Eucerinov model uporablja korektor na temnih madežih.

Hiperpigmentacija: kaj je in kako jo prepoznati

Čeprav je hiperpigmentacija sama po sebi običajno neškodljiva, pa lahko povzroči veliko stisko, saj se temni madeži navadno pojavijo na obrazu, dlaneh in drugih zelo vidnih delih telesa, ki so izpostavljeni soncu, in jih je težko skriti.

ZNAKI IN SIMPTOMI

KAJ JE HIPERPIGMENTACIJA IN ZAKAJ SE POJAVI?

Hiperpigmentacija se pojavi zaradi prekomerne tvorbe melanina na določenih predelih kože.

Hiperpigmentacija se izraža v obliki ploskih, potemnelih območij kože, ki so svetlo rjave do črne barve ter različnih velikosti in oblik.
 
Obstajajo številne vrste hiperpigmentacije, najpogostejše pa so naslednje:

Kako prekomerna tvorba melanina privede do hiperpigmentacije.
Hiperpigmentacija se izraža v obliki ploskih, potemnelih območij kože, ki so različnih velikosti in oblik.

Pigmentne madeže, kot so starostne pege, povzroči izpostavljenost soncu. Praviloma se pojavijo na tistih delih telesa, ki so pogosto izpostavljeni soncu, kot so obraz, dlani in roke. Pigmentni madeži so običajno majhna, potemnela območja kože.

Melazmo ali kloazmo pogosto imenujemo tudi »nosečniška maska«, saj se pojavi pri 90 % nosečnic. Povzročijo jo hormonski vplivi, kot so nosečnost in kontracepcijske tabletke, izraža pa se kot temna območja nepravilnih oblik na obrazu ali rokah, ki so lahko precej velika.

Pege se pogosto pojavijo na obrazu.
Pege povzroči izpostavljenost soncu in se običajno pojavijo na obrazu.

Postinflamatorna hiperpigmentacija se pojavi, ko se poškodba kože ali rana zaceli in ostane plosko območje potemnele kože. Pogosta je pri ljudeh, ki trpijo zaradi aken, lahko pa jo povzročijo tudi kozmetični postopki, kot so dermabrazija, laserski poseg in kemični piling.

Obstajajo tudi drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na potemnitev posameznih območij kože – npr. brazgotine, vrojena znamenja, solarna ali aktinična keratoza in kožni rak –, toda ti niso označeni kot oblika hiperpigmentacije.

Če ste zaskrbljeni zaradi temnih madežev, če se pojavijo novi, začnejo krvaveti ali srbeti ali če se je spremenila njihova velikost ali barva, se posvetujte z dermatologom ali farmacevtom.

VZROKI IN SPROŽILCI

ZAKAJ SE POJAVIJO HIPERPIGMENTACIJA IN TEMNI MADEŽI?

Hiperpigmentacijo povzroča prekomerna tvorba melanina – pigmenta, ki daje naravno barvo koži, lasem in očem – na posameznih območjih kože. To prekomerno tvorbo sprožijo številni dejavniki, toda med glavnimi so izpostavljenost soncu, genetski dejavniki, starost, hormonski vplivi ter poškodbe ali vnetja kože. Preberite več o vzrokih hiperpigmentacije.

DRUGI DEJAVNIKI

GLAVNI DEJAVNIKI

Izpostavljenost soncu je glavni vzrok za pojav hiperpigmentacije, saj prav sončna svetloba sproži tvorbo melanina. Melanin deluje kot naravna zaščita kože pred soncem – ščiti jo pred škodljivimi UV-žarki. To je razlog, da na soncu porjavimo. Prekomerna izpostavljenost soncu pa lahko zmoti ta proces in privede do hiperpigmentacije.

Ko se temni madeži že pojavijo, lahko izpostavljenost soncu stanje še poslabša, saj pege, starostne pegemelazma in madeži zaradi postinflamatorne hiperpigmentacije postanejo še temnejši.

Izpostavljenost soncu je glavni vzrok za pojav hiperpigmentacije.
Sončna svetloba sproži tvorbo melanina, zato je glavni vzrok za pojav hiperpigmentacije.

Z omejevanjem časa, preživetega na soncu, nošenjem zaščitnih oblačil in uporabo sredstva za zaščito pred soncem širokega spektra z visokim ZF lahko pomagate zmanjšati tveganje za nastanek hiperpigmentacije in preprečite poslabšanje stanja obstoječih temnih madežev.

Hormonski vplivi lahko povzročijo posebno vrsto hiperpigmentacije, ki je znana kot melazma ali kloazma. Posebno pogosta je med ženskami, saj naj bi jo povzročala ženska spolna hormona estrogen in progesteron, ki spodbujata prekomerno tvorbo melanina, ko je koža izpostavljena soncu.

Mlada ženska s pegami na ramenih
Ramena so poleti pogosto izpostavljena UV-žarkom, zato lahko na njih pride do hiperpigmentacije.

Melazmo pogosto sprožijo določene bolezni in kontracepcijske tabletke, prizadene pa tudi mnoge nosečnice, zato je znana tudi kot »nosečniška maska«. Prevladuje pri ljudeh s temnejšo kožo ter pri osebah nemškega, ruskega ali židovskega porekla in potomcih ameriških staroselcev.

Hiperpigmentacija je tudi simptom določenih bolezni, kot so nekatere avtoimunske in gastrointestinalne bolezni, presnovne motnje in pomanjkanje vitaminov. Poleg tega je lahko stranski učinek nekaterih hormonskih zdravljenj, kemoterapevtikov, antibiotikov, antimalarikov, antiepileptikov in drugih zdravil.

Melazma – oblika hiperpigmentacije, ki jo sprožijo hormoni – prizadene okrog 90 % nosečnic.

Tudi fotokontaktni dermatitis, ki ga povzročijo kana ali barve za tetoviranje, lahko privede do trajne hiperpigmentacije.

Zaradi večjega tveganja za izpostavljenost soncu ali kemikalijam so s hiperpigmentacijo povezani tudi nekateri poklici ali dejavnosti. Med drugim so bolj ogroženi vrtnarji, delavci, ki delajo s smolo ali katranom, ter tisti, ki delajo v parfumerijah ali pekarnah.

Kot pove že samo ime, se postinflamatorna hiperpigmentacija pojavi po poškodbi ali vnetju kože, kot so ureznina, opeklina, izpostavljenost kemikalijam, akne, ekcem ali psoriaza. Ko se rana zaceli, barva kože ostane temnejša ali se spremeni.

Hiperpigmentacija je znan stranski učinek nekaterih zdravil.
Znano je, da nekatere bolezni in zdravila povzročajo hiperpigmentacijo.
REŠITVE

KAJ LAHKO STORITE GLEDE HIPERPIGMENTACIJE?

Dermatološko zdravljenje – protipigmentacijski postopki

Kemični pilingi: z nanosom kisle raztopine na obraz, dlani ali stopala se odstranijo površinske plasti kože. Te kemikalije povzročijo, da se na koži naredijo mehurji, ki se postopoma odluščijo, spodaj pa se razkrije nova in enakomerno pigmentirana koža.

Laserske terapije imajo precej podoben učinek, a so bolj natančne, saj lahko dermatolog bolje uravnava intenzivnost postopka. Te terapije vključujejo tudi »obdelavo« prizadetih območij s tehnologijo IPL (intenzivno pulzirajočo svetlobo). Najnežnejši postopki delujejo le na epidermis (površinsko plast kože), intenzivnejši pa lahko prodrejo v najgloblje plasti kože.

Ženska med kemičnim pilingom
Kemični piling je eden od načinov za odpravljanje hiperpigmentacije in razkrije novo, enakomerno pigmentirano kožo.

Dermatološko zdravljenje hiperpigmentacije je lahko zelo učinkovito, a je drago in razmeroma invazivno. Ker je koža po teh postopkih lahko razdražena, vneta ali celo opečena, lahko dejansko povzročijo postinflamatorno hiperpigmentacijo, zlasti pri ljudeh s temnejšo kožo.

Ženska med lasersko terapijo
Laserske terapije imajo podoben učinek kot kemični piling, vendar je postopek veliko natančnejši.

Druge možnosti

V zadnjih letih so se pojavili številni izdelki za nego kože, ki naj bi zmanjšali hiperpigmentacijo. Večina teh izdelkov temelji na eni od naslednjih aktivnih sestavin, ki zmanjšajo tvorbo melanina in opaznost temnih madežev.

  • Do nedavnega je bil hidrokinon najučinkovitejša aktivna sestavina za odpravljanje hiperpigmentacije. Toda zaradi resnih dvomov o njegovi varnosti – zlasti glede možne kancerogenosti – je EU leta 2001 prepovedala njegovo uporabo. V ZDA je ta sestavina še vedno na voljo v nekaterih zdravilih brez recepta, toda samo v koncentraciji 2 % ali manj. Poleg tega lahko hidrokinon povzroči postinflamatorno hiperpigmentacijo, ker draži kožo.
  • Arbutin je naravni vir hidrokinona in je ena ključnih sestavin, ki se uporabljajo v izdelkih za posvetlitev kože v Aziji. Sestavina ni tako močna ali učinkovita kot industrijsko pridobljeni hidrokinon, vendar obstajajo zadržki, da predstavlja podobno tveganje za razvoj raka.

  • Kojična kislina je stranski produkt procesa fermentacije pri proizvodnji japonskega riževega vina, sakeja. Gre za razmeroma varno in naravno sestavino, ki pa je bolj šibek zaviralectvorbe melanina. Njena uporaba je prepovedana v mnogih državah.
  • Derivati vitamina C so relativno učinkoviti proti hiperpigmentaciji. Pogosto se uporabljajo v kombinaciji z drugimi aktivnimi sestavinami.
  • Retinoidi ali derivati vitamina A so se prav tako izkazali za dokaj učinkovite pri odpravljanju hiperpigmentacije. Njihova slabost pa je, da lahko dražijo kožo in jo naredijo bolj občutljivo za sonce, to pa seveda lahko poslabša • hiperpigmentacijo. Ker obstaja sum, da so retinoidi povezani s prirojenimi okvarami, tudi niso priporočljivi za nosečnice ali doječe matere.
  • Azelainska kislina posredno vpliva na tvorbo melanina in zmanjšuje hiperpigmentacijo. Ima majhen ali nikakršen učinek na pege in starostne pege, poleg tega pa lahko draži kožo in povzroči vnetje.

Danes so na voljo številni negovalni izdelki za odpravljanje hiperpigmentacije.
V zadnjih letih so se pojavile najrazličnejše kreme proti hiperpigmentaciji.
Nekatere izdelke za nego kože lahko nanesete na temne madeže po telesu.
Nekatere negovalne izdelke proti hiperpigmentaciji lahko uporabljate tako na obrazu kot na telesu.

Testi so pokazali, da je B-resorcinol izjemno učinkovit pri zmanjšanju tvorbe melanina.

B-resorcinol ali butil resorcinol je glavna aktivna sestavina izdelkov linije Eucerin Even Brighter. Kožo le malo draži ali je sploh ne draži in je učinkovit proti glavnim vrstam hiperpigmentacije, kot so melazma in starostne pege.

Klinično je dokazano, da B-resorcinol začne vidno zmanjševati temne madeže že v štirih tednih, z redno uporabo pa poskrbi za še boljše rezultate. Preberite več o B-resorcinolu.

Pojavile so se tudi trditve, da lahko tudi drugi ukrepi – kot je uporaba jojobinega olja ali limoninega soka ter dieta brez sladkorja – učinkovito zmanjšajo hiperpigmentacijo.  Vendar pa za te trditve ni znanstvenih dokazov.

Ne glede na to, za katero možnost se odločite, obvezno vsak dan uporabljajte sredstvo za zaščito pred soncem s širokim spektrom, ki bo preprečilo nadaljnjo hiperpigmentacijo. Even Brighter dnevna krema vsebuje ZF in B-resorcinol, ki zmanjša obstoječe temne madeže.

B-resorcinol dokazano zmanjša izrazitost temnih madežev.
B-resorcinol, glavna aktivna sestavina linije EVEN BRIGHTER, dokazano zmanjša izrazitost temnih madežev.
Z uporabo sredstva za zaščito pred soncem širokega spektra lahko pomagate preprečiti pojav temnih madežev.
Vsakodnevna uporaba sredstva za zaščito pred soncem s širokim spektrom lahko pomaga preprečiti hiperpigmentacijo.

Novice

S prijavo na EUCERIN® novice do SUPER nagrade!

Če želite prejemati najnovejše novice o znamki Eucerin, izpolnite naslednja polja in se prijavite na novice.