Kaj je visokoenergijska vidna svetloba – In zakaj moramo kožo zaščititi pred njo?

Čas branja: 5 min
Pokaži več

Visokoenergijska vidna svetloba (imenovana tudi HEVIS ali HEV) je povsod okrog nas. Je del svetlobe, ki jo lahko vidimo. Okrog nas je že tako dolgo kot UV-žarki, a medtem ko je bilo o učinku slednjih na kožo že veliko napisanega, so molekularni in vidni učinki svetlobe HEV bolj nedavno odkritje. Raziskave so pokazale, da svetloba HEV vpliva na stanje kože in lahko povzroči njeno fotostaranje (prezgodnje staranje zaradi izpostavljenosti soncu). V tem članku obravnavamo učinke visokoenergijske vidne svetlobe na kožo in jih postavljamo v kontekst učinkov UVA- in UVB-žarkov ter pojasnimo, kako najbolje zaščititi kožo pred fotostaranjem.

Predstavitev visokoenergijske vidne svetlobe

Vidnih je 50 % sončnih žarkov.

Spekter sončne svetlobe sestavljajo UV-, vidna in infrardeča svetloba. Vidna svetloba predstavlja 50 odstotkov spektra sončne svetlobe in je, kot pove že ime, edini del svetlobe, ki ga lahko zazna človeško oko (UV- in IR-svetloba sta nevidni).

Modri/vijolični pas tega vidnega spektra ima zelo visoko energijsko raven in je znan kot visokoenergijska vidna svetloba. Pogosto se uporablja tudi izraz svetloba HEV (High-Energy Visible Light).

Kakšna je primerjava svetlobe HEV in UV-žarkov?

Svetlobo merimo z valovno dolžino, enota so nanometri (nm) in milimetri (mm). Vidna svetloba ima valovno dolžino od 400 do 760 nm in v tem pasu svetloba HEV obsega približno območje med 400 in 500 nm. UV-svetloba ima krajšo valovno dolžino (med 290 in 400 nm), pri čemer imajo UVA-žarki daljšo valovno dolžino kot UVB-žarki.

Velika večina poškodb kože zaradi sonca ima vzrok v UV-žarkih, zato mora zaščita kože pred UV-žarki ostati prioriteta nege kože na soncu.

Visokoenergijska vidna svetloba je v vijolično/modrem pasu vidnega spektra.

Kako visokoenergijska vidna svetloba vpliva na kožo?

Dobra v zmernih količinah

Sončna svetloba je lahko dobra za telo – je pomemben vir vitamina D, ki je nujno potreben za zdrave kosti, in zviša raven serotonina, torej izboljša razpoloženje. Toda preveč sonca lahko poškoduje kožo.

Svetloba HEV in UV-žarki vplivajo na kožo na različen način

UVB-žarki prodrejo v najbolj zunanjo plast kože (povrhnjico), svetloba HEV, tako kot UVA-žarki, pa prodre v globlje plasti kože (usnjico):

  • UVB-žarki so odgovorni za sončne opekline. Svetloba HEV ni povezana s sončnimi opeklinami.
  • UVB-žarki in v manjšem obsegu tudi UVA-žarki so po izsledkih raziskav povezani s poškodbami DNK, ki lahko povzročijo kožnega raka.
  • Tako UVA-žarki kot svetloba HEV lahko povzročijo prezgodnje staranje kože (fotostaranje).
  • UVA-žarki so primarni vzrok sončnih alergij. Tudi UVB-žarki lahko povzročijo sončne alergije, vendar v manjšem obsegu.
  • UVA- in UVB-žarki ter visokoenergijska vidna svetloba lahko sprožijo pojav hiperpigmentacije in prispevajo k stanjem, kot so sončne pege (znane tudi kot starostne pege), melazma in postinflamatorna hiperpigmentacija.

 

Več o razliki med UVA- in UVB-žarki lahko preberete v članku Kako UVA- in UVB-žarki ter svetloba HEV vplivajo na kožo?

 

Visokoenergijska vidna svetloba in prezgodnje staranje kože

Svetloba HEV, tako kot UVA-žarki, ustvarja proste radikale (znane tudi kot reaktivne kisikove spojine ali ROS). Ti prosti radikali povzročijo, da kožne celice tvorijo encime za razgradnjo kolagena in elastina, ki koži dajeta napet, mladosten videz. Navedeni proces, pogosto imenovan tudi oksidativni stres, je vzrok za fotostaranje kože (prezgodnje staranje zaradi izpostavljenosti soncu). Staranje je seveda povsem naraven proces, toda če se koža prezgodaj stara, se lahko začne povešati in predčasno se razvijejo globoke gube.

HEV-svetloba in hiperpigmentacija

UVA- in UVB-žarki ter svetloba HEV prispevajo k pojavu sončnih peg.

Poleg UVA- in UVB-žarkov lahko tudi visokoenergijska vidna svetloba sproži pojav neenakomerne pigmentacije kože (ki jo pogosto imenujemo hiperpigmentacija) in lahko prispeva k stanjem, kot so starostne pege (znane tudi kot sončne pege), melazma in postinflamatorna hiperpigmentacija.

Kako lahko zaščitimo kožo pred oksidativnim stresom, ki ga povzroča svetloba HEV?

Zavedati se moramo, da sončni žarki vplivajo na našo kožo tudi takrat, kadar je vreme oblačno. Zaščita pred soncem ne bi smela biti omejena samo na tiste dni, ko je sonce najmočnejše, temveč bi morala biti del naše vsakdanje redne nege kože.

Številni sodobni izdelki za zaščito pred soncem nudijo učinkovito zaščito pred UVA- in UVB-žarki, toda kemične sestavine in pigmenti, ki se uporabljajo za UVA- in UVB-filtre, ne delujejo na visokoenergijsko vidno svetlobo. Zato priporočamo, da poiščete izdelke z vsebnostjo antioksidantov, ki delujejo proti oksidativnemu stresu. Pri izbiri ustreznega izdelka za zaščito pred soncem bodite še vedno pozorni predvsem na to, da kožo kar najbolje zaščitite pred UVA- in UVB-žarki, vendar pa bodo izdelki, ki učinkujejo tudi proti oksidativnemu stresu, ki ga povzroča HEV-svetloba, dodatno pomagali preprečiti fotostaranje in zmanjšati pojav hiperpigmentacije. Antioksidanta licochalcon A in gliciretinska kislina s skupnim delovanjem dokazano zaščitita kožne celice v globljih plasteh povrhnjice pred poškodbami zaradi sonca. 

Izdelki Eucerin Sun nudijo celovito zaščito pred poškodbami kože, ki jih povzroča sonce. Inovativna napredna spektralna tehnologija združuje širokopasovne in fotostabilne UVA-/UVB-filtre1, ki zagotavljajo odlično UV-zaščito, in antioksidant licochalcon A za obrambo pred visokoenergijsko vidno svetlobo (HEVIS). Večina izdelkov vsebuje tudi gliciretinsko kislino za dodatno zaščito DNK.

Če je vaša glavna skrb staranje kože, preizkusite Eucerin Sun Photoaging Control fluid za zaščito pred soncem ZF 50 ali ZF 30 in Eucerin Sun Photoaging Control obarvano CC kremo za zaščito pred soncem ZF 50+ v odtenku Light ali Medium za obraz ter Eucerin Sun Photoaging Control ekstra lahek losjon za zaščito pred soncem ZF 50+ ali ZF 30 za telo. Ti izdelki združujejo napredno spektralno tehnologijo z licochalconom A, gliciretinsko kislino in hialuronsko kislino, ki vidno zmanjša znake staranja. Obarvani izdelki vsebujejo tudi barvne pigmente, ki takoj izenačijo polt.

Če je vaša glavna skrb hiperpigmentacija na obrazu, preizkusite Eucerin Sun Pigment Control fluid za zaščito pred soncem ZF 50+. Poleg Eucerinove napredne spektralne tehnologije vsebuje gliciretinsko kislino (ki podpira koži lastni mehanizem popravljanja poškodb DNK) in Thiamidol

Najboljša je seveda preventiva, vendar ko se pigmentni madeži enkrat že pojavijo, jih Thiamidol klinično in dermatološko dokazano zmanjša in preprečuje njihov ponovni pojav.


1 Izpolnjujejo najvišje standarde za UVA- in UVB-zaščito, ki jih določa organizacija Cosmetics Europe. Ravni UVA-zaščite so višje od zahtev EU.

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki