Hidroksi kisline kdaj in kako jih uporabljati?

Zakaj pri čiščenju in negi kože uporabljati kisline?

Uporaba kislin je v današnjem času čedalje pogostejša, še več, postale so pravi hit. Posledično jih lahko zasledimo v različnih kozmetičnih izdelkih, vendar pa moramo biti pri njihovi uporabi previdni. Zakaj? V tem članku bomo pojasnili kaj so hidroksi kisline, katere skupine hidroksi kislin poznamo, kako delujejo, prednosti in slabosti njihove uporabe ter za kakšno kožo so primerne.

Kaj so hidroksi kisline?

Hidroksi kisline (hydroxyacid – HA) so naravne ali sintezne spojine, ki v svoji strukturi vsebujejo karboksilno skupino (-COOH), na sledečih ogljikovih atomih pa so substituirane s hidroksilno skupino (-OH). Izdelki s HA vsebujejo nizke koncentracije (4 – 10 %) kislin, zaradi česar so varne za domačo uporabo. Poznamo več skupin HA, ki jih delimo glede na to, kje se nahaja hidroksilna skupina, hkrati pa se razlikujejo tudi po delovanju. V glavnem sta pri kislinah ključni dve delovanji: eksfoliativno (luščilno), ki ima za posledico obnovitveni učinek in vlažilno delovanje.

Alfa hidroksi kisline (α – HA)

Alfa hidroksi kisline se nahajajo v različnem sadju, zaradi česar jih pogosto poimenujemo kar sadne kisline. Najpogostejši predstavnici te skupine sta mlečna in glikolna kislina, slednja pa je kot najmanjša alfa hidroksi kislina tudi najpogosteje uporabljena v kozmetičnih izdelkih. Ostale AHA kisline so še mandljeva, vinska, jabolčna in citronska kislina. Citronska kislina je pogosto uporabljena, saj deluje tudi kot antioksidant.

Delovanje α – HA (AHA)

Alfa hidroksi kisline delujejo na površini naše kože (delujejo na zgornjo plast kože, imenovano epidermis), kjer izkazujejo pomemben učinek – stimulirajo obnovo povrhnjice in vplivajo na večje zadrževanje vode v koži, zaradi česar je izboljšana hidratacija kože. Poleg vlažilnega učinka povzročijo luščenje vrhnjih, odmrlih celic in stimulirajo sintezo kolagena s tem, ko vplivajo na zadebelitev usnjice (dermis – srednja plast kože).

 

Katere sestavine spadajo med alfa hidroksi kisline

 

Uporaba  α – HA (AHA)

Pri uporabi kislin moramo biti previdni, saj lahko višje koncentracije povzročijo več škode kot koristi. V izdelkih za domačo uporabo se uporabljajo koncentracije do 10 %, ki pa so primerne tudi za uporabo pri nosečnicah in doječih materah. Alfa hidroksi kisline se zaradi svojih učinkov uporabljajo pri koži, nagnjeni k nepravilnostim in koži, kjer želimo izboljšati izgled kože (anti-age izdelki).

  • aknasta koža: Učinek luščenja zgornje, odmrle plasti kože pripomore k hitrejši obnovi kože, čiščenju por in odstranjevanju odvečnega sebuma.
  • vlažilni in anti-age učinek: Povečanje zadrževanja vode v koži pripomore k večjem zadrževanju vlage, posledično je koža bolj hidratirana, zgladijo se drobne gube. Prav tako AHA povzročijo zadebelitev epidermisa in dermisa, s čimer spodbujajo nastanek kolagena.

Stranski učinki

Najpomembnejši dejavniki pri uporabi kislin so njihova koncentracija, pH izdelka v katerem so kisline in uporaba izdelkov za zaščito pred soncem čim višjim zaščitnim faktorjem (ZF vsaj 50). Nižja je koncentracija uporabljene kisline, manjša je verjetnost za stranske učinke. Prav tako je potrebno izpostaviti, da sta za AHA značilna pekoč in rahlo zbadajoč občutek na koži. Ob neupoštevanju ustrezne uporabe izdelkov in predvsem neuporabe zaščitnih sredstev, se lahko pojavi rdečica.

Salicilna kislina

V kozmetični industriji so salicilna kislina in njeni derivati pogosto predstavljeni kot β hidroksi kisline, vendar pa to niso. Njihovo delovanje je namreč drugačno v primerjavi z ostalimi hidroksi kislinami.

  • delovanje salicilne kisline in njenega derivata β – lipohidroksi kisline

Hidroksi kisline delujejo luščilno tako, da najprej penetrirajo v kožo in šele nato povzročijo luščenje. Salicilna kislina pa to stori ravno obratno. Odmrlo kožo lušči po plasteh od površine proti spodnjim plastem povrhnjice. Derivat salicilne kisline je pogosto uporabljen v izdelkih proti aknam.

  • uporaba salicilne kisline

V kozmetičnih izdelkih se salicilna kislina in njeni derivati uporabljajo v koncentracijah do 2 %. Največkrat jo zasledimo v izdelkih proti aknam, saj deluje protibakterijsko in protivnetno.

Določeni izdelki iz linije Eucerin DermoPure vsebujejo salicilno (BHA) kislino.

Polihidroksi kisline (PHA)

Polihidroksi kisline izkazujejo podoben učinek kot alfa hidroksi kisline, le da je koža po njihovi uporabi manj razdražena. So nekoliko dražje kisline, vendar imajo zaradi večjega števila -OH skupin v svoji strukturi večjo sposobnost vezave vode, kar pa se odraža v večji hidrataciji kože.

PHA uvrščamo med nežne in nedražeče kisline, ki so primerne za uporabo pri občutljivi in oboleli koži, zaradi sposobnosti obilne vezave vode pa so primerne v anti-age izdelkih.

DermoPure serum za obnovitev kože vsebuje AHA, BHA in PHA kisline.

Katere sestavine spadajo med polihidroksi kisline

Kakšna koža je primerna za uporabo kislin?

V ustreznih koncentracijah in pri odgovorni uporabi se hidroksi kisline, pri domačem čiščenju in negi kože, lahko uporabljajo pri: suhi koži, koži, ki se stara, k aknam nagnjeni in nečisti koži, ... 

Eucerin izdelki

Zakaj ne morem kupiti višje koncentracije kislin?

Višje koncentracije kislin niso na voljo v prosti prodaji za domačo uporabo zgolj iz enega in ključnega razloga: neustrezne uporabe, ki vodi v neželene učinke. Višje koncentracije uporabljajo strokovnjaki (dermatologi), ki vedo, koliko in kako pogosto je potrebno uporabiti določeno kislino in seveda, katera koža je sploh primerna za uporabo višjih koncentracij. Delovanje kislin namreč ni iz danes na jutri, za rezultate je potrebno biti potrpežljiv in dosleden. Neprimerna in nenadzorovana uporaba bi vodila v poslabšanje stanja in nepopravljive poškodbe naše kože. 

Opozorilo ob uporabi kislin

Uporaba kislin ima veliko prednosti, vendar pa si kožo lahko uničimo, v kolikor jih ne uporabljamo ustrezno. Ključno pri uporabi izdelkov s kislinami je dnevni nanos kreme z zaščitnim faktorjem, le ta pa naj bo čim višji (ZF vsaj 50). S tem se bomo izognili morebitnim neželenim stranskim učinkom (rdečica, srbečica, opekline) in preprečili prezgodnje staranje naše kože, kar se odraža v nastanku gub, hiperpigmentaciji, izsušeni, neelastični in hrapavi koži.

VIRI

  • Kornahauser A, Coelho S G, Hearing V J. Effects of Cosmetic Formulations Containing Hydroxyacids on Sun – Exposed Skin: Current Applications and Future Developments. Dermatology Research and Practice, 2012; 1-4.
  • Green B A, Yu R J, Van Scott E J. Clinical and cosmeceutical uses of hydroxyacids. Clinic in Dermatology, 2009; 27: 495-501.
  • Kornhauser A, Coelho S G, Hearing V J. Applications of hydroxyacids: slassification, mechanisms and photoactivity. Clin Cosmet Investig Dermatol, 2010; 3: 135-142.
  • Babilas P, Knie U , Abels C. Cosmetic and dermatologic use of alpha hydroxy acids. Journal of German Society of Dermatology, 2012; 10: 488-491.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.