Razdraženost kože na obrazu zaradi zaščitne maske – Kaj pomaga proti »masknam«, mozoljem, rdečini in odrgninam

Čas branja: 7 min
Pokaži več

Povzetek

Umivanje rok, ohranjanje razdalje, nošenje zaščitne maske – to so najpomembnejši ukrepi za zajezitev koronavirusa. Kot pomoč se je uveljavilo pravilo RHM: razdalja, higiena, maska. Toda obvezni predpisi nimajo samo pozitivnih učinkov na zdravje: koža prebivalcev je izpostavljena povsem novim izzivom. Poleg suhe kože na rokah zaradi pogostega umivanja mora marsikaj prenesti tudi občutljiva koža obraza: nošenje zaščitne maske na predelu ust in nosu lahko povzroči nastanek odtisov, razdraženosti kože, mozoljev in suhih območij na obrazu. Pri (nekdanjih) pacientih z aknami se pogosto pojavijo tako imenovane »maskne«. 

V najslabšem primeru se lahko dodatno pojavijo še ekcemi. Vendar lahko razdraženost in rdečino na obrazu preprečimo in učinkovito odpravimo z nego obraza, ki je prilagojena trenutnim posebnim zahtevam kože. Eucerin pozna najpogostejše težave in najučinkovitejše nasvete proti razdraženi koži zaradi nošenja zaščitne maske.

 

Pravilen izraz za pogovorno »zaščitno masko«, ki jo uporabljamo v vsakdanjem življenju, je »zaščita ust in nosu« ali »pokrivalo za usta in nos«. Maske, ki jih večinoma uporabljajo ljudje zasebno v vsakdanjem življenju, imenujemo tudi »doma narejene maske«. Pomembno je, da prekrivajo tako nos kot usta.

Pravilna nega pri razdraženosti kože zaradi nošenja doma narejenih mask

Ljudje, ki po več ur nosijo zaščito ust in nosu, še posebej pogosto trpijo zaradi težav s kožo.

Pri takšnih spremembah kože (ki se velikokrat pojavijo zaradi narave poklica) boste svojo kožo najbolje pomirili z nežno redno nego, ki bo ublažila srbenje in rdečino:

 • Temeljito, a nežno obrišite (popivnajte) kožo s čisto brisačo.
 • Nanesite vlažilno kremo za občutljivo kožo obraza. Uporabite na primer izdelke iz linije UltraSENSITIVE, ki okrepijo naravno zaščitno bariero kože in ublažijo razdraženost ter rdečino. Lahka tekstura se hitro vpije, zato je izdelek idealen v primeru nošenja zaščite ust in nosu, saj zmanjšuje kopičenje vlage pod masko. Hyaluron sprej osveži obremenjeno kožo in jo oskrbi z vlago.
 • Privoščite svoji koži sproščujoč odmor med nošenjem maske – s pomočjo vlažilne maske za obraz. Intenzivno negovalne vlažilne maske pomagajo zaščititi kožo pred zunanjimi vplivi. Prijetne hladilne in vlažilne lastnosti maske so dobrodošla sprememba za obremenjeno kožo med uporabo zaščite ust in nosu.
 • Zaščita kože pred soncem: kljub nošenju zaščitne maske uporabljajte učinkovit izdelek za zaščito pred soncem, da bo vaš obraz celovito zaščiten med »odmorom od nošenja«. Pred ponovno namestitvijo čiste maske na obraz se mora izdelek povsem vpiti v kožo.

 

Vzroki za razdraženost kože zaradi zaščite ust in njeno odpravljanje

Mehansko draženje, kot je drgnjenje pokrivala za usta in nos ob kožo, potenje in kopičenje vlage ter toplote pod masko lahko oslabi naravno zaščitno funkcijo kože. Klice zato lažje prodrejo v kožo in se v vlažnem in toplem okolju pod masko hitreje razmnožujejo.

 

Zlasti domače maske, ki so večinoma narejene iz ostankov tkanin, so debele in preprečujejo ustrezno izmenjavo zraka. Poleg tega imajo nekatere vrste blaga grobo površino, ki draži kožo. Tudi škodljive snovi v novih, neopranih tkaninah lahko obremenijo kožo. Problematično pa je predvsem dolgotrajno nošenje pokrivala za usta in nos.

Nošenje zaščite za usta in nos lahko na dolgi rok povzroči naslednje težave:

Odrgnine in razdraženost

Zaščita za usta in nos se mora tesno prilegati koži, da dosežemo pravi učinek. Če se zaščitna maska slabo prilega obrazu, lahko pride do odtisov in majhnih odrgnin. Če imate na obrazu že odrgnine zaradi maske, kožo negujte na primer z Eucerin Aquaphor obnovitvenim mazilom. Mazilo deluje pomirjajoče in okrepi naravno funkcijo bariere kože ter ščiti pred drgnjenjem in odtisi. Priporočljivo je, da nosite različne modele zaščite za usta in nos, da ne dražite vedno istih območij kože.

Poslabšanje težav od nečiste kože do aken

Draženje kože, kot je drgnjenje tkanine maske, in potenje pod masko lahko povzročita nastanek mozoljčkov in nečistoč. Pomagate si lahko s primernimi negovalnimi izdelki: za nego obraza uporabljajte nekomedogene izdelke, ki pomagajo preprečevati nastanek ogrcev. Za nežno čiščenje kože in odpravljanje odvečnega sebuma je primeren DERMOPURE čistilni gel. Kožo nato negujte z DermoPure matirnim fluidom in DermoPure serumom za obnovitev kože.

Možno poslabšanje težav, povezanih z atopijskim dermatitisom na obrazu, zaradi obveznega nošenja maske

Pri koži, nagnjeni k atopijskemu dermatitisu, in zelo suhi koži lahko delujete preventivno in uporabite AtopiControl kremo za obraz. Ta izdelek vlaži kožo, ublaži srbež in okrepi bariero kože.

Možno poslabšanje težav, povezanih s perioralnim dermatitisom/rdečino okrog ust

To kožno obolenje se izraža v obliki izpuščaja okrog ust. Glavni vzrok je »čezmerna nega« kože z neprimernimi izdelki. Najboljše zdravilo za to je, da nehate uporabljati kozmetične izdelke. Poleg tega pri nošenju doma narejene maske opazujte, ali se težave poslabšajo. Za preventivno nego uporabite UltraSensitive fluid za normalno do mešano kožo.

Možno poslabšanje simptomov rozacee

Pri tem obolenju koža med drugim občutljivo reagira na drgnjenje, toploto in pritisk. Preventivno in v akutnih primerih pomaga Eucerin pomirjajoča krema proti rdečici ali Eucerin prekrivna dnevna krema proti rdečici ZF 25.

Suhe ustnice

Proti suhim ustnicam in razpokanim kotičkom ust pomaga primerna nega ustnic. Za hitro ublažitev stanja poskrbi Eucerin acute lip balzam za nego ustnic ali Eucerin Aquaphor SOS Lip Repair mazilo za ustnice. Balzam takoj pomiri celoten predel ust in je primeren tudi pri perioralnem dermatitisu.

Če imate kožno obolenje, se s svojim zdravnikom posvetujte glede možnosti zdravljenja v času obveznega nošenja mask. Vsekakor pa blagodejno vplivajo nežni negovalni izdelki, ki so prilagojeni potrebam kože.

Kaj so »maskne« in kako pride do razdražene kože?

Nov pogovorni izraz »maskne« je sestavljen iz besed »maska« in »akne«. Nanaša se na nastanek nečistoč, ki jih povzročata maska na koži in toplo, vlažno okolje pod njo. Nečistoče se pojavijo povsod, kjer maska prekriva kožo: na nosu, bradi in licih – še posebej v kombinaciji z ličili. Pri tako imenovanih masknah gre za poslabšanje stanja že obstoječih aken vulgaris. Vzrok so hitro razdražljivi mešički pri osebah, ki imajo akne vulgaris ali so jih imele v preteklosti.

 V tem primeru je treba z nežno nego okrepiti naravno bariero kože in kožo dobro navlažiti. Izdelki iz linije Eucerin UltraSENSITIVE poskrbijo za prijeten občutek na koži in zmanjšajo pretirano občutljivost kože. Tedenska uporaba pilinga odstrani majhne poroženele luskice s kože – to nežno odpre pore in preprečuje nastanek nečistoč.

Da preprečite »maskne«, pazite, da zaščito za usta in nos zamenjate takoj, ko postane preveč vlažna. Doma narejene maske je treba po nošenju oprati pri 60 stopinjah Celzija. Maska se mora udobno prilegati obrazu in ne sme drgniti kože.

Pravilna uporaba zaščite ust – 7 nasvetov za preprečevanje draženja kože

Zaščita za usta in nos lahko pritiska na kožo, poleg tega se pod njo kopičita toplota in vlaga – kar je pravi izziv za obraz.

Da bi kljub obvezni uporabi mask zaščitili občutljivo kožo obraza, je treba upoštevati nekaj nasvetov za pravilno nošenje maske:

 • Bodite pozorni na stanje kože: Koža mora biti pred namestitvijo maske čista in suha. Pazite, da na koži obraza ni nobenih ostankov negovalnih izdelkov. Najbolje je, da ne uporabljate izdelkov z bogato teksturo.
 • Pazite na higieno: Pravilno umivanje rok pred namestitvijo maske je ključno, da ne onesnažite tkanine maske. S prsti prijemajte samo gumijaste trakove in ne maske. Pomembno: tudi ko snamete masko, si je treba temeljito umiti roke. Če to na poti ni mogoče, si pred namestitvijo in odstranjevanjem zaščite za usta in nos razkužite roke.
 • Preverite udobno prileganje zaščite za usta in nos: Na koži ne smejo biti vidni odtisi maske za obraz. Material ne sme pritiskati na kožo ali je drgniti, saj to lahko povzroči mehansko draženje kože.
 • Masko redno menjajte: Masko zamenjajte s čisto najkasneje takrat, ko je že povsem vlažna.
 • Pravilno vzdržujte masko: Masko po vsaki uporabi operite pri 60 do 95 stopinjah Celzija, da uničite povzročitelje bolezni, kot so bakterije, virusi in glive. Tudi toplota likalnika pomaga uničiti mikroorganizme. Na ta način lahko preprečite nastanek masken in drugih oblik razdraženosti kože.
 • Negujte kožo: Svojo nego kože prilagodite novim okoliščinam, da odpravite razdraženost kože in preprečite njen ponovni pojav. Če je koža dobro oskrbljena z vlago, je manj dovzetna za zunanje vplive.
 • Svoji koži privoščite odmor: Če je mogoče, svoji koži obraza najkasneje po dveh urah privoščite odmor od maske in obraz izpostavite svežemu zraku. Seveda samo tam, kjer ne ogrožate drugih ljudi.

Vrednote naše blagovne znamke

Pionirji na področju nege kože

S celostnim dermokozmetičnim pristopom ščitimo vašo kožo ter jo ohranjamo zdravo in sijočo.

Priporočajo dermatologi

V sodelovanju z vodilnimi dermatologi in farmacevti po vsem svetu ustvarjamo inovativne in učinkovite izdelke za nego kože, ki jim lahko zaupajo in jih priporočajo.

Zavezani inovacijam

Že več kot 100 let se posvečamo raziskavam in inovacijam na področju znanosti o koži. Verjamemo v ustvarjanje aktivnih sestavin in blagodejnih formul z visoko toleranco, ki vam vsak dan pomagajo živeti bolje.

Najdi najbližjo lekarno z Eucerin izdelki