.

Količina potu, ki ga telo proizvede, se od človeka do človeka močno razlikuje. V povprečju znaša 0,1 do 1 liter dnevno.
Če je potenje prekomerno (močno potenje brez očitnega vzroka), to stanje imenujemo hiperhidroza.

Vzroki In Sprožilci

GLAVNI VZROKI IN SPROŽILCI POTENJA

V koži se nahajajo različne vrste žlez in nekatere med njimi tvorijo pot. Ko te žleze znojnice prejmejo signal iz možganov, skozi pore izločijo pot.

Ekrine žleze tvorijo veliko količino "mokrega potu".
Izberite svetla ali zelo temna oblačila, ki bodo zakrila znake potenja.

Takoj ko možgani zaznajo, da je telesna temperatura višja od 37 °C, pošljejo žlezam znojnicam signal, da naj začnejo tvoriti in sproščati tekočino. Ta tekočina – pot – z izhlapevanjem ohladi površino vaše kože. Ko nam je vroče, smo aktivni, nervozni ali obremenjeni, telo spodbudi žleze znojnice, da tvorijo več potu.

Vsak človek ima samo pod pazduhami od 25.000 do 50.000 žlez znojnic. 

To pa je dejansko le majhen odstotek celotnega števila žlez znojnic (skupno približno 1,6–4 milijoni žlez znojnic po celem telesu). Največ jih je pod pazduhami, na dlaneh in na podplatih. Ker je pot zelo pogosto »ujet« pod pazduhami – tudi zaradi oblačil – in ne more izhlapeti, je na tem predelu tudi najbolj opazen. Svež pot je povsem brez vonja. Lahko pa povzroči mokre madeže, zato je potenje vidno tudi drugim ljudem. Neprijeten in neželen telesni vonj se pojavi šele takrat, ko bakterije začnejo presnavljati beljakovine in lipide, ki jih pot vsebuje.

Dve vrsti potenja

Obstajata dve vrsti žlez znojnic v telesu – ekrine in apokrine.

Žleze znojnice izločajo pot skozi pore.

Ekrine žleze so prisotne po celem telesu in uravnavajo temperaturo. Ekrini pot je običajno brez vonja in barve. Vsebuje 99 % vode in različne soli in aminokisline.

Apokrine žleze so koncentrirane le na določenih predelih, kot so pazduhe, genitalni predel in lasišče (območja z dlačnimi mešički), in jih lahko sproži stres.

Apokrine žleze, ki začnejo delovati v puberteti, tvorijo pot, ki je bogat z beljakovinami in lipidi. Količina apokrinega potu je veliko manjša od količine ekrinega potu. Toda sestava apokrinega potu privlači bakterije, ki so odgovorne za nastanek neprijetnega telesnega vonja. Poleg tega apokrini pot vpliva na nastanek rumenih madežev.

Obstajata dve različni vrsti potu:

  • Pri potenju zaradi toplote, ki ga sprožijo višje temperature ali fizična aktivnost, so aktivne le ekrine žleze.
  • V čustveno obremenjujočih situacijah so aktivne ekrine in apokrine žleze: Ekrine žleze tvorijo veliko količino »mokrega potu«. Obenem apokrine žleze tvorijo majhno količino potu, ki je bogat z lipidi in beljakovinami ter je odgovoren za nastanek neprijetnega telesnega vonja, ko ga presnavljajo bakterije.

Drugi Dejavniki

Potenje – NI LE PREDISPOZICIJA

Na količino potu v največji meri vplivajo genetski dejavniki in predispozicije. Ti na primer določajo, koliko žlez znojnic bo v telesu in kje.

Stres ali nervoza lahko sproži tvorbo potu.

Obstajajo pa tudi nekateri drugi dejavniki, ki vplivajo na tvorbo potu.

  • Fizična aktivnost
  • Podnebje
  • Stres ali nervoza
  • Hormonske spremembe, kot so puberteta, nosečnost ali menopavza
  • Nekatere presnovne bolezni (diabetes mellitus, oslabljena funkcija ščitnice)

Na količino potu vplivajo tudi dejavniki, kot so droge, alkohol, nikotin, kava in začinjena ali zelo vroča hrana.


 

Rešitve

OBVLADOVANJE POTENJA

Čeprav "zdravilo" za potenje ne obstaja, saj gre za povsem naravno telesno funkcijo, je mogoče zmanjšati potenje pod pazduhami in njegove neprijetne učinke, kot je neprijeten telesni vonj.

Eucerin antitranspirant 48 h v roll-onu pomaga preprečiti nastanek neprijetnega vonja.

Na področju kozmetike se lahko s potom pod pazduhami spopademo na dva načina:

1. dezodoranti
2. antiperspiranti (tudi antitranspiranti)

Kako delujejo dezodoranti

Dezodoranti lahko učinkovito preprečijo nastanek neprijetnega telesnega vonja. To lahko dosežejo z uporabo različnih principov delovanja in kombinacij sestavin:

Če imate občutljivo kožo, morate uporabljati dezodorant, ki je primeren za vaš tip kože.

Dezodoranti vsebujejo snovi, ki absorbirajo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj (kar imenujemo bakteriostaza), ali upočasnijo njihovo razmnoževanje: Antiseptiki zmanjšajo število bakterij in ustvarijo kislo pH-vrednost na površini kože, kar upočasni razvoj bakterij. S pomočjo teh učinkovitih sestavin dezodoranti zmanjšajo nastanek neprijetnega telesnega vonja.

Dezodoranti nimajo pomembnega učinka na količino nastalega potu. Mnogi dezodoranti vsebujejo tudi dišave, ki zakrijejo neprijeten vonj. Poleg drugih dražečih snovi, kot so alkohol, konzervansi in barvila, so dišave eden od razlogov, zakaj so nekateri ljudje alergični na dezodorante.

Vsi dezodoranti Eucerin so klinično dokazano zelo prijazni do kože, tudi pri intoleranci za dezodorante, ekcemu ali atopijskem dermatitisu, in zagotavljajo 24-urno zaščito pred neprijetnim vonjem.

Kako delujejo antiperspiranti (= antitranspiranti)

Dezodoranti vsebujejo snovi, ki absorbirajo bakterije, ki povzročajo neprijeten vonj (kar imenujemo bakteriostaza), ali upočasnijo njihovo razmnoževanje.
Britje lahko povzroči draženje kože.

Vsi antiperspiranti (znani tudi kot antitranspiranti) vsebujejo aluminijeve soli, kot sta aluminijev klorohidrat (ACH) in aluminijev klorid (AC). Te aluminijeve soli delujejo na ekrine in apokrine žleze znojnice, tako da začasno deloma zamašijo kanal žleze znojnice, s tem pa zmanjšajo količino izločenega potu. Rezultat zmanjšane tvorbe potu je manj mokrote in občutno manj neprijetnega vonja. Aluminijev klorid je najbolj učinkovit: Skupki molekul AC so manjši in imajo nižjo pH-vrednost kot skupki molekul ACH, zato lahko prodrejo še globlje v kanale žlez in jih dlje časa obdržijo zaprte.Če vas niti visoko učinkoviti antiperspiranti ne ščitijo dovolj pred potenjem, morda trpite zaradi hiperhidroze.

Če imate občutljivo ali poškodovano kožo, alergije, ekcem ali če trpite zaradi prekomernega oziroma močnega potenja, je posebej pomembno, da uporabite dezodorant ali antiperspirant, ki ustreza tipu vaše kože.


Pomembno je, da poiščete dezodorant ali antiperspirant, ki ustreza potrebam in tipu vaše kože.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki