Eucerin brezplačna šola atopije Kako živeti z atopijskim dermatitisom

 

Strokovnjaki se strinjajo, da število obolelih z atopijskim dermatitisom narašča iz leta v leto. Vedno pogosteje so prizadeti zlasti otroci: do 20 odstotkov jih ima atopijsko kožo. Močna srbečica, območja suhe kože in ponavljajoča se vnetja so za malčke še posebej mučna.

OBREMENITEV ZA DRUŽINSKO ŽIVLJENJE

Atopijski dermatitis je lahko bolezen, ki je dedna in hkrati povzročena z zunanjimi dejavniki. Obremenitev je vedno enaka: ponoči močna srbečica onemogoča sproščujoč spanec otroka, podnevi pa močno praskanje hitro postane pereča družinska težava. Redna nega kože in dosledno upoštevanje zdravnikovih navodil pomaga izboljšati kakovost življenja z atopijskim dermatitisom.

 

Eucerin brezplačna šola atopije

Dermatologi svetujejo

Atopijski dermatitis pri otrocih in odraslih– kakšne so razlike?

Atopijski dermatitis je najpogostejša vnetna kožna bolezen v otroštvu, pri številnih otrocih pa se simptomi z odraščanjem izboljšajo. Toda nagnjenost k atopijskim boleznim ostane za vse življenje in se lahko kasneje pogosto izraža v obliki astme ali senenega nahoda. Simptomi atopijskega dermatitisa se s staranjem spreminjajo. Medtem ko pri dojenčkih in majhnih otrocih prevladuje akutna oblika ekcema z močno, ploskovno rdečino in rosenjem kože, se pri večjih otrocih in odraslih povečuje delež kroničnih sprememb kože z značilno bolj grobo površino kože in izjemno suhostjo. Pri dojenčkih se ekcem pojavlja predvsem lokalno na obrazu in zunanji strani sklepov. šele kasneje nastane značilni ekcem na notranji strani velikih sklepov.

Na kaj je treba paziti pri prehrani?

Posebna dieta za atopijski dermatitis ne obstaja. Vendar so pri nekaterih pacientih znana določena živila, ki sprožijo akutni izbruh bolezni. Kožne reakcije lahko sprožijo tudi prehranski dodatki, kot so ojačevalci okusa in mnoga barvila ali konzervansi. Kadar obstaja intoleranca ali dokazana alergija na določeno živilo, se je treba tej snovi izogibati, tudi če je prisotna samo kot skriti alergen (npr. sestavine kokošjega jajca v pripravljenih jedeh).

Kako lahko prekinemo začarani krog praskanja in srbenja?

Mučna srbečica, ki prizadene paciente z atopijskim dermatitisom, lahko močno zmanjša kakovost življenja pacientov in njihovih svojcev. Zaradi praskanja je koža mehansko razdražena in srbečica postane še močnejša. Za zdravljenje je zelo pomembno, da ta začarani krog dosledno prekinemo. Pri tem pomaga skrbna, dolgoročna osnovna nega, ki okrepi bariero kože.

Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri negovalnih izdelkov za atopijsko kožo?

Primerni negovalni izdelki morajo biti razviti posebej za atopijsko kožo in morajo učinkovito nadomestiti pomanjkanje lipidov in vlage, npr. z dragocenimi lipidi in naravnimi vlažilnimi faktorji. Poleg tega izdelki ne smejo vsebovati alergenov in obremenjujočih sestavin, kot so dišave ali barvila. Zelo pomembno je tudi, da je uporaba izdelka za paciente prijetna (npr. konsistenca, vonj), saj izkušnje kažejo, da bodo le v tem primeru izdelek tudi redno uporabljali za tako pomembno osnovno nego.

Ali so kortikosteroidi škodljivi?

Pri zdravljenju atopijskega dermatitisa obstajajo situacije, v katerih se le teh ni mogoče izogniti. Zato je pomembno, da jih dosledno uporabljate le po navodilih zdravnika. Dokazano je, da dosledna osnovna nega kože zmanjša potrebo po kortikosteroidih.

Eucerin® šola atopije

Udeležite se Eucerin® šole atopije:

Radisson Blu Plaza Hotel Ljubljana
Bratislavska cesta 8, 1000 Ljubljana

23. 1. 2020, 16:00

Program:

 • Predavanje: dr. Olga Točkova, spec. dermatovenerologije, tema: Kako živeti z atopijskim dermatitisom in kako ga prepoznati. Kaj so vzroki nastanka atopijskega dermatitisa, kateri so sodobni načini zdravljenja in kaj lahko naredimo sami.
 • Predavanje: Mojca Dobrovoljc, tema: Predstavitev izdelkov za nego atopijske kože in nasveti za lajšanje težav z atopijskim dermatitisom.

AtopiControl izdelki

Olajšanje za srbečo kožo z izdelkom Eucerin

Suha, atopijska koža

AtopiControl sprej proti srbenju

 • (2)

 • Takoj in dolgotrajno ublaži srbečico.
 • Zmanjša srbečico v 60 sekundah in učinkuje do 6 ur.
 • Vsebuje mentoksipropandiol, SymSitive* in polidokanol.
 • Ohladi, pomiri in ublaži simptome razdražene kože.
 • Hitro se vpije, je nelepljiv in nemasten.
 • Brez dišav
 • Primeren za odrasle in otroke, starejše od treh let.
 • Primeren za osebe z atopijskim dermatitisom, kserozo, psoriazo in diabetesom.

* registrirana blagovna znamka podjetja Symrise, Nemčija

Preberite več

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.