Mikroplastika v negovalnih izdelkih – Vprašljiva sestavina

Čas branja: 3 min
Pokaži več
Onesnaženost vode s plastiko je eden ključnih izzivov našega časa. V zvezi z onesnaženostjo morja s plastiko se vedno znova govori tudi o mikroplastiki v kozmetiki in negi kože. Beiersdorf tej temi že dolgo posveča veliko pozornosti in se z njo veliko ukvarja. Nenehno se trudimo, da bi nadomestili mikroplastiko v formulah naših izdelkov, in smo si do leta 2020 postavili ambiciozne cilje.

Kaj je mikroplastika?

Javna razprava o mikroplastiki kaže zelo nasprotujoča si mnenja in je zato pogosto tudi kompleksna, saj zaenkrat še ne obstaja mednarodno zavezujoča opredelitev pojma »mikroplastika«. Načeloma gre za trdne, umetne in nevodotopne delce plastike, ki so veliki pet milimetrov ali manj in niso biološko razgradljivi. Beiersdorf pri tem izhaja iz utemeljene opredelitve organizacije UNEP (Program Združenih narodov za okolje).

Zakaj je v kozmetičnih izdelkih mikroplastika?

V preteklosti so se majhni, trdni delci plastike uporabljali v čistilnih izdelkih za kožo, ki se sperejo (npr. pilingi, geli za prhanje), za koži prijazno odstranjevanje odmrlih celic.  Beiersdorf se je že leta 2013 kot eno prvih kozmetičnih podjetij odločil, da v prihodnje ne bo več uporabljal luščilnih delcev iz polietilena, ampak jih bo nadomestil z okolju prijaznimi alternativami.

Tako od leta 2015 tudi Eucerin v svojih izdelkih ne uporablja več delcev mikroplastike iz polietilena, tako imenovanih mikrodelcev. Eucerinove formule namesto mikrodelcev vsebujejo samo delce mikrokristalne celuloze in mešanice iz mikrokristalne celuloze, delcev silicijevega dioksida in ricinusovega voska. Biološko razgradljivi nadomestni delci imajo enak luščilni učinek in so prav tako nežni ter koži prijazni kot njihovi predhodniki. 

Od kod izvira mikroplastika v našem okolju?

Mikroplastike ne najdemo samo v kozmetičnih in negovalnih izdelkih, ampak tudi v različnih drugih virih:  majhni delci plastike najpogosteje nastanejo iz večjih delov plastike, ki ni bila pravilno odstranjena, ali na primer pri obrabi avtomobilskih pnevmatik. Zaradi vplivov vremena in erozije plastika razpade na veliko majhnih delov, ki na koncu postanejo povsem drobceni.

Tudi vlakna sintetičnih oblačil, ki se sprostijo med pranjem, ali manjši delci plastike iz potrošniških izdelkov za vsakdanjo uporabo so označeni kot mikroplastika. Študija inštituta Frauenhofer iz leta 2018 je pokazala, da vsak Nemec pridela 4 kilograme mikroplastike. Od teh jih le 19 gramov, torej 0,5 %, izvira iz izdelkov za nego telesa in kozmetike.

Ali je mikroplastika v kozmetiki škodljiva za zdravje?

Ne, tega ni mogoče trditi. To je v svojem uradnem stališču leta 2014 potrdil nemški zvezni inštitut za oceno tveganja. To velja tako za zunanjo uporabo na koži kot tudi za nenamerno zaužite delce mikroplastike.

Kaj o problemu mikroplastike menita Eucerin in Beiersdorf?

V luči aktualne razprave o plastiki v svetovnih morjih sta Eucerin in Beiersdorf že zgodaj opazila potrebo po ukrepanju. Strategija podjetja nas usmerja, da pazimo na kakovost naših izdelkov in na njihov dolgoročni vpliv na okolje ter prevzemamo odgovornost.

Poleg tega je Beiersdorf iz vseh izdelkov Eucerin, ki se izperejo in sperejo, že zdaj izločil tudi druge najmanjše trdne sintetične polimere, ki so obravnavani kot mikroplastika. Te snovi so bile doslej deloma uporabljene kot sredstva za motnost in so jih zamenjale lahko biološko razgradljive alternative. Beiersdorf bo do konca leta 2020 v celoti izločil tudi najlon kot sestavino izdelkov blagovne znamke Eucerin.

Sorodni članki

test

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki