Zelo občutljiva koža obraza – Razumevanje znakov, simptomov in vzrokov ter nega kože, ki je na voljo

Čas branja: 6 min
Pokaži več

V nasprotju z mnogimi stanji kože se pri zelo občutljivi koži obraza ne pojavijo vedno vidni znaki, čeprav je stanje za prizadete izjemno neprijetno. Gre za precej pogosto stanje kože. Študije so razkrile visoko prevalenco občutka občutljive kože v industrijsko razvitih državah, dermatologi z vsega sveta pa beležijo porast registriranih primerov. Ker so simptomi subjektivni, točnih številk ni mogoče potrditi.

Znaki In Simptomi

Kakšni so znaki in simptomi zelo občutljive kože obraza?

Zaradi oslabljene bariere kože je zelo občutljiva koža izpostavljena zunanjim povzročiteljem stresa.

Zelo občutljiva koža – ekstremnejša različica občutljive kože – ima tri stalne znake in simptome, ki jih skupaj imenujemo trikotnik zelo občutljive kože oslabljena funkcija bariere (zato je koža bolj dovzetna za dražeče snovi kot zdrava koža), hiperreaktivna čutilna vlakna v povrhnjici in rdečina, ki jo pogosto povzroča vnetje.

"Oslabljena bariera kože povzroči tudi večjo transepidermalno izgubo vode, zato lahko koža na obrazu postane suha."

Čutilna vlakna v povrhnjici hitreje in močneje reagirajo kot pri normalni koži in jih povzročitelji stresa zlahka aktivirajo, kar sproži neprijetne občutke, ki jih lahko subjektivno, a ne enotno, opišemo kot zbadanje, skelenje ali neprijetno napetost.

Neprijetni občutki, povezani z zelo občutljivo kožo, niso vidni in so zato subjektivni.
Sprožilci povzročijo, da se žile v koži, nagnjeni h kuperozi, razširijo, nato pa se ne skrčijo, kot je to značilno za normalno kožo.

Te občutke, ki jih ni mogoče videti, lahko ocenjujemo le na podlagi pričevanj. Prav zato je postavitev diagnoze težavna, saj imajo različni ljudje različno visok prag bolečine in opisi se lahko razlikujejo.

Poleg tega se občutki pojavijo in izginejo, odvisno od izpostavljenosti sprožilcem. Zelo občutljiva koža obraza je skrajno dovzetna za psihološke, okoljske, mehanske in hormonske dejavnike ter pogosto reagira na izpostavljenost zunanjim dejavnikom, kot so kemične snovi, dišave in detergenti. Ti dejavniki so pri normalni, zdravi koži običajno neškodljivi.

Zelo občutljiva koža je pogosto povezana s suho kožo in kožo, nagnjeno k aknam Vendar je omenjeni stanji kože mogoče imeti tudi brez spremljajočega zbadanja in skelenja, zato ne moremo sklepati, da imajo vsi ljudje s suho ali k aknam nagnjeno kožo tudi zelo občutljivo kožo. Podobno je zelo občutljiva koža dovzetna za rdečino, kar lahko privede do kože, nagnjene h kuperozi ali celo rozacee  Tudi v tem primeru je možno imeti navedeni stanji, ne da bi bila koža obraza zelo občutljiva.

Rdečina pri zelo občutljivi koži se običajno pojavi na licih, T-predelu in bradi.

Preberite več o zelo občutljivi koži na splošno
Preberite več o koži obraza, nagnjeni k rdečini
Preberite več o rozacei in koži, nagnjeni h kuperozi

Če menite, da imate rozaceo se posvetujte z zdravnikom ali dermatologom, saj lahko zgodnje zdravljenje zmanjša možnost za poslabšanje stanja.

Vzroki In Sprožilci

Vzroki in sprožilci zelo občutljive kože

Čeprav se simptomi razlikujejo od človeka do človeka, obstaja skupni imenovalec za vse, ki imajo zelo občutljivo kožo obraza: stalno ščemenje, skelenje, pekoča bolečina ali podobni občutki. Pri nekaterih ljudeh se pojavi tudi suhost ali mozolji, drugi pa so nagnjeni k rdečini (koža, nagnjena h kuperozi, ali celo rozacea).

Te vidne in nevidne simptome lahko sprožijo številni notranji in zunanji stresorji. Seveda se tudi ti razlikujejo od človeka do človeka, vendar obstajajo skupni dejavniki, ki poslabšajo stanje. Ti so:

Onesnaženost ozračja lahko poslabša simptome zelo občutljive kože.
Psihološki dejavniki, kot je stres, lahko sprožijo reakcije zelo občutljive kože.

Okoljski dejavniki, kot so velike temperaturne spremembe, ekstremna vročina ali mraz, veter, sonce ali onesnaženost ozračja. Prav vedno večja onesnaženost zraka, zlasti v urbanih okoljih, naj bi bila kriva za porast registriranih primerov stanj zelo občutljive kože obraza.

Zunanji dejavniki. To so običajno kemične snovi ali grobe kozmetične sestavine, ki dražijo kožo, kot so določeni čistilni izdelki, dišave, neprimerni detergenti, pretrda voda, kopeli, prhe in bazeni. Ker v zadnjih letih vse več ljudi poroča o alergijskih reakcijah, se je povečalo zavedanje o potrebi po »čisti« ali »0 %« kozmetiki in detergentih, ki vsebujejo le omejeno število sestavin.

Močno občutljivost kože lahko sprožijo tudi psihološki dejavniki, kot so stres, jeza ali intenzivna čustva, ter hormonski dejavniki, kot je menstrualni ciklus.

Mehanski dejavniki, ki pritiskajo na kožo, lahko poškodujejo že oslabljeno funkcijo bariere kože in povzročijo odziv čutilnih vlaken pod njo.

Drugi Dejavniki

"Splošno pravilo pri zelo občutljivi koži obraza je »manj je več«. To pomeni, da ohranjajte preprostost in kože ne izpostavljajte nepotrebnim sestavinam, kot so dišave ali barvila."

Zelo občutljiva koža zahteva posebno, aktivno in redno nego, ki zmanjša reakcije kože.
Alkohol je eden izmed mnogih sprožilcev, ki lahko poslabša stanje zelo občutljive kože.

Pazite tudi pri prehrani, saj začinjena hrana in alkohol lahko delujeta kot sprožilca.

Različni ljudje reagirajo na različne dražljaje, zato je pomembno, da vsak posameznik prepozna dejavnike, ki vplivajo nanj. Tako je pri kozmetiki in kremah za nego kože pametno preizkusiti po en nov izdelek naenkrat – najbolje s testom na majhnem delu kože na podlakti, preden ga uporabite na obrazu. Reakcija morda ne bo takojšnja, zato z novo sestavino počakajte, dokler se ne prepričate, da prejšnje ne povzročajo neprijetnih reakcij.

Sprožilcem se lahko izognete tudi tako, da pišete dnevnik, v katerega zapišete dnevno temperaturo, izpostavljenost onesnaženosti, čustveno stanje, stik s kozmetiko ali detergenti ipd., in podatke dopolnite z vidnimi ali nevidnimi reakcijami. Ko boste prepoznali sprožilce, boste lahko prilagodili življenjski slog, tako da bo učinek teh dejavnikov čim manjši. Psihološke dejavnike, na primer, lahko omejite z jogo ali meditacijo.

Nekateri ljudje imajo težave z izpostavljenostjo soncu ali celo s sestavinami zaščitnih faktorjev v določenih kremah za zaščito pred soncem. Mnoge kreme za zaščito pred soncem imajo »čiste« formule in embalažo, ki preprečuje kontaminacijo.

Preberite več o zaščiti kože obraza pred soncem

Rešitve

Negovalni izdelki za zelo občutljivo kožo obraza

 »Zelo občutljiva koža« ni stalen tip kože, ampak bolj stanje, ki ga je mogoče odpraviti in kožo povrniti v normalno stanje. Ni nujno, da predstavlja breme. Potrebuje samo posebno, proaktivno nego.

Za uspešno nego zelo občutljive kože obraza je pomembno, da upoštevate vse tri značilnosti zelo občutljive kože (ki jih skupaj imenujemo trikotnik zelo občutljive kože):

  • Poškodbe bariere kože. Za zelo občutljivo kožo je značilna oslabljena bariera kože, zato je koža bolj nagnjena k draženju.
  • Pretirano občutljiva čutilna vlakna. Pri občutljivi koži čutilna vlakna v povrhnjici reagirajo hitreje in močneje kot pri normalni koži, kar povzroči neprijetne občutke.
  • Rdečina. Notranji in zunanji dejavniki lahko povečajo raven obremenjenosti kože in povzročijo rdečino.
Pri zelo občutljivi koži se poveča transepidermalna izguba vode, zato je potrebno redno vlaženje.
Zeleni prekrivni pigmenti nevtralizirajo rdečino.

Oslabljeno bariero kože je mogoče okrepiti z rednim vlaženjem, ki deluje proti transepidermalni izgubi vode in preprečuje izsušitev kože. Vlažilni izdelki za zelo občutljivo kožo morajo vsebovati le omejeno število sestavin, da se zmanjša možnost intolerance in alergijskih reakcij, in bi morali biti na voljo v embalaži, ki preprečuje kontaminacijo, da so formule zaščitene pred oksidacijo.

Eucerin je zdaj v svoji liniji za zelo občutljivo kožo vključil aktivno sestavino SymSitive*. SymSitive* zmanjša hiperreaktivnost čutilnih vlaken in uravnovesi prag občutljivosti kože. Poleg tega aktivno in takoj pomiri draženje in neprijetne občutke za takojšnje in dolgotrajno udobje kože.

Če je koža nagnjena k rdečini, pomaga naravna protivnetna in antioksidativna sestavina licochalcon A, ki hitro pomiri draženje kože in vidno zmanjša rdečino.

V resnih primerih vnetja in rdečine, kot je rozacea, prizadeti želijo prekriti vidne znake. Učinkoviti prekrivni kozmetični izdelki, kot je Eucerin prekrivna krema proti rdečici ZF 25 vsebuje zelene pigmente, ki takoj pomagajo nevtralizirati videz rdečine za enakomerno polt.

* = reg. blagovna znamka podjetja Symrise AG, Nemčija

Sorodni članki

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Dopolnite rutino

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki