Hiperpigmentacija: starostne pege Kako jih prepoznati in rešitve, ki so na voljo

Starostne pege so majhna območja potemnele kože (hiperpigmentacija), ki se pojavijo na obrazu, rokah in drugih predelih, ki so pogosto izpostavljeni soncu. Najpogostejše so pri starejših od 40 let, v nekaterih primerih pa se lahko pojavijo tudi prej.

Sprožilci in možna zdravljenja za starostne pege

Hiperpigmentacija je pogosto stanje, pri katerem nastaja preveč melanina, naravnega pigmenta v koži, kar povzroči nastanek temnih madežev in neenakomeren ten kože. Hiperpigmentacija lahko prizadene barvo kože pri ljudeh vseh polti, čeprav je pogostejša pri tistih s temnejšo kožo. Oba spola sta enako prizadeta.

Obstajajo številni razlogi za pojav hiperpigmentacije, vključno s prekomerno izpostavljenostjo UV-svetlobi, genetsko predispozicijo, starostjo, hormonskimi vplivi, vnetjem ali poškodbo. Motenj hiperpigmentacije je več vrst, ena od njih so tudi pigmentni madeži.

Starostne pege (lentigo senilis ali lentigo solaris) so oblika pigmentnih madežev.

Običajno se pojavijo na rokah, obrazu in dekolteju ali drugih delih telesa, ki so pogosto izpostavljeni soncu. Starostne pege so majhna, ploska, potemnela območja kože (svetlorjave do črne barve). Največkrat se pojavijo na tistih predelih kože, ki so najbolj izpostavljeni soncu, na primer hrbtni strani dlani, obrazu, podlakteh, čelu in ramenih. Zaradi pigmentnih madežev lahko prizadeti postanejo manj samozavestni, še posebej ker so povezani s staranjem.

Čeprav so pigmentni madeži običajno neškodljivi, so lahko določene oblike življenjsko nevarne, kot je na primer melanom. Zato je priporočljivo, da dermatolog redno pregleduje kožo zaradi pigmentnih madežev.
Starostne pege se pojavijo pri starejših od 40 let, in sicer na obrazu, dlaneh, rokah in ramenih.
Starostne pege se običajno pojavijo na delih kože, ki so najbolj izpostavljeni soncu, na primer na hrbtni strani dlani.

Če se spremenijo velikost, oblika ali barva pigmentnega madeža ali če začne srbeti oziroma krvaveti, obiščite dermatologa, da izključi malignost.

Kaj povzroča starostne pege?

Pigmentne madeže povzroča povečana aktivnost melanocitov, celic v bazalni plastni povrhnjice ki tvorijo melanin. Glavni določevalec barve kože ni število, ampak aktivnost teh melanocitov.

V melanocitih so pigmentne kroglice, imenovane melanosomi, ki vsebujejo tirozinazo (pigmentacijski encim, ki je ključen za tvorbo melanina) in sintetiziran melanin. Ti melanosomi se prenašajo od melanocitov do keratinocitov – približno 30 keratinocitov na melanocit.


Tirozinaza je encim, ki tvori melanin, in če tvorba melanina ni zavrta, nastanejo temni madeži.

Dermo-cosmetic solutions for age spots

Melanin absorbira UV-sevanje, ki ga oddajajo sončni žarki, da zaščiti kožo. Če je izpostavljenost soncu zmerna, je rezultat enakomerno porjavela koža.

Če pa je koža prekomerno izpostavljena soncu, in to dlje časa, se aktivnost melanocitov poveča in nastane preveč melanina. Na najbolj izpostavljenih delih telesa, kot so obraz, roke in dekolte se pojavijo starostne pege.


Ko se koža stara, število melanocitov upada, preostali pa se povečajo in in njihova porazdelitev je bolj koncentrirana.


Uravnavanje melanosomov postane slabše nadzorovano. Te fiziološke spremembe razložijo povečano nastajanje starostnih peg po 40. letu.


Nenazadnje pa na razvoj starostnih peg vpliva tudi genetika. Če imajo starši starostne pege, obstaja večja možnost, da jih bodo imeli tudi njihovi potomci.

Ustrezna zaščita pred soncem lahko prepreči nadaljnjo hiperpigmentacijo.
Starostne pege se lahko pojavijo zaradi prekomerne tvorbe melanina, med drugim na dekolteju.

Kako lahko odpravimo starostne pege?

Obstajata dva glavna koncepta, ki ju uporabljajo dermatologi: odstranjevanje območij kože, potemnelih zaradi hiperpigmentacije, in uravnavanje znakov.

Odstranjevanje (s kemičnim pilingom ali laserskim postopkom) ima lahko stranske učinke, kot so draženje, vnetje in celo pekoča bolečina, ki lahko dejansko sprožijo postinflamatorno hiperpigmentacijo, še posebej na temnejših tenih kože. Poleg tega je lahko drago in invazivno.


Odstranjevanje

Kemični pilingi, npr. AHA
Pri tem postopku se na prizadeto območje nanese kislo raztopino (glikolna kislina (AHA)), ki odstrani površinske plasti kože. Najprej se pojavijo mehurji. Ko se mehurji odluščijo, se razkrije nova in enakomerno pigmentirana koža.

Laserski postopki (Fraxel, Erbium YAG) in intenzivna pulzirajoča svetloba (IPL)
Podobno, a natančnejše zdravljenje je na voljo v obliki laserskega postopka. Dermatolog »obdela« prizadeta območja z visokoenergijsko svetlobo. Odvisno od resnosti stanja svetloba učinkuje na površinsko plast (povrhnjica) ali prodre v globlje plasti kože.


Za učinkovito zdravljenje prizadetih območij lahko uporabimo visokoenergijski laser. Za več informacij povprašajte svojega dermatologa.

Uravnavanje

Za uravnavanje pigmentacije so na voljo tudi razni topični medicinski ali negovalni izdelki. Večina teh izdelkov temelji na eni ali več od naslednjih ključnih sestavin, ki posvetlijo območja potemnele kože, da se ujemajo z normalno barvo kože, in/ali upočasnijo tvorbo melanina:

  • Hidrokinon 2–4 % (samo Rx) je močna belilna učinkovina, dostopna samo na recept, ki je v kozmetičnih izdelkih na področju EU prepovedana od leta 2001 zaradi možnih toksikoloških tveganj in verjetnosti, da povzroča postinflamatorno hiperpigmentacijo. V nižjih koncentracijah (>2 %) je na voljo v nekaterih zdravilih v ZDA, ki so na voljo brez recepta.
  • Kojična kislina. Naravna sestavina in stranski produkt japonskega riževega vina, sakeja. Velja za dokaj šibkega zaviralca tvorbe melanina in je tudi prepovedana v mnogih državah.
  • Glikolna kislina. Glikolno kislino uporabljajo dermatologi za kemične pilinge in je aktivna sestavina v številnih topičnih kremah proti hiperpigmentaciji.
  • Derivati vitamina C. Dokazano je, da so ti derivati razmeroma učinkoviti proti hiperpigmentaciji; pogosto se uporabljajo skupaj z drugimi aktivnimi sestavinami.

Poleg uravnavanja pigmentacije obstajajo načini, ki preprečijo njen pojav, in ključne sestavine, ki zmanjšajo opaznost hiperpigmentacije.

  • Zaščita pred soncem. Da preprečimo nadaljnjo hiperpigmentacijo, je priporočljivo vsak dan uporabiti sredstvo za zaščito pred soncem s širokim spektrom in ZF v okviru vsakodnevnega rednega čiščenja, tonificiranja in nege kože.
  • Arbutin. Ta naravni vir hidrokinona je ključna sestavina mnogih izdelkov za beljenje kože, ki jih uporabljajo v Aziji. Čeprav ni tako močan ali učinkovit kot industrijsko pridobljen hidrokinon, obstajajo podobni pomisleki glede njegove varnosti.
  • Retinoidi (derivati vitamina A). Tudi ti so relativno učinkoviti, vendar lahko razdražijo kožo in povzročijo večjo občutljivost za sonce (ki lahko nato poslabša hiperpigmentacijo). Retinoidi niso primerni za nosečnice in doječe matere, ker obstaja možnost, da so povezani s prirojenimi okvarami.
Priporočljivo je, da uporabljate ustrezno sredstvo za zaščito pred soncem, da kožo zaščitite pred prekomerno
Tako imenovana »nosečniška maska« je ena od oblik hiperpigmentacije in se pojavi zaradi hormonskih sprememb med nosečnostjo.

B-resorcinol

Zelo učinkovita sestavina, ki zmanjšuje tvorbo melanina – in glavna aktivna sestavina linije Eucerin Even Brighter  – je B-Resorcinol ali butil resorcinol. To je zelo močan zaviralec tirozinaze (encima, ki tvori melanin) in klinično dokazano je, da zmanjša temne madeže v štirih tednih. Kožo le malo draži ali je sploh ne draži in je učinkovit proti glavnim vrstam hiperpigmentacije, kot so melazma in starostne pege.

Pomembno je poudariti, da pri hiperpigmentaciji ne moremo pričakovati hitrih rezultatov. Nekaj časa namreč traja, da se znaki izboljšajo.

Hiperpigmentacija pred in po uporabi negovalnega izdelka Eucerin Even Brighter

Če opazite nove temne madeže, če so se madeži spremenili ali pa se razlikujejo od ostalih madežev, se posvetujte s svojim dermatologom ali farmacevtom.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.